Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bijna drie kwart hoogopgeleiden in zorg is vrouw

PW47 - 14-11-2019
In het aandeel van vrouwen werkzaam op het hoogste beroepsniveau lopen zorg en onderwijs voorop. Bijna drie kwart van de hoogopgeleiden in de zorg is vrouw, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Bijna drie kwart hoogopgeleiden in zorg is vrouw

Van de hoogopgeleide 15- tot 75-jarigen met een diploma in gezondheidszorg en welzijn was 73% in 2018 vrouw. In het onderwijs was dat 72%. In de top 10 beroepsgroepen met op het hoogste niveau het grootste aandeel vrouwen staan de gespecialiseerde verpleegkundigen met 85% bovenaan. Andere beroepen met meer dan 70% vrouwen zijn maatschappelijk werker, psycholoog en socioloog en fysiotherapeut.

De top 10 wordt afgesloten door artsen (59%). Vrouwen zijn onder anderen in de meerderheid onder basisartsen, apothekers en huisartsen, terwijl mannen in de meerderheid zijn onder medisch specialisten en tandartsen. Deze lijst van tien beroepen is tussen 2013 en 2018 nauwelijks veranderd. Het aandeel vrouwen groeide bij deze beroepen het sterkst onder artsen, psychologen, auteurs, taalkundigen en fysiotherapeuten.

Uit de CBS-cijfers van het hoger onderwijs blijkt dat bij de studierichtingen in het studiejaar 2018-2019 de verhoudingen ongeveer hetzelfde liggen. Vrouwelijke studenten zijn in de meerderheid in de studierichtingen welzijn (87%), gezondheidszorg (74%) en onderwijs (69%).

Mannen

Mannen met een hoog beroepsniveau zijn in de meerderheid in de ICT, techniek en in het management. Beroepen op het hoogste beroepsniveau met 90% of meer mannen zijn elektrotechnisch ingenieur, manager logistiek, manager ICT en manager productie. Ook de top 10 beroepen op het hoogste niveau met de meeste mannen is sinds 2013 nauwelijks veranderd.

Studierichtingen met voornamelijk mannen bevinden zich vooral in de technische hoek, zoals informatica, techniek en technische dienstverlening, transport en logistiek.

 

Document acties

gearchiveerd onder: vrouwen, hoogopgeleiden
Back to top