Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bruins start nieuwe samenwerking dure medicijnen

29-10-2019
Om kennis te delen over nieuwe dure geneesmiddelen is het internationale samenwerkingsverband International Horizon Scanning Initiative (IHSI) gestart. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg heeft vandaag de eerste bijeenkomst met de acht deelnemende landen geopend.
Bruins start nieuwe samenwerking dure medicijnen

Het nieuwe initiatief verzamelt en analyseert gegevens waardoor landen verder vooruit kunnen kijken en beter voorbereid zijn op de impact van potentieel dure geneesmiddelen, aldus Bruins, die samen met collega-ministers De Block (België) en Harris (Ierland) drijvende kracht is achter IHSI.

Naast deze landen maken Denemarken, Luxemburg, Noorwegen, Portugal, Zweden en Zwitserland ook onderdeel uit het van het initiatief. Gezamenlijk gaan de landen een transparante database opzetten voor geneesmiddelenstudies, wetenschappelijke literatuur en financiële gegevens van bedrijven en investeerders in de farmaceutische sector.

Door intensief informatie te delen met elkaar verwachten de deelnemers dat hun positie verbetert bij nationale onderhandelingen met geneesmiddelfabrikanten. Daarnaast is de samenwerking, volgens Bruins, onmisbaar om in een vroeg stadium afspraken te kunnen maken met andere landen over gezamenlijke onderhandelingen over nieuwe producten. Ook kunnen voorschrijvers al vroeg hun richtlijnen aanpassen en de juiste patiënten voor het geneesmiddel identificeren.

Bruins blijft zich ook na de start van IHSI sterk maken voor de deelname van andere landen. Op termijn zullen ook medische hulpmiddelen onderdeel uitmaken van deze internationale samenwerking.

 

 

Document acties

Back to top