Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Brandwonden door monochloorazijnzuur bij wratten

PW43 - 17-10-2019
Het behandelen van wratten met monochloorazijnzuur kan brandwonden veroorzaken. Dat blijkt uit vier meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen over de producten Wratweg, Wrattentinctuur en een merkloze monochloorazijnzuuroplossing.
Brandwonden door monochloorazijnzuur bij wratten

Monochloorazijnzuur (MCA) mag alleen op wratten worden aangebracht. Wanneer de omliggende gezonde huid in aanraking komt met het zuur wordt de ook huid aangetast en kunnen blaren of brandwonden ontstaan, meldt Lareb. Bij twee meldingen ging het om achtereenvolgens een kind van 6 en 8 jaar oud. In beide gevallen werd per ongeluk tegen het flesje gestoten.

De richtlijn voor huisartsen raadt het gebruik van MCA voor wratten in de huisartsenpraktijk niet aan, en op de polikliniek dermatologie mag een wrat alleen onder begeleiding van een deskundige worden behandeld met trichloorazijnzuur, dat vergelijkbaar is met MCA.

Wratweg en Wrattentinctuur zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogisterijen. Consumenten kunnen dit middel dus gebruiken zonder begeleiding van een deskundige. Daardoor is het risico op het ontstaan van brandwonden groot, aldus Lareb.

MCA is een medisch hulpmiddel, waarop de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toezicht houdt. Lareb heeft de meldingen doorgegeven aan de IGJ.

Document acties

gearchiveerd onder: brandwonden, monochloorazijnzuur
Back to top