Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Effectiviteit geneesmiddel verbeteren met licht

PW47 - 13-11-2019
Om de effectiviteit van geneesmiddelen beter in beeld te kunnen brengen wordt in het UMCG en het Amsterdam UMC een techniek ontwikkeld om op basis van licht scherpere afbeeldingen te maken van afwijkend weefsel, zoals tumoren. Een internationaal consortium ontvangt € 5,4 miljoen subsidie voor dit onderzoeksprogramma.
Effectiviteit geneesmiddel verbeteren met licht

De onderzoekers gaan de lichttechniek, die zowel moleculaire als structurele afbeeldingen maakt, gebruiken voor aandoeningen als (slok)darmkanker, longkanker, prostaatkanker, astma, en de ziekte van Alzheimer. Met licht in plaats van radioactiviteit is het mogelijk tien tot honderd keer scherpere afbeeldingen te maken en zelfs een cluster van een paar cellen te zien. Deze afbeeldingen kunnen worden gebruikt om te voorspellen welke geneesmiddelen bij welke patiënten zullen aanslaan, waarmee een snellere, betere en goedkopere behandeling mogelijk is. Naast een hogere resolutie heeft licht ook als voordeel dat stralingsschade wordt voorkomen.

De subsidie voor het consortium Photonics Translational Research – Medical Photonics (MEDPHOT) komt uit het Perspectiefprogramma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

MEDPHOT wil met het programma ‘Licht voor beter zicht op ziekten’ een evenknie ontwikkelen van de radioactieve PET-scans, die afwijkend weefsel zoals tumoren in beeld brengen.

Consortium

Het onderzoek staat onder leiding van hoogleraar biofotonica Johannes de Boer van de Vrije Universiteit Amsterdam en wordt uitgevoerd in het UMCG en het Amsterdam UMC Imaging Center. Het consortium bestaat uit vier universiteiten – UV, UvA, UU, TU Delft – drie academische ziekenhuizen (Amsterdam UMC, UMC Groningen, Leiden UMC) en twaalf internationale bedrijven, zoals ASML, CHDR, Elesta en Dispertech. De samenwerkende partijen willen de diagnose en behandeling verbeteren van een aantal veel voorkomende ziektes.

 

Document acties

Back to top