Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

GroenLinks pleit voor kenniscentrum bereiden

PW45 - 01-11-2019
Openbaar apothekers en ziekenhuisapothekers die bereiden vormen een belangrijk vangnet, maar omdat het er steeds minder zijn, neemt de kennis ook af. GroenLinks vindt daarom dat er een expertisecentrum moet komen voor magistrale bereidingen.
GroenLinks pleit voor kenniscentrum bereiden

Magistraal bereiden is een essentiële functie van apothekers, om gepersonaliseerde medicijnen te kunnen maken, tekorten op te vangen en een alternatief te kunnen bieden voor dure geneesmiddelen van de industrie, stelt GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet in een motie, die inmiddels is aangenomen.

Op dit moment houden zo’n driehonderd openbare en ziekenhuisapotheken het bereiden in stand, maar dat aantal is aan het afnemen en daarmee is de magistrale bereiding volgens GroenLinks niet toekomstbestendig. “Het is daarom zaak er nu al iets aan te doen, voordat we te laat zijn en de kennis van apothekers over magistraal bereiden verloren is gegaan”, aldus een woordvoerder van de partij.

Ondanks dat magistraal bereiden niet kostendekkend is en er veel onzekerheid bestaat onder apothekers over declaraties, gaan sommige apothekers toch door. Dat terwijl, volgens GroenLinks, de angst voor de farmaceutische industrie groot is. “Daarom moeten we ervoor zorgen dat apothekers die willen bereiden geen obstakels ervaren, dan wel financieel of uit vrees voor de advocaten van de farmaceutische industrie.”

Kennisoverdracht

In de motie vraagt de partij minister Bruno Bruins van Medische Zorg om in overleg met apothekers en zorgverzekeraars te onderzoeken hoe de kennis over magistraal bereiden het best bevorderd kan worden op de volgende thema’s: juridische kennis, vakinhoudelijke kennis en bedrijfseconomisch verantwoord magistraal bereiden. Of de overdracht van kennis moet plaatsvinden in een fysiek centrum of via een website, dat is volgens GroenLinks aan de minister om uit te zoeken met de marktpartijen.

 

 

Document acties

Reacties

01-11-2019 19:35
K.G.J. Schneider zegt:

Te laat voor ons. Wij stoppen er mee per 1 januari. Geen behoefte meer aan eindeloze discussies met verzekeraars over vergoeding, met de HKZ over kwaliteit/continuiteit/analyses. Het kost duizenden euro's per jaar. We zijn er klaar mee, zoals dat heet.

Back to top