Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Kamer steunt fonds voor betaalbare medicijnen

12-12-2019
Geneesmiddelen die met belastinggeld zijn ontwikkeld op de markt brengen voor een betaalbare prijs. Met een plan voor een nationaal fonds, dat deze week is aangenomen in de Tweede Kamer, willen de SP en het CDA de macht doorbreken van de farmaceutische industrie.
Kamer steunt fonds voor betaalbare medicijnen

Het onafhankelijk Nationaal Fonds Betaalbare Geneesmiddelen is bedoeld voor niet-commercieel academisch onderzoek, ontwikkeling en registratie van geneesmiddelen, waaronder ook fase II- en fase III-onderzoek.

De marktwerking en de onderhandelingen van minister Bruno Bruins van Volksgezondheid met fabrikanten leiden volgens CDA en SP nog onvoldoende tot maatschappelijk aanvaardbare lagere prijzen. Ook is de afhankelijkheid van de farmaceutische industrie bij de ontwikkeling van medicijnen een probleem, doordat op universiteiten vaak geen geld is voor onderzoek en het registreren van een medicijn, aldus de twee partijen.

SP en CDA willen de farmaceutische industrie verplichten 5% van hun marketingbudget – € 1,3 miljard – te reserveren voor het fonds. De € 50 miljoen die dit jaarlijks oplevert kan worden ingezet voor onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe medicijnen.

In Italië bestaat een dergelijk fonds, waar de industrie ook verplicht aan bijdraagt vanuit het marketingbudget.

 

 

Document acties

Back to top