Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Groot onderzoek naar ontstaan ADHD

PW45 - 29-10-2019
Onderzoekers van het UMC Groningen en het Nijmeegse Radboudumc gaan onderzoeken hoe attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) ontstaat en of preventie mogelijk is. ZonMW heeft een subsidie van € 1,5 miljoen toegekend aan het onderzoek.
Groot onderzoek naar ontstaan ADHD

Om de vroege biologische en sociale processen die gezamenlijk leiden tot ADHD te kunnen bepalen, gaan de onderzoekers zevenhonderd kinderen van 3 maanden volgen tot ze 6 jaar zijn. Dit is de periode vóór het ontstaan van ADHD.

Op basis hiervan ontwikkelen de onderzoekers een screeningstool waarmee het mogelijk is jonge kinderen te identificeren die een hoog risico lopen op het ontwikkelen van ADHD. De onderzoekers verwachten dat een substantieel deel van de kinderen dat later ADHD krijgt als peuter forse problemen heeft met emotieregulatie.

Ook wordt onderzocht of het ontstaan van ADHD op latere leeftijd kan worden voorkomen door ouders en kind te ondersteunen in het leren van emotieregulatievaardigheden middels Parent-Child Interaction Therapy (PCIT).

 

Document acties

gearchiveerd onder: ontstaan, ADHD
Back to top