Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Huisarts kan kwetsbaren niet meer doorverwijzen’

PW49 - 28-11-2019
Huisartsen kunnen kwetsbare patiënten zoals dementerende ouderen, psychiatrische patiënten, chronisch zieken en jongeren met psychische problemen steeds moeilijker doorverwijzen. Dat blijkt uit een peiling van het huisartsen-actiecomité Het Roer Moet Om onder 8400 huisartsen.
‘Huisarts kan kwetsbaren niet meer doorverwijzen’

De ruim 2000 respondenten geven aan dat zij gemiddeld zes keer per week aanlopen tegen verwijspogingen die niet, of alleen na buitenproportionele inspanningen, lukken. Op basis van deze cijfers schat het actiecomité dat het in de totale huisartszorg wekelijks om duizenden kwetsbare patiënten gaat die verstoken blijven van tijdige en adequate zorg.

Huisartsen krijgen heel moeilijk contact met zorginstanties en stuiten daarbij op onderbezetting en discussies over competenties en verantwoordelijkheden. Gemiddeld zijn ze hiermee drie uur in een week extra tijd kwijt; bij één op de zes huisartsen zelfs meer dan vijf uur.

Bijna 80% van de ondervraagden liep tegen verwijsproblemen aan bij ziekenhuizen en GGZ-instellingen, de helft bij thuiszorg- en verpleeghuisinstellingen en tussen een derde en een kwart bij jeugdzorg, het sociaal domein en verslavingszorg.

Publiek debat

Veel huisartsen ervaren de situatie inmiddels als onhoudbaar, zo blijkt uit bijna tweehonderd persoonlijke ervaringen die Het Roer Moet Om na een oproep kreeg toegestuurd. Deze schrijnende praktijkverhalen heeft het actiecomité gebundeld in het boekje Patiënt tussen wal en schip, dat eerder deze week is aangeboden aan de Tweede Kamer.

Op 14 december organiseert Het Roer Moet Om een publiek debat Zorg voor Samenhang, waarin denkers en doeners in de zorg samen zoeken naar oplossingen.

 

Document acties

gearchiveerd onder: kwetsbare patienten, doorverwijzen
Back to top