Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

€ 180 miljoen aan medicatie weggegooid

PW49 - 26-11-2019
Nederland gooit jaarlijks bijna € 180 miljoen aan bruikbare geneesmiddelen weg. Dat blijkt uit onderzoek van vierdejaars studenten van de Breda University of Applied Sciences.
€ 180 miljoen aan medicatie weggegooid

In opdracht van Logistics Community Brabant, een platform voor duurzame logistieke innovaties, onderzochten de studenten de bereidheid van patiënten om restmedicatie te retourneren.

Uit een enquête die zij hebben gehouden onder 1200 patiënten blijkt dat slechts een derde van de respondenten de overtollige medicijnen terugbrengt naar de apotheek. Ruim 65% brengt de medicatie niet terug, maar gooit het weg.

De helft van deze groep geeft aan niet bekend te zijn met de mogelijkheid restmedicatie te retourneren naar de apotheek of  naar de milieustraat te brengen. De andere helft zegt de procedure wel te kennen, maar vindt dat retourneren te veel tijd en moeite kost.
Verder analyseerden de studenten de teruggebrachte medicatie van één maand van één apotheek, die een waarde blijkt te vertegenwoordigen van ruim € 5000. Op jaarbasis betekent dit dat in alle apotheken van Nederland in totaal € 120 miljoen aan medicatie wordt teruggebracht. Maar omdat maar een derde van de medicijngebruikers retourneert, is het totale bedrag aan overtollige medicatie veel hoger. Grofweg wordt dit in Nederland jaarlijks op € 360 miljoen geschat, waarvan zeker € 180 miljoen nog herbruikbaar is, aldus de studenten.

Logistics Community Brabant is een samenwerking tussen Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit van Tilburg, Nederlandse Defensie Academie en Breda University of Applied Sciences.

Document acties

Reacties

27-11-2019 11:25
J.H. Swarte zegt:

De studenten van de Breda University of Applied Sciences zien een waardevolle afvalstroom.
Er bestaan vele waardevolle afvalstromen, maar geneesmiddelenafval heeft vooral nieuwswaarde.

Back to top