Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Nederland is voorbereid op no deal-Brexit’

PW45 - 30-10-2019
Nederland is wat geneesmiddelen betreft goed voorbereid op een no deal-Brexit, maar apothekers en zorginstellingen moeten hun medicijnvoorraden wel goed op peil houden. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg aan de Tweede Kamer.
‘Nederland is voorbereid op no deal-Brexit’

Volgens de minister heeft het grootste deel van de handelsvergunninghouders van de ongeveer vijftig kritische geneesmiddelen, waarvoor geen of onvoldoende alternatieven bestaan bij een no deal-Brexit, zijn dossiers op orde gebracht. Ook voldoen deze partijen aan de Europese wet- en regelgeving.

Om eventuele logistieke verstoringen te voorkomen bij het vervoer van geneesmiddelen hebben leveranciers inmiddels voorraden van vier tot zes weken opgebouwd, ook voor niet-kritieke middelen. Daarnaast hebben Britse geneesmiddelenfabrikanten de afgelopen maanden extra opslagcapaciteit in Nederland ingekocht voor zogenoemde ‘pre-wholesale’-voorraden van producten die nog niet in de handel zijn gebracht. Deze voorraden zijn overigens niet exclusief bestemd voor de Nederlandse markt.

Met al deze voorbereidingen verwacht Bruins dat eventuele logistieke problemen niet direct zullen leiden tot tekorten in ons land, maar een no deal-scenario kan volgens hem nog steeds onverwachte gevolgen hebben. “Daarom blijf ik apothekers en zorginstellingen oproepen om hun geneesmiddelenvoorraden op basis van historische verbruik goed op peil te houden.”  

Om in Europees verband snel te kunnen handelen bij tekorten van kritieke geneesmiddelen na een no deal-Brexit heeft de Europese Commissie een werkgroep opgericht, die in dat geval acties kan helpen coördineren in verschillende EU-lidstaten. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is lid van deze werkgroep.

Document acties

gearchiveerd onder: no-deal Brexit
Back to top