Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Succesvolle EMA-campagne nadert voltooiing

PW47 - 12-11-2019
Het nieuwe hoofdkantoor van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) in Amsterdam is gereed en wordt volgens planning vrijdag 15 november opgeleverd. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg, die samen met de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok ook een analyse maakte van de succesvolle EMA-lobbycampagne.
Succesvolle EMA-campagne nadert voltooiing

Het personeel van het EMA verhuist vanaf 6 januari volgend jaar gefaseerd vanuit het tijdelijke SPARK-gebouw in Sloterdijk naar het nieuwe onderkomen, waarna het agentschap op 20 januari volledig zal functioneren vanaf de Amsterdamse Zuidas.

Naast het op tijd opleveren van een state of the art-gebouw, heeft Nederland volgens Bruins ook voldaan aan de toezegging om zich tot het uiterste in te zetten om de belangrijke werkzaamheden van het EMA zo min mogelijk te verstoren.

Door te kiezen voor een compleet nieuw gebouw heeft Nederland de specifieke wensen ingewilligd van het agentschap aan uitgebreide vergadervoorzieningen, IT-techniek en bereikbaarheid, schrijven Blok en Bruins in hun analyse van de Nederlandse EMA-campagne.

Een andere belangrijke succesfactor in de lobby was de nadrukkelijke keuze voor Europese patiëntenbelangen, met de boodschap: gelijke toegang tot nieuwe geneesmiddelen voor alle EU-burgers. Ook heeft Nederland goed kunnen profiteren van zijn EU-voorzitterschap in de eerste helft van 2016, aldus de bewindsmannen.

Wouter Bos

Verder bleek Wouter Bos, voormalig vicepremier en directeur van het VUMC, hét geschikte boegbeeld voor de campagne. Hij had zowel raakvlakken met de medische sector als voldoende politiek aanzien. Met een voormalig vicepremier als lobbyist was het bovendien vaak mogelijk op ministerieel niveau te opereren in andere lidstaten. Bos heeft uiteindelijk 22 EU-landen bezocht, waarvan sommige meerdere malen.

Volgens Blok en Bruins was ook het Nederlandse ambassadenetwerk een effectief instrument: de posten konden al in een vroeg stadium informatie vergaren, en de contacten tussen het EMA-lobbyteam en de ambassades waren intensief.

In de race om het EMA eindigde Amsterdam uiteindelijk naast Milaan, waarna geluk bij de loting op 20 november 2017 de doorslag gaf.

Document acties

gearchiveerd onder: nieuwe onderkomen, EMA
Back to top