Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alkmaarse apothekers voeren actie tegen tekorten

PW50 - 02-12-2019
Apothekers in Alkmaar voeren deze week actie omdat ze vinden dat zorgverzekeraars en overheid te weinig doen om de geneesmiddeltekorten terug te dringen. De Apothekerscoöperatie Noord-Kennemerland (APCON) vindt het onacceptabel dat patiënten hiervan de dupe zijn en roept apothekers in het land op ook in actie te komen.
Alkmaarse apothekers voeren actie tegen tekorten

Tijdens de ludieke actie op 5 december worden lege medicijndoosjes uitgedeeld met een sticker ‘Bittere Pil’ erop. In het doosje zit alleen een A4 met uitleg over de actie en een gedicht van Sinterklaas, die onder meer schrijft dat “het systeem nu echt op de schop moet”.

Volgens de Alkmaarse apothekers worden medicijntekorten veroorzaakt door de lage prijzen in Nederland, onder meer vanwege het preferentiebeleid. Geneesmiddelenfabrikanten leveren hierdoor steeds vaker aan landen waar de prijzen hoger liggen. Daarnaast is het zo goedkoop mogelijk produceren in China en India slecht voor de kwaliteit, waardoor de medicijnen vaker moeten worden teruggeroepen.

Apothekers in Alkmaar willen zich samen met hun teams meer richten op zorg, zonder continu te moeten discussiëren over de prijs en de verkrijgbaarheid van een geneesmiddel.

APCON is daarom blij dat minister Bruins van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) actie onderneemt, maar de verplichting voor fabrikanten en groothandels om een ijzeren voorraad aan te leggen van vijf maanden is volgens voorzitter Chris Sindhunata slechts symptoombestrijding. “Het duurt zeker twee jaar voordat een ijzeren voorraad is opgebouwd. Bovendien kost het veel geld en het is niet duidelijk wie dat gaat betalen.”

Een fabrikant die een nieuw geneesmiddel laat registreren moet altijd een voorraad van vijf maanden aanleggen, terwijl het niet zeker is dat hij als preferente leverancier mag gaan leveren, stelt de APCON-voorzitter. “Voor fabrikanten is dat risico natuurlijk veel te groot. Bovendien is niet duidelijk hoe die vijf maanden bepaald moeten worden.”

Pakjesmodel

De oplossing voor de tekorten is volgens Sindhunata een variant op het ‘pakjesmodel’, waarbij de apotheek verantwoordelijk is voor de inkoop en een vaste vergoeding ontvangt van de zorgverzekeraar. “Bij een gezonde vaste vergoedingsprijs per werkzame stof, kan de apotheker bij een tekort sneller een alternatief regelen doordat hij kan wisselen tussen labels.”

Ook kan de apotheker, volgens Sindhunata, samen met de patiënt tot een doelmatige keuze komen, want de patiënt is zelf verantwoordelijk als hij toch kiest voor een duurder geneesmiddel. “Door deze marktwerking zullen prijzen laag blijven rondom het vergoedingslimiet.”

Bij een succesvolle actie op 5 december gaan de Alkmaarse apothekers met kerst opnieuw aandacht vragen voor de medicijntekorten. “We roepen alle apothekers in Nederland op om ook met kerst op ludieke wijze actie te gaan voeren."

 

 

Document acties

Reacties

05-12-2019 09:04
D.T. Hendriksz zegt:

Toe maar, de ene apotheker stelt voor 5 maanden voorraad aan te houden waarop de Minister direct zegt; goed idee, en jullie betalen het allemaal! En nu een andere apotheker die voorstelt een 'super' IDEA model op te leggen aan verzekeraars. En dat met Noorwegen als referentie land per april 2020. Dan heb je niet begrepen hoe het spel werkt. Wat zal de Minister zeggen? Doen! Er is altijd behoefte aan een herverzekeraar!
Zinloos en dwaas voorstel van deze apothekers. Ondertussen graaft de Minister, met hulp van KNMP en Collectieven gestaag verder; ICT splitsing zorg en logistiek komt eraan. Implicatie ontgaat deze Alkmaarse Apothekers helemaal.

Back to top