Nieuws
Water verwoest Spaanse apotheek van Savanna Groot
De drie grote voorruiten weggeslagen, omgevallen kasten, de hele medicijnvoorraad verdwenen, een naar binnen geslingerde auto en heel veel water en modder. Dat is wat Savanna Groot en haar man aantroffen in hun apotheek in Paiporta, vlakbij Valencia. De schade loopt in de tonnen.
Nieuwe lijst gepubliceerd met meest kritieke medicijnen bij tekorten
Om beter maatregelen te kunnen nemen voor de beschikbaarheid van zorg is een lijst van kritieke specialistische en eerstelijnsgeneesmiddelen gepubliceerd. De lijst bestaat uit een deel voor volwassenen en een deel voor kinderen, schrijft minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Fleur Agema aan de Tweede Kamer.
Lamotrigine eerste keus bij epilepsie met focaal begin
Lamotrigine is het middel van eerste keus bij nieuw gediagnosticeerde patiënten die lijden aan epilepsie met een focaal begin. Dit staat in de herziene richtlijn Epilepsie van de Nederlandse Vereniging van Neurologie (NVN).
Succesvolle testvluchten drones met medicijnen in drie landen
In Nederland, Oostenrijk en Zwitserland zijn testvluchten succesvol uitgevoerd met medische drones bestuurd vanuit één locatie. Deze drones kunnen bloed, medicijnen en medische apparatuur snel brengen naar moeilijk bereikbare gebieden. Dat meldt de ANWB, die de testen heeft uitgevoerd met mobiliteitsclubs in Zwitserland en Oostenrijk.
Zorgverlener vaak sceptisch over complementaire zorg kankerpatiënt
Door tijdsdruk, kennisgebrek en scepsis onder zorgverleners is de communicatie over complementaire zorg voor kankerpatiënten, zoals acupunctuur of voedingssupplementen, vaak gebrekkig. Dit blijkt uit onderzoek van Nivel. Als het onderwerp wel wordt besproken is dat vaak op initiatief van de patiënt.
Internationale bijwerkingenweek in teken van goed medicijngebruik
Bijwerkingen voorkomen door goed gebruik van medicijnen. Dat is dit jaar het thema van de internationale bijwerkingenweek die loopt tot en met 8 november. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Bijwerkingencentrum Lareb benadrukken bovendien hoe belangrijk het melden van bijwerkingen is.
Zorgverzekering in 2025: Wat verandert er en waar moet je op letten?
De zorgverzekering blijft een essentieel onderwerp voor iedere Nederlander. Elk jaar veranderen de regels, premies en dekkingsmogelijkheden, en ook voor 2025 zijn er weer aanpassingen doorgevoerd. Voor velen is het dan ook belangrijk om hier van op de hoogte te zijn voordat je een keuze maakt voor een (nieuwe) verzekering.
Haarnestcyste behandeling: hoe in de toekomst te voorkomen?
Een haarnestcyste, door dokters ook wel een sinus pilonidalis genoemd, is een veelvoorkomend probleem. Hierbij gaat het om een ontsteking in de bilspleet, nabij het staartbeen. Een vervelende plek die je telkens voelt bij het bewegen of zitten. Hierdoor kan een haarnestcyste alle dagelijkse activiteiten enorm beïnvloeden. Een ontsteking in de bilspleet ontstaat meestal door een ontstoken haarzakje, ontstoken weefsel of een bult met pus. Maar hoe wordt dit behandeld? En belangrijker nog: hoe kan je het ontstaan hiervan in de toekomst voorkomen?
Semaglutide heeft positief effect bij chronische nierschade
De GLP1-agonist semaglutide zorgt voor minder eiwitten in de urine bij mensen met chronische nierschade en overgewicht. Dat concluderen onderzoekers op basis van een internationale studie.
'Overweeg dosisaerosol met voorzetkamer bij acute astma-aanval'
In veel ziekenhuizen worden opgenomen patiënten met een acute astma-aanval verneveld met kortwerkende bronchusverwijders. In de literatuur is echter geen meerwaarde gezien voor verneveling boven toediening via dosisaerosol met voorzetkamer. Dit staat in de herziene richtlijn Astma bij kinderen van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.
'Overweeg stoppen cholinesteraseremmer bij ernstige dementie'
Overweeg een behandeling met cholinesteraseremmers te stoppen bij patiënten met vergevorderde alzheimer-dementie. Dit adviseert de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG) in de herziene richtlijn Dementie.
Afbouwen bloeddrukverlagende middelen afgeraden bij dementie
Ouderen met dementie in een verpleeghuis ondervinden meer nadelen dan voordelen van het afbouwen van bloeddrukverlagende middelen. Routinematig afbouwen geeft een hoger risico op vallen of overlijden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Lareb: koorts na gebruik wormmiddel mebendazol
Patiënten kunnen koorts krijgen door het wormmiddel mebendazol, meestal een dag na gebruik. Koorts staat niet als bijwerking vermeld in de bijsluiter, terwijl dat in andere landen wel het geval is. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Meer nieuwe cholesterolverlagers in Nederland gebruikt
In Nederland worden veel meer PCSK9-remmers en inclisiran gebruikt dan in andere Europese landen, blijkt uit onderzoek van Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Waarom deze nieuwe cholesterolverlagers vaker door Nederlandse artsen worden voorgeschreven is onduidelijk.
‘Opschaling succesvolle proeftuinen therapietrouw is een uitdaging’
Apotheekteams vinden het implementeren van therapietrouw-interventies goed haalbaar, maar effecten op het medicijngebruik zijn wisselend. Opschaling naar andere regio’s blijkt een uitdaging door personeelstekorten en een verkeerde financiering in de apotheek. Dat blijkt uit een door Nivel gecoördineerde analyse van de vier eerste Proeftuinen Therapietrouw.
Continueer protonpompremmer bij gastro-oesofageale refluxziekte
Artsen kunnen een chronische behandeling met protonpompremmer continueren bij gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ). Daarbij is het van belang deze middelen voor de juiste patiëntengroep in te zetten. Dit adviseert de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen in de herziene richtlijn Gastro-oesofageale refluxziekte.
Een op de vijf Nederlanders had vorig jaar een allergie
Het aandeel Nederlanders dat aangeeft een allergie te hebben is toegenomen van 18% in 2014 tot 21% in 2023. Allergieën komen het vaakst voor onder 25- tot 35-jarigen en volwassen vrouwen hebben vaker een allergie dan volwassen mannen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
NHG: overweeg niet-sederende antihistaminica bij anafylaxie
Bij huidklachten door anafylaxie kan de huisarts bepaalde antihistaminica overwegen. Dit staat in de herziene behandelrichtlijn Geneesmiddelen en zuurstof in spoedeisende situaties van huisartsenorganisatie NHG.
Verpakking optreknaald Vabysmo kan beschadigd zijn
In de verpakking van de optreknaald bij het geneesmiddel Vabysmo (faricimab) kan een scheur zitten. De naald is dan mogelijk niet steriel, en de naald en het oogmedicijn mogen dan niet meer worden gebruikt. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Kabinet wil in najaar 2025 starten met prik tegen RS-virus
Het kabinet wil in het najaar van 2025 starten met het vaccineren van zuigelingen tegen het respiratoir syncytieel virus (RS-virus). De prik tegen het RS-virus – de RSV-prik – wordt toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma. Dat schrijft VWS-staatssecretaris Vincent Karremans aan de Tweede Kamer.