Nieuws
Verbeterde prikkelverwerking bij autistische kinderen door bumetanide
Bumetanide verbetert prikkelverwerking bij autistische kinderen. Dat stellen onderzoekers verbonden aan het Amsterdam UMC.
Preventief gebruik scopolaminebutyl voorkomt reutelen in stervensfase
Door preventieve toediening van scopolaminebutyl kan reutelen in de stervensfase bij de helft van de mensen worden voorkomen. Dat stellen onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum.
Etoricoxib en diclofenac meest effectief bij artrosepijn
De NSAID’s etoricoxib en diclofenac zijn het meest effectief bij het verminderen van pijn en functieverlies door knie- en heupartrose. Dat concluderen Bruno da Costa en collega´s op basis van een grote meta-analyse.
Opsplitsen combinatietablet voor hiv-patiënten succesvol
Het opsplitsen van een combinatietablet in twee tabletten voor hiv-patiënten is succesvol en bespaart jaarlijks € 3000 per patiënt aan medicijnkosten. Dat concluderen Piter Oosterhof en collega’s op basis van een multicenter cohortstudie.
Positief advies over ‘coronapil’ molnupiravir
Molnupiravir (Lagevrio) is positief beoordeeld door de Europese geneesmiddelcommissie CHMP voor de behandeling van COVID-19. Dit oordeel is gebaseerd op tussentijdse onderzoeksresultaten.
Update ‘coronapil’ molnupiravir MSD: minder effectief dan verwacht
Molnupiravir (Lagevrio) blijkt minder effectief bij de behandeling van COVID-19 dan verwacht. Dat blijkt uit de nieuwste onderzoekresultaten van fabrikant MSD.
Verhoogd risico op orthostatische hypotensie bij β-blokkers
Patiënten die β-blokkers gebruiken hebben een verhoogd risico op orthostatische hypotensie. Dit risico geldt ook voor gebruikers van tricyclische antidepressiva, centraal werkende antihypertensiva, α-blokkers, tweede generatie antipsychotica en SGLT-2-remmers. Dit blijkt uit een meta-analyse van Cini Bhanu en collega’s, die onlangs is gepubliceerd in PLOS Medicine.
Emeritus hoogleraar Donald Uges overleden
Donald Uges is vrijdag 26 november op 74-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Paterswolde. Als hoogleraar Klinische en Forensische Toxicologie aan het UMC Groningen wist hij samen met zijn team het laboratorium uit te bouwen tot één van de meest vooraanstaande labs in de wereld op het gebied van ziekenhuisfarmacie en toxicologie.
Blokhuis geeft groen licht voor vergoeding Kaftrio
Het geneesmiddel Kaftrio voor patiënten met cystische fibrose (taaislijmziekte) wordt vanaf 1 januari 2022 vergoed vanuit het basispakket. De aanvankelijk veel te hoge prijs voor het middel is volgens staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis na onderhandelingen met de fabrikant teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau.
EMA adviseert positief over ‘coronapil’ Paxlovid
Paxlovid, bestaande uit losse tabletten van PF-07321332 en ritonavir, van farmaceut Pfizer is positief beoordeeld door de Europese geneesmiddelcommissie CHMP voor de behandeling van COVID-19. Dit oordeel is gebaseerd op tussentijdse onderzoeksresultaten.
Schommelende bloedsuikerspiegels door overstap
Diabetici die van Novorapid (insuline aspart) overstappen naar insuline aspart van Sanofi kunnen te maken krijgen met schommelende bloedsuikerspiegels. Dat meldt bijwerkingcentrum Lareb.
Stichting stelt Abbvie aansprakelijk voor prijs Humira
De Amerikaanse farmaceut Abbvie heeft volgens de Stichting Farma ter Verantwoording tussen 2004 en 2020 zo’n één miljard euro te veel verdiend aan blockbuster Humira (adalimumab) door een “buitensporig hoge prijs” voor het medicijn te berekenen. De stichting stelt AbbVie in een eind december verzonden brief aansprakelijk “voor de schade die haar prijsstrategie heeft veroorzaakt”.
Thuisbehandeling met coronapil Paxlovid goedgekeurd
Paxlovid, bestaande uit losse tabletten van nirmatrelvir (PF-07321332) en ritonavir, is voorwaardelijk goedgekeurd voor de behandeling van COVID-19. Dit is het oordeel van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP van het Europees medicijnagentschap EMA.
Werkgevers: lage apotheektarieven verhinderen hoger salaris personeel
Apothekers kunnen geen hoger salaris bieden aan hun personeel zolang zorgverzekeraars de overheidsbijdrage in loonkosten niet verwerken in de apotheektarieven. Dat stellen de werkgeversorganisaties WZOA en ASKA in reactie op de vakbonden die het eindbod hebben weggestemd, waardoor er nog geen cao Apotheken voor apotheekmedewerkers tot stand is gekomen.
Uitbreiding indicatie avapritinib voor geavanceerde mastocytose
Avapritinib (Ayvakyt) kan nu ook worden toegepast bij de behandeling van geavanceerde systemische mastocytose (AdvSM). De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft een positief advies gegeven voor uitbreiding van de indicatie.
Gebruik paracetamol van invloed op bloeddruk
Gedurende langere tijd innemen van 4 gram paracetamol per dag verhoogt zowel de boven- als onderdruk bij hypertensiepatiënten. Dat concluderen Schotse onderzoekers op basis van een cross-over studie.
Jouke de Jong overleden (1975-2022)
Apotheker Jouke de Jong uit Drachten is maandag 7 februari na een lang ziekbed op 46-jarige leeftijd overleden. Hij was medeoprichter en eigenaar van de Pharmium Apotheek Groep.
Voorschrijven ‘abortuspil’ door huisartsen stap dichterbij
Het voorschrijven van de ‘abortuspil’ door huisartsen komt een stap dichterbij, nu er in de Tweede Kamer een meerderheid lijkt te zijn voor een initiatiefwet van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 die dit mogelijk moet maken. De stemming over het wetsvoorstel wordt binnenkort verwacht.
Minder sterfte bij ernstig zieke coronapatiënten door imatinib
Imatinib verlaagt de kans op overlijden bij ernstig zieke COVID-19-patiënten. Dit blijkt uit een vervolgonderzoek door het Amsterdam UMC en andere ziekenhuizen.
Patiëntenzorg verlenen met kogelvrij vest aan
Apotheken in Oekraïne hebben te kampen met een groot tekort aan geneesmiddelen, maar blijven ondanks de zware oorlogsomstandigheden hun uiterste best doen farmaceutische patiëntenzorg te verlenen, verzekert de brancheorganisatie, de All-Ukrainian Pharmaceutical Chamber (AUPC).
Nieuwe bijwerking Janssen-vaccin: cutane vasculitis
Ontsteking van de kleine bloedvaten in de huid (cutane vaculitis) is toegevoegd als bijwerking aan de bijsluiter van het coronavaccin van Janssen, meldt de bewakingscommissie PRAC van het Europees medicijnagentschap EMA.
Tweede Kamer stemt voor ‘abortuspil’ via huisarts
Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de initiatiefwet van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 die het voorschrijven van de ‘abortuspil’ door huisartsen wettelijk mogelijk moet maken.
Verhoogd risico op overlijden bij dexmedetomidine
Toepassing van het sedativum dexmedetomidine bij volwassen ic-patiënten jonger dan 65 jaar zorgt voor een hoger risico op overlijden dan andere sedativa. Die waarschuwing geeft de veiligheidscommissie van het Europees Medicijn Agentschap EMA.
Oekraïne: doden, verminkingen en apotheken in puin
Twee apotheekmedewerkers in Kozacha Lopan werden gedood toen mortieren hun apotheek troffen. Een vrouwelijke apotheker raakte ernstig verminkt in haar gezicht door toedoen van een Russische soldaat. Veel apothekers in Oekraïne riskeren dagelijks hun leven vanwege de zware beschietingen en bombardementen en verblijven vaak wekenlang dag en nacht in de apotheek omdat het te gevaarlijk is om naar huis te gaan.
Mogelijke associatie niet-selectieve β-blokkers en alzheimer
Blootstelling aan niet-selectieve β-blokkers lijkt geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer, terwijl het risico verminderd lijkt na gebruik van selectieve β2-sympathicomimetica. Dat stellen Groningse onderzoekers op basis van een retrospectieve cohortstudie.
Zuigeling met beroerte mogelijk gebaat bij van beenmerg afgeleide cellen
Intranasale toediening van beenmerg afgeleide cellen bij pasgeborenen met een perinatale arteriële ischemische beroerte is mogelijk. Dat stellen Utrechtse onderzoekers op basis van hun studie.
Veelbelovende resultaten met dostarlimab
Patiënten met een specifieke vorm van rectumkanker lijken goed te reageren op het monoklonale antilichaam dostarlimab. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers op basis van hun studie die werd gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.
Pijn en aderontsteking door injectievloeistof Hypnomidate
Hypnomidate-injectievloeistof (etomidaat) kan pijn en aderontsteking veroorzaken. Dat blijkt uit drie meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. Anesthesisten en psychiaters gebruiken etomidaat bijvoorbeeld voorafgaand aan een algemene verdoving of als slaapmiddel bij elektroconvulsietherapie (ECT).
Mogelijke associatie rivaroxaban en diepe veneuze trombose
Gebruik van rivaroxaban leidt mogelijk vaker tot een diepe veneuze trombose en longembolie dan het gebruik van andere direct werkende orale anticoagulantia. Dat stellen Nederlandse onderzoekers op basis van hun studie die gepubliceerd is in Clinical Drug Investigation.
Diabetespatiënten krijgen vaak leefstijlbegeleiding in plaats van medicatie
In het eerste jaar na de diagnose krijgt de helft van de mensen met diabetes type 2 geen medicatie voorgeschreven. Wanneer mogelijk starten zorgverleners eerst met leefstijlbegeleiding. Dit blijkt uit de Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.
‘Eerste lijn doet nog onvoldoende aan valpreventie’
Effectieve interventies om vallen van ouderen te voorkomen worden nog onvoldoende geïmplementeerd in de eerstelijnszorg. Om dit te verbeteren is het van belang dat zorgverleners goed samenwerken, er adequate vergoedingen komen en patiënten gemotiveerd worden, concludeert Wytske Meekes op basis van haar promotieonderzoek.
Zorginstituut: vergoed risdiplam bij Spinale Musculaire Atrofie
Zorginstituut Nederland (ZiN) adviseert om risdiplam, een medicijn voor de behandeling van Spinale Musculaire Atrofie (SMA), te vergoeden voor kinderen en jonge mensen tot 25 jaar. Vooral onder deze groep is bewezen dat het geneesmiddel meerwaarde heeft. De prijs van het middel zal wel fors omlaag moeten.
8,2% verzekerden wisselt van zorgverzekeraar
Tussen 2022 en 2023 zijn bijna 1,5 miljoen verzekerden gewisseld van zorgverzekeraar. Een overstapcijfer van 8,2%, dat hoger is dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van Vektis.
Apothekersassistenten lopen met spandoeken door Rotterdam
Een groep van ruim honderd apothekersassistenten heeft zaterdagmiddag 25 maart gedemonstreerd in het centrum van Rotterdam. Ze eisen onder meer verlaging van werkdruk en een automatische prijscompensatie. “Onze cao is een bittere pil.”
Steeds meer mensen bezwijken onder werkdruk: supermens bestaat niet
In de loop der jaren zijn we steeds meer van onszelf gaan vragen. We willen de beste opleiding, een goedbetaalde baan, een gelukkig gezinsleven, enzovoort. Onze agenda puilt uit van de afspraken en op het werk lopen we de benen uit ons lijf om aan de eisen van onze werkgever te kunnen voldoen. Het leven is allesbehalve gemoedelijk en dat uit zich in veel stress. Meer en meer ervaren mensen een prestatiedruk waaraan ze langzaam maar zeker bezwijken. De cijfers liegen er niet om: 98% van de werknemers in de leeftijd van 18 tot 24 jaar vertoont symptomen van een burn-out. De supermens die we zo graag willen zijn, blijkt niet te bestaan. De gevolgen zijn desastreus.
Langer thuis wonen met een traplift
Onze woning is een veilige plek van comfort, herinneringen en veiligheid. Hier willen we het liefst zo lang mogelijk blijven wonen, maar wat als de trap een uitdaging wordt en verhuizen de enige optie lijkt? Dan kan een traplift dé oplossing bieden. Een traplift zorgt voor zelfstandigheid en de mogelijkheid om langer in uw vertrouwde woning te blijven wonen. In dit artikel leest u welke vier mogelijkheden er zijn om een traplift aan te schaffen.
EMA onderzoekt voorkomen ernstige bijwerking metamizol
Ondanks risicobeperkende maatregelen worden in Finland nog steeds gevallen gemeld van agranulocytose, een plotseling en ernstig tekort aan een bepaald type witte bloedcellen. Deze bijwerking van de pijnstiller metamizol kan leiden tot ernstige, mogelijk fatale infecties. Dit is voor het Europees Medicijn Agentschap (EMA) reden een onderzoek te starten.
Anafylaxie door lactose bevattende poederinhalatoren bij allergie
In lactose bevattende poederinhalatoren kunnen kleine hoeveelheden melkeiwit aanwezig zijn. Bij patiënten met een ernstige IgE-gemedieerde koemelkeiwitallergie kan dit leiden tot ernstige allergische reacties zoals anafylaxie. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Waarom een rechtsbijstandverzekering voor apothekers verstandig is
Met sommige beroepen is het verstandig om een zakelijke rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Zo kun je als apotheker eigenlijk niet zonder een rechtsbijstandverzekering.
Zorgverzekering in 2025: Wat verandert er en waar moet je op letten?
De zorgverzekering blijft een essentieel onderwerp voor iedere Nederlander. Elk jaar veranderen de regels, premies en dekkingsmogelijkheden, en ook voor 2025 zijn er weer aanpassingen doorgevoerd. Voor velen is het dan ook belangrijk om hier van op de hoogte te zijn voordat je een keuze maakt voor een (nieuwe) verzekering.
Onvoldoende bewijs voor verband doxycycline en suïcidaliteit
Er is onvoldoende bewijs voor een causaal verband tussen het gebruik van doxycycline en het risico op suïcidaliteit, oordeelt de Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC. De commissie ziet daarom geen reden de productinformatie van doxycycline aan te passen.
Haarnestcyste behandeling: hoe in de toekomst te voorkomen?
Een haarnestcyste, door dokters ook wel een sinus pilonidalis genoemd, is een veelvoorkomend probleem. Hierbij gaat het om een ontsteking in de bilspleet, nabij het staartbeen. Een vervelende plek die je telkens voelt bij het bewegen of zitten. Hierdoor kan een haarnestcyste alle dagelijkse activiteiten enorm beïnvloeden. Een ontsteking in de bilspleet ontstaat meestal door een ontstoken haarzakje, ontstoken weefsel of een bult met pus. Maar hoe wordt dit behandeld? En belangrijker nog: hoe kan je het ontstaan hiervan in de toekomst voorkomen?
Toename langdurig gebruik van sterkwerkende opioïden
Bijna 35% van de gebruikers van sterkwerkende opioïden op voorschrift van de huisarts, zoals morfine, oxycodon en fentanyl, kreeg voor meer dan drie maanden verstrekt. Dat blijkt uit de themarapportage Opioïden van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
'Zorgverzekeraars moeten beleid CDK4/6-remmers staken'
Alle zorgverzekeraars en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) moeten het preferentiebeleid staken voor CDK4/6-remmers bij de palliatieve behandeling van hormoongevoelige borstkanker. Bij het aanwijzen van het voorkeursmedicijn is onzorgvuldig gehandeld en een eerlijke prijsvergelijking ontbreekt. Dat heeft de Rechtbank Gelderland bepaald in kort geding.
Weeënremmer atosiban heeft geen effect op gezondheid baby
Bij een dreigende vroeggeboorte na 30 weken zwangerschap heeft het gebruik van de weeënremmer atosiban geen toegevoegde waarde voor de gezondheid van de baby. Dat stellen onderzoekers op basis van een internationale studie.
De kracht van een voorzetkamer met masker
Waarom inhalatie zonder voorzetkamer met masker medicatieverspilling kan betekenen
Als zorgverlener wilt u het beste voor uw patiënten. U streeft naar een optimale behandeling en maximale effectiviteit van voorgeschreven medicatie. Zonder een voorzetkamer kan tot 80% van de medicatie achterblijven in de orofarynx en de longen niet effectief bereikt.² Astma- en COPD-patiënten krijgen mogelijk onbewust een aanzienlijk lagere hoeveelheid medicatie binnenkrijgen dan nodig is. Zoals u weet heeft dit directe gevolgen voor hun ziektecontrole en kwaliteit van leven.²
Oproep RVS: stop overdaad diagnoses en bevorder gezondheid
Overheid en zorgverleners moeten de focus van het vroeg opsporen van ziekten verleggen naar het echt voorkomen van ziekten door in te grijpen op de leefomgeving. Mensen horen steeds eerder dat ze ziek zijn, misschien ziek zijn of ziek kunnen worden. Dat stelt de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS).
Inleveren medicijnen blijft achter ondanks kennis over milieuschade
Veel mensen zeggen te weten dat medicijnafval schadelijk is voor het milieu en moet worden ingeleverd bij de apotheek of milieustraat in plaats van het bij het restafval te gooien of door te spoelen door toilet of gootsteen, maar handelen er niet naar, blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Gen-onderzoek levert mogelijk nieuwe therapie artrose op
In de genenpoel van zo’n 2 miljoen mensen hebben wetenschappers honderden nieuwe aanknopingspunten gevonden voor mogelijke therapieën voor artrose. De onderzoekers identificeerden zevenhonderd genen die vrijwel zeker betrokken zijn bij artrose, waarvan 10% codeert voor eiwitten die al ‘doelwit’ zijn van goedgekeurde medicijnen.
Een ijzersterke formule toen, nu én in de toekomst
Een optimaal logistiek proces in jouw apotheek
De Mosadex receptreis
Apotheeklogistiek is één van de bouwstenen van Mosadex. Een efficiënte apotheeklogistiek is namelijk een randvoorwaarde om de beste zorg te kunnen leveren. Binnen deze bouwsteen helpen technologie en innovatie jou bij een optimaal proces in jouw apotheek en voor jouw patiënt. Zo blijf jij aan het roer en heeft jouw team weer tijd voor zorg op maat! Benieuwd hoe jouw apotheek-collega’s hun proces optimaliseren? Lees hun ervaringen!
‘Zorg hartpatiënt verbetert door implanteerbare sensor’
Door bij hartpatiënten een sensor te implanteren die op afstand meet, kunnen cardiologen sneller ingrijpen bij verslechtering van hartfalen en ziekenhuisopname voorkomen. Dat blijkt uit promotieonderzoek aan de Erasmus Universiteit.
Let op kwetsbaarheid huid door medicatie
Medicijngebruik heeft bijna altijd gevolgen voor de gezondheid. Daarom moet altijd een afweging worden gemaakt. Is de kwaal dusdanig erg of levert de oplossing alleen nog maar meer problemen op?
Van inhalatiecoördinatie naar dagelijkse controle
Een verhaal over techniek, therapietrouw en de kracht van een compacte voorzetkamer