Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Algemeen

VGZ lanceert online medicijnservice voor alle verzekerden

Coöperatie VGZ gaat met ingang 1 januari volgend jaar samenwerken met twee landelijke internetapotheken voor de bezorging van receptgeneesmiddelen. De zorgverzekeraar wijst zijn verzekerden actief op deze online service. Volgens VGZ is er door corona meer behoefte om medicijnen thuisbezorgd te krijgen of op te halen in een afhaalkluis.

Algemeen PW49 - 02-12-2021

Schadelijke stof dinitrophenol aangetroffen in afslankmiddelen

Op de Nederlandse markt worden afslankmiddelen online aangeboden die 2,4-dinitrophenol (DNP) bevatten. Deze gevaarlijke toxische stof kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept op deze producten niet te kopen.

Algemeen 01-12-2021

Verhoogd risico op orthostatische hypotensie bij β-blokkers

Patiënten die β-blokkers gebruiken hebben een verhoogd risico op orthostatische hypotensie. Dit risico geldt ook voor gebruikers van tricyclische antidepressiva, centraal werkende antihypertensiva, α-blokkers, tweede generatie antipsychotica en SGLT-2-remmers. Dit blijkt uit een meta-analyse van Cini Bhanu en collega’s, die onlangs is gepubliceerd in PLOS Medicine.

Algemeen, Geneesmiddelen PW49 - 01-12-2021

Update ‘coronapil’ molnupiravir MSD: minder effectief dan verwacht

Molnupiravir (Lagevrio) blijkt minder effectief bij de behandeling van COVID-19 dan verwacht. Dat blijkt uit de nieuwste onderzoekresultaten van fabrikant MSD.

Algemeen, Geneesmiddelen PW49 - 30-11-2021

Tweede controle bij toedienen high risk-medicatie niet altijd haalbaar

Bij het toedienen van high risk-medicatie in het ziekenhuis blijkt de tweede controle door een collega-verpleegkundige niet altijd mogelijk. Dit komt door personeelstekorten en tijdsdruk, blijkt uit onderzoek van het Nivel en het Amsterdam Public Health (APH) research institute van het Amsterdam UMC.

Algemeen, Geneesmiddelen PW49 - 29-11-2021

Friese apotheker vaccineert eerste patiënten in zijn apotheek

Rogier Hilbers van Apotheek De Drie Stellingen in Oosterwolde vaccineert als eerste apotheker in Nederland zelf patiënten tegen het coronavirus. Sinds begin deze week kunnen zijn patiënten zonder afspraak binnenlopen voor hun eerste of tweede prik. “We zorgen dicht bij de mensen in hun eigen wijk voor een uitbreiding van het vaccinatienetwerk van de GGD.”

Algemeen PW48 - 25-11-2021

‘Veel jonge medewerkers verlaten apotheek weer snel’

Door vergrijzing en het grote aantal jonge apothekersassistenten dat de branche weer snel verlaat, is in openbare apotheken sprake van een negatief arbeidsaanbod. Neemt de zorgvraag verder toe dan kunnen personeelstekorten ontstaan. Dat blijkt uit het Arbeidsmarktonderzoek Openbare Apotheken 2021 van de Stichting Bedrijfsfonds Apotheken (SBA).

Algemeen PW48 - 24-11-2021

‘Wetsvoorstel vertragend voor digitale communicatie’

Het wetsvoorstel voor digitale communicatie in de zorg is te zorgvuldig van opzet waardoor de beoogde versnelling niet van de grond komt. Ook leiden de plannen van de minister tot meer bureaucratie en hogere kosten. Daarvoor waarschuwen de belangenorganisaties van patiënten, zorgverzekeraars en zorgverleners in een brief aan de Tweede Kamer, die vanmiddag de nieuwe wet bespreekt.

Algemeen 23-11-2021

Positief advies over ‘coronapil’ molnupiravir

Molnupiravir (Lagevrio) is positief beoordeeld door de Europese geneesmiddelcommissie CHMP voor de behandeling van COVID-19. Dit oordeel is gebaseerd op tussentijdse onderzoeksresultaten.

Algemeen, Geneesmiddelen 23-11-2021

Fouten bij 20% van patiënten in het ziekenhuis

Bij een op de vijf patiënten die de afgelopen twee jaar een ziekenhuis bezochten, is er (bijna) iets fout gegaan. Dit gebeurde vooral bij het stellen van een diagnose en het verstrekken van geneesmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder bijna achtduizend patiënten.

Algemeen PW45 - 03-11-2021 1 reactie

Opsplitsen combinatietablet voor hiv-patiënten succesvol

Het opsplitsen van een combinatietablet in twee tabletten voor hiv-patiënten is succesvol en bespaart jaarlijks € 3000 per patiënt aan medicijnkosten. Dat concluderen Piter Oosterhof en collega’s op basis van een multicenter cohortstudie.

Algemeen, Geneesmiddelen PW45 - 02-11-2021

Afschalen planbare kritieke zorg dreigt door corona

Vijf ziekenhuizen hebben problemen met het leveren van planbare kritieke zorg door de toename van het aantal coronapatiënten. Ook huisartsen, wijkverpleging en paramedici ervaren dat de druk op de zorg oploopt. Dat blijkt uit de maandelijkse monitor ‘Toegankelijkheid van Zorg – Gevolgen van Covid-19’ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen PW44 - 29-10-2021

3-MMC is voortaan verboden partydrug

Productie, handel en bezit van de designerdrug 3-MMC zijn vanaf vandaag officieel verboden. Het verbod volgt op een toename van het gebruik van 3-MMC met name onder jongeren, en een stijging van het aantal gezondheidsincidenten. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Algemeen, Politiek & overheid PW44 - 28-10-2021

Patiënt diabetes type 1 overlijdt dertien jaar eerder

Voor zowel mannen als vrouwen van 45 jaar met diabetes type 1 is de resterende levensverwachting naar verwachting ongeveer dertien jaar korter dan die van mensen zonder diabetes. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel en het RIVM, in opdracht van het Diabetes Fonds.

Algemeen PW44 - 26-10-2021

Etoricoxib en diclofenac meest effectief bij artrosepijn

De NSAID’s etoricoxib en diclofenac zijn het meest effectief bij het verminderen van pijn en functieverlies door knie- en heupartrose. Dat concluderen Bruno da Costa en collega´s op basis van een grote meta-analyse.

Algemeen, Geneesmiddelen PW43 - 19-10-2021

NZa: verzekeraars moeten zich meer onderscheiden

Zorgverzekeraars moeten minder concurreren op premie en zich meer onderscheiden via de zorginkoop en dienstverlening aan verzekerden. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de Monitor Zorgverzekeringen 2021.

Algemeen, Zorgverzekeraars PW42 - 15-10-2021

Blokhuis steunt strijd tegen geneesmiddelkaping

Staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) waardeert initiatieven die strijden tegen geneesmiddelkaping, zoals het nieuwe platform van samenwerkende ziekenhuizen en bereidingsapotheek A15, dat zelf apotheekbereidingen gaat registreren. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van D66-Kamerlid Wieke Paulusma.

Algemeen, Geneesmiddelen PW42 - 12-10-2021

Preventief gebruik scopolaminebutyl voorkomt reutelen in stervensfase

Door preventieve toediening van scopolaminebutyl kan reutelen in de stervensfase bij de helft van de mensen worden voorkomen. Dat stellen onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum.

Algemeen, Geneesmiddelen 08-10-2021

KNAW: breng geneesmiddel sneller bij patiënt

Om wetenschappers te ondersteunen bij het ontwikkelen van geneesmiddelen moet er landelijke coördinatie komen, zodat patiënten sneller en efficiënter toegang krijgen tot nieuwe therapieën. Daarvoor pleit de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Algemeen, Geneesmiddelen 06-10-2021

Verbeterde prikkelverwerking bij autistische kinderen door bumetanide

Bumetanide verbetert prikkelverwerking bij autistische kinderen. Dat stellen onderzoekers verbonden aan het Amsterdam UMC.

Algemeen, Geneesmiddelen 05-10-2021

Document acties

Back to top