Algemeen
CBS: meer dan de helft huisartsen is vrouw
Het aandeel vrouwelijke huisartsen in praktijken is tussen 2013 en 2018 toegenomen van 50% naar 58,1%. Eind 2018 waren er ruim 13.700 duizend huisartsen met een actieve registratie in het BIG-register opgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
‘Europese landen moeten vuist maken voor betaalbare medicijnen’
Om een vuist te maken tegen de farmaceutische industrie moeten EU-landen samen optrekken bij het inkopen van geneesmiddelen. Een meerderheid in het Europees Parlement dient hiervoor gezamenlijk voorstellen in. Dat stelt Europarlementariër Kim van Sparrentak van Groen Links: “Voor levensreddende middelen mogen we niet overgeleverd zijn aan schimmige deals met de farmaceutische industrie.”
€ 77 miljoen extra voor structurele digitale zorg thuis
Voor digitale zorg op afstand aan thuiswonende kwetsbare ouderen en patiënten met een chronische ziekte of beperking komt € 77 miljoen extra beschikbaar. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt.
Rol IT bij medicatiefouten moeilijk vast te stellen
Meldingen van medicatiefouten of (bijna-)incidenten zouden meer informatie moeten bevatten om te achterhalen of de gemaakte fout samenhangt met gebruiksonvriendelijkheid van het computersysteem. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Emer Cooke nieuwe algemeen directeur EMA
De Ierse Emer Cooke is voorgedragen om de nieuwe algemeen directeur te worden van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Zij volgt de Italiaan Guido Rasi op die in november zijn tweede vijfjarige termijn beëindigt. Cooke is op dit moment directeur bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
NZa: ´We moeten alleen betalen voor zinnige zorg´
Door de uitbraak van het coronavirus is het mogelijk kritisch te kijken waarvoor we eigenlijk betalen: zinnige zorg of zorg van weinig of geen waarde. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die op verzoek van de minister voor Medische Zorg onderzoekt of bekostiging goed gebruik van zorg en digitale zorg kan stimuleren.
NZa roept op tot bevorderen gezonde leefstijl
Zorgverzekeraars, zorggroepen en huisartsen moeten meer doen om Gecombineerde leefstijlinterventies (GLI), het bevorderen van een gezonde leefstijl, tot een succes te maken. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Patiëntenfederatie: ‘Nu doorpakken met digitale zorg’
Veel zorgverleners zijn door het coronavirus digitale zorg op afstand gaan bieden; nu is het moment om de zorg verder te digitaliseren en niet terug te keren naar het oude. Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.
Van Rijn bezorgd over substitutie paracetamol naar opioïden
Dat paracetamol (1000 mg) en enkele vitaminen en mineralen niet meer worden vergoed zorgt voor minder voorschriften, maar leidt ook tot ongewenst substitueren naar risicovollere opioïden, concludeert Nivel. Ook blijkt dat artsen en apothekers te weinig communiceren met patiënten over deze veranderingen in hun medicatiegebruik. “Zorgwekkend”, stelt minister Martin van Rijn van Medische Zorg.
Hoog percentage antistoffen gemeten in Maastricht UMC+
Bij 13% van de onderzochte medewerkers van ziekenhuis Maastricht UMC+ die eerder negatief waren getest op het coronavirus, zijn antistoffen aangetroffen. Het landelijk percentage, onlangs gemeten door bloedbank Sanquin, is 5,5 %.
Driekwart overledenen is doelgroep palliatieve zorg
Van de ruim 150.000 personen die in 2017 in Nederland overleden, stierven er bijna 110.000 (73%) aan een aandoening die gepaard ging met een ziekbed en een behoefte aan palliatieve zorg. Dat blijkt uit een nieuw informatiesysteem dat het Nivel heeft opgezet.
Veel minder medicatieboordelingen tijdens coronacrisis
Meer dan de helft van de openbare apotheken heeft van maart tot mei geen medicatieboordelingen uitgevoerd vanwege de coronacrisis. Ook de privacy stond onder druk, omdat minder gebruik gemaakt werd van de spreekkamer en patiënten harder moesten praten vanwege spatschermen. Dit blijkt uit een enquête van UPPER van de Universiteit Utrecht.
Oproep duizend artsen: hervorm de zorg
Deze coronacrisis laat pijnlijk zien waarmee de zorg al jaren worstelt: vaak is niet duidelijk wie verantwoordelijk is en wie de regie voert. Dat schrijft een groep van duizend artsen in een manifest. Ze roepen volksvertegenwoordigers op de gezondheidszorg nu te hervormen.
Bijna 17.000 zorgmedewerkers positief getest op COVID-19
Bij in totaal 16.973 zorgmedewerkers binnen en buiten het ziekenhuis is tot nu toe COVID-19 vastgesteld. Het is niet te achterhalen of de zorgmedewerkers het virus tijdens hun werk hebben opgelopen, meldt het RIVM.
20% patiënten wacht nog met bezoek huisarts
Bijna 20% van de patiënten stelt een bezoek aan de huisarts nog even uit omdat ze zich onveilig voelen of denken dat de huisarts het te druk heeft. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder ruim zevenduizend patiënten.
Ruim 100.000 verwijzingen naar ziekenhuizen
Voor het eerst sinds de corona-uitbraak zijn vorige week door huisartsen weer meer dan 100.000 patiënten doorverwezen naar een ziekenhuis of kliniek. Daarmee ligt het aantal verwijzingen voor reguliere ziekenhuiszorg op 80% van voor de pandemie. Dat blijkt uit de wekelijkse rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Sanquin: 5,5% bloeddonors heeft corona-antistoffen
Ongeveer 5,5% van de Nederlandse bloeddonors heeft antistoffen ontwikkeld tegen het coronavirus, een bescheiden stijging ten opzichte van de 3% uit een meting in april. Dat blijkt uit onderzoek van bloedbank Sanquin.
FIP-congres in Sevilla jaar uitgesteld door corona
Het internationale congres van de apothekersfederatie FIP, dat dit jaar in september zou plaatsvinden in Sevilla, is vanwege COVID-19 met een jaar uitgesteld.
Oud-KNMP-voorzitter Bart Cox overleden
Oud-KNMP-voorzitter Bart Cox is op 19 mei op 86-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Zwolle. Hij was tussen 1980 en 1988 voorzitter en daarvoor een jaar gewoon lid van het hoofdbestuur. Voor zijn jarenlange belangenbehartiging van apothekers kreeg hij de erepenning van de KNMP.
COVID-19 zorgt voor toename therapietrouw longpatiënten
De therapietrouw van patiënten met astma en COPD is flink toegenomen sinds het begin van de coronacrisis, blijkt uit Amerikaans onderzoek. In de eerste drie maanden van dit jaar verbeterde het gebruik van inhalatiemedicatie onder ruim zevenduizend patiënten met 14,5%. De therapietrouw nam het meest toe bij ouderen.