Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW29en30

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Herexamen 2025 PW29en30

Welke ICS-combinatietherapie is volgens de herziene GOLD-richtlijn te overwegen?

16-07-2025 | door Claire Visser, apotheker Clinical Trials Unit Radboudumc en onderzoeker LUMC

Huisartsen schreven minder opioïden voor

Openbaar apothekers hebben in 2024 minder opioïde pijnstillers afgeleverd dan in 2023, hoewel het aantal gebruikers ongeveer gelijk bleef. Deze afname kwam vooral voor rekening van huisartsen; zij schreven in totaal minder stuks opioïden voor. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

18-07-2025 | door SFK

Apotheek in frontlinie kinderoncologische zorg

Veelbelovende CAR-T-celtherapie en internationale samenwerking op het gebied van onderzoek zijn enkele speerpunten van het Prinses Máxima Centrum, dat jaarlijks zo’n duizend kinderen met kanker behandelt. “Het is belangrijk dat ook apothekers meer aandacht krijgen voor celtherapie.”

18-07-2025 | door Linda de Jonge

‘Sla handen ineen in strijd tegen chronisch benzogebruik'

De effectiviteit van interventies zoals de stopbrief en geleidelijke dosisafbouw is bewezen om chronisch gebruik van benzodiazepines af te bouwen, maar structurele toepassing blijft uit. Apothekers en huisartsen kunnen samen wat doen mits zij hiervoor de tijd, middelen en beleidsmatige ondersteuning krijgen. Structurele inbedding in FTO-verband, vergoeding van afbouwconsulten, bijscholing over afbouwstrategieën en duidelijke richtlijnen zijn essentieel.

18-07-2025 | door Anique Fliervoet en Toine Pieters

‘Belangrijke les uit mijn studie was: blijven volhouden’

De zestig jaar dat Cora Labberté-Hoedemaker apotheker is, bestaat uit twee even lange periodes: dertig jaar werkte ze in de openbare apotheek en dertig jaar was ze actief in de klassieke muziek. En eerlijk is eerlijk, haar passie lag duidelijk bij die tweede periode, waarin ze buitenlandse conservatoriumstudenten begeleidde en haar eigen pianospel verfijnde. “Ik oefen nu op een Mazurka van Chopin.”

18-07-2025 | door Frans van den Houdt

Klinisch relevante afname lichaamsgewicht bij mazdutide

Wekelijkse toediening van de GLP-1- en glucagonagonist mazdutide leidt bij volwassenen tot klinisch relevante afname van het lichaamsgewicht. De meest voorkomende bijwerkingen zijn gastro-intestinale klachten.

18-07-2025 | door Linda de Graaf

Sneller innoveren? Begin met afschaffen van vertraging

Door de grote vertragingen bij het beoordelen en toekennen van subsidieaanvragen voor innovatie dreigt het enthousiasme van zorgverleners verloren te gaan. “Als we werkelijk geloven in transformatie van de zorg, moeten we niet alleen ruimte geven voor innovatie, maar ook consistent en voorspelbaar handelen.”

17-07-2025 | door Claudia Rijcken

Topicale statines bieden perspectief voor behandeling porokeratosen

Porokeratosen zijn relatief zeldzame keratinisatiestoornissen, die gepaard kunnen gaan met jeuk, roodheid, schilfering en een beperkt verhoogd risico op maligne ontaarding tot plaveiselcelcarcinoom. Conventionele therapieën zijn vaak onvoldoende effectief. Nieuwe inzichten in de pathogenese hebben geleid tot toepassing van topicale statines als eerstekeusbehandeling in het LUMC. Deze behandelmogelijkheid is nog relatief onbekend onder dermatologen en apothekers.

18-07-2025 | door Chiel Ebbelaar en Remco van Doorn

Hypertone zoutoplossing veilig zelf te maken

Het vernevelen van een hypertone zout (HZ)-oplossing 3-7% is effectief om de mucociliaire klaring te verbeteren. De vergoeding van HZ-oplossingen is echter beperkt tot mensen met cystische fibrose, terwijl HZ ook kan worden toegepast bij andere ziekten met longklachten. In dit artikel wordt een protocol beschreven om thuis een kiemvrije HZ-oplossing 6% te maken. Dit levert een besparing op van € 600 en 1,5 kg plastic per patiënt per jaar.

18-07-2025 | door Paola Mian, René Spijkerboer, Oscar Hooiveld, Daan Touw, Marina Maurer en Bart Rottier

KNMP op zoek naar een nieuwe voorzitter en algemeen bestuurslid

Het KNMP-bestuur is op zoek naar een nieuwe voorzitter per december 2025. Vanwege het einde van de tweede termijn van de huidige voorzitter Aris Prins zoekt het bestuur een enthousiaste apotheker die zich wil inzetten voor de vereniging. De ideale kandidaat is inspirerend, overtuigend en resultaatgericht.

18-07-2025 | door KNMP

Herbenoemd

Op 26 juni werd ik herbenoemd als bestuurslid van de KNMP en als voorzitter van de sectie Apothekers Geneesmiddel en Maatschappij. Een herbenoeming is minder spannend dan een verkiezing, maar tot het moment suprême weet je nooit zeker of een volgende termijn je is gegund. Gelukkig stemde een meer dan ruime meerderheid voor mijn voortzetting. Veel dank voor dit vertrouwen! De komende drie jaar zet ik mij weer vol enthousiasme in voor de leden van de KNMP en voor de AGM’ers in het bijzonder.

18-07-2025 | door Naomi Jessurun, bestuurslid KNMP

Hoffelijkheid

Jaren geleden heb ik een hospitality-training gevolgd van ene Tanja. Ze kwam uit de horecawereld, maar hoffelijkheid kent geen verzuiling dus haar leer was ook toepasbaar op apotheken. Ik denk vaak terug aan deze training. Hoe zij aangaf krom te trekken van verkleinwoordjes, pardon, ik bedoel natuurlijk woorden. “Ik maak het receptje even klaar”, of “momentje”! Nog erger was zomaar omdraaien en weglopen.

18-07-2025 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Analyses snel bij de SEH-arts

Met de aanschaf van een nieuw apparaat voor het bepalen van geneesmiddelconcentraties kan de ziekenhuisapotheek van Treant sneller analyses leveren, vertelt Mieke Assink. “Dat is bijvoorbeeld nuttig als een patiënt op de SEH binnenkomt met een verdenking van te veel ingenomen medicatie.”

18-07-2025 | door Annemiek Veelenturf

Farmacieband

Voor het derde jaar op rij sprak ik deze zomer met apothekers die een zestig- of zelfs zeventigjarig jubileum vieren, en was wederom onder de indruk van hun fascinerende verhalen, zowel binnen als buiten de farmacie.

18-07-2025 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Handelsvergunning voor antineoplastisch middel nirogacestat

Nirogacestat (Ogsiveo) heeft van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies gekregen voor een handelsvergunning. Het middel is bedoeld voor de behandeling van volwassenen met progressieve desmoïdtumoren.

18-07-2025 | door PW

Rechter neemt zaak tegen AbbVie niet in behandeling

In de zaak van de Stichting Farma ter Verantwoording tegen geneesmiddelfabrikant Abbvie, die een veel te hoge prijs zou hebben gerekend voor het medicijn Humira, oordeelt de rechter dat de stichting niet ontvankelijk is. De Rechtbank Amsterdam zal deze zaak niet inhoudelijk behandelen.

10-07-2025 | door Edwin Bos

Inspectie beëindigt bevel voor Apotheek Prime Pharmacy in Venlo

Het bevel voor Apotheek Prime Pharmacy in Venlo, die recepten verwerkt voor internetartsen, is beëindigd nadat de apotheker heeft verklaard geen medicijnen meer te leveren aan Nederlandse patiënten. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.

10-07-2025 | door Edwin Bos

Resistentiebepaling vóór behandeling H. pylori bij kinderen

Bij kinderen met een Helicobacter pylori (H. pylori)-infectie moeten artsen voorafgaand aan de behandeling altijd eerst een antibioticaresistentiebepaling uitvoeren, vanwege de veelvoorkomende resistentie van H. pylori tegen bepaalde antibiotica. Dat staat in de herziene richtlijn Helicobacter pylori-infectie bij kinderen.

07-07-2025 | door D.M. Titre

Veel problemen bij opstarten klinische studies in Europa

In Europa zijn veel problemen bij het opstarten en uitvoeren van grote klinische studies voor het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen. Door regels rond onder meer ethiek en wet- en regelgeving duurt het opstarten vaak lang. Dat blijkt uit Europees onderzoek van Nederland en het Verenigd Koninkrijk, meldt het UMC Utrecht.

07-07-2025 | door Edwin Bos

Vorig jaar vaker vergiftigingen met afslankmedicijnen

Het aantal vergiftigingen door afslankmedicatie uit de groep GLP-1-agonisten is in 2024 sterk toegenomen. De meeste vergiftigingen traden op door semaglutide, dat onder de merknamen Ozempic, Rybelsus en Wegovy is geregistreerd. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NIVC).

04-07-2025 | door Edwin Bos
Back to top