Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Algemeen

Kwetsbare longpatiënt heeft moeite met eigen regie ziekte

Patiënten met een longziekte uit kwetsbare groepen slagen er over het algemeen minder goed in om te gaan met hun ziekte. Zij voelen zich ook vaak niet gesteund door zorgverleners om de eigen regie te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel, dat zorgverleners adviseert wederzijdse verwachtingen met longpatiënten te bespreken.

Algemeen PW18 - 28-04-2022

NZa: zorgverzekeraars verzaken zorgplicht rond hulpmiddelen

Zorgverzekeraars moeten erop toezien dat verzekerden niet in verwarring raken doordat de voor hen vertrouwde apotheek niet langer een hulpmiddel mag leveren. Miscommunicatie hierover kan belastend zijn voor verzekerden en zorgverleners. Dat schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een brandbrief aan alle zorgverzekeraars over de slechte toegang tot hulpmiddelen.

Algemeen, Zorgverzekeraars PW17 - 22-04-2022

Microbioloog ontdekt mogelijk nieuwe klasse antibiotica

Met behulp van een innovatiemethode voor het identificeren van nieuwe antibiotica zijn drie chemische stoffen gevonden die mogelijk kunnen worden ontwikkeld tot een nieuwe klasse antibiotica. Dat blijkt uit promotieonderzoek van microbioloog Maurice Steenhuis aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Algemeen PW16 - 14-04-2022

Platform ApoAfspraak wint KNMP-Zorginnovatieprijs

Het afsprakenplatform ApoAfspraak, waarmee openbaar apothekers en voorschrijvers afspraken over niet-leverbare medicatie kunnen vastleggen, heeft de KNMP-Zorginnovatieprijs 2022 gewonnen. Voor deze prijs waren drie innovaties genomineerd. Dat is vanmorgen bekendgemaakt tijdens de online Actualiteitensessie van de KNMP.

Algemeen PW16 - 13-04-2022

Waarschuwing voor doseerfouten bij toepassen belatacept

Bij gebruik van het nieuwe handelsproduct met belatacept (Nulojix) is alertheid geboden vanwege het risico op doseerfouten. Dit geeft de veiligheidscommissie van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), de PRAC, aan.

Algemeen, Geneesmiddelen 11-04-2022

Veel meldingen over bijwerkingen koperspiraaltjes

Uitzakking tot in de baarmoedermond en zware menstruele bloeding zijn vaak gemelde vermoede bijwerkingen van koperspiraaltjes. Meldingen over koperspiraaltjes waren in 2021 de meest gemelde bijwerkingen over implantaten, blijkt uit de jaarrapportage van het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI).

Algemeen PW16 - 11-04-2022

Nieuwe cao Apotheken: structurele loonsverhoging

In de ledenraadpleging voor een nieuwe cao voor apotheekmedewerkers heeft ruim 80% van de CNV-leden voor het eindbod van de werkgevers gestemd. Daarmee is er een nieuwe cao Apotheken afgesloten, meldt de vakbond.

Algemeen 06-04-2022

Oekraïne: doden, verminkingen en apotheken in puin

Twee apotheekmedewerkers in Kozacha Lopan werden gedood toen mortieren hun apotheek troffen. Een vrouwelijke apotheker raakte ernstig verminkt in haar gezicht door toedoen van een Russische soldaat. Veel apothekers in Oekraïne riskeren dagelijks hun leven vanwege de zware beschietingen en bombardementen en verblijven vaak wekenlang dag en nacht in de apotheek omdat het te gevaarlijk is om naar huis te gaan.

Algemeen PW15 - 05-04-2022

Netwerk apothekers staat klaar voor opvang Oekraïners

Overal in Nederland zijn apothekers betrokken bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Ze nemen farmaceutische anamneses af, stellen medicatieformulieren op en verwerken recepten. Vaak een hele uitdaging door de taalbarrière en het cyrillisch schrift op de doosjes. “Oekraïners denken heel anders over medicijnen.”

Algemeen PW14 - 01-04-2022

Terugdringen gebruik antipsychotica onder jongeren niet gelukt

Het gebruik van antipsychotica door jongeren is sinds de invoering van de Jeugdwet niet duidelijk verminderd, en de behandelingsduur is ook nauwelijks verkort. Opmerkelijk, omdat een van de doelen van deze nieuwe wet was het medicatiegebruik terug te dringen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Algemeen, Geneesmiddelen PW14 - 31-03-2022

Veel patiënten gebruiken onnodig lang maagzuurremmers

90% van de patiënten die voor een langere periode sterke maagzuurremmers krijgen voorgeschreven, hebben daar geen indicatie voor volgens de richtlijn Maagklachten. Tussen huisartsen is weinig verschil in voorschrijfgedrag. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en Nivel, in samenwerking met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

Algemeen, Geneesmiddelen PW13 - 23-03-2022

Verhoogd risico op overlijden bij dexmedetomidine

Toepassing van het sedativum dexmedetomidine bij volwassen ic-patiënten jonger dan 65 jaar zorgt voor een hoger risico op overlijden dan andere sedativa. Die waarschuwing geeft de veiligheidscommissie van het Europees Medicijn Agentschap EMA.

Algemeen, Geneesmiddelen 22-03-2022

€ 350.000 boete voor Verenigde Nederlandse Apotheken

De Stichting Verenigde Nederlandse Apotheken (VNA) krijgt een boete van € 350.000 omdat ze de overname van vier apotheken in Tilburg niet op tijd heeft gemeld. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten.

Algemeen 18-03-2022

Griepepidemie lijkt in zicht

Het aantal mensen met het influenzavirus is de afgelopen week flink gestegen. Een griepepidemie lijkt in zicht, concluderen het RIVM, Nivel en Erasmus MC.

Algemeen PW11 - 10-03-2022

Ziekenhuizen en apothekers komen in actie voor Oekraïne

Om Oekraïne bij te staan in de oorlog zijn 29 regionale ziekenhuizen een actie gestart met het inzamelen van medische hulpmiddelen en geld voor geneesmiddelen. Ook apothekers willen noodhulp bieden en medicatie sturen naar Oekraïne, blijkt uit meldingen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Algemeen, Geneesmiddelen PW11 - 10-03-2022

Helft verzekerden wil zorgadvies van zorgverzekeraar

Ruim de helft van de verzekerden (52%) geeft aan de zorgverzekeraar te willen vragen voor zorgadvies, bijvoorbeeld over de meest geschikte zorgaanbieder. Meer dan een derde (37%) zou het prettig vinden als hun zorgverzekeraar hen hierover proactief zou benaderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen, Zorgverzekeraars PW11 - 09-03-2022

Nederland levert antibiotica en pijnstillers aan Oekraïne

Nederland levert geneesmiddelen, medische hulpgoederen en -apparatuur aan Oekraïne. De goederen zijn bedoeld voor de Oekraïense bevolking en gaan vandaag op transport naar Polen, waar ze worden overhandigd. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Algemeen PW10 - 02-03-2022

Minder sterfte bij ernstig zieke coronapatiënten door imatinib

Imatinib verlaagt de kans op overlijden bij ernstig zieke COVID-19-patiënten. Dit blijkt uit een vervolgonderzoek door het Amsterdam UMC en andere ziekenhuizen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW9 - 22-02-2022

Pfizer stopt met sturen via kortingen na onderzoek ACM

Pfizer stopt met het dwingen van ziekenhuizen om via kortingen het geneesmiddel Enbrel af te nemen. Volgens de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) lijkt de door de geneesmiddelenfabrikant gehanteerde prijsstructuur in strijd met de mededingingsregels. Ook bemoeilijkt deze werkwijze de toetreding van biosimilars tot de markt.

Algemeen, Geneesmiddelen PW8 - 14-02-2022

Voorschrijven ‘abortuspil’ door huisartsen stap dichterbij

Het voorschrijven van de ‘abortuspil’ door huisartsen komt een stap dichterbij, nu er in de Tweede Kamer een meerderheid lijkt te zijn voor een initiatiefwet van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 die dit mogelijk moet maken. De stemming over het wetsvoorstel wordt binnenkort verwacht.

Algemeen, Geneesmiddelen, Politiek & overheid, Praktijkvoering 11-02-2022

Document acties

Back to top