Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Algemeen

Drone voor medicijnen maakt testvluchten

ANWB en PostNL starten met het testen van een medische drone voor het met spoed vervoeren van bloed en medicijnen. De drone gaat voor Erasmus MC en Sanquin vliegen naar de regio Zeeland, meldt Erasmus MC.

Algemeen PW23 - 31-05-2021

NZa en Zorginstituut: verbeteren zorgstelsel is nú nodig

Deze pandemie biedt nu het momentum om organisatie, aanbod en financiering van de zorg duurzaam te verbeteren. Dit schrijven Marian Kaljouw en Sjaak Wijma, bestuursvoorzitters van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Zorginstituut Nederland, in een open brief aan zorgbestuurders. “Deze veranderingen vragen om lef en leiderschap”.

Algemeen PW22 - 27-05-2021

Blokhuis verbiedt designer drug 3-MMC

De designer drug 3-MMC komt op Lijst II van de Opiumwet en is voortaan verboden. Dat heeft staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) besloten naar aanleiding van zorgwekkende signalen over de gezondheidsrisico’s van dit middel.

Algemeen PW22 - 27-05-2021

ACM niet akkoord met dubbele overname Mediq

Mediq Nederland mag de bedrijven Eurocept Homecare en Excellent Clinics, leveranciers van hulpmiddelen en medische voeding, nog niet overnemen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil eerst onderzoeken wat de gevolgen van deze overname zijn voor de concurrentie.

Algemeen 25-05-2021

Nieuw centrum voor betrouwbare informatie over cannabis

Patiënten, voorschrijvers en apothekers voorzien van betrouwbare en toegankelijke informatie over medicinale cannabis. Met dat doel is het Instituut Medicinale Cannabis Nederland (IMC) opgericht, dat ook een platform biedt voor wetenschappers. “Veel patiënten kennen de weg niet naar de apotheek.”

Algemeen PW21 - 19-05-2021

Opwijrda-prijs 2020 voor artikel over longcarcinoom

De Opwijrda-prijs 2020 is toegekend aan Kelly Niggebrugge-Mentink. Haar artikel over niet-kleincellig longcarcinoom geldt als het beste artikel dat vorig jaar is verschenen in het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek (NPFO). De Peter de Smet-prijs 2019/2020 voor de beste casus gaat naar Laure Vorstenbosch.

Algemeen, Praktijkvoering PW21 - 18-05-2021

Steeds meer vrouwen met zwangerschapsdiabetes

Het aantal zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes steeg in de periode 2015-2019 van negenduizend naar ruim twaalfduizend. Dit blijkt uit cijfers van Nederlandse huisartsenpraktijken die zijn onderzocht door het NIVEL, in opdracht van het Diabetes Fonds.

Algemeen 17-05-2021

IGJ: verpak en verkoop coronazelftesten per stuk

Bij de introductie van de coronazelftest zijn diverse verpakkingen verschenen die niet altijd voldeden aan de eisen. Ook was de communicatie over het gebruik niet helemaal op orde. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ), die bij proefaankopen diverse tekortkomingen heeft geconstateerd.

Algemeen PW19en20 - 06-05-2021

Helft ziekenhuizen kan planbare zorg niet leveren

Door de coronapandemie kan nog maar 49% van de ziekenhuizen de kritieke planbare zorg volledig volgens planning leveren. Ook de druk op de intensive care (ic) is onverminderd hoog. Dat blijkt uit de wekelijkse rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen PW18 - 30-04-2021

Coronatestservice krijgt dwangsom voor negeren verbod

Coronatestservice in Badhoevedorp heeft ondanks een verbod eerder deze maand nog zeker twaalf coronatesten afgenomen. Dat is vastgesteld door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die het bedrijf een last onder dwangsom heeft opgelegd voor iedere volgende coronatest.

Algemeen PW18 - 30-04-2021

Voldoende vrouwen in onderzoek naar geneesmiddelen

In tegenstelling tot het bestaande beeld in de publieke media zijn er voldoende vrouwelijke proefpersonen vertegenwoordigd in onderzoeken naar de effecten van geneesmiddelen. Dat concludeert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op basis van eigen onderzoek.

Algemeen, Geneesmiddelen PW17 - 30-04-2021

Positief advies voor vaccinatie zwangere vrouwen

Omdat er geen risico’s zijn voor de zwangerschap en het ongeboren kind adviseert de multidisciplinaire werkgroep ‘COVID-19 & Zwangerschap’ alle zwangere vrouwen zich te laten vaccineren. Bij voorkeur met het vaccin van Pfizer of Moderna. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Algemeen PW18 - 29-04-2021 1 reactie

Huisartsen verwachten meer werkdruk door online inzage

Zorgverleners in de huisartsenpraktijk vrezen een mogelijke toename van de werkdruk doordat patiënten hun medische gegevens voortaan online kunnen inzien. Patiënten zijn verontrust dat de privacy niet goed is geborgd. Dat blijkt uit een internationaal literatuuronderzoek van Nivel, Radboudumc en Universiteit Maastricht.

Algemeen, Praktijkvoering PW18 - 29-04-2021

DNA-test voor patiënten met onbekende tumor

Voor patiënten met een onbekende primaire tumor (PTO) is een uitgebreide DNA-test beschikbaar die een doelgerichte behandeling mogelijk maakt. Zorgverzekeraars kunnen deze test vanaf nu ook vergoeden vanuit de basisverzekering.

Algemeen PW18 - 28-04-2021

Geen grotere kans op sterfte door overgewicht bij COVID-19

COVID-19-patiënten met overgewicht of obesitas lopen vaker een ernstiger infectie op dan patiënten met een gezond gewicht, maar de kans op overlijden verschilt niet. Dat blijkt uit een internationale studie in elf landen waaronder Nederland, meldt het Radboudumc.

Algemeen PW17 - 20-04-2021

Driekwart personeel zorg en welzijn ervaart agressie

Driekwart van de medewerkers in de sector zorg en welzijn is in de afgelopen twaalf maanden minstens één keer blootgesteld aan agressie of ongewenst gedrag in het contact met patiënten of cliënten. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van pensioencoöperatie PGGM en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Algemeen PW17 - 19-04-2021

Reguliere zorg vorig jaar gedaald met € 2,2 miljard

Door het uitvallen van reguliere zorg als gevolg van de coronapandemie zijn de kosten in het basispakket in 2020, ten opzichte van 2019, gedaald met 4,7%. Dat is een daling van € 2,2 miljard. Daartegenover staat een uitgave van € 3,9 miljard aan coronakosten, blijkt uit cijfers van Zorginstituut Nederland.

Algemeen PW16 - 14-04-2021

Thuismonitoring coronapatiënt vermindert ziekenhuisopname

Het thuismonitoren van patiënten met COVID-19 vermindert het aantal ligdagen in het ziekenhuis. Dat blijkt uit een studie naar het gebruik van de 'Covid Box’ op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het European Respiratory Journal.

Algemeen 14-04-2021

Zelf thuis testen op corona met koffiecups

Thuis testen op corona met behulp van een Nespresso-koffiecupje dat is gevuld met een faseovergangsmateriaal op basis van paraffine. Deze nieuwe testmethode ‘CoronaEspresso’ is ontwikkeld door de BioNanoTechnology-groep van de Universiteit Wageningen, in samenwerking met microbiologen van TNO.

Algemeen 14-04-2021

Ziekenhuisapotheek Erasmus MC biedt noodhulp op Curaçao

Het Erasmus MC stuurt met spoed een ziekenhuisapotheker en twee apothekersassistenten naar het Curaçao Medical Center (CMC) om te helpen bij de zorgcrisis die is ontstaan door het snel oplopend aantal coronapatiënten. De stap volgt op een emotionele oproep van de ziekenhuisapothekers op Curaçao.

Algemeen, Praktijkvoering PW16 - 12-04-2021

Document acties

Back to top