Algemeen
NZa roept op tot bevorderen gezonde leefstijl
Zorgverzekeraars, zorggroepen en huisartsen moeten meer doen om Gecombineerde leefstijlinterventies (GLI), het bevorderen van een gezonde leefstijl, tot een succes te maken. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Patiëntenfederatie: ‘Nu doorpakken met digitale zorg’
Veel zorgverleners zijn door het coronavirus digitale zorg op afstand gaan bieden; nu is het moment om de zorg verder te digitaliseren en niet terug te keren naar het oude. Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.
Van Rijn bezorgd over substitutie paracetamol naar opioïden
Dat paracetamol (1000 mg) en enkele vitaminen en mineralen niet meer worden vergoed zorgt voor minder voorschriften, maar leidt ook tot ongewenst substitueren naar risicovollere opioïden, concludeert Nivel. Ook blijkt dat artsen en apothekers te weinig communiceren met patiënten over deze veranderingen in hun medicatiegebruik. “Zorgwekkend”, stelt minister Martin van Rijn van Medische Zorg.
Hoog percentage antistoffen gemeten in Maastricht UMC+
Bij 13% van de onderzochte medewerkers van ziekenhuis Maastricht UMC+ die eerder negatief waren getest op het coronavirus, zijn antistoffen aangetroffen. Het landelijk percentage, onlangs gemeten door bloedbank Sanquin, is 5,5 %.
Driekwart overledenen is doelgroep palliatieve zorg
Van de ruim 150.000 personen die in 2017 in Nederland overleden, stierven er bijna 110.000 (73%) aan een aandoening die gepaard ging met een ziekbed en een behoefte aan palliatieve zorg. Dat blijkt uit een nieuw informatiesysteem dat het Nivel heeft opgezet.
Veel minder medicatieboordelingen tijdens coronacrisis
Meer dan de helft van de openbare apotheken heeft van maart tot mei geen medicatieboordelingen uitgevoerd vanwege de coronacrisis. Ook de privacy stond onder druk, omdat minder gebruik gemaakt werd van de spreekkamer en patiënten harder moesten praten vanwege spatschermen. Dit blijkt uit een enquête van UPPER van de Universiteit Utrecht.
Oproep duizend artsen: hervorm de zorg
Deze coronacrisis laat pijnlijk zien waarmee de zorg al jaren worstelt: vaak is niet duidelijk wie verantwoordelijk is en wie de regie voert. Dat schrijft een groep van duizend artsen in een manifest. Ze roepen volksvertegenwoordigers op de gezondheidszorg nu te hervormen.
Bijna 17.000 zorgmedewerkers positief getest op COVID-19
Bij in totaal 16.973 zorgmedewerkers binnen en buiten het ziekenhuis is tot nu toe COVID-19 vastgesteld. Het is niet te achterhalen of de zorgmedewerkers het virus tijdens hun werk hebben opgelopen, meldt het RIVM.
20% patiënten wacht nog met bezoek huisarts
Bijna 20% van de patiënten stelt een bezoek aan de huisarts nog even uit omdat ze zich onveilig voelen of denken dat de huisarts het te druk heeft. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder ruim zevenduizend patiënten.
Ruim 100.000 verwijzingen naar ziekenhuizen
Voor het eerst sinds de corona-uitbraak zijn vorige week door huisartsen weer meer dan 100.000 patiënten doorverwezen naar een ziekenhuis of kliniek. Daarmee ligt het aantal verwijzingen voor reguliere ziekenhuiszorg op 80% van voor de pandemie. Dat blijkt uit de wekelijkse rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Sanquin: 5,5% bloeddonors heeft corona-antistoffen
Ongeveer 5,5% van de Nederlandse bloeddonors heeft antistoffen ontwikkeld tegen het coronavirus, een bescheiden stijging ten opzichte van de 3% uit een meting in april. Dat blijkt uit onderzoek van bloedbank Sanquin.
FIP-congres in Sevilla jaar uitgesteld door corona
Het internationale congres van de apothekersfederatie FIP, dat dit jaar in september zou plaatsvinden in Sevilla, is vanwege COVID-19 met een jaar uitgesteld.
Oud-KNMP-voorzitter Bart Cox overleden
Oud-KNMP-voorzitter Bart Cox is op 19 mei op 86-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Zwolle. Hij was tussen 1980 en 1988 voorzitter en daarvoor een jaar gewoon lid van het hoofdbestuur. Voor zijn jarenlange belangenbehartiging van apothekers kreeg hij de erepenning van de KNMP.
COVID-19 zorgt voor toename therapietrouw longpatiënten
De therapietrouw van patiënten met astma en COPD is flink toegenomen sinds het begin van de coronacrisis, blijkt uit Amerikaans onderzoek. In de eerste drie maanden van dit jaar verbeterde het gebruik van inhalatiemedicatie onder ruim zevenduizend patiënten met 14,5%. De therapietrouw nam het meest toe bij ouderen.
Oproep artsen: werk aan gezonde leefstijl in strijd tegen corona
Patiënten met leefstijlgerelateerde aandoeningen zoals obesitas, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten lopen het grootste risico ernstig ziek te worden door COVID-19. Het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (Lifestyle4Health) en de Vereniging Arts en Leefstijl pleiten daarom voor structurele investeringen in leefstijl. Ruim 1900 zorgprofessionals hebben de oproep ondertekend.
Kwaliteit van leven krijgt krappe voldoende
Ouderen, chronische patiënten en hun mantelzorgers waren vorig jaar redelijk tevreden over hun leven. Maar de kwaliteit van leven komt maar net boven rapportcijfer 6 uit en de zorg krijgt van patiënten en mantelzorgers een onvoldoende. Dat blijkt uit onderzoek van Mijnkwaliteitvanleven.nl, een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland.
LUMC screent bezoekers bij hoofdingang
Het LUMC gaat patiënten en bezoekers in een speciale controle-unit bij de hoofdingang screenen op het coronavirus. Vanaf vandaag is het ziekenhuis aan het proefdraaien.
Meeste burgers accepteren maatregelen tegen corona
Het grootste deel van de Nederlandse bevolking accepteert dat de maatregelen in verband met het coronavirus ‘zolang als nodig’ blijven gelden, maar het draagvlak voor sommige maatregelen daalt. Dat blijkt uit een eerste peiling van eind maart en uit een derde van begin mei, uitgevoerd door het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg.
Ziekenhuizen willen compensatie voor verliezen door corona
Door de coronacrisis is de omzet van algemene ziekenhuizen de afgelopen maanden met gemiddeld 47% afgenomen, blijkt uit ledenonderzoek van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Volgens de NVZ moeten ziekenhuizen hiervoor volledige compensatie krijgen.
Praktische gids voor probiotica wint Opwijrda-prijs 2019
De Opwijrda-prijs 2019 is toegekend aan Valeria Agamennone en Remco Kort voor hun artikel over probiotica. De PRISMA-publicatieprijs gaat dit jaar naar Sanne Verdoorn voor haar artikel over medicatiebeoordelingen. De prijzen zijn vanwege de coronacrisis op een alternatieve manier uitgereikt.