Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Algemeen

Handelsvergunnig voor nieuwe booster Vidprevtyn Beta

Het coronavaccin VidPrevtyn Beta is geschikt als booster voor iedereen vanaf 18 jaar die eerder is gevaccineerd met een vaccin van BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Janssen. Dat is het advies van het beoordelingscomité van het EMA, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Algemeen, Geneesmiddelen PW47 - 16-11-2022

Stakende BENU-apotheken sluiten deur halve dag

In minimaal zeventig BENU-apotheken werken apothekers, verenigd in de Vakbond van BENU Apothekers (VVBA), sinds gisteren de komende twee weken een dagdeel achter gesloten deuren. De apothekers maken zich hard voor een beter salaris en een “fatsoenlijke cao”.

Algemeen 15-11-2022

Bijwerkingenweek van start in 82 landen

Om aandacht te vragen voor het melden van bijwerkingen start vandaag de internationale bijwerkingenweek. Tijdens deze jaarlijkse mediacampagne, waar 82 landen aan meedoen, is er deze week extra aandacht voor hoe patiënten en zorgverleners zelf kunnen bijdragen aan veilig medicijngebruik.

Algemeen, Geneesmiddelen 07-11-2022

Minder medicatieproblemen na ontslag door huisbezoek apotheek

Een huisbezoek door een farmaceutisch consulent bij ouderen met polyfarmacie binnen een week na ontslag uit het ziekenhuis leidt tot minder medicatiegerelateerde problemen. Dat blijkt uit onderzoek van SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy bij twee openbare apotheken in West-Friesland.

Algemeen, Geneesmiddelen PW44 - 26-10-2022

NZa publiceert analyses regionale zorgknelpunten

Om zorgaanbieders en zorginkopers inzicht te bieden in waar mogelijke knelpunten zitten in de regionale zorg, heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) 42 regiorapportages online gepubliceerd. Dit moet regio’s helpen gezamenlijk concrete oplossingen te vinden als de zorgvraag groter is dan het zorgaanbod.

Algemeen PW44 - 26-10-2022

Nieuwe MBA leert apotheker zakelijke skills en leiderschap

Voor apothekers die zich willen verdiepen in bedrijfseconomie en ondernemerschap is een MBA Pharmacy gestart door de International Business School of Pharmacists (IBSP) in Wassenaar. Volgens de initiatiefnemers heeft de apotheeksector meer leiderschap en zakelijk inzicht nodig. “We leren apothekers minder afhankelijk te zijn van overheid en zorgverzekeraar.”

Algemeen PW43 - 21-10-2022

‘ICT en industrie: maak maatwerk bij dosering mogelijk’

Om doseringen beter te kunnen afstemmen op de individuele patiënt moeten apotheekinformatiesystemen meer variabelen inbouwen. Ook is meer onderzoek nodig vanuit de industrie naar de gebruikers van medicijnen. Daarvoor pleit hoogleraar klinische farmacometrie Birgit Koch van het Erasmus MC vanmiddag in haar oratie.

Algemeen PW42 - 14-10-2022

NZa waarschuwt: zorg is niet meer vanzelfsprekend

Door vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt heeft de zorg een kritisch punt bereikt: toegang tot zorg is niet meer vanzelfsprekend. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die VWS oproept zorgprofessionals te helpen bij het kiezen in situaties van plotselinge krapte.

Algemeen, Politiek & overheid PW42 - 13-10-2022 1 reactie

Boze man rijdt apotheek binnen in Culemborg

Een boze man is gisterochtend in Culemborg met zijn auto Apotheek de Fonteijn binnengereden. Hij was kwaad omdat hij niet op zijn beurt wilde wachten. Apotheker Siavash Pezeshkinia: “Dit lijkt op een poging tot doodslag.”

Algemeen 07-10-2022

Friesland en Rijnmond starten implementatie medicatieoverdracht

In de regio’s Friesland en Rijnmond starten zorgaanbieders en leveranciers als eersten met het implementeren van de nieuwe informatiestandaard Medicatieproces 9. Doel is elektronische gegevens beter uit te wisselen waardoor een actueel en volledig medicatieoverzicht beschikbaar is. Dat meldt Nictiz.

Algemeen, Praktijkvoering 06-10-2022

Cao apothekers in teken van financiële onzekerheden

Zelfstandige openbaar apothekers en apothekers in dienstverband hebben een akkoord bereikt voor een nieuwe cao voor 2022-2023, met als belangrijkste punt een salarisverhoging van 2%. Volgens de werkgevers bieden de tarieven niet meer ruimte, maar werknemers zijn terughoudend: “Dit percentage komt nog niet in de buurt van de inflatie.”

Algemeen PW40en41 - 30-09-2022

Aantal wachtenden langdurige zorg gestegen

Het aantal patiënten dat moet wachten op zorg in verpleeg- en verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg en langdurige geestelijke gezondheidszorg is gestegen. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen PW40en41 - 30-09-2022

Kuipers stelt modernisering GVS uit vanwege risico’s

Omdat de risico’s op problemen met de beschikbaarheid van geneesmiddelen groter zijn dan gedacht, wordt de herberekening van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) een jaar uitgesteld tot 1 januari 2024. Dat schrijft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.

Algemeen, Geneesmiddelen 28-09-2022 1 reactie

Miljoenennota: Kuipers zet in op samenwerking en preventie

Om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden investeert het kabinet volgend jaar in intensiever samenwerken met zorgpartijen en gemeenten. Ook moet de organisatie van de basiszorg verbeteren en is meer focus nodig op gezond leven en preventie, schrijft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid in de Miljoenennota 2023.

Algemeen, Politiek & overheid PW39 - 22-09-2022

Nieuw middel tegen RS-virus

Het nieuwe monoklonale antilichaam nirsevimab (Beyfortus) kan baby’s en jonge kinderen beschermen tegen het RS-virus (respiratoir syncytieel virus). Het Europees Medicijn Agentschap EMA heeft daarom een positief advies afgegeven voor een handelsvergunning.

Algemeen 19-09-2022

Ig Nobelprijs voor onderzoek Peter de Smet

Voor zijn onderzoek naar het gebruik van klysma’s in de oude Maya-cultuur heeft Peter de Smet, emeritus hoogleraar kwaliteit van farmaceutische patiëntenzorg, een Ig Nobelprijs in de categorie Kunstgeschiedenis gewonnen. Dat meldt NRC.

Algemeen 16-09-2022

‘Minder medicijnresten in water door samenwerking’

Goede samenwerking bij de aanpak van medicijnresten in water levert resultaat op, concludeert het RIVM in een wetenschappelijke publicatie. Artsen schrijven minder medicijnen voor, waterschappen verbeteren de zuivering en apothekers zorgen voor het inzamelen van medicijnafval. “Dit kan bij ruim 90% van alle apotheken.”

Algemeen PW38 - 16-09-2022

‘Duurzaamheid moet meewegen bij keuzes hulpmiddelen’

Duurzaamheid moet gaan meewegen bij het gebruik van hulpmiddelen. Naast veiligheid, doelmatigheid, effectiviteit en cliëntgerichtheid moet duurzaamheid een norm zijn voor ‘goede zorg’. Dat schrijft de Gezondheidsraad aan VWS-minister Ernst Kuipers.

Algemeen PW38 - 15-09-2022

Obesitaspatiënt laat na maagverkleining vitaminen staan

22% van de patiënten met obesitas die een maagverkleining hebben ondergaan, neemt na de operatie geen of niet elke dag de voorgeschreven multivitaminen in. Ook is 30% ontevreden over de gesprekken met zorgverleners. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Marieke Smelt, onderzoeker van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Algemeen, Geneesmiddelen PW38 - 14-09-2022

Vernieuwd coronavaccin voor omikron BA.4-5 goedgekeurd

Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer dat is aangepast aan de omikron BA.4- en BA.5-varianten van het coronavirus is goedgekeurd voor gebruik in Europa. Deze boosterprik is bedoeld voor iedereen vanaf 12 jaar. Dat stelt het Europees Medicijn Agentschap (EMA), meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Algemeen, Geneesmiddelen 13-09-2022

Document acties

Back to top