Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Algemeen

Leiden verwijdert actief medicijnresten uit afvalwater

Hoogheemraadschap van Rijnland gaat als eerste waterschap in Nederland medicijnresten met actief kool verwijderen uit afvalwater. Bij de waterzuivering in Leiden Noord is gisteren een nieuwe installatie in gebruik genomen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW40en41 - 01-10-2021 1 reactie

Advies paracetamol bij zwangerschap ongewijzigd

Het advies voor gebruik van paracetamol bij pijn en koorts tijdens de zwangerschap kan ongewijzigd blijven, stelt kenniscentrum Moeders van Morgen. Paracetamol is voor zwangeren nog steeds de beste keus bij hevige pijn en koorts, maar het dient in een zo laag mogelijke, effectieve dosering te worden gebruikt.

Algemeen, Geneesmiddelen PW40en41 - 24-09-2021

Griepprik voor zwangere vrouw beschermt zuigeling

Door moeders tijdens de zwangerschap te vaccineren zijn pasgeborenen beter beschermd tegen ernstige complicaties bij griep. De Gezondheidsraad adviseert daarom zwangere vrouwen voortaan de jaarlijkse griepprik aan te bieden. Bijkomend voordeel is dat zwangere vrouwen zelf ook baat hebben bij griepvaccinatie.

Algemeen PW39 - 21-09-2021

Nieuwe CGRP-remmers voor migraine in basispakket

Drie nieuwe CGRP-remmers voor chronische migraine – erenumab (Aimovig), fremanezumab (Ajovy) en galcanezumab (Emgality) – kunnen onder voorwaarden worden vergoed uit het basispakket. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN) aan de minister van Medische Zorg.

Algemeen, Geneesmiddelen PW39 - 21-09-2021

Ziekteverzuim zorg en welzijn blijft onverminderd hoog

In het tweede kwartaal van 2021 was het ziekteverzuim onder werknemers in zorg en welzijn 6,5%. Dit is het hoogste verzuimcijfer voor deze sector in een tweede kwartaal vanaf 2003. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Algemeen 16-09-2021

V&VN: digitale medicatieoverdracht nog in kinderschoenen

Het digitaal uitwisselen van medicatiegegevens tussen zorgorganisaties vindt nog maar mondjesmaat plaats, en één van de meest ervaren knelpunten is het ontbreken van een kloppend actueel medicatieoverzicht. Dat blijkt uit een peiling van de beroepsvereniging Verzorgenden en Verpleegkundigen (V&VN) onder ruim duizend respondenten.

Algemeen PW38 - 13-09-2021

Onderzoek naar veneuze trombose na Janssen-vaccin

De geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) doet nader onderzoek naar gevallen van veneuze trombose na de Janssen-vaccinatie tegen COVID-19. Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 33 meldingen hiervan ontvangen.

Algemeen PW37 - 09-09-2021

BENU en CZ stoppen traditionele bekostiging apotheekzorg

Apotheekketen BENU en zorgverzekeraar CZ zijn een vijfjarige samenwerking aangegaan om de farmaceutische dienstverlening opnieuw vorm te geven. Door het wegnemen van de volumeprikkel en het instellen van een vaste vergoeding per verzekerde kunnen BENU-apothekers zich meer gaan richten op de behoeften van klanten.

Algemeen, Geneesmiddelen PW37 - 09-09-2021 1 reactie

Voorwaarden voor vergoeding cladribine (Mavenclad) uitgebreid

De voorwaarden voor vergoeding via het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) voor cladribine (Mavenclad), dat wordt ingezet bij actieve relapsing-remitting multiple sclerose (RRMS), zijn verder uitgebreid. Dit is gebeurd op advies van het Zorginstituut Nederland (ZIN).

Algemeen, Geneesmiddelen 07-09-2021

Tamara van Ark stapt op als minister Medische Zorg

Tamara van Ark, demissionair minister voor Medische Zorg en Sport, heeft vandaag om gezondheidsredenen haar ontslag aangeboden aan de koning. Ook stapt ze op als lid van de Tweede Kamer voor de VVD.

Algemeen 03-09-2021

Apothekers missen maatwerk in Kijksluiter-video’s

Veel apothekers die gebruikmaken van de Kijksluiter, videoanimaties over bijsluiters, zijn positief over de inhoudelijke kwaliteit, maar zouden het digitale platform meer op maat per patiëntgroep willen aanbieden. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel en Hogeschool Utrecht.

Algemeen PW36 - 03-09-2021

Ziekenhuizen moeten duizenden operaties inhalen

Naar verwachting moeten Nederlandse ziekenhuizen en klinieken door de corona-uitbraak tussen de 170.000 en 210.000 operaties inhalen. Dat is 11-14% van het aantal operaties dat normaal gesproken in een jaar plaatsvindt. Dat blijkt uit berekeningen van de Nederlands Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen PW36 - 02-09-2021

Online voorschrijven zonder fysiek contact blijft mogelijk

Het voorschrijven van geneesmiddelen na online contact tussen voorschrijver en patiënt, zonder elkaar te hebben ontmoet, blijft mogelijk tot eind van dit jaar. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn veel partijen tevreden over het op afstand houden van spreekuren en consulten.

Algemeen PW36 - 31-08-2021

RIVM opent register voor gecombineerde leefstijlinterventies

Om gegevens te verzamelen voor onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van gecombineerde leefstijlinterventies (GLI) heeft het RIVM een speciaal register geopend. Zorgverleners kunnen hierin gegevens vastleggen over de toepassing van interventies.

Algemeen, Praktijkvoering PW35 - 25-08-2021

Taken bij controle ontslagmedicatie nog vaak onduidelijk

Om de patiëntenzorg veiliger te maken bij ontslag uit het ziekenhuis moeten zorgverleners beter afstemmen wie welke taken verricht bij de medicatieverificatie. Ook is er ruimte voor verbetering in de samenwerking tussen verpleegafdelingen en apotheken. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel en het Amsterdam Public Health research institute.

Algemeen 20-08-2021

Herman Allart overleden (1940-2021)

In zijn woonplaats Alphen aan de Rijn is vrijdag 13 augustus op 81-jarige leeftijd Herman Allart overleden. Hij was van 1995 tot 2001 lid van het hoofdbestuur van de KNMP. Tot 1997 was hij eigenaar van Apotheek Allart.

Algemeen 19-08-2021

Lage doses colchicine niet van invloed op algehele mortaliteit

Lage doses colchicine kunnen de risico’s op ernstige cardiovasculaire complicaties verlagen en niet-cardiovasculaire mortaliteit verhogen. Gebruik van lage doses colchicine heeft geen invloed op de algehele mortaliteit, blijkt uit recent uitgevoerde meta-analyses.

Algemeen, Geneesmiddelen 10-08-2021

Bob Wilffert op 66-jarige leeftijd overleden

Bob Wilffert is afgelopen zaterdag 31 juli op 66-jarige leeftijd overleden aan een hersentumor. Hij was sinds 2011 als hoogleraar Farmacotherapie en Klinische Farmacie verbonden aan het Groningen Research Institute of Pharmacy. Ook was hij jarenlang voorzitter van de redactieraad van het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek (NPFO).

Algemeen 04-08-2021

Van Ark wordt tijdelijk vervangen

Minister van VWS Hugo de Jonge en staatssecretaris Paul Blokhuis nemen de komende zes weken de taken over van Tamara van Ark, minister van Medisch Zorg. Van Ark kampt al enige tijd met nekklachten en moet voorlopig rust houden.

Algemeen, Politiek & overheid 29-07-2021

Ton de Boer herbenoemd als voorzitter CBG

Ton de Boer is herbenoemd als voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) voor een tweede termijn van vier jaar. De Boer volgde in 2017 Bert Leufkens op als CBG-voorzitter.

Algemeen, Geneesmiddelen 29-07-2021

Document acties

Back to top