Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Algemeen

BENU-apothekers voeren actie voor beter salaris

BENU-apothekers verenigd in de Vakbond van BENU Apothekers (VVBA) komen massaal in actie omdat ze ontevreden zijn over het verlies aan koopkracht en de stijgende werkdruk. De ruim 270 apothekers sluiten harde acties niet uit. BENU Apotheken heeft alle apothekers laten weten het proces om te komen tot een betere salarispositie na de zomer verder vorm te geven.

Algemeen PW27en28 - 01-07-2022

Inspectie gaat leefstijlbegeleiding stimuleren

Zorgverleners moeten hun patiënten leefstijlbegeleiding aanbieden tegen roken en overgewicht. Daarbij moeten zij de wensen, behoeften en mogelijkheden van patiënten voorop stellen. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Algemeen PW27en28 - 30-06-2022

Midden-Holland slaat alarm over internetapotheek VGZ

Apothekers in Midden-Holland maken zich grote zorgen over zorgverzekeraar VGZ die volgens hen de internetapotheek een voorkeurspositie wil geven boven de regionale apotheek. Met een pamflet, dat ze samen met huisartsen gaan verspreiden, waarschuwen ze hun patiënten voor de grote gevolgen voor de persoonlijke dienstverlening van de apotheek.

Algemeen PW26 - 28-06-2022

NZa: discussie nodig over kosten dure geneesmiddelen

Politiek en maatschappij moeten een discussie voeren of het wenselijk is dat de toegankelijkheid van geneesmiddelen zwaarder weegt dan die van andere zorg. Uitgaven aan dure geneesmiddelen stijgen zo hard dat dit steeds meer ten koste gaat van andere medisch-specialistische zorg. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen, Politiek & overheid, Zorgverzekeraars PW27en28 - 27-06-2022

Bijna 40.000 deelnemers aan Gecombineerde Leefstijlinterventie

Bijna 40.000 mensen hebben in de periode 2019 tot en met 2021 meegedaan aan de Gecombineerde Leefstijlinterventies (GLI), een zorgprogramma voor begeleiding en advies over gezonde voeding en gezond bewegen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Algemeen PW26 - 24-06-2022

Verenigde Apotheken Limburg betaalt half miljoen wegens fraude

Verenigde Apotheken Limburg (VAL) moet € 550.000 betalen aan justitie vanwege fraude met declaraties aan zorgverzekeraars en het omzeilen van het preferentiebeleid. Deze schikking hebben het Openbaar Ministerie (OM) en VAL getroffen over het bedrag dat de apotheekketen hiermee heeft verdiend.

Algemeen PW25 - 16-06-2022 1 reactie

Cellulaire testen voor lymeziekte niet betrouwbaar

Cellulaire testen voor het vaststellen van lymeziekte, sinds enige tijd op de markt, zijn niet betrouwbaar. Met deze testen krijgen te veel mensen onterecht een negatieve of positieve uitslag. Dat blijkt uit de VICTORY-studie van Amsterdam UMC, Radboudumc en het RIVM.

Algemeen, Geneesmiddelen PW25 - 16-06-2022

Tool geeft signaal bij onjuiste diagnose test door interactie

Effecten van medicijnen op laboratoriumtesten kunnen leiden tot onnodige diagnostische testen, behandelingen en schadelijke gevolgen voor patiënten. Klinisch chemicus Jasmijn van Balveren deed promotieonderzoek en ontwikkelde een tool dat een signaal afgeeft op het moment dat er sprake kan zijn van een geneesmiddel-testinteractie. Dat meldt het Jeroen Bosch Ziekenhuis, dat software heeft geïmplementeerd van Van Balveren.

Algemeen, Geneesmiddelen PW25 - 15-06-2022

Mogelijke associatie rivaroxaban en diepe veneuze trombose

Gebruik van rivaroxaban leidt mogelijk vaker tot een diepe veneuze trombose en longembolie dan het gebruik van andere direct werkende orale anticoagulantia. Dat stellen Nederlandse onderzoekers op basis van hun studie die gepubliceerd is in Clinical Drug Investigation.

Algemeen, Geneesmiddelen PW25 - 14-06-2022

Kabinet lanceert crisisorganisatie in strijd tegen pandemieën

Nederland gaat zich beter voorbereiden op een pandemie met de Landelijke Functionaliteit Infectieziektebestrijding (LFI). Deze crisisorganisatie moet ervoor zorgen dat het opschalen voor het testen en vaccineren sneller kan gebeuren. Dat heeft het kabinet, op voorstel van VWS-minister Kuipers, besloten.

Algemeen PW24 - 08-06-2022

IVM: daling kwaliteit van het FTO is zorgwekkend

De kwaliteit van het farmacotherapieoverleg (FTO) tussen huisartsen en apothekers neemt af: nog maar 50% van de FTO-groepen functioneert op het hoogste niveau. Dat blijkt uit een peiling van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), dat spreekt van een “zorgwekkende conclusie”.

Algemeen, Praktijkvoering PW23 - 30-05-2022

Nivel: 2,9% van recepten met medische noodzaak

Op 2,9 % van de recepten die apotheken afleveren staat ‘medische noodzaak’ vermeld. Bij eerste uitgiftes ligt dit percentage onder de 1%. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel, op basis van cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) en interviews met apothekers en huisartsen.

Algemeen, Geneesmiddelen 23-05-2022 1 reactie

Alliance Healthcare sluit vestigingen en centraliseert in Veghel

Farmaceutische groothandel Alliance Healthcare sluit distributie- en productielocaties verspreid in Nederland en brengt haar activiteiten samen op een nieuwe campus in Veghel. Voor ongeveer 240 medewerkers betekent dit meeverhuizen of op zoek naar een andere baan.

Algemeen, Geneesmiddelen PW21en22 - 19-05-2022

Noodoproep Zorginstituut: zorg dreigt vast te lopen

Overvolle wachtkamers, wanhopige artsen, tekort aan personeel en rondzwervende psychiatrische patiënten. Zo ziet de zorg er over twintig jaar uit als er niets gebeurt. Met deze onheilspellende boodschap lanceert Zorginstituut Nederland (ZIN) de bewustwordingscampagne DeZorgvanMorgen.

Algemeen PW21en22 - 18-05-2022

Zuigeling met beroerte mogelijk gebaat bij van beenmerg afgeleide cellen

Intranasale toediening van beenmerg afgeleide cellen bij pasgeborenen met een perinatale arteriële ischemische beroerte is mogelijk. Dat stellen Utrechtse onderzoekers op basis van hun studie.

Algemeen, Geneesmiddelen 17-05-2022

Europese Unie wil één systeem voor medische gegevens

Met de lancering van één Europees datasysteem moeten burgers ook in andere lidstaten toegang krijgen tot hun medische gegevens. Ook wetenschappers en onderzoekers krijgen, onder strikte voorwaarden, toegang tot de digitale dossiers. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.

Algemeen PW19 - 04-05-2022

‘Wet BIG moet bevoegdheid beter waarborgen´

De Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG) moet duidelijker maken welke zorgverleners voorbehouden handelingen mogen verrichten. Ook moet er meer aandacht komen voor het leren van tuchtuitspraken door zorgverleners. Dat meldt het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport (VWS).

Algemeen, Politiek & overheid PW19 - 04-05-2022

Bijna 700 meldingen van overlijden na coronavaccinatie

Bijwerkingencentrum Lareb heeft in totaal 662 meldingen ontvangen van overlijden na een coronavaccinatie. Bij enkele gevallen is de oorzaak vrijwel zeker een trombose of een ontsteking van de hartspier of het hartzakje, maar soms kunnen bekende bijwerkingen bijgedragen hebben aan het verslechteren van een al kwetsbare gezondheid.

Algemeen PW19 - 04-05-2022

NZa: wachtlijsten in ziekenhuizen en GGZ zorgelijk

Door het nog steeds hoge ziekteverzuim lukt het ziekenhuizen een GGZ-instellingen nog niet wachtlijsten te verkorten. Een zorgelijke ontwikkeling omdat mensen hierdoor langer moeten wachten op zorg. Dit staat in de monitor Toegankelijkheid van Zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen 03-05-2022

‘Obstipatie in palliatieve fase vaak niet opgemerkt’

Zorgverleners moeten proberen chronische idiopathische obstipatie bij patiënten in de palliatieve fase te voorkomen door preventie of vroegtijdige signalering. Dat staat in de herziene richtlijn Obstipatie in de palliatieve fase, meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Algemeen, Geneesmiddelen PW18 - 28-04-2022

Document acties

Back to top