Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Algemeen

´Leids onderzoek veelbelovend voor farmacogenetica´

Wetenschappers van het LUMC zijn er met behulp van machine learning in geslaagd de enzymactiviteit van CYP2D6 nauwkeuriger te voorspellen. Met deze continue schaal kan een aanzienlijk groter deel van de variabiliteit in enzymactiviteit worden verklaard (79%) dan met de gangbare methode (54%).

Algemeen, Geneesmiddelen PW30en31 - 22-07-2021

Optima Farma oneens met conclusies NZa-onderzoek

Apothekersassistenten moeten opkomen voor hun vak want de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft geen oog voor de werkelijke problemen in de apotheken. Dat stelt beroepsvereniging Optima Farma, die met de actie #WeSlikkenHetNietLanger! apothekersassistenten oproept ervaringen te delen over medicijntekorten, administratieve lasten en het preferentiebeleid.

Algemeen 16-07-2021

Gezondheidsraad: vaccineer alle pasgeborenen tegen het rotavirus

Niet alleen pasgeborenen uit risicogroepen, maar alle pasgeborenen moeten gevaccineerd worden tegen het rotavirus in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan de staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Algemeen 13-07-2021

PharmaSwap krijgt toestemming IGJ voor opschalen

PharmaSwap, een besloten marktplaats waar apothekers niet-verstrekte dure geneesmiddelen kunnen uitwisselen, heeft in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een nieuwe werkwijze ontwikkeld die past binnen wet- en regelgeving. “We splitsen het platform op in een deel voor groothandels en een deel voor apothekers.”

Algemeen, Geneesmiddelen PW28en29 - 12-07-2021

NZa: apotheekzorg is voldoende toegankelijk

Apotheekzorg is op dit moment voldoende toegankelijk, hoewel in sommige regio’s wel een tekort is aan voldoende gekwalificeerd personeel. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die waarschuwt voor mogelijke problemen met de beschikbaarheid van arbeid in de sector op de langere termijn.

Algemeen, Praktijkvoering PW28en29 - 08-07-2021

Platform moet commerciële kaping bereidingen voorkomen

Door de oprichting van een nieuw platform kunnen bereidingsapotheken en ziekenhuizen commercieel niet-verkrijgbare geneesmiddelen voortaan zelf registreren bij de autoriteiten. Daarmee willen de partijen voorkomen dat commerciële bedrijven deze geneesmiddelen kapen voor eigen gewin.

Algemeen, Geneesmiddelen 30-06-2021

IVM: verzamel incidenten vaccinatiecampagnes centraal

Nederland moet incidenten bij vaccinatiecampagnes centraal verzamelen en analyseren en de informatie daarover teruggeven aan de priklocaties. Daarvoor pleit het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), dat medicatie-incidenten landelijk verzamelt en deelt met instellingen en zorgverleners.

Algemeen PW26en27 - 25-06-2021

Minder investeerders betrokken bij overnames en fusies in de zorg

Private-equityfondsen en buitenlandse partijen zijn in de afgelopen anderhalf jaar minder actief geweest met fusies en overnames in de zorg in Nederland. Toch blijft de betrokkenheid van deze investeerders bij concentraties groot, concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen PW26en27 - 23-06-2021

Ziekenhuizen schalen reguliere zorg verder op

Het aantal operatiekamers dat beschikbaar is in de ziekenhuizen voor reguliere, niet-coronazorg, is gestegen tot 83%. Ziekenhuizen schalen de reguliere zorg weer op omdat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen 21-06-2021

NZa verwacht bijna half miljard tekort langdurige zorg

Op basis van de trend komt de langdurige zorg dit jaar naar verwachting € 420 miljoen tekort. Inclusief de stijging van het aantal mensen met een indicatie voor deze zorg kan dit tekort oplopen tot € 458 miljoen. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen 17-06-2021

Huidprik met coronavaccin is veilig en besparend

Het toedienen van het coronavaccin van Moderna in de huid in plaats van in de spier is veilig en zorgt voor voldoende antistoffen. Voordeel van de huidprik is dat een vijfde van de dosis voor spiervaccinatie even goede bescherming biedt. Dat blijkt uit de eerste resultaten van onderzoek in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Algemeen PW25 - 17-06-2021

Tekort specialisten ouderengeneeskunde dreigt

In totaal 151 aiossen kiezen dit jaar voor de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde, terwijl er 260 beschikbare plaatsen zijn. Met een fors groeiend aantal kwetsbare ouderen is het volgens de Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso tijd om de noodklok te luiden.

Algemeen PW25 - 16-06-2021

Apotheek Hoogezand-Sappemeer winnaar mystery guest-onderzoek

Apotheek Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer heeft in 2020 de hoogste score behaald in het mystery guest-onderzoek onder 150 apotheken. Volgens onderzoeksbureau AMP heeft deze apotheek de casussen voor farmaceutische zorg het beste opgelost.

Algemeen PW25 - 15-06-2021

‘Robot bespaart tijd en geeft rust op de werkvloer‘

Robot bespaart tijd, geeft rust op de werkvloer en de service van BD Rowa is heel goed’ De poliklinische apotheek van het UMC Groningen verhuisde in oktober 2020 naar een nieuwe locatie en nam daarbij een apotheekrobot, de Vmax 160 van BD Rowa, in gebruik. Poliklinisch apotheker Trea Keizer is er blij mee. “De robot bespaart veel tijd en geeft rust op de werkvloer. Bovendien is de service van BD Rowa heel goed.”

Algemeen 14-06-2021

Zorgverleners vinden risicoafweging EMA bij ulipristal niet juist

Ulipristal alleen bij uitzondering inzetten bij vrouwen met een vleesboom is geen goed advies van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), vindt een aantal Nederlandse zorgprofessionals. Het EMA legt volgens hen te veel nadruk op de bijwerking leverschade en heeft onvoldoende oog voor de risico’s van chirurgisch ingrijpen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW24 - 14-06-2021

Financiën ziekenhuizen gezond ondanks coronacrisis

Ziekenhuizen in Nederland hebben in 2020 weinig of geen financiële problemen ondervonden door de coronacrisis. 37 ziekenhuizen - 61% van de totale omzet van de sector - boekten een positief resultaat van € 261 miljoen bij een omzet van € 18,6 miljard. Dit rendement is vergelijkbaar met 2019. Dit blijkt uit een eerste analyse van de jaarverslagen van ziekenhuizen over het afgelopen boekjaar.

Algemeen, Praktijkvoering 07-06-2021

Reizigers Azië en Afrika importeren vaak multiresistente darmbacteriën

Reizigers die terugkeren uit bestemmingen in Afrika en Azië nemen vaak multiresistente darmbacteriën mee terug naar huis. Sommige bacteriën zijn zelfs resistent tegen laatste-redmiddel-antibiotica. Dit blijkt uit onderzoek door microbiologen van onder meer de Universiteit Maastricht.

Algemeen PW24 - 07-06-2021

Meer bijwerkingen bij Nimenrix dan bij NeisVac-C

In vergelijking met het vaccin NeisVac-C/MMRVAXPRO zijn er bij het vaccin Nimenrix/MMRVAXPRO meer vermoede bijwerkingen vermeld. Met name het aantal meldingen van koorts, huidreacties en verminderde eetlust is gestegen. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Algemeen 02-06-2021

Geen bijzondere bijwerkingen na 22-wekenprik

Vaccinatie met het kinkhoestvaccin bij zwangere vrouwen – de 22-wekenprik – heeft niet geleid tot bijzondere, nieuwe of verontrustende bijwerkingen. De meest gemelde bijwerkingen waren pijn, roodheid en zwelling op de injectieplaats. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Algemeen PW23 - 02-06-2021

‘Wetsvoorstel voor digitale communicatie is ontoereikend’

Het wetsvoorstel voor digitale communicatie tussen zorgverleners van minister Tamara van Ark van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is ontoereikend. Ook creëren de plannen van de minister meer bureaucratie. Dat schrijven zorgverzekeraars en negen andere partijen in de zorg in een brief aan de Tweede Kamer.

Algemeen PW23 - 01-06-2021

Document acties

Back to top