Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Algemeen

Incidenten gemeld na omzetten kortwerkende insulines

Het omzetten van kortwerkende insulines, als gevolg van een uitbreiding van het preferentiebeleid, kan leiden tot medicatie-incidenten bij patiënten met diabetes mellitus. Dat blijkt uit diverse meldingen die zijn binnengekomen bij Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI). Betere communicatie tussen zorgverleners en patiënt is noodzakelijk om meer incidenten te voorkomen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW7 - 10-02-2022

Jouke de Jong overleden (1975-2022)

Apotheker Jouke de Jong uit Drachten is maandag 7 februari na een lang ziekbed op 46-jarige leeftijd overleden. Hij was medeoprichter en eigenaar van de Pharmium Apotheek Groep.

Algemeen, Praktijkvoering 10-02-2022

Vrouw met verhoogd kankerrisico moet risico pil goed afwegen

Vrouwen van boven de 25 jaar die een sterk verhoogd risico hebben op borst- en eierstokkanker moeten goed afwegen of ze de anticonceptiepil willen gebruiken. Het risico op kanker neemt eerst toe, om op middelbare leeftijd om te buigen naar een beschermend effect. Dat blijkt uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en een internationaal team.

Algemeen, Geneesmiddelen PW7 - 10-02-2022

Ziekenhuizen schalen op maar ziekteverzuim groot probleem

Nederlandse ziekenhuizen geven aan hun operatiecapaciteit iets verder te hebben opgeschaald. Ook stijgt het aantal ziekenhuizen dat alle kritieke planbare zorg binnen zes weken kan leveren. Het hoge ziekteverzuim is echter een groeiend probleem voor de hele zorgketen. Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wekelijks publiceert.

Algemeen PW7 - 09-02-2022

Werkgevers: lage apotheektarieven verhinderen hoger salaris personeel

Apothekers kunnen geen hoger salaris bieden aan hun personeel zolang zorgverzekeraars de overheidsbijdrage in loonkosten niet verwerken in de apotheektarieven. Dat stellen de werkgeversorganisaties WZOA en ASKA in reactie op de vakbonden die het eindbod hebben weggestemd, waardoor er nog geen cao Apotheken voor apotheekmedewerkers tot stand is gekomen.

Algemeen, Praktijkvoering PW6 - 04-02-2022

Nieuwe EU-wetgeving maakt klinisch onderzoek transparanter

Met de lancering van de nieuwe verordening Clinical Trial Regulation (CTR) wil Europa het klinisch onderzoek naar geneesmiddelen efficiënter en veiliger maken. Ook is een nieuw Europees informatiesysteem ontwikkeld – inclusief openbare website – voor het indienen, beoordelen en inzien van klinische studies. Dat melden het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Algemeen, Geneesmiddelen PW6 - 03-02-2022

Meer kennis nodig over e-health voor effectief gebruik

Patiënten en zorgverleners in alle zorgsectoren hebben in 2021 – mede door corona – meer gebruikgemaakt van digitale zorg (e-health) dan in 2019, maar het is nog lang niet altijd effectief. Patiënten begrijpen vaak niet wat de mogelijkheden zijn en zorgverleners ervaren door digitale zorg een hogere werkdruk. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Algemeen PW6 - 01-02-2022

Thuisbehandeling met coronapil Paxlovid goedgekeurd

Paxlovid, bestaande uit losse tabletten van nirmatrelvir (PF-07321332) en ritonavir, is voorwaardelijk goedgekeurd voor de behandeling van COVID-19. Dit is het oordeel van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP van het Europees medicijnagentschap EMA.

Algemeen, Geneesmiddelen PW5 - 28-01-2022

FNV en CNV wijzen eindbod af cao apotheekmedewerkers

Leden van FNV en CNV hebben het eindbod van de werkgevers voor de cao Apotheken voor apotheekmedewerkers weggestemd. Volgens de vakbonden lijken de werkgeversorganisaties “blind” te zijn voor het gebrek aan waardering dat apotheekmedewerkers voelen.

Algemeen, Praktijkvoering PW5 - 27-01-2022

Nu ook tretinoïne eerste keus bij melasma

Naast azelaïnezuur is nu ook tretinoïne (off-label) eerste keus bij de medicamenteuze behandeling van de huidaandoening melasma. Dit geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de vernieuwde behandelrichtlijn.

Algemeen, Geneesmiddelen PW3 - 18-01-2022

NZa scherpt regels aan voor transparanter contracteren

Zorgverzekeraars moeten voortaan uiterlijk op 1 april voorafgaand aan het betreffende kalenderjaar duidelijk maken wat de procedure is voor aanvullende zorginkoop. Met onder meer deze nieuwe regeling wil de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) het contracteren tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars transparanter maken.

Algemeen PW4 - 17-01-2022

Erasmus MC werkt intensiever samen met ziekenhuis Curaçao

De ziekenhuisapotheek van het Erasmus MC sluit binnenkort een contract af met het Curaçao Medical Center voor het professionaliseren van de farmaceutische zorg. Het afgelopen jaar waren tien Rotterdamse apothekers en een apothekersassistent op Curaçao om te helpen de coronacrisis het hoofd te bieden. Deze intensieve samenwerking is uniek voor Nederland.

Algemeen, Praktijkvoering PW1en2 - 14-01-2022

Opereren beter dan alleen medicijnen bij neuspoliepen

Opereren bij neuspoliepen is effectiever dat alleen behandelen met geneesmiddelen. Dat blijkt uit een studie, onder leiding van het Amsterdam UMC, in vijftien Nederlandse ziekenhuizen waarin twee behandelingen zijn vergeleken.

Algemeen, Geneesmiddelen 12-01-2022 1 reactie

Meerderheid apothekers en huisartsen kritischer over opioïden

Een meerderheid van de openbaar apothekers en huisartsen denkt nu kritischer over opioïden dan drie jaar geleden. Ook kwam 80% van de respondenten in actie om ongepast gebruik van deze pijnstillers te verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Algemeen, Geneesmiddelen 11-01-2022

Kwart pijnpatiënten mist informatie over gebruik opioïden

Apothekers en huisartsen kunnen de voorlichting over opioïden nog sterk verbeteren: bijna een kwart van de patiënten is niet geïnformeerd dat het uitsluitend voor kort gebruik is, en dat onjuist gebruik kans op verslaving geeft. Dat concluderen het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en de Patiëntenfederatie Nederland op basis van onderzoek onder pijnpatiënten.

Algemeen, Geneesmiddelen PW3 - 10-01-2022

ACM: Mediq mag Eurocept Homecare niet overnemen

Mediq krijgt geen toestemming Eurocept Homecare, leverancier van ambulante infuuspompen voor medicijnen en voedsel, over te nemen. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) krijgt Mediq door de overname een zeer sterke positie op de markt voor infuuspompen.

Algemeen 07-01-2022

Schommelende bloedsuikerspiegels door overstap

Diabetici die van Novorapid (insuline aspart) overstappen naar insuline aspart van Sanofi kunnen te maken krijgen met schommelende bloedsuikerspiegels. Dat meldt bijwerkingcentrum Lareb.

Algemeen, Geneesmiddelen 28-12-2021

Apothekers en patiënten positief over communiceren via app

Apothekers en patiënten zijn positief over het gebruik van een app om ook tussen apotheekbezoeken in te kunnen communiceren over het gebruik van medicatie. De TRIAGE-­startvragen, die succesvol zijn gebleken aan de balie, kunnen hierbij helpen. Dit blijkt uit een verkenning van het Nivel en Rijksuniversiteit Groningen, in samenwerking met Pharmi.

Algemeen, Praktijkvoering PW50 - 14-12-2021

NZa wijzigt prestatie voor terhandstellen GDV-medicatie

Apotheken mogen vanaf 2023 de prestatie voor geïndividualiseerde distributievorm (GDV) niet meer per geneesmiddel in rekening brengen. In plaats daarvan mogen ze één tarief vragen voor de terhandstelling van alle geneesmiddelen. Dat blijkt uit de regelgeving farmaceutische zorg 2023, die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vandaag heeft gepubliceerd.

Algemeen PW51en52 - 09-12-2021

Online voorschrijven en thuis recepten verwerken weer verlengd

Het online voorschrijven van geneesmiddelen door artsen, zonder fysiek contact met patiënten, blijft mogelijk tot 1 juni 2022. Ook blijft het toegestaan voor apothekers en apothekersassistenten om recepten vanuit huis te verwerken. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten.

Algemeen PW50 - 08-12-2021

Document acties

Back to top