Geneesmiddelen
Rechter neemt zaak tegen AbbVie niet in behandeling
In de zaak van de Stichting Farma ter Verantwoording tegen geneesmiddelfabrikant Abbvie, die een veel te hoge prijs zou hebben gerekend voor het medicijn Humira, oordeelt de rechter dat de stichting niet ontvankelijk is. De Rechtbank Amsterdam zal deze zaak niet inhoudelijk behandelen.
Inspectie beëindigt bevel voor Apotheek Prime Pharmacy in Venlo
Het bevel voor Apotheek Prime Pharmacy in Venlo, die recepten verwerkt voor internetartsen, is beëindigd nadat de apotheker heeft verklaard geen medicijnen meer te leveren aan Nederlandse patiënten. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.
Nieuwe meldingen leverschade door Ashwagandha
Voedingssupplementen met het Indiase kruid Ashwagandha, dat onder andere een betere slaap zou bevorderen, kunnen leverschade veroorzaken. Dat blijkt uit acht nieuwe meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb hierover heeft ontvangen.
Resistentiebepaling vóór behandeling H. pylori bij kinderen
Bij kinderen met een Helicobacter pylori (H. pylori)-infectie moeten artsen voorafgaand aan de behandeling altijd eerst een antibioticaresistentiebepaling uitvoeren, vanwege de veelvoorkomende resistentie van H. pylori tegen bepaalde antibiotica. Dat staat in de herziene richtlijn Helicobacter pylori-infectie bij kinderen.
Veel problemen bij opstarten klinische studies in Europa
In Europa zijn veel problemen bij het opstarten en uitvoeren van grote klinische studies voor het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen. Door regels rond onder meer ethiek en wet- en regelgeving duurt het opstarten vaak lang. Dat blijkt uit Europees onderzoek van Nederland en het Verenigd Koninkrijk, meldt het UMC Utrecht.
Vorig jaar vaker vergiftigingen met afslankmedicijnen
Het aantal vergiftigingen door afslankmedicatie uit de groep GLP-1-agonisten is in 2024 sterk toegenomen. De meeste vergiftigingen traden op door semaglutide, dat onder de merknamen Ozempic, Rybelsus en Wegovy is geregistreerd. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NIVC).
Medicatieverificatie verkleint kans op discrepanties in dossier
Bij een ziekenhuisopname is bij bijna één op de tien patiënten een onbedoeld verschil tussen het gebruik van receptgeneesmiddelen en wat er staat vermeld in het dossier. Medicatiediscrepanties komen vooral voor als er geen structurele medicijngesprekken zijn gevoerd. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer UMCG, MUMC en Nivel.
Apotheek in Venlo moet uitgifte medicijnen onmiddellijk staken
Apotheek Prime Pharmacy in Venlo, die recepten verwerkt voor internetartsen, moet het leveren van medicijnen aan Nederlandse patiënten onmiddellijk staken omdat er acute risico’s zijn voor de patiëntveiligheid. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Meerderheid wil vergoeding voor medicatie tegen obesitas
De meeste Nederlanders (87%) vinden dat geneesmiddelen tegen obesitas, onder bepaalde voorwaarden, vergoed moeten worden vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Dat blijkt uit een peiling onder burgers, in opdracht van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
‘Zorg hartpatiënt verbetert door implanteerbare sensor’
Door bij hartpatiënten een sensor te implanteren die op afstand meet, kunnen cardiologen sneller ingrijpen bij verslechtering van hartfalen en ziekenhuisopname voorkomen. Dat blijkt uit promotieonderzoek aan de Erasmus Universiteit.
Operatie beter dan corticosteroïden bij carpaletunnelsyndroom
Het starten met een operatie biedt een betere kans op herstel van het carpaletunnelsyndroom dan een injectie met corticosteroïden. Bijwerkingen kwamen in beide patiëntgroepen even vaak voor: 86% bij operatie, 85% bij injectie. Dat blijkt uit onderzoek in het Amsterdam UMC.
Medicijn voor bloedkanker voorwaardelijk toegelaten in Europa
Het geneesmiddel Zemcelpro, een behandeling met stamcellen uit navelstrengbloed van een donor, mag een voorwaardelijke handelsvergunning krijgen voor de behandeling van volwassenen met bloedkanker. Dat adviseren de Beoordelingscommissie CHMP en het Committee for Advanced Therapies (CAT), meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
‘Geneesmiddelen zijn belangrijk, maar niet tegen elke prijs’
Burgers zijn bereid om hogere prijzen te accepteren als geneesmiddelen aantoonbaar veel gezondheidswinst opleveren, maar ze zijn kritisch wanneer er sprake is van onzekerheid over de effectiviteit of veiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van Radboudumc onder ruim duizend Nederlanders.
Voorwaardelijke goedkeuring voor medicijn tegen leververvetting
Het geneesmiddel resmetirom (Rezdiffra), voor volwassen met een matige tot ernstige vorm van leververvetting (MASH), krijgt een voorwaardelijke handelsvergunning omdat er in de Europese Unie nog geen medicijn is voor deze ziekte. Dat adviseert de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP.
Dexrazoxaan beschermt hart tegen schade door chemotherapie
Preventief gebruik van het bestaande medicijn dexrazoxaan beschermt het hartweefsel tegen de slopende bijwerkingen van zware chemokuren met het middel doxorubicine. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht in een nieuw menselijk model.
IGJ: medicatieveiligheid zorg voor gehandicapten niet op orde
In de gehandicaptenzorg is bij meer dan de helft van de zorgaanbieders de medicatieveiligheid niet op orde. Personeel krijgt niet altijd scholing over het geven van medicijnen en soms hebben te veel mensen toegang tot de medicijnkast. Dat concludeert de inspectie op basis van bezoeken aan 25 grote en kleine zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg.
Zorginstituut schrapt dure PARP-remmers uit het basispakket
Een behandeling met PARP-remmers, medicijnen die kunnen voorkomen dat beschadigde tumorcellen zichzelf repareren, leidt niet voor alle patiënten tot een langere overleving. Dat blijkt uit een herbeoordeling van het Zorginstituut Nederland, dat deze groep kankermedicijnen schrapt uit het basispakket.
Minister laat prijsplafond los voor goedkope medicijnen
In de strijd tegen geneesmiddeltekorten vervalt de maximumprijs van 39 medicijnen per 1 oktober voor een periode van twee jaar. Leveranciers kunnen door het prijsplafond met hun geneesmiddelen onvoldoende winst maken in Nederland. Dat schrijft demissionair VWS-minister van Eddy van Heijum in een brief aan de Tweede Kamer.
Voorkeur voor 50 mg nitrofurantoïne bij recidiverende urineweginfecties
Schrijf nitrofurantoïne als profylaxe bij terugkerende urineweginfecties voor in een dosering van 50 mg per dag of postcoïtaal. Dat adviseert huisartsenorganisatie NHG in de herziene Standaard Urineweginfecties.
Hormoonspiraal bij HST veilig bij gebruiksduur van vijf jaar
Vrouwen in de postmenopauze kunnen het hormoonspiraal als onderdeel van hormoonsuppletietherapie (HST) na vijf jaar vervangen. Dat blijkt uit de herziene multidisciplinaire richtlijn Management rondom menopauze.