Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

Positief advies over ‘coronapil’ molnupiravir

Molnupiravir (Lagevrio) is positief beoordeeld door de Europese geneesmiddelcommissie CHMP voor de behandeling van COVID-19. Dit oordeel is gebaseerd op tussentijdse onderzoeksresultaten.

Algemeen, Geneesmiddelen 23-11-2021

Nieuw stappenplan: start met SGLT-2-remmer

Starten met een SGLT-2-remmer is de eerste stap in de medicamenteuze behandeling van diabetespatiënten met een zeer hoog cardiovasculair risico. Dit geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de gedeeltelijk herziene NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2.

Geneesmiddelen PW47 - 22-11-2021

Geneesmiddel voor behandeling leukemie in basispakket

Het geneesmiddel venetoclax (Venclyxto), voor de behandeling van acute myeloïde leukemie (AML), kan in combinatie met een hypomethylerend middel worden opgenomen in het basispakket. Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de prijs te onderhandelen.

Geneesmiddelen 18-11-2021

Blokhuis lanceert plan van aanpak tegen studiedoping

Om het oneigenlijk gebruik van prestatieverhogende geneesmiddelen door studenten te ontmoedigen, lanceert VWS-staatssecretaris Paul Blokhuis een aantal acties. Voor het signaleren van afwijkend gebruik van ADHD-medicatie tijdens tentamen- of examenperiodes schakelt hij de hulp in van apothekers en apothekersassistenten.

Geneesmiddelen PW47 - 17-11-2021

Eerste monoklonale antilichamen tegen COVID-19 goedgekeurd

Regdanvimab en casirivimab/imdevimab zijn de eerste monoklonale antilichamen die door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) zijn goedgekeurd voor behandeling van COVID-19. Dit gebeurde na een positieve beoordeling van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP).

Geneesmiddelen 16-11-2021

Nog weinig diabetespatiënten stoppen met medicatie

Het percentage patiënten met diabetes type 2 dat stopt met diabetesmiddelen is klein, terwijl een deel van deze patiënten zonder medicatie zou kunnen wanneer zij hun leefstijl blijvend veranderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Geneesmiddelen PW47 - 16-11-2021 2 reacties

NHG geeft nieuw doseeradvies propranolol bij tremoren

Start propranolol bij essentiële tremoren in een lage dosering en bouw dit langzaam op. Dit adviseert het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in de herziene NHG-Behandelrichtlijn Essentiële tremor.

Geneesmiddelen PW46 - 15-11-2021

Patiënt met diabetes type 1 moet stoppen met dapagliflozine

Dapagliflozine (Forxiga) is niet langer geregistreerd voor de behandeling van diabetes mellitus type 1. Patiënten die dapagliflozine gebruiken voor de behandeling van diabetes type 1, moeten in overleg met de arts stoppen met dit geneesmiddel. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen 12-11-2021

LCG neemt maatregelen tegen dreigend tekort tocilizumab

Door stijgende aantallen coronapatiënten dreigt een mondiaal tekort van de interleukine 6 (IL-6)-remmer tocilizumab, dat ook off-label wordt gebruikt bij COVID-19. Om problemen te voorkomen heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) een actieplan opgesteld. Dat meldt VWS-minister Hugo de Jonge, die alle veldpartijen oproept het advies van het LCG te volgen.

Geneesmiddelen PW46 - 10-11-2021

Alertheid geboden bij oogmiddel brolucizumab

Uit onderzoek is nieuwe informatie gekomen over het ontstaan van ontsteking of verstopping van bloedvaatjes in het netvlies, bijwerkingen van Beovu (brolucizumab). Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners en patiënten alert te zijn op deze bijwerkingen en de risicofactoren.

Geneesmiddelen PW46 - 08-11-2021

Opsplitsen combinatietablet voor hiv-patiënten succesvol

Het opsplitsen van een combinatietablet in twee tabletten voor hiv-patiënten is succesvol en bespaart jaarlijks € 3000 per patiënt aan medicijnkosten. Dat concluderen Piter Oosterhof en collega’s op basis van een multicenter cohortstudie.

Algemeen, Geneesmiddelen PW45 - 02-11-2021

Drie medicijnen tegen zeldzame ziekten in basispakket

Patiënten krijgen vanaf vandaag voorwaardelijk toegang tot de geneesmiddelen ataluren (Translarna) en recombinant humaan parathyreoïd (Natpar). Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (WVS) besloten na succesvolle prijsonderhandelingen met leveranciers.

Geneesmiddelen PW45 - 01-11-2021

Bloedverdunners na hersenbloeding lijken weinig effect te hebben

Bij patiënten met boezemfibrilleren lijkt het geen verschil te maken of zij na een hersenbloeding wel of geen bloedverdunners krijgen, om de kans op een nieuwe beroerte of overlijden te verkleinen. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en UMC Utrecht.

Geneesmiddelen PW43 - 21-10-2021

Vergunning voor parallelimport tetanusantistoffen

Als oplossing voor langdurige tekorten aan tetanusantistoffen in Nederland is een parallelhandelsvergunning afgegeven voor Tetagam-P, oplossing voor injectie. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen 20-10-2021

Stotteren als bijwerking van veel medicijnen

Veel soorten geneesmiddelen kunnen de bijwerking stotteren of het terugkeren van stotteren veroorzaken. Dat blijkt uit enkele duizenden meldingen in de databank van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die Bijwerkingencentrum Lareb heeft onderzocht.

Geneesmiddelen PW43 - 20-10-2021

Etoricoxib en diclofenac meest effectief bij artrosepijn

De NSAID’s etoricoxib en diclofenac zijn het meest effectief bij het verminderen van pijn en functieverlies door knie- en heupartrose. Dat concluderen Bruno da Costa en collega´s op basis van een grote meta-analyse.

Algemeen, Geneesmiddelen PW43 - 19-10-2021

Voorkeur voor haloperidol bij vrouwen in vruchtbare leeftijd

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd die een antipsychoticum nodig hebben moeten bij voorkeur starten met haloperidol. Onder de niet-SSRI antidepressiva is er geen voorkeursmiddel. Dit staat in de nieuwe richtlijn Antipsychotica en niet-SSRI antidepressiva tijdens zwangerschap en lactatie van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

Geneesmiddelen 19-10-2021

Cimetidine krijgt weer plek in NHG-Standaard

Cimetidine, een H2-antagonist gebruikt bij maagklachten, is weer opgenomen in de NHG-Standaard Maagklachten. Dit heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) besloten nu twee andere H2-antagonisten, ranitidine en nizatidine, definitief uit de handel zijn genomen.

Geneesmiddelen PW42 - 14-10-2021

Voldoende voeding voorkomt bijwerking propranololdrank

Propranololdrank, voor de behandeling van een infantiel hemangioom (aardbeienvlek), geeft een verhoogd risico op lage bloedsuikerspiegels. Het geven van voldoende voeding kan deze bijwerking voorkomen. Dat meldt het Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen 14-10-2021

Drie landen bereiken akkoord over prijs Zolgensma

Nederland, België en Ierland hebben samen een akkoord bereikt met een fabrikant over de prijs van onasemnogene abeparvovec (Zolgensma). Een specifieke groep kinderen in deze drie landen, onderdeel van de Beneluxa, kan hierdoor gebruik maken van deze gentherapie voor de spierziekte Spinale Muculaire Atrofie (SMA).

Geneesmiddelen 13-10-2021

Document acties

Back to top