Geneesmiddelen
Seksuele klachten bij antidepressiva en statines
Seksuele bijwerkingen zoals erectieproblemen en minder zin in seks komen het vaakst voor bij antidepressiva en statines. Dat blijkt uit onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb.
Waarschuwing voor doseerfouten bij toepassen belatacept
Bij gebruik van het nieuwe handelsproduct met belatacept (Nulojix) is alertheid geboden vanwege het risico op doseerfouten. Dit geeft de veiligheidscommissie van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), de PRAC, aan.
Veel voorschrijffouten tijdens coronapandemie
Bij veel van de eerste patiënten die in 2020 de post-covid-poli bezochten van het Amsterdam UMC zijn voorschrijffouten gemaakt. In tijden van crisis kan informatie over medicatie makkelijk in het gedrang komen, concluderen onderzoekers van dit ziekenhuis.
Psychische bijwerkingen bij gebruik montelukast
Montelukast kan psychische bijwerkingen veroorzaken zoals zenuwachtig en agressief gedrag, slaapproblemen, depressie of zelfmoordgedachten. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Terugdringen gebruik antipsychotica onder jongeren niet gelukt
Het gebruik van antipsychotica door jongeren is sinds de invoering van de Jeugdwet niet duidelijk verminderd, en de behandelingsduur is ook nauwelijks verkort. Opmerkelijk, omdat een van de doelen van deze nieuwe wet was het medicatiegebruik terug te dringen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.
NHG: oseltamivir tegen influenza alleen voor zeer kwetsbaren
Gebruik van het antivirale middel oseltamivir tegen influenza is alleen geïndiceerd bij mensen met een zeer hoog risico op een ernstig beloop. Dit geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de vernieuwde behandelrichtlijn over influenza.
Nieuwe gentherapie voor behandeling multipel myeloom
Voor volwassenen met recidiverend en refractair multipel myeloom komt binnenkort mogelijk een nieuwe behandeling beschikbaar. Volgens het Europees Medicijn Agentschap (EMA) is de nieuwe gentherapie ciltacabtagen autoleucel (Carvykti) geschikt voor de behandeling van deze vorm van kanker. Om die reden zou het middel een tijdelijke handelsvergunning moeten krijgen.
Nieuw coronamiddel goedgekeurd
Het combinatiepreparaat tixagevimab en cilgavimab (Evusheld) is door de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP goedgekeurd voor gebruik ter preventie van COVID-19.
Therapiekeuze bij diabetespatiënt wijkt af van NHG-richtlijn
Huisartsen schreven in 2020 regelmatig een ander geneesmiddel voor dan de eerste keus bij patiënten met diabetes mellitus type 2. In stap 3 kozen ze bij een derde van de patiënten voor het voorkeursmiddel insuline. Van de nieuwe gebruikers van insuline kreeg minder dan 30% het aanbevolen NPH-insuline, de overige patiënten startten direct met één van de duurdere langwerkende insulines.
Huisartsen schrijven weer vaker antibiotica voor
Sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen schrijven huisartsen weer meer antibiotica voor dan tijdens de pandemie, toen het aantal antibioticarecepten sterk daalde. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel, Instituut Verantwoord Medicijngebruik, Rijksuniversiteit Groningen en Maastricht Universiteit.
Veel patiënten gebruiken onnodig lang maagzuurremmers
90% van de patiënten die voor een langere periode sterke maagzuurremmers krijgen voorgeschreven, hebben daar geen indicatie voor volgens de richtlijn Maagklachten. Tussen huisartsen is weinig verschil in voorschrijfgedrag. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en Nivel, in samenwerking met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).
Verhoogd risico op overlijden bij dexmedetomidine
Toepassing van het sedativum dexmedetomidine bij volwassen ic-patiënten jonger dan 65 jaar zorgt voor een hoger risico op overlijden dan andere sedativa. Die waarschuwing geeft de veiligheidscommissie van het Europees Medicijn Agentschap EMA.
NHG ontraadt cortico-neusspray bij reukverlies na COVID
Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) ontraadt toepassen van een neusspray met een corticosteroïd bij patiënten die last blijven houden van reukverlies na een COVID-19-infectie. Dit geeft de huisartsenorganisatie aan in de nieuwe standaard 'Langdurige klachten na COVID-19'.
Vergoeding voor cabozantinib in combinatie met nivolumab
Het geneesmiddel cabozantinib in combinatie met nivolumab (Cabometyx/Opdivo) komt in aanmerking voor vergoeding uit het basispakket, maar alleen als succesvol met de fabrikant is onderhandeld over de prijs. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).
Eerste gonadoreline-antagonist tegen vleesbomen
Vrouwen met een vleesboom (myomen) in de uterus kunnen binnenkort beschikken over linzagolix (Yselty), de eerste gonadoreline-antagonist die kan worden ingezet bij matig ernstige tot ernstige klachten.
Tweede Kamer stemt voor ‘abortuspil’ via huisarts
Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de initiatiefwet van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 die het voorschrijven van de ‘abortuspil’ door huisartsen wettelijk mogelijk moet maken.
Nieuwe bijwerking Janssen-vaccin: cutane vasculitis
Ontsteking van de kleine bloedvaten in de huid (cutane vaculitis) is toegevoegd als bijwerking aan de bijsluiter van het coronavaccin van Janssen, meldt de bewakingscommissie PRAC van het Europees medicijnagentschap EMA.
Ziekenhuizen en apothekers komen in actie voor Oekraïne
Om Oekraïne bij te staan in de oorlog zijn 29 regionale ziekenhuizen een actie gestart met het inzamelen van medische hulpmiddelen en geld voor geneesmiddelen. Ook apothekers willen noodhulp bieden en medicatie sturen naar Oekraïne, blijkt uit meldingen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Saxenda eerste geneesmiddel tegen obesitas in basispakket
Het geneesmiddel liraglutide (Saxenda) kan voor de behandeling van een kleine groep patiënten met ernstig overgewicht worden vergoed uit het basispakket. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
LUMC zet antipsychoticum penfluridol in tegen blaaskanker
Het geneesmiddel penfluridol tegen schizofrenie krijgt een nieuwe toepassing: de behandeling van blaaskanker. Een groep onderzoekers op de afdeling urologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat het product op een duurzame manier op de markt brengen.