Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

NHG: chlooramfenicol-oogdruppels niet bij jonge kinderen

Behandelaars moeten chlooramfenicol-oogdruppels terughoudend toepassen bij kinderen onder de 2 jaar, geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de aangepaste Standaard Rood oog en oogtrauma. De oogdruppels bevatten boorzuur in wisselende concentratie, met mogelijk een negatief effect op de vruchtbaarheid.

Geneesmiddelen 07-07-2023

Bijwerkingen na overstap van Ozempic naar Rybelsus

Door een tekort aan semaglutide-injecties van Ozempic moeten gebruikers soms overstappen op semaglutide-tabletten van Rybelsus. Misselijkheid en buikpijn zijn volgens Bijwerkingencentrum Lareb daarbij de meeste gemelde klachten.

Geneesmiddelen 06-07-2023

CBG: indeling afleverstatus zelfzorg blijft hetzelfde

De indeling van de afleverstatus van zelfzorgmedicijnen zoals NSAID’s, melatonine en laxeermiddelen verandert niet. Ook biedt digitale voorlichting mogelijkheden om goed gebruik te bevorderen. Dat concludeert medicijnautoriteit CBG op basis van onderzoek naar de indeling van zelfzorgmiddelen.

Geneesmiddelen 06-07-2023

Meer doelbewuste overdoseringen medicijnen door jongeren

Het aantal doelbewuste overdoseringen met medicijnen door jongeren van 13 tot 17 jaar is de afgelopen twee jaar sterk toegenomen. Paracetamol en ibuprofen werden het vaakst ingenomen. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), dat samen met de Universiteit Utrecht een onderzoek start naar de mentale gezondheid van jongeren.

Algemeen, Geneesmiddelen 05-07-2023

Nieuwe doordrukstrip Jakavi kan verwarring geven

Door een fout achterop de nieuwe doordrukstrip van het geneesmiddel Jakavi kan verwarring ontstaan bij het innemen. De bedrukking met de dagen van de week staat niet recht boven de tabletten. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen 03-07-2023

Mirikizumab effectief bij colitis ulcerosa

Het nieuwe medicijn mirikizumab is effectief voor de behandeling van matige tot ernstige colitis ulcerosa. Bij de helft van de patiënten houdt de ziekte zich rustig en het middel is veilig met weinig bijwerkingen. Dat blijkt uit een studie van Amsterdam UMC en onderzoekers wereldwijd.

Geneesmiddelen 29-06-2023

Uitbreiding heruitgifte oncolytica naar tien ziekenhuizen

Het onderzoeksproject van het Radboudumc tegen medicijnverspilling krijgt een landelijk vervolg en wordt uitgebreid naar tien extra ziekenhuizen, waaronder alle UMC’s. De ziekenhuizen gaan dure overgebleven orale oncolytica inzamelen en opnieuw uitgeven.

Geneesmiddelen PW27en28 - 29-06-2023

Kwart 80-plussers gebruikt medicijnen met valrisico

Vorig jaar gebruikte 23% van de geneesmiddelgebruikers van 80 jaar en ouder twee of meer geneesmiddelen die het risico op vallen verhogen. 2% gebruikt zelfs vier of meer van deze middelen. Dat blijkt uit de Monitor Voorschrijven Huisartsen van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Geneesmiddelen PW27en28 - 28-06-2023

Meer patiënten voor acute aandoening naar huisarts

Huisartsen registreerden in 2022 meer acute aandoeningen dan in voorgaande jaren. Dit waren met name huidproblemen, zoals schurft, en luchtwegklachten. Ook werd vaker naar de tweede lijn verwezen dan vóór corona, en de stijging in aantal verwijzingen naar psychiatrie houdt aan. Dat blijkt uit de jaarcijfers huisartsenzorg van het Nivel.

Geneesmiddelen 27-06-2023

Bereiding talksuspensie van de markt na ernstige longklachten

In ziekenhuizen bereide talksuspensies voor pleurodese kunnen ernstige longklachten veroorzaken, blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. In overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de ziekenhuisapotheken zijn deze producten van de markt gehaald.

Geneesmiddelen PW27en28 - 26-06-2023

Zorgen over kwaliteit medicijnen Indiase fabrikant Intas

Uit inspecties blijkt dat de Indiase geneesmiddelenfabrikant Intas Pharmaceuticals niet voldoet aan de richtlijnen van Good Manufacturing Practice (GMP). Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is op dit moment nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor Nederland en Europa.

Geneesmiddelen 22-06-2023 1 reactie

36% van patiënten krijgt slaapmiddel langer dan aanbevolen

In het vierde kwartaal van 2022 kreeg 36% van de nieuwe gebruikers van slaapmiddelen voor meer dan twintig dagen slaapmedicatie afgeleverd. Ook bisfosfonaten en urologische spasmolytica worden soms te lang gebruikt, blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Geneesmiddelen PW26 - 21-06-2023

Risdiplam toegelaten tot verzekerd pakket zorgverzekering

Het geneesmiddel risdiplam (Evrysdi), voor de behandeling van spinale musculaire atrofie (SMA), wordt per 1 juli toegelaten tot het verzekerd pakket. VWS-minister Ernst Kuipers heeft met de leverancier een akkoord bereikt over een acceptabele prijs voor een behandeling.

Geneesmiddelen 20-06-2023

Verhoogd risico op tuberculose bij longkankermedicijn Gavreto

Bij patiënten met een specifieke vorm van longkanker die het geneesmiddel Gavreto (pralsetinib) krijgen, komt soms tuberculose voor. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat artsen adviseert patiënten voor de start van de behandeling op tuberculose te testen.

Geneesmiddelen PW26 - 19-06-2023

EMA: fluorochinolonen nog steeds voorgeschreven buiten goedgekeurde indicaties

Artsen schrijven fluorochinolonen waarschijnlijk nog steeds voor buiten de goedgekeurde indicaties, blijkt uit onderzoek van het Europees Medicijn Agentschap EMA. Medicijnautoriteit CBG waarschuwt dat zorgverleners deze antibiotica alleen mogen gebruiken voor aandoeningen vermeld in de productinformatie.

Geneesmiddelen 14-06-2023

Grote toename voorschrijven SGLT2-remmers door huisartsen

Huisartsen schreven vorig jaar veel vaker SGLT2-remmers voor dan in eerdere jaren en ook het gebruik van GLP1-agonisten neemt toe. Volgens het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) lijkt het erop dat de implementatie van de herziene NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 voortvarend is aangepakt.

Geneesmiddelen PW25 - 14-06-2023

Oogproblemen door gebruik psychofarmaca

Bij het gebruik van psychofarmaca kunnen patiënten oogproblemen ervaren. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. De meeste meldingen werden gedaan bij het gebruik van SSRI’s.

Geneesmiddelen PW25 - 14-06-2023

Gebruik tramadol vorig jaar toegenomen

Het gebruik van sterkwerkende opioïden lijkt in 2022 te stabiliseren, maar het gebruik van zwakwerkende opioïden zoals tramadol is toegenomen ten opzichte van 2021. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik, dat oproept tot alertheid op mogelijk nadelige effecten van het toenemend voorschrijven van zwakwerkende opioïden.

Geneesmiddelen PW25 - 12-06-2023

Besparingen door korter gebruik CDK4/6-remmers

Later starten en korter behandelen met een CDK4/6-remmer bij uitgezaaide hormoongevoelige borstkanker geeft dezelfde goede uitkomsten als een langdurige behandeling. Deze slimme inzet geeft 42% minder bijwerkingen en is € 35.000 per patiënt goedkoper. Dat blijkt uit een onderzoek in ruim zeventig Nederlandse ziekenhuizen.

Geneesmiddelen PW24 - 07-06-2023

Methotrexaat niet schadelijk voor spermacellen

Het gebruik van methotrexaat door mannen met reuma is niet schadelijk voor het sperma. Ook heeft het geneesmiddel geen invloed op het aantal spermacellen per zaadlozing. Dat blijkt uit onderzoek in het Erasmus MC.

Geneesmiddelen PW24 - 05-06-2023

Document acties

Back to top