Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

Link tussen resistentie en antibioticagebruik mens en dier

Landen die het gebruik van antibiotica bij zowel mensen als dieren hebben verminderd, merken ook een afname van antibioticaresistente bacteriën. Dit meldt het laatste rapport van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) en de instanties European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) en European Food Safety Authority (EFSA).

Geneesmiddelen PW9 - 22-02-2024

Unieke screening moet verspreiding gevaarlijke gisten voorkomen

Het Radboudumc/CWZ expertisecentrum voor schimmelinfecties gaat samen met het RIVM en UMCG een screening en surveillance opzetten voor gisten, met name de gevaarlijke Candida auris. Door het screeningssysteem kan snel worden gereageerd op een uitbraak en verdere verspreiding worden voorkomen. Infecties met gisten zijn aan een opmars bezig en antischimmelmiddelen blijken vaak niet effectief.

Algemeen, Geneesmiddelen PW9 - 21-02-2024

Snel starten met immunomodulantia bij artritis psoriatica

Patiënten met de reumatische aandoening artritis psoriatica en meerdere gezwollen gewrichten (polyartritis) moeten zo snel mogelijk starten met methotrexaat (MTX). Dit staat in de nieuwe richtlijn Medicamenteuze behandeling van artritis psoriatica van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie.

Geneesmiddelen PW9 - 19-02-2024

Antibioticasparend handelen voorkeur bij otitis externa

Patiënten met otitis externa moeten bij voorkeur een behandeling met antiseptische oordruppels krijgen. Dat staat in de herziene richtlijn Otitis Externa van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied (NVKNO).

Algemeen, Geneesmiddelen PW8 - 15-02-2024

Waarschuwing interactie Paxlovid met immunosuppressiva

Bij gelijktijdig gebruik van het COVID-19-middel nirmatrelvir/ritonavir (Paxlovid) en bepaalde immunosuppressiva kunnen ernstige en mogelijk fatale bijwerkingen optreden. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC vraagt hiervoor opnieuw aandacht.

Geneesmiddelen PW8 - 12-02-2024

Aanpassing preferentiebeleid moet tekorten helpen voorkomen

Zorgverzekeraars passen het preferentiebeleid op punten aan om risico’s op leveringsproblemen met geneesmiddelen te verkleinen. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de brancheorganisaties van leveranciers Biosimilars en generieke geneesmiddelenindustrie Nederland (BOGIN) en Generieke Leveranciers Nederland (GLN) hebben hierover afspraken gemaakt.

Algemeen, Geneesmiddelen 12-02-2024

Fabrikanten vragen na uitbreiding indicaties vaak nog hoge prijzen

Ondanks uitbreiding van indicaties blijven geneesmiddelfabrikanten vaak hoge prijzen berekenen voor oncolytica. Deze prijzen zouden juist omlaag kunnen omdat de onderzoekskosten dan sneller zijn terugverdiend. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit en het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam.

Geneesmiddelen PW7 - 08-02-2024

EPO halveert aantal bloedtransfusies bij baby met rhesus

Injecties met darbepoëtine alfa (EPO) kunnen gemiddeld de helft van het aantal bloedtransfusies voorkomen bij baby’s met rhesusziekte. Die prik kan een huisarts of verpleegkundige geven. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Geneesmiddelen 07-02-2024

AI helpt voorspellen of antidepressivum werkt bij patiënt

Met kunstmatige intelligentie, een hersenscan en klinische informatie is het mogelijk binnen een week te voorspellen of een antidepressivum zal werken bij patiënten met ernstige depressie. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC en Radboudumc.

Geneesmiddelen PW7 - 07-02-2024

Engelsen naar de openbare apotheek voor zeven aandoeningen

Openbaar apothekers in Engeland kunnen sinds gisteren zeven veelvoorkomende aandoeningen, zoals sinusitis, keelpijn en gordelroos, diagnosticeren en behandelen in de apotheek, zonder dat een afspraak met de huisarts of een recept nodig is. Dat meldt de National Health Service (NHS).

Algemeen, Geneesmiddelen PW6 - 01-02-2024

Staken parkinsonmedicatie in palliatieve fase ontraden

Patiënten in de palliatieve fase van parkinson zouden bij voorkeur dopaminerge medicatie moeten continueren. Dit staat in de herziene Standaard Ziekte van Parkinson van huisartsenorganisatie NHG.

Geneesmiddelen PW5 - 30-01-2024

Libmeldy toch vergoed uit pakket voor groep patiënten

Het dure geneesmiddel Libmeldy, een eenmalige gentherapie voor de zeldzame stofwisselingsziekte metachromatische leukodystrofie (MLD), wordt toch opgenomen in het verzekerd pakket voor een specifieke groep patiënten. Dat schrijft demissionair minister Conny Helder van VWS aan de Kamer.

Geneesmiddelen 25-01-2024

Vrij verkrijgbare pijnstillers bedreiging voor watermilieu

Pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn, zoals diclofenac, ibuprofen en naproxen, vormen een risico voor het watermilieu in Nederland. Voor diclofenac wordt de Europese norm op de helft van de onderzochte monsterlocaties overschreden. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, dat oproept milieuvriendelijke pijnstillers te kiezen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW5 - 24-01-2024

Aantal geneesmiddelentekorten in 2023 explosief gestegen

Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland is vorig jaar hoger dan ooit met 2292, tegenover 1514 in 2022. Dat blijkt uit de cijfers van KNMP Farmanco. Volgens de KNMP werden vorig jaar zo'n 5 van de 13 miljoen gebruikers van geneesmiddelen geconfronteerd met de gevolgen van tekorten.

Geneesmiddelen 23-01-2024 1 reactie

Ernstig tekort Zypadhera door problemen bij fabrikant

Door problemen met de productie en distributie bij de fabrikant is het antipsychoticum Zypadhera (olanzapine) tijdelijk beperkt beschikbaar, naar verwachting tot in ieder geval februari 2024. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen 22-01-2024

Lareb: mogelijk netvliesloslating door sunitinib

Het geneesmiddel sunitinib, voor de behandeling van maag-, nier- en alvleesklierkanker, kan mogelijk een netvliesloslating veroorzaken. Dat blijkt uit twee meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen PW5 - 18-01-2024

Uitbreiding voorwaarden voor vergoeding risdiplam

Risdiplam (Evrysdi), voor kinderen en jongvolwassenen met de spierziekte spinale musculaire atrofie (SMA), kan ook voor kinderen tussen 0 en 2 maanden worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW4 - 17-01-2024

Geen meldingen overlijdens door (hydroxy)chloroquine tijdens corona

Misselijkheid en verlenging van het QTc-interval zijn de meest gemelde bijwerkingen van (hydroxy)chloroquine bij de behandeling van COVID-19. Dat blijkt uit dertig meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen tijdens de coronapandemie. Meldingen van overlijdens zijn niet bekend. Bij malaria en reuma zijn ernstige bijwerkingen zeldzaam.

Geneesmiddelen PW4 - 16-01-2024

Mogelijk ontwikkelingsstoornis bij valproïnezuur-gebruik door vader

Kinderen van mannen die het anti-epilepticum valproïnezuur gebruiken hebben mogelijk een hoger risico op neurologische ontwikkelingsstoornissen. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC beveelt daarom voorzorgsmaatregelen aan.

Geneesmiddelen PW4 - 15-01-2024

Diabetesvereniging Nederland luidt noodklok over tekorten

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) moet in actie komen omdat patiënten met diabetes type 2 door aanhoudende tekorten aan semaglutide (Ozempic) en liraglutide (Victoza) geen optimale behandeling krijgen. Dat schrijft Diabetesvereniging Nederland in een brief aan het ministerie.

Algemeen, Geneesmiddelen PW3 - 12-01-2024

Document acties

Back to top