Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

Seksuele klachten bij antidepressiva en statines

Seksuele bijwerkingen zoals erectieproblemen en minder zin in seks komen het vaakst voor bij antidepressiva en statines. Dat blijkt uit onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen 12-04-2022

Waarschuwing voor doseerfouten bij toepassen belatacept

Bij gebruik van het nieuwe handelsproduct met belatacept (Nulojix) is alertheid geboden vanwege het risico op doseerfouten. Dit geeft de veiligheidscommissie van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), de PRAC, aan.

Algemeen, Geneesmiddelen 11-04-2022

Veel voorschrijffouten tijdens coronapandemie

Bij veel van de eerste patiënten die in 2020 de post-covid-poli bezochten van het Amsterdam UMC zijn voorschrijffouten gemaakt. In tijden van crisis kan informatie over medicatie makkelijk in het gedrang komen, concluderen onderzoekers van dit ziekenhuis.

Geneesmiddelen PW15 - 06-04-2022

Psychische bijwerkingen bij gebruik montelukast

Montelukast kan psychische bijwerkingen veroorzaken zoals zenuwachtig en agressief gedrag, slaapproblemen, depressie of zelfmoordgedachten. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen 06-04-2022

Terugdringen gebruik antipsychotica onder jongeren niet gelukt

Het gebruik van antipsychotica door jongeren is sinds de invoering van de Jeugdwet niet duidelijk verminderd, en de behandelingsduur is ook nauwelijks verkort. Opmerkelijk, omdat een van de doelen van deze nieuwe wet was het medicatiegebruik terug te dringen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Algemeen, Geneesmiddelen PW14 - 31-03-2022

NHG: oseltamivir tegen influenza alleen voor zeer kwetsbaren

Gebruik van het antivirale middel oseltamivir tegen influenza is alleen geïndiceerd bij mensen met een zeer hoog risico op een ernstig beloop. Dit geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de vernieuwde behandelrichtlijn over influenza.

Geneesmiddelen PW14 - 29-03-2022

Nieuwe gentherapie voor behandeling multipel myeloom

Voor volwassenen met recidiverend en refractair multipel myeloom komt binnenkort mogelijk een nieuwe behandeling beschikbaar. Volgens het Europees Medicijn Agentschap (EMA) is de nieuwe gentherapie ciltacabtagen autoleucel (Carvykti) geschikt voor de behandeling van deze vorm van kanker. Om die reden zou het middel een tijdelijke handelsvergunning moeten krijgen.

Geneesmiddelen 28-03-2022

Nieuw coronamiddel goedgekeurd

Het combinatiepreparaat tixagevimab en cilgavimab (Evusheld) is door de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP goedgekeurd voor gebruik ter preventie van COVID-19.

Geneesmiddelen PW13 - 25-03-2022

Therapiekeuze bij diabetespatiënt wijkt af van NHG-richtlijn

Huisartsen schreven in 2020 regelmatig een ander geneesmiddel voor dan de eerste keus bij patiënten met diabetes mellitus type 2. In stap 3 kozen ze bij een derde van de patiënten voor het voorkeursmiddel insuline. Van de nieuwe gebruikers van insuline kreeg minder dan 30% het aanbevolen NPH-insuline, de overige patiënten startten direct met één van de duurdere langwerkende insulines.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 25-03-2022

Huisartsen schrijven weer vaker antibiotica voor

Sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen schrijven huisartsen weer meer antibiotica voor dan tijdens de pandemie, toen het aantal antibioticarecepten sterk daalde. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel, Instituut Verantwoord Medicijngebruik, Rijksuniversiteit Groningen en Maastricht Universiteit.

Geneesmiddelen 24-03-2022

Veel patiënten gebruiken onnodig lang maagzuurremmers

90% van de patiënten die voor een langere periode sterke maagzuurremmers krijgen voorgeschreven, hebben daar geen indicatie voor volgens de richtlijn Maagklachten. Tussen huisartsen is weinig verschil in voorschrijfgedrag. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en Nivel, in samenwerking met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

Algemeen, Geneesmiddelen PW13 - 23-03-2022

Verhoogd risico op overlijden bij dexmedetomidine

Toepassing van het sedativum dexmedetomidine bij volwassen ic-patiënten jonger dan 65 jaar zorgt voor een hoger risico op overlijden dan andere sedativa. Die waarschuwing geeft de veiligheidscommissie van het Europees Medicijn Agentschap EMA.

Algemeen, Geneesmiddelen 22-03-2022

NHG ontraadt cortico-neusspray bij reukverlies na COVID

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) ontraadt toepassen van een neusspray met een corticosteroïd bij patiënten die last blijven houden van reukverlies na een COVID-19-infectie. Dit geeft de huisartsenorganisatie aan in de nieuwe standaard 'Langdurige klachten na COVID-19'.

Geneesmiddelen PW12 - 21-03-2022

Vergoeding voor cabozantinib in combinatie met nivolumab

Het geneesmiddel cabozantinib in combinatie met nivolumab (Cabometyx/Opdivo) komt in aanmerking voor vergoeding uit het basispakket, maar alleen als succesvol met de fabrikant is onderhandeld over de prijs. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).

Geneesmiddelen 17-03-2022

Eerste gonadoreline-antagonist tegen vleesbomen

Vrouwen met een vleesboom (myomen) in de uterus kunnen binnenkort beschikken over linzagolix (Yselty), de eerste gonadoreline-antagonist die kan worden ingezet bij matig ernstige tot ernstige klachten.

Geneesmiddelen 16-03-2022

Tweede Kamer stemt voor ‘abortuspil’ via huisarts

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met de initiatiefwet van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 die het voorschrijven van de ‘abortuspil’ door huisartsen wettelijk mogelijk moet maken.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW12 - 16-03-2022

Nieuwe bijwerking Janssen-vaccin: cutane vasculitis

Ontsteking van de kleine bloedvaten in de huid (cutane vaculitis) is toegevoegd als bijwerking aan de bijsluiter van het coronavaccin van Janssen, meldt de bewakingscommissie PRAC van het Europees medicijnagentschap EMA.

Geneesmiddelen 15-03-2022

Ziekenhuizen en apothekers komen in actie voor Oekraïne

Om Oekraïne bij te staan in de oorlog zijn 29 regionale ziekenhuizen een actie gestart met het inzamelen van medische hulpmiddelen en geld voor geneesmiddelen. Ook apothekers willen noodhulp bieden en medicatie sturen naar Oekraïne, blijkt uit meldingen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Algemeen, Geneesmiddelen PW11 - 10-03-2022

Saxenda eerste geneesmiddel tegen obesitas in basispakket

Het geneesmiddel liraglutide (Saxenda) kan voor de behandeling van een kleine groep patiënten met ernstig overgewicht worden vergoed uit het basispakket. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Geneesmiddelen PW10 - 03-03-2022

LUMC zet antipsychoticum penfluridol in tegen blaaskanker

Het geneesmiddel penfluridol tegen schizofrenie krijgt een nieuwe toepassing: de behandeling van blaaskanker. Een groep onderzoekers op de afdeling urologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat het product op een duurzame manier op de markt brengen.

Geneesmiddelen PW10 - 03-03-2022

Document acties

Back to top