Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

ACM geeft fabrikant Leadiant boete van kleine 20 miljoen euro

Geneesmiddelenfabrikant Leadiant krijgt een boete van € 19,6 miljoen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor het rekenen van een veel te hoge prijs voor het geneesmiddel CDCA-Leadiant. Het bedrijf heeft volgens de markttoezichthouder misbruik gemaakt van haar economische machtspositie.

Geneesmiddelen PW30en31 - 19-07-2021

Hoge Raad: zorgverzekeraar mag alleen bepaalde sterkte vergoeden

Een zorgverzekeraar mag ervoor kiezen alleen een bepaalde sterkte van een preferent geneesmiddel te vergoeden en andere sterktes niet. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld in een zaak die geneesmiddelfabrikant Goodlife Fertility had aangespannen tegen zorgverzekeraar Menzis.

Geneesmiddelen 12-07-2021

PharmaSwap krijgt toestemming IGJ voor opschalen

PharmaSwap, een besloten marktplaats waar apothekers niet-verstrekte dure geneesmiddelen kunnen uitwisselen, heeft in overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) een nieuwe werkwijze ontwikkeld die past binnen wet- en regelgeving. “We splitsen het platform op in een deel voor groothandels en een deel voor apothekers.”

Algemeen, Geneesmiddelen PW28en29 - 12-07-2021

NVWA waarschuwt voor kruidenpreparaat Montalin

Consumenten moeten stoppen met het gebruik van het kruidenpreparaat Montalin, dat naast kruiden ook meloxicam en paracetamol bevat. Deze pijnstillers zijn illegaal toegevoegd en staan niet vermeld op de verpakking. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Geneesmiddelen 07-07-2021

Veel bijwerkingen bij omzetting dexamfetamine

Patiënten blijven bekende bijwerkingen ervaren en ontregeling van hun ADHD-klachten nadat ze zijn omgezet van dexamfetamine naar Amfexa of Tentin. Dat blijkt uit inmiddels 350 meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen 06-07-2021

Risico op misvormingen kind bij sonidegib

Het huidkankergeneesmiddel sonidegib (Odomzo) kan leiden tot ernstige misvormingen bij een ongeboren kind en kan een miskraam veroorzaken. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) wijst zorgverleners en patiënten daarom op het zwangerschapspreventieprogramma voor sonidegib.

Geneesmiddelen 02-07-2021

Platform moet commerciële kaping bereidingen voorkomen

Door de oprichting van een nieuw platform kunnen bereidingsapotheken en ziekenhuizen commercieel niet-verkrijgbare geneesmiddelen voortaan zelf registreren bij de autoriteiten. Daarmee willen de partijen voorkomen dat commerciële bedrijven deze geneesmiddelen kapen voor eigen gewin.

Algemeen, Geneesmiddelen 30-06-2021

Schilfering door gebruik metronidazol-gel

Bij patiënten die metronidazol-gel gebruiken van het merk Metrosa kan na het opbrengen de gel gaan schilferen. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen 29-06-2021

CBG onderzoekt pictogrammen voor medicijninformatie

Vergunninghouders krijgen binnenkort de mogelijkheid goedgekeurde pictogrammen te plaatsen op het medicijndoosje. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat start met een verkenning naar het gebruik van pictogrammen bij andere typen medicijninformatie.

Geneesmiddelen PW26en27 - 24-06-2021

Sneller herstel coronapatiënt op ic door imatinib

COVID-19-patiënten met ernstige complicaties die het leukemiegeneesmiddel imatinib krijgen, liggen gemiddeld zeven dagen korter op de intensive care. Dit blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC en twaalf andere ziekenhuizen.

Geneesmiddelen PW26en27 - 21-06-2021

Meldingen bijwerking kaakklachten door triptanen

Patiënten die triptanen gebruiken voor een migraineaanval of clusterhoofdpijn kunnen last krijgen van kaakklachten. Bijwerkingencentrum Lareb heeft 27 meldingen ontvangen van deze bijwerking.

Geneesmiddelen PW25 - 15-06-2021

Risico op tumorlysissyndroom ook bij lage dosis venetoclax

Ook bij het gebruik van de laagst toegestane hoeveelheid van het leukemiemiddel venetoclax (Venclyxto) lopen patiënten het risico op het tumorlysissyndroom (TLS). Dat blijkt uit meldingen die het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft ontvangen.

Geneesmiddelen PW25 - 14-06-2021

Zorgverleners vinden risicoafweging EMA bij ulipristal niet juist

Ulipristal alleen bij uitzondering inzetten bij vrouwen met een vleesboom is geen goed advies van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), vindt een aantal Nederlandse zorgprofessionals. Het EMA legt volgens hen te veel nadruk op de bijwerking leverschade en heeft onvoldoende oog voor de risico’s van chirurgisch ingrijpen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW24 - 14-06-2021

SWAB: vaste dosering tocilizumab bij COVID-19

De Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) beveelt aan tocilizumab in een vaste dosering van 600 mg toe te dienen aan COVID-19-patiënten en niet langer op basis van lichaamsgewicht 8 mg/kg. De SWAB heeft vanwege nieuwe wetenschappelijke inzichten de leidraad Medicamenteuze behandeling COVID-19 geactualiseerd.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 10-06-2021

Zorginstituut adviseert positief over vergoeding hiv-combinatie

De langwerkende combinatiebehandeling met rilpivirine (Rekamby) en cabotegravir (Vocabria) bij een hiv-1-infectie kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dit adviseert Zorginstituut Nederland aan de minister voor Medische Zorg.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 10-06-2021

Van Ark keurt misbruik wetgeving weesgeneesmiddelen af

Het is onwenselijk dat farmaceuten bestaande behandelingen tegen veel hogere prijzen zonder onderbouwing opnieuw op de markt introduceren als weesgeneesmiddel, vindt minister van Medische Zorg Tamara van Ark. “Ik keur dit af”, schrijft de minister in antwoord op Kamervragen.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW24 - 09-06-2021

Huisartsen negeren richtlijnen bij voorschrijven quetiapine

Huisartsen en psychiaters schrijven het antipsychoticum quetiapine voor bij slaapproblemen, terwijl de richtlijnen benadrukken dit niet te doen. Dat blijkt uit onderzoek van het journalistiek platform Pointer van KRO-NCRV.

Geneesmiddelen PW22 - 26-05-2021

Ernstige leverschade door Iberogast

Het kruidengeneesmiddel Iberogast kan ernstige leverschade veroorzaken, blijkt uit een melding die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen 25-05-2021

Psychologische interventies goed alternatief voor antidepressiva

Bepaalde psychologische interventies zoals Preventieve Cognitieve Therapie (PCT) en Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) zijn een goed alternatief voor antidepressiva. Dit blijkt uit onderzoek van Claudi Bockting en Josefien Breedvelt van het Amsterdam UMC.

Geneesmiddelen PW22 - 21-05-2021

Fostamatinib biedt mogelijk uitkomst voor ic-patiënt

Ernstig zieke COVID-19-patiënten produceren extreem veel en afwijkende antistoffen tegen het coronavirus. Het geneesmiddel fostamatinib verhindert dat de afweercellen in de longen reageren op de afwijkende antistoffen, maar nog wel op het virus. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC.

Geneesmiddelen 12-05-2021

Document acties

Back to top