Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

Tocilizumab effectief voor COVID-19-patiënt op ic

Het geneesmiddel tocilizumab heeft een positief effect bij zeer zieke COVID-19-patiënten op de intensive care. Dat blijkt een internationaal onderzoek in ruim 260 ziekenhuizen, meldt het UMC Utrecht.

Geneesmiddelen PW48 - 19-11-2020

Corona-vaccin van Moderna is 94,5% effectief

Het nieuwe COVID-19-kandidaatvaccin van Moderna heeft een effectiviteit van 94,5%. Dat blijkt volgens de Amerikaanse fabrikant uit de resultaten van de fase III-studie.

Geneesmiddelen PW48 - 17-11-2020

Europa bestelt 200 miljoen doses Pfizer-vaccin

Europa krijgt 200 miljoen doses geleverd van het mRNA-coronavaccin BNT162b2, met een optie om aanvullend 100 miljoen doses aan te vragen. Dat zijn de Europese Commissie en Pfizer en BioNTech overeengekomen.

Geneesmiddelen PW 47 - 12-11-2020

Meldingen leverschade door gebruik fingolimod

Patiënten met multiple sclerose kunnen bij gebruik van fingolimod (Gilenya) ernstige leverschade oplopen. Dat blijkt uit een aantal meldingen van ernstige bijwerkingen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) scherpt de aanbevelingen voor artsen en apothekers aan om de risico’s zo klein mogelijk te maken.

Geneesmiddelen PW 47 - 12-11-2020

Coronabehandeling met bloedplasma kan starten

De vierduizend doses met antistoffen tegen het coronavirus die Sanquin Bloedbank en Sanquin Plasma Products hebben geproduceerd uit gedoneerd bloed kunnen worden ingezet. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt.

Geneesmiddelen PW 47 - 11-11-2020

Vermijd gebruik andexanet alfa bij heparine

Andexanet alfa (Ondexxya) kan leiden tot ongevoeligheid voor het antistollingsmiddel heparine. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners het gelijktijdig gebruik van andexanet alfa en heparine, bijvoorbeeld tijdens een operatie, te vermijden.

Geneesmiddelen PW 47 - 09-11-2020

Raad van State: drogist op afstand is in strijd met de wet

Een ‘drogist op afstand’, die in Albert Heijn-winkels klanten voorlichting geeft over zelfzorggeneesmiddelen via een telefoon- of videogesprek op een tablet, is in strijd met de Geneesmiddelenwet. Dat heeft de Raad van State bekendgemaakt in een hoger beroep dat is aangespannen door het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD).

Algemeen, Geneesmiddelen PW46 - 05-11-2020

Zorg veel psoriasispatiënten ontregeld door corona

Bij veel patiënten met ernstig psoriasis is de zorg ontregeld geraakt tijdens de eerste coronagolf. Met name bij patiënten die een biological of een systemische behandeling krijgen, werd de behandeling aangepast. Dat blijkt uit een peiling onder patiënten van Psoriasispatiënten Nederland.

Algemeen, Geneesmiddelen 03-11-2020

Bijwerkingenweek van start in zeventig landen

Meer aandacht vragen voor het melden van bijwerkingen van geneesmiddelen door patiënten en zorgverleners. Dat is het doel van de jaarlijkse internationale Bijwerkingenweek die vandaag start. Aan deze campagne, een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), doen ruim zeventig landen mee.

Geneesmiddelen 02-11-2020

Risico op leverschade door pirfenidon

Het gebruik van het longmedicijn pirfenidon (Esbriet) kan ernstige leverschade veroorzaken. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners voorafgaand aan en tijdens de behandeling leverfunctietests uit te voeren.

Geneesmiddelen 30-10-2020

Onderzoek naar afbouwen antidepressiva

Om het veilig afbouwen van antidepressiva te verbeteren, starten Amsterdam UMC en Radboudumc het TAPER-AD-onderzoek, dat twee methodes van afbouwen met elkaar vergelijkt. Het onderzoek ontvangt € 1,5 miljoen subsidie van ZonMw.

Geneesmiddelen 29-10-2020

Ook na lockdown minder voorschriften antibiotica

Na de versoepelingen van de coronamaatregelen in mei van dit jaar hebben huisartsen minder antibioticum voorgeschreven in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Het aantal voorschriften voor antibioticum was tijdens de lockdown ook sterk gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Geneesmiddelen PW44 - 22-10-2020

Rechter: AstraZeneca maakte winst ten koste van Menzis

Door een te hoge prijs voor haar tabletten Seroquel met vertraagde afgifte te vragen, heeft fabrikant AstraZeneca ten onrechte winst gemaakt ten koste van zorgverzekeraar Menzis. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald. AstraZeneca moet nog een nader te bepalen schadevergoeding betalen aan de zorgverzekeraar.

Algemeen, Geneesmiddelen PW43 - 14-10-2020

‘Medicijnresten risico voor oppervlaktewater’

Medicijnresten vormen een risico voor de kwaliteit van het oppervlaktewater in Nederland, bevestigt een nieuwe studie door RIVM en kennisinstituut Deltares. Onderzoekers analyseerden meetgegevens van waterbeheerders uit 2017 en 2018.

Geneesmiddelen PW43 - 12-10-2020

Ziekenhuisapotheken mogen remdesivir uitwisselen

Door een tekort aan remdesivir voor de behandeling van patiënten met COVID-19 is het ziekenhuisapotheken toegestaan deze virusremmer onderling uit te wisselen. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.

Geneesmiddelen PW42 - 07-10-2020 1 reactie

Pijnlijke rode bulten door azathioprine

Bij gebruik van azathioprine kunnen door een overgevoeligheidsreactie pijnlijke bulten (erythema nodosum) ontstaan. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen PW42 - 07-10-2020

‘Huisartsen schrijven nog te vaak antibiotica voor’

Met een eerstelijns antibiotica-scan gaat Nivel in kaart brengen op welke punten het voorschrijven van antibiotica in de huisartsenpraktijk afwijkt van de richtlijnen. Volgens het onderzoeksinstituut schrijven huisartsen nog vaak een antibioticum voor terwijl dit niet is geïndiceerd.

Algemeen, Geneesmiddelen PW42 - 07-10-2020

Kritisch advies over drie dure geneesmiddelen

Drie dure geneesmiddelen voor achtereenvolgens niercelkanker, borstkanker en ernstige depressie kunnen niet of alleen voor specifieke patiëntengroepen uit het basispakket vergoed worden. Dat blijkt uit een beoordeling van het Zorginstituut (ZIN).

Geneesmiddelen PW42 - 06-10-2020

CHMP start beoordeling eerste coronavaccin

Voor het zogenaamde 'Oxfordvaccin' zijn de eerste resultaten van het onderzoek aangeleverd bij het Europees Comittee for Medicinal Products for Human Use (CHMP). Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat namens Nederland in dit comité zit.

Geneesmiddelen 02-10-2020

Eerste daling aantal recepten opioïden na jaren

Het aantal recepten voor sterkwerkende opioïden zoals oxycodon en morfine is vorig jaar gedaald met 6,4 % ten opzichte van 2018. Hiermee is de jarenlange stijging van het gebruik van opioïden doorbroken. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) en de Taakgroep Gepast gebruik opioïden.

Geneesmiddelen 01-10-2020

Document acties

Back to top