Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

Generieke toestemming IGJ voor leveren op artsenverklaring

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geeft vanaf vandaag generieke toestemming voor het leveren van een aantal niet-geregistreerde geneesmiddelen op artsenverklaring. Apothekers hoeven voor deze middelen niet meer afzonderlijk vooraf toestemming te vragen aan de inspectie. De artsenverklaringen moeten nog wel worden ingevuld en bijgehouden.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW45 - 30-10-2023

PRAC-conclusie: geen verband schildklierkanker en GLP-1-agonisten

Het gebruik van GLP-1-agonisten lijkt niet gelinkt aan het optreden van schildklierkanker. Dit geeft de Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC aan na bevindingen uit verschillende studies te hebben beoordeeld.

Geneesmiddelen 30-10-2023

Laat je leven niet beperken door vervelende allergieën

In de medische wereld van tegenwoordig wordt er niet vaak gesproken over allergieën. Als je naar de dokter gaat, is de kans groot dat die zegt “oh, dat is máár een allergie.” En dat is eigenlijk best gek, want veel mensen hebben veel last van allergieën. Bovendien kan een allergie een grote impact hebben op je gemoedstoestand en welzijn in het dagelijks leven. Daarom duiken we in deze tekst wat dieper in op de impact van allergieën en wat voor behandelingen er mogelijk zijn. Want hoewel het niet zo bekend is, zijn er meerdere uitstekende behandelopties voor allergieën beschikbaar.

Geneesmiddelen 30-10-2023

Overlijdens door hyperkaliëmie bij (liposomaal) amfotericine B

Intraveneuze (liposomaal) amfotericine B behandeling kan leiden tot een ernstige, onbehandelbare hyperkaliëmie die optreedt tijdens of binnen enkele uren na start van de infusie. Zes patiënten zijn hieraan overleden, blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb ontving. Hyperkaliëmie staat in de bijsluiter, maar het risico wordt niet beschreven.

Geneesmiddelen 27-10-2023

Neurologen ontwikkelen model doelmatig voorschrijven MS-medicatie

Meer patiënten met multiple sclerose een betere behandeling geven met dezelfde kosten. Met dat doel hebben neurologen en gezondheidseconomen van het Erasmus MC een model ontwikkeld om de beste en goedkoopste MS-medicijnen voor te schrijven.

Geneesmiddelen PW44 - 27-10-2023

Twee studies tonen doorbraak in behandeling blaaskanker

Het combineren van immuuntherapie met chemotherapie of met het nieuwe geneesmiddel enfortumab vedotin bij uitgezaaide blaaskanker vergroot de kans op overleving aanzienlijk. Dat blijkt uit de resultaten van twee fase-3-studies, meldt onderzoeksinstituut Antoni van Leeuwenhoek, dat spreekt van een doorbraak.

Geneesmiddelen PW44 - 26-10-2023

Simvastatine verbetert uitkomsten voor coronapatiënt

Starten met simvastatine verbetert waarschijnlijk de uitkomst van ernstig zieke patiënten met COVID-19. Als 33 patiënten worden behandeld met simvastatine bovenop de standaardzorg voor corona, overleeft één patiënt meer dan zonder simvastatine-behandeling. Dit blijkt uit een wereldwijde studie, meldt het UMC Utrecht.

Algemeen, Geneesmiddelen PW44 - 25-10-2023

Rol apotheker bij gebruik bupropion door rokers

Apothekers hebben een rol in het begeleiden van mensen die willen stoppen met roken en daarvoor het ontwenningsmiddel bupropion gebruiken. Dit staat in de herziene richtlijn Tabaksontmoediging in het ziekenhuis.

Geneesmiddelen 19-10-2023

EMA waarschuwt voor vervalste Ozempic-pennen

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) waarschuwt voor voorgevulde pennen die valselijk zijn gelabeld als het diabetesmedicijn Ozempic (semaglutide). De vervalste pennen, met Duitse labels, zijn aangetroffen bij groothandels in de EU en het Verenigd Koninkrijk en zijn afkomstig van groothandelaren in Oostenrijk en Duitsland.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW43 - 19-10-2023

Nieuw middel voor patiënten met multipel myeloom

Voor patiënten met multipel myeloom die verschillende behandelingen hebben gehad, komt een nieuwe behandeling dichterbij. De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft een voorwaardelijke vergunning geadviseerd voor het oncolyticum elranatamab (Elrexfio).

Geneesmiddelen PW43 - 16-10-2023

Grote partij illegale tabletten met sildenafil opgespoord

Tijdens doorzoekingen begin deze week in het zuiden van het land is een grote partij illegale geneesmiddelen met de potentieverhogende stof sildenafil in beslag genomen. Ook werd ruim € 140.000 aan contanten, negen goudstaven en drugs aangetroffen. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Geneesmiddelen PW42 - 12-10-2023

Anticholinerge medicatie staken bij risico op delier

Geriatrische patiënten kunnen door een ingreep of ernstige aandoening een hoger risico lopen op het ontwikkelen van een delier. In zulke gevallen zouden artsen de behandeling met anticholinerge medicatie moeten staken. Dit advies wordt gegeven in de herziene richtlijn Delier bij volwassenen en ouderen.

Geneesmiddelen PW42 - 12-10-2023

Nasale corticosteroïden gunstig bij neusbijholteontsteking

Nasale corticosteroïden behoren tot de eerstelijnsbehandeling van patiënten met een chronische neusbijholteontsteking. Dit geeft de Nederlandse Vereniging voor KNO-heelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied aan in de herziene richtlijn Chronische rhinosinusitis en neuspoliepen.

Geneesmiddelen PW42 - 09-10-2023

Forse toename uitgaven aan dure oncolytica in tien jaar

In de afgelopen tien jaar zijn de uitgaven aan dure oncolytica fors gestegen: in 2012 werd een kwart van het totale geneesmiddelenbudget besteed aan deze middelen, in 2021 was dat meer dan de helft. Bij een aantal patiëntengroepen kan het leven met deze middelen succesvol verlengd worden. Dat blijkt uit een analyse van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Geneesmiddelen 05-10-2023

Nieuwe doseeradviezen: amoxicilline oraal bij neonaten

Voor het toepassen van amoxicillinedrank bij neonaten zijn nieuwe doseeradviezen opgesteld. Dit volgt uit een farmacokinetiekstudie naar de orale toediening van het antibioticum in het Erasmus MC.

Geneesmiddelen PW40en41 - 28-09-2023

Kuipers lanceert nieuwe regels voorwaardelijke toelating

Bij het voorwaardelijk toelaten van medicijnen tot het basispakket wordt het criterium ‘onvervulde behandelbehoefte’ aangepast. Ook is het voortaan mogelijk een voorwaardelijke toelating te verlengen van zeven tot veertien jaar. Dat schrijft demissionair minister Ernst Kuipers van VWS aan de Tweede Kamer.

Geneesmiddelen PW40en41 - 28-09-2023

Pembrolizumab breder inzetbaar bij niet-kleincellig longcarcinoom

Pembrolizumab (Keytruda) heeft groen licht gekregen van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied. Het middel was al op de markt voor de behandeling van verschillende typen gemetastaseerd niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC).

Geneesmiddelen 26-09-2023

Risico op breuk spuit Vaxneuvance tegen pneumokokken

De glazen voorgevulde spuit van het pneumokokkenvaccin Vaxneuvance kan breken bij de vingergreep of tip waardoor snij- of prikwonden kunnen optreden. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW39 - 21-09-2023

Verergering hartfalen bij darmlediging door macrogol

Patiënten met hartfalen kunnen een verergering van hun ziekte krijgen door gebruik van macrogol met zouten om de darm leeg te maken. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen PW39 - 20-09-2023

Minder prednison bij spierreuma door gebruik rituximab

Het eenmalig toedienen van het geneesmiddel rituximab is effectief waardoor patiënten met spierreuma minder prednison nodig hebben. Dit zorgt waarschijnlijk voor vermindering van de vervelende bijwerkingen van prednison, blijkt uit onderzoek van de Sint Maartenskliniek.

Geneesmiddelen PW39 - 18-09-2023

Document acties

Back to top