Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

Pijnstillers gevonden in kruidenpreparaat Montalin

Gebruikers van het kruidenpreparaat Montalin kunnen zonder dat ze dat weten hoge doseringen pijnstillers binnenkrijgen. Het vergroot de kans op bijwerkingen en door interacties kan het leiden tot gevaarlijke situaties. Dat blijkt uit meldingen van Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen 10-05-2021

‘Prijs nieuw medicijn taaislijmziekte moet 75% dalen’

De prijs van het nieuwe geneesmiddel Kaftrio, een triple-therapie van elexacaftor, tezacaftor en ivacaftor voor de behandeling van taaislijmziekte, moet minstens 75% dalen. Dat adviseert Zorginstituut Nederland aan minister Tamara van Ark van Medische Zorg.

Geneesmiddelen PW19en20 - 06-05-2021

Terugroep Roter-paracetamol smelttablet 500 mg bessen

Omdat in de bijsluiter van sommige Roter-verpakkingen paracetamol instant smelttablet 500 mg bessen een onjuiste dosering staat vermeld voor kinderen, roept de fabrikant enkele batches terug. Dit om te voorkomen dat kinderen te veel paracetamol zouden binnenkrijgen.

Geneesmiddelen 04-05-2021

Rekenmodel voor opnieuw geregistreerde medicijnen

Een realistische prijs berekenen voor geneesmiddelen die na jaren gebruik ineens opnieuw worden geregistreerd. Met dat doel hebben onderzoekers van Medicijn voor de Maatschappij (Amsterdam UMC) en Zorginstituut Nederland een rekenmodel ontwikkeld.

Geneesmiddelen PW19en20 - 04-05-2021

Bijna 400 meldingen trombose en embolieën na vaccinatie

Na bijna 4 miljoen coronavaccins zijn tot half april 399 gevallen gemeld van trombose of embolieën. Bij de meeste vaccins is het aantal meldingen van trombose niet hoger dan het verwachte aantal dat optreedt zonder vaccinatie. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb, dat nog geen conclusies kan trekken over een relatie met de vaccins.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW19en20 - 03-05-2021

Voldoende vrouwen in onderzoek naar geneesmiddelen

In tegenstelling tot het bestaande beeld in de publieke media zijn er voldoende vrouwelijke proefpersonen vertegenwoordigd in onderzoeken naar de effecten van geneesmiddelen. Dat concludeert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op basis van eigen onderzoek.

Algemeen, Geneesmiddelen PW17 - 30-04-2021

EMA: waarschijnlijk verband bloedstolling en Janssen-vaccin

Tussen het coronavaccin van Janssen en de zeer zeldzame combinatie van stolselvorming met een verlaagd aantal bloedplaatjes bestaat waarschijnlijk een verband. Dat concludeert het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

Geneesmiddelen, Industrie PW17 - 22-04-2021

SWAB: monoklonale antistoffen bij COVID-19 alleen via onderzoek

Monoklonale antistoffen kunnen voorlopig alleen in onderzoeksverband worden toegepast als behandeling of profylaxe voor COVID-19-patiënten. Dat is het advies van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB), meldt de Federatie Medisch Specialisten (FMS).

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW17 - 21-04-2021

Risico op verhoogde intra-oculaire druk door Eylea voorgevulde spuit

Over het gebruik van de Eylea voorgevulde spuit komen meldingen binnen van verhoogde intra-oculaire druk. De meest waarschijnlijke oorzaak zijn verkeerde handelingen bij het voorbereiden en injecteren, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 15-04-2021

Risico op doseringsfouten bij Cabazitaxel Accord

Bij het gebruik van producten met cabazitaxel, een oplossing voor infusie, bestaat een risico op doseringsfouten. Dat ontstaat door verschillende manieren waarop twee producten verdund worden, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen 13-04-2021

Rechter: terecht boetes voor groothandel zonder vergunning

Het Amsterdamse TheSocialMedwork, dat aan patiënten geneesmiddelen levert die in eigen land niet beschikbaar zijn maar elders op de wereld zijn goedgekeurd, heeft terecht boetes gekregen voor drie overtredingen van de Geneesmiddelenwet. Dat oordeelt de Rechtbank Amsterdam.

Algemeen, Geneesmiddelen PW15 - 08-04-2021

Risico op doseringsfouten bij gebruik noradrenaline

Het gebruik van nieuwe noradrenaline-producten vergroot het risico op doseringsfouten omdat er voorheen maar een toedieningsvorm op de markt was: een concentraat dat verdund moet worden. Daarvoor waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW15 - 07-04-2021

Apotheekbereiding lutetium-dotataat tegen kostprijs vergoed

Het dure lutetium-dotataat, een geneesmiddel tegen de zeldzame neuro-endocriene tumoren, is nu als apotheekbereiding tegen kostprijs door ziekenhuizen te declareren bij de zorgverzekeraars. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Geneesmiddelen 01-04-2021

CBG publiceert lijst ‘Wisselen ongewenst’

Om gezondheidsrisico’s te voorkomen door het wisselen van medicatie heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een lijst ‘Wisselen ongewenst’ opgesteld. Het gaat om generieke middelen waarbij een verkeerde inname, of gebruik van het benodigde hulpmiddel, tot problemen kan leiden.

Geneesmiddelen PW14 - 31-03-2021

Alertheid geboden op ernstige huidreacties door atezolizumab

Nieuwe onderzoeksdata geven aanleiding om extra te wijzen op het risico op ernstige huidreacties bij gebruik van atezolizumab (Tecentriq). De fabrikant heeft daarom in overleg met de geneesmiddelenautoriteiten een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) verstuurd naar behandelaars.

Algemeen, Geneesmiddelen PW14 - 29-03-2021

Meer griepachtige verschijnselen bij vrouwen na AstraZeneca-vaccinatie

Meldingen van uitgebreide zwellingen na Pfizer/BioNTech-vaccin

Na toediening van het COVID-19-vaccin van AstraZeneca zijn bij vrouwen verschillende griepachtige verschijnselen gemeld in een frequentie variërend van 39% tot 67%. Bij toediening van het vaccin van Pfizer/BioNTech lijken deze bijwerkingen minder vaak op te treden (frequentie varieert van 5 tot 36%). Dit meldt het Bijwerkingencentrum Lareb op basis van het coronavaccin-vragenlijstonderzoek bij vrouwen van 21 tot 65 jaar.

Algemeen, Geneesmiddelen PW14 - 29-03-2021

Boete voor artsen die coronamedicatie voorschrijven

Artsen die geneesmiddelen voorschrijven die in strijd zijn met de coronabehandeladviezen, zoals hydroxychloroquine en ivermectine, krijgen een boete. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die apothekers waarschuwt voor het afleveren van deze middelen.

Geneesmiddelen PW13 - 25-03-2021

Gebruik ivermectine alleen veilig binnen klinische studies

Ivermectine is vanwege mogelijke toxiciteit alleen in klinische studies te gebruiken bij de behandeling van COVID-19. Dat concludeert het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) op basis van beschikbare data die het gebruik van dit geneesmiddel niet ondersteunen.

Geneesmiddelen PW13 - 22-03-2021

Kassa: 90% van patiënten heeft probleem met verpakking

Geneesmiddelverpakkingen zijn voor 90% van de patiënten met ziekten als reuma, parkinson en multipele sclerose moeilijk te openen en geven veel pijn en ongemak. Dit blijkt uit een enquête van tv-programma Kassa, in samenwerking met dertig patiëntenorganisaties en -verenigingen.

Geneesmiddelen PW13 - 22-03-2021 1 reactie

Gevolgen pandemie voor medicatietrouw lijken mee te vallen

Volgens de meeste gebruikers van geneesmiddelen heeft de coronapandemie weinig impact gehad op hun geneesmiddelgebruik. Werd de dagelijkse routine sterk doorbroken, door een veranderende werksituatie of thuisblijvende kinderen, dan is de therapietrouw wel verminderd. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen, Geneesmiddelen 16-03-2021

Document acties

Back to top