Geneesmiddelen
NHG: lokale anti-jeukmiddelen niet zo effectief
De tweedegeneratie-antihistaminica desloratadine en levocetirizine hebben de voorkeur bij de behandeling van urticaria en/of angio-oedeem, indien medicatie is gewenst. Dat staat in de nieuwe NHG-Behandelrichtlijn Urticaria en angio-oedeem.
‘Personeel apotheken slachtoffer vrije tarieven’
Werkgevers en vakbonden in de apotheekbranche hebben hun onderhandelingen over een nieuwe Cao Apotheken opgeschort omdat de tarieven die zorgverzekeraars betalen te laag zijn. Hierdoor is het niet mogelijk het apotheekpersoneel een marktconform salaris te bieden, stellen de cao-partijen in een brandbrief aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg.
ACM: Brocacef mag Thio Pharma overnemen
Brocacef mag van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de twintig eigendomsapotheken overnemen van Thio Pharma Apotheken. Enkele zorgverzekeraars hebben zorgen over deze overname, maar volgens de mededingingsautoriteit is de concurrentie niet in het geding.
Bruins start gesprekken in India over tekorten
In zijn zoektocht naar partners om de medicijntekorten op te lossen, voert minister Bruno Bruins van Medische Zorg gesprekken in India. Hij bezoekt het land in het kader van het staatsbezoek van de koning en een handelsmissie.
Brandwonden door monochloorazijnzuur bij wratten
Het behandelen van wratten met monochloorazijnzuur kan brandwonden veroorzaken. Dat blijkt uit vier meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen over de producten Wratweg, Wrattentinctuur en een merkloze monochloorazijnzuuroplossing.
Verzekerden krijgen meer invloed op beleid zorgverzekeraars
Door een aanpassing van de zorgverzekeringswet kunnen zorgverzekeraars straks wensen en behoeften van verzekerden beter meenemen in hun beleid. Volgens minister Bruno Bruins van Medische Zorg krijgen verzekerden zo meer inspraak in het zorginkoop- en communicatiebeleid van zorgverzekeraars.
EMA: forse daling veterinair gebruik van antibiotica
Europese landen zijn succesvol in het terugdringen van antibioticagebruik in de veesector. De verkoop van veterinaire antibiotica in Europa daalde tussen 2011 en 2017 met 32%, blijkt uit een rapport van het Europees Geneesmiddel Agentschap (EMA).
Verzoek om naamswijziging geneesmiddel
Handelsvergunninghouders van liposomale (gepegyleerde) geneesmiddelen waarbij een hoog risico op medicatiefouten aanwezig is, waardoor veilig gebruik van het middel in het geding komt, zijn verzocht een voorstel voor een naamswijziging in te dienen.
CBG: bedrijven moeten productinformatie sneller aanpassen
Farmaceutische bedrijven moeten hun productinformatie van geneesmiddelen sneller aanpassen als daarover binnen Europa afspraken zijn gemaakt. In veel gevallen wachten ze daar nog te lang mee, constateert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
RIVM: snellere test kan gebruik antibioticum verbeteren
Door tekorten krijgen patiënten soms een ander antibioticum dat tegen meer soorten bacteriën werkt dan nodig is, waardoor bepaalde bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica. De ontwikkeling van snellere microbiologische tests en slimmer inzetten van bestaande antibiotica kunnen verdere resistentie stoppen, blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Prodrug voor jongere met ADHD
De prodrug lisdexamfetamine (Elvanse) is onlangs in Nederland op de markt gebracht. Dit langwerkende geneesmiddel is geïndiceerd voor attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) bij kinderen vanaf 6 jaar en adolescenten, waarbij methylfenidaat geen of onvoldoende effect heeft.
Speciaal team pakt handel in opioïden aan
In de strijd tegen de illegale handel in opioïde pijnstillers heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg een speciale groep van experts ingesteld. Ook is de website opiaten.nl gelanceerd en zijn er afspraken gemaakt over verantwoord voorschrijven en afleveren van deze zware pijnstillers.
Hoogste rechter akkoord met overname Mediq
Zorgverzekeraar CZ en groothandel Mosadex zijn er ook in hoger beroep niet in geslaagd de overname van Mediq door Brocacef te stoppen. Volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) wordt de concurrentie op de farmaciemarkt niet belemmerd door deze machtsconcentratie.
Lichte stijging griepvaccinaties bij hoogrisicopatiënten
Van de groep hoogrisicopatiënten heeft 51,3% in 2018 een griepvaccinatie gekregen. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de 49,9% in 2017. Dat blijkt uit de Monitor Vaccinatiegraad Nationaal Programma Grieppreventie (NPG) van het Nivel.
Ernstige schade aan ogen door zuur-base-druppels
Bijwerkingencentrum Lareb en het Vergiftigingencentrum (NVIC) hebben in totaal zesendertig meldingen ontvangen van oogschade door verkeerd gebruik van Alka-druppels, een basisch mineralenconcentraat om toe te voegen aan drinkwater. Bij acht meldingen ging het om verlies van gezichtsvermogen, waarvan één mogelijk permanent.
‘Stop verkoop van zelfzorg zonder toezicht door Albert Heijn’
Albert Heijn neemt onaanvaardbare gezondheidsrisico’s door zelfzorgmiddelen zonder actief toezicht in de winkels te verkopen. Dat schrijven de Consumentenbond en het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in een brief aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Zestienjarigen aan de pil hebben vaker depressieve gevoelens
Zestienjarige meisjes die de anticonceptiepil gebruiken hebben vaker depressieve klachten dan leeftijdsgenoten die geen pil slikken. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Brigham and Women’s Hospital, dat verbonden is aan Harvard Medical School.
NZa: verplicht fysiek contact tussen arts en patiënt op poli vervalt
Medisch-specialisten zijn vanaf volgend jaar niet meer verplicht aan het begin van het zorgtraject de patiënt zelf te zien. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt dat deze regel niet meer aansluit bij de actuele zorgpraktijk, waarbij de inzet juist is zorg bij de patiënt thuis te leveren. Hiermee is ook meer onderlinge dienstverlening mogelijk tussen zorgverleners in de eerste en tweede lijn.
Ranibizumab nu ook tegen syndroom van Terry
Een drietal uitbreidingen van geneesmiddelindicaties is goedgekeurd door de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP).
Groen licht voor vier nieuwe middelen
De humane geneesmiddelencommissie van het Europees Geneesmiddel Agentschap (EMA), de CHMP, heeft toestemming verleend voor Europese handelsvergunningen van vier nieuwe geneesmiddelen.