Geneesmiddelen
Problemen met ademhaling na casirivimab/imdevimab
Na behandeling met casirivimab/imdevimab (Ronapreve) kunnen COVID-patiënten ademhalingsproblemen krijgen of benauwd worden. Dat blijkt uit twaalf meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Risico op herseninfarct na stoppen behandeling met anagrelide
Patiënten kunnen stollingsproblemen krijgen na het plotseling stoppen van een behandeling met anagrelide (Xagrid). Dit komt doordat het aantal bloedplaatjes na stopzetten van de behandeling weer snel toeneemt. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners de behandeling met anagrelide niet abrupt te stoppen.
Geneesmiddel sneller beschikbaar door gelijktijdige beoordeling
Door het gelijktijdig beoordelen van de vergoeding en de toelating tot de markt kunnen geneesmiddelen ongeveer drie maanden eerder beschikbaar komen voor patiënten. Deze nieuwe werkwijze hebben het Zorginstituut Nederland (ZIN) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) samen ontwikkeld.
CBG: verplicht gebruik filter bij Mitomycine Substipharm 20 mg
Het toedienen van Mitomycine Substipharm 20 mg oplossing mag tijdelijk alléén met gebruik van bijgeleverd filter om mogelijk aanwezige niet-zichtbare deeltjes in de oplossing te voorkomen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert apotheekmedewerkers en artsen deze maatregel te volgen.
Leveringsproblemen medicijnen vaak niet of te laat gemeld
Handelsvergunninghouders hebben opschortingen van de handel in geneesmiddelen vaak niet of niet op tijd gemeld bij het Meldpunt geneesmiddeltekorten en- defecten. Groothandelaren hebben voldoende gedaan om hun voorraden op peil te houden. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Minder sterfte bij ernstig zieke coronapatiënten door imatinib
Imatinib verlaagt de kans op overlijden bij ernstig zieke COVID-19-patiënten. Dit blijkt uit een vervolgonderzoek door het Amsterdam UMC en andere ziekenhuizen.
Terbinafine voorkeur bij oppervlakkige gist- en schimmelinfecties
Bij een oppervlakkige gist- en schimmelinfectie van de huid (dermatomycose) op de hand en voet of ringworm heeft lokale behandeling met terbinafine de voorkeur boven behandeling met een imidazoolderivaat. Dit geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de herziene NHG-Standaard Dermatomycosen.
Patiëntenregisters steeds belangrijker bij beoordelen geneesmiddel
Bij het registreren van geneesmiddelen zijn patiëntenregisters steeds belangrijker omdat die zorgen voor beter inzicht in het normale verloop van zeldzame ziekten. Dat blijkt uit onderzoek van het Julius Centrum UMC Utrecht, UMC Groningen en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Risico op ernstige leverschade bij gebruik Mavenclad
Door het gebruik van cladribine (Mavenclad) kan ernstige leverschade optreden. Meestal hebben patiënten milde klachten, maar ernstige klachten komen ook voor. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Pfizer stopt met sturen via kortingen na onderzoek ACM
Pfizer stopt met het dwingen van ziekenhuizen om via kortingen het geneesmiddel Enbrel af te nemen. Volgens de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) lijkt de door de geneesmiddelenfabrikant gehanteerde prijsstructuur in strijd met de mededingingsregels. Ook bemoeilijkt deze werkwijze de toetreding van biosimilars tot de markt.
Voorschrijven ‘abortuspil’ door huisartsen stap dichterbij
Het voorschrijven van de ‘abortuspil’ door huisartsen komt een stap dichterbij, nu er in de Tweede Kamer een meerderheid lijkt te zijn voor een initiatiefwet van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 die dit mogelijk moet maken. De stemming over het wetsvoorstel wordt binnenkort verwacht.
Incidenten gemeld na omzetten kortwerkende insulines
Het omzetten van kortwerkende insulines, als gevolg van een uitbreiding van het preferentiebeleid, kan leiden tot medicatie-incidenten bij patiënten met diabetes mellitus. Dat blijkt uit diverse meldingen die zijn binnengekomen bij Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI). Betere communicatie tussen zorgverleners en patiënt is noodzakelijk om meer incidenten te voorkomen.
Vrouw met verhoogd kankerrisico moet risico pil goed afwegen
Vrouwen van boven de 25 jaar die een sterk verhoogd risico hebben op borst- en eierstokkanker moeten goed afwegen of ze de anticonceptiepil willen gebruiken. Het risico op kanker neemt eerst toe, om op middelbare leeftijd om te buigen naar een beschermend effect. Dat blijkt uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en een internationaal team.
Gebruik paracetamol van invloed op bloeddruk
Gedurende langere tijd innemen van 4 gram paracetamol per dag verhoogt zowel de boven- als onderdruk bij hypertensiepatiënten. Dat concluderen Schotse onderzoekers op basis van een cross-over studie.
Nieuwe EU-wetgeving maakt klinisch onderzoek transparanter
Met de lancering van de nieuwe verordening Clinical Trial Regulation (CTR) wil Europa het klinisch onderzoek naar geneesmiddelen efficiënter en veiliger maken. Ook is een nieuw Europees informatiesysteem ontwikkeld – inclusief openbare website – voor het indienen, beoordelen en inzien van klinische studies. Dat melden het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Thuisbehandeling met coronapil Paxlovid goedgekeurd
Paxlovid, bestaande uit losse tabletten van nirmatrelvir (PF-07321332) en ritonavir, is voorwaardelijk goedgekeurd voor de behandeling van COVID-19. Dit is het oordeel van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP van het Europees medicijnagentschap EMA.
Farmabedrijven nog steeds te positief over antidepressiva
Farmaceutische bedrijven schetsen nog steeds een te rooskleurig beeld over de effectiviteit van antidepressiva door voornamelijk positieve onderzoeksresultaten te publiceren. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.
Tucatinib in pakket als fabrikant prijs 65% verlaagt
Tucatinib (Tukysa) in combinatie met trastuzumab en capecitabine voor de behandeling van borstkanker kan worden vergoed uit het basispakket, mits de fabrikant de prijs van het geneesmiddel minstens 65% verlaagt. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland.
Problemen bij toedienen Nevanac-oogdruppels
Door de stroperigheid en het stugge flesje hebben patiënten soms problemen met het gebruik van Nevanac-oogdruppels. Dat melden Bijwerkingencentrum Lareb en Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI).
Nu ook tretinoïne eerste keus bij melasma
Naast azelaïnezuur is nu ook tretinoïne (off-label) eerste keus bij de medicamenteuze behandeling van de huidaandoening melasma. Dit geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de vernieuwde behandelrichtlijn.