Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

Cefiderocol bij infectie met gram-negatieve bacterie

De Committee for Medical Products for Human Use (CHMP) van het EMA raadt goedkeuring aan van twee geneesmiddelen.

Geneesmiddelen PW11 - 10-03-2020

Off-labelmedicatie optie bij ernstig zieke coronapatiënt

Als een coronapatiënt met longontsteking zo ziek is dat ziekenhuisopname en toediening van extra zuurstof nodig is, kunnen artsen een medicamenteuze behandeling met chloroquine of lopinavir/ritonavir overwegen.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 06-03-2020

Prijs voretigeen neparvovec moet fors lager

De gentherapie voretigeen neparvovec (Luxturna) voor de behandeling van visusverlies door erfelijke retinale dystrofie moet alleen tot het basispakket worden toegelaten als de vraagprijs fors wordt gereduceerd.

Geneesmiddelen PW09 - 27-02-2020

Restricties aan gebruik cyproteron

De veiligheidscommissie van het Europees Geneesmiddelen Agentschap EMA, de PRAC, raadt restricties aan in het gebruik van cyproteron.

Geneesmiddelen PW09 - 26-02-2020

Overgevoeligheid voor zonlicht door lamotrigine

Bij gebruik van lamotrigine kan overgevoeligheid optreden voor zonlicht. Dat blijkt uit drie meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen PW 10 - 25-02-2020

Geneesmiddelen met disulfiram niet meer leverbaar

Geneesmiddelen voor de behandeling van alcoholisme met de werkzame stof disulfiram zijn sinds half februari niet meer leverbaar. Dat hebben de leveranciers van Refusal-tabletten en Antabus-bruistabletten gemeld aan het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Geneesmiddelen 24-02-2020

Lareb: 181 meldingen bijwerkingen melatonine

Door het gebruik van melatonine zijn 181 klachten over bijwerkingen gemeld bij het Bijwerkingencentrum Lareb. De bijwerkingen komen voor bij het geregistreerd geneesmiddel, apotheekbereidingen en bij het warenproduct.

Geneesmiddelen PW09 - 21-02-2020

Verhoogd risico op bloedstolsels en infecties bij tofacitinib

Patiënten die tofacitinib (Xeljanz) gebruiken, hebben een groter risico op veneuze trombo-embolie. Dit blijkt uit een veiligheidsonderzoek bij patiënten met reumatoïde artritis, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW09 - 21-02-2020

Lareb: hoofdpijn door etanercept

Gebruik van etanercept kan hoofdpijn veroorzaken, blijkt uit 39 meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. Hoofdpijn staat alleen als bijwerking vermeld in de bijsluiter bij kinderen met jeugdreuma.

Geneesmiddelen 19-02-2020

Vitamine D druppels veilig vanaf leeftijd 4 maanden

Volgens het RIVM is het gebruik van vitamine D-druppels op waterbasis met de hulpstof propylgallaat veilig bij baby’s en kinderen vanaf vier maanden oud.

Geneesmiddelen PW08 - 18-02-2020

Indicaties 6 middelen uitgebreid

De CHMP beveelt uitbreiding van de indicatie van zes geneesmiddelen aan. 5-aminolevulinezuur gel (Ameluz) mag ook op andere lichaamsdelen dan het gezicht en de behaarde hoofdhuid worden toegepast.

Geneesmiddelen PW08 - 18-02-2020

CHMP wil 2 hybride geneesmiddelen goedkeuren

De CHMP raadt ook goedkeuring aan voor twee hybride geneesmiddelen (middel gelijk aan een al geautoriseerd geneesmiddel met dezelfde werkzame stof, maar met verschillen in bijvoorbeeld sterkte of farmaceutische vorm), namelijk:

Geneesmiddelen PW07 - 13-02-2020

CHMP: nieuwe behandelingen myelodysplastische syndroom goedkeuren

De CHMP raadt goedkeuring aan voor een handelsvergunning voor vier generieke middelen.

Geneesmiddelen PW07 - 12-02-2020

SGLT-2-remmers risicovol bij koolhydraatbeperkt dieet

Diabetische ketoacidose is opgetreden bij vier patiënten die SGLT-2-remmers gebruikten bij een koolhydraatbeperkt dieet. Bijwerkingencentrum Lareb ontving drie meldingen van het geneesmiddel dapagliflozine en één melding van empagliflozine.

Geneesmiddelen PW08 - 11-02-2020

EMA adviseert goedkeuring givosiran

De Committee for Medical Products for Human use (CHMP) van het EMA raadt goedkeuring aan voor een handelsvergunning voor de nieuwe geneesmiddelen givosiran (Givlaari), de eerste behandeling voor acute hepatische porfyrie bij volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar.

Geneesmiddelen PW07 - 11-02-2020

Vaker geneesmiddel voor stoppen met roken

Het gebruik van receptgeneesmiddelen ter ondersteuning van stoppen met roken is tussen 2012 en 2017 gegroeid. Huisartsen schreven het medicijn varenicline het meest voor, blijkt uit onderzoek van het Nivel voor het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Geneesmiddelen PW07 - 06-02-2020

Restricties bij gebruik alemtuzumab

De firma Sanofi Genzyme heeft een Direct Healthcare Professional Communication verstuurd over de restricties in het gebruik van alemtuzumab (Lemtrada) bij multiple sclerose.

Geneesmiddelen PW06 - 05-02-2020

Toestemming IGJ voor gebruik medicijn Zolgensma

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geeft toestemming aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht om twee patiënten met de spierziekte spinale musculaire atrofie (SMA) aan te melden voor gebruik van het niet-geregistreerde geneesmiddel Zolgensma, dat Novartis via een loting beschikbaar stelt.

Geneesmiddelen PW07 - 04-02-2020

CBG: anidulafungine niet in vriezer bewaren

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen adviseert apothekers om de infusieoplossing met anidula­fungine (Ecalta) niet in de vriezer te bewaren, maar – in tegenstelling tot de huidige productinformatie – op 25°C.

Geneesmiddelen PW06 - 04-02-2020

EMA update veterinaire antibiotica

Het Europees geneesmiddelenbureau EMA heeft het wetenschappelijk advies over de categorisatie van antibiotica in de veterinaire geneeskunde geüpdatet. Het advies deelt antibiotica in op basis van het risico dat gebruik bij dieren teweegbrengt voor de publieke gezondheid door het ontwikkelen van resistentie.

Geneesmiddelen PW06 - 03-02-2020

Document acties

Back to top