Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

Problemen met ademhaling na casirivimab/imdevimab

Na behandeling met casirivimab/imdevimab (Ronapreve) kunnen COVID-patiënten ademhalingsproblemen krijgen of benauwd worden. Dat blijkt uit twaalf meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen PW10 - 01-03-2022

Risico op herseninfarct na stoppen behandeling met anagrelide

Patiënten kunnen stollingsproblemen krijgen na het plotseling stoppen van een behandeling met anagrelide (Xagrid). Dit komt doordat het aantal bloedplaatjes na stopzetten van de behandeling weer snel toeneemt. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners de behandeling met anagrelide niet abrupt te stoppen.

Geneesmiddelen 28-02-2022

Geneesmiddel sneller beschikbaar door gelijktijdige beoordeling

Door het gelijktijdig beoordelen van de vergoeding en de toelating tot de markt kunnen geneesmiddelen ongeveer drie maanden eerder beschikbaar komen voor patiënten. Deze nieuwe werkwijze hebben het Zorginstituut Nederland (ZIN) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) samen ontwikkeld.

Geneesmiddelen 24-02-2022

CBG: verplicht gebruik filter bij Mitomycine Substipharm 20 mg

Het toedienen van Mitomycine Substipharm 20 mg oplossing mag tijdelijk alléén met gebruik van bijgeleverd filter om mogelijk aanwezige niet-zichtbare deeltjes in de oplossing te voorkomen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert apotheekmedewerkers en artsen deze maatregel te volgen.

Geneesmiddelen PW9 - 24-02-2022

Leveringsproblemen medicijnen vaak niet of te laat gemeld

Handelsvergunninghouders hebben opschortingen van de handel in geneesmiddelen vaak niet of niet op tijd gemeld bij het Meldpunt geneesmiddeltekorten en- defecten. Groothandelaren hebben voldoende gedaan om hun voorraden op peil te houden. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Geneesmiddelen PW9 - 23-02-2022

Minder sterfte bij ernstig zieke coronapatiënten door imatinib

Imatinib verlaagt de kans op overlijden bij ernstig zieke COVID-19-patiënten. Dit blijkt uit een vervolgonderzoek door het Amsterdam UMC en andere ziekenhuizen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW9 - 22-02-2022

Terbinafine voorkeur bij oppervlakkige gist- en schimmelinfecties

Bij een oppervlakkige gist- en schimmelinfectie van de huid (dermatomycose) op de hand en voet of ringworm heeft lokale behandeling met terbinafine de voorkeur boven behandeling met een imidazoolderivaat. Dit geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de herziene NHG-Standaard Dermatomycosen.

Geneesmiddelen PW8 - 22-02-2022

Patiëntenregisters steeds belangrijker bij beoordelen geneesmiddel

Bij het registreren van geneesmiddelen zijn patiëntenregisters steeds belangrijker omdat die zorgen voor beter inzicht in het normale verloop van zeldzame ziekten. Dat blijkt uit onderzoek van het Julius Centrum UMC Utrecht, UMC Groningen en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW8 - 17-02-2022

Risico op ernstige leverschade bij gebruik Mavenclad

Door het gebruik van cladribine (Mavenclad) kan ernstige leverschade optreden. Meestal hebben patiënten milde klachten, maar ernstige klachten komen ook voor. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW8 - 16-02-2022

Pfizer stopt met sturen via kortingen na onderzoek ACM

Pfizer stopt met het dwingen van ziekenhuizen om via kortingen het geneesmiddel Enbrel af te nemen. Volgens de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) lijkt de door de geneesmiddelenfabrikant gehanteerde prijsstructuur in strijd met de mededingingsregels. Ook bemoeilijkt deze werkwijze de toetreding van biosimilars tot de markt.

Algemeen, Geneesmiddelen PW8 - 14-02-2022

Voorschrijven ‘abortuspil’ door huisartsen stap dichterbij

Het voorschrijven van de ‘abortuspil’ door huisartsen komt een stap dichterbij, nu er in de Tweede Kamer een meerderheid lijkt te zijn voor een initiatiefwet van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 die dit mogelijk moet maken. De stemming over het wetsvoorstel wordt binnenkort verwacht.

Algemeen, Geneesmiddelen, Politiek & overheid, Praktijkvoering 11-02-2022

Incidenten gemeld na omzetten kortwerkende insulines

Het omzetten van kortwerkende insulines, als gevolg van een uitbreiding van het preferentiebeleid, kan leiden tot medicatie-incidenten bij patiënten met diabetes mellitus. Dat blijkt uit diverse meldingen die zijn binnengekomen bij Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI). Betere communicatie tussen zorgverleners en patiënt is noodzakelijk om meer incidenten te voorkomen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW7 - 10-02-2022

Vrouw met verhoogd kankerrisico moet risico pil goed afwegen

Vrouwen van boven de 25 jaar die een sterk verhoogd risico hebben op borst- en eierstokkanker moeten goed afwegen of ze de anticonceptiepil willen gebruiken. Het risico op kanker neemt eerst toe, om op middelbare leeftijd om te buigen naar een beschermend effect. Dat blijkt uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en een internationaal team.

Algemeen, Geneesmiddelen PW7 - 10-02-2022

Gebruik paracetamol van invloed op bloeddruk

Gedurende langere tijd innemen van 4 gram paracetamol per dag verhoogt zowel de boven- als onderdruk bij hypertensiepatiënten. Dat concluderen Schotse onderzoekers op basis van een cross-over studie.

Geneesmiddelen PW7 - 10-02-2022

Nieuwe EU-wetgeving maakt klinisch onderzoek transparanter

Met de lancering van de nieuwe verordening Clinical Trial Regulation (CTR) wil Europa het klinisch onderzoek naar geneesmiddelen efficiënter en veiliger maken. Ook is een nieuw Europees informatiesysteem ontwikkeld – inclusief openbare website – voor het indienen, beoordelen en inzien van klinische studies. Dat melden het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Algemeen, Geneesmiddelen PW6 - 03-02-2022

Thuisbehandeling met coronapil Paxlovid goedgekeurd

Paxlovid, bestaande uit losse tabletten van nirmatrelvir (PF-07321332) en ritonavir, is voorwaardelijk goedgekeurd voor de behandeling van COVID-19. Dit is het oordeel van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP van het Europees medicijnagentschap EMA.

Algemeen, Geneesmiddelen PW5 - 28-01-2022

Farmabedrijven nog steeds te positief over antidepressiva

Farmaceutische bedrijven schetsen nog steeds een te rooskleurig beeld over de effectiviteit van antidepressiva door voornamelijk positieve onderzoeksresultaten te publiceren. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Geneesmiddelen PW5 - 27-01-2022

Tucatinib in pakket als fabrikant prijs 65% verlaagt

Tucatinib (Tukysa) in combinatie met trastuzumab en capecitabine voor de behandeling van borstkanker kan worden vergoed uit het basispakket, mits de fabrikant de prijs van het geneesmiddel minstens 65% verlaagt. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland.

Geneesmiddelen PW4 - 20-01-2022

Problemen bij toedienen Nevanac-oogdruppels

Door de stroperigheid en het stugge flesje hebben patiënten soms problemen met het gebruik van Nevanac-oogdruppels. Dat melden Bijwerkingencentrum Lareb en Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI).

Geneesmiddelen PW4 - 20-01-2022

Nu ook tretinoïne eerste keus bij melasma

Naast azelaïnezuur is nu ook tretinoïne (off-label) eerste keus bij de medicamenteuze behandeling van de huidaandoening melasma. Dit geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de vernieuwde behandelrichtlijn.

Algemeen, Geneesmiddelen PW3 - 18-01-2022

Document acties

Back to top