Resistentiebepaling vóór behandeling H. pylori bij kinderen
Volgens de richtlijn is in de afgelopen twintig jaar de resistentie van H. pylori tegen claritromycine en metronidazol toegenomen. Deze antibiotica worden veel toegepast in de eradicatietherapie bij kinderen. Daarom wordt in de herziene richtlijn aanbevolen eerst de gevoeligheid van H. pylori voor claritromycine te testen en de keuze voor de eradicatietherapie hierop te baseren.
Als uit de test blijkt dat de H. pylori-stam gevoelig is voor claritromycine, is de eerste keus een tripeltherapie met een protonpompremmer, amoxicilline en claritromycine. Als tweede keus wordt een combinatie met metronidazol in plaats van claritromycine aanbevolen. In beide gevallen geldt een behandelduur van veertien dagen.
Wanneer de bacteriestam resistent is tegen claritromycine of als de gevoeligheid onbekend is, adviseert de richtlijn een andere tripeltherapie. Hierbij wordt een protonpompremmer, metronidazol en een hogere dosis amoxicilline ingezet.
Penicillineallergie
Bij penicillineallergie gaat de voorkeur uit naar een combinatie van een protonpompremmer met claritromycine en metronidazol. Bij claritromycineresistentie wordt bij kinderen vanaf 8 jaar uitgeweken naar een combinatie met tetracycline. Voor jongere kinderen is toevoeging van een fluorochinolon aan de tripeltherapie een optie.
H. pylori is een gram-negatieve bacterie die in de maag voorkomt. Kinderen raken meestal op jonge leeftijd geïnfecteerd. In veel gevallen verloopt een infectie zonder klachten, maar H. pylori kan leiden tot zweren in de maag of dunne darm. In sommige gevallen ontstaat op latere leeftijd maagkanker.