Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

Meldingen ANCA vasculitis bij gebruik propylthiouracil

Bij het gebruik van het geneesmiddel propylthiouracil kan ANCA vasculitis optreden als bijwerking. Dat blijkt uit zeven meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen 15-02-2023

Risico op uitstoting van spiraal

Bij gebruik van een menstruatiecup kan uitstoting van de spiraal optreden. Hiervoor waarschuwt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in een update van de standaard Anticonceptie.

Geneesmiddelen 14-02-2023

30% minder bijwerkingen door farmacogenetica

Patiënten hebben 30% minder last van ernstige bijwerkingen als de dosering van hun medicatie wordt afgestemd op hun DNA-profiel. Dit blijkt uit een groot Europees onderzoek onder zevenduizend patiënten in zeven landen, onder leiding van het LUMC.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW6 - 03-02-2023

Patiënt met ziekte van Crohn kan toe met minder medicatie

Een deel van de patiënten met de ziekte van Crohn kan onder begeleiding veilig het geneesmiddel adalimumab minder vaak nemen, bijvoorbeeld omdat ze last hebben van bijwerkingen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC en Radboudumc.

Geneesmiddelen PW6 - 02-02-2023

Hoge concentraties psychofarmaca ontdekt in oppervlaktewater

Het Nederlands oppervlaktewater bevat dusdanig hoge concentraties van verschillende psychofarmaca, zoals oxazepam en carbamazepine, dat risico’s voor het waterleven niet zijn uitgesloten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Maastricht en het RIVM, die artsen oproepen alerter te zijn op de hoeveelheid die ze voorschrijven.

Algemeen, Geneesmiddelen PW6 - 01-02-2023

NHG ontraadt PPI's bij baby’s met refluxziekte

Behandeling met protonpompremmers is af te raden bij baby’s met een gastro-oesofageale refluxziekte, stelt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in de herziene standaard Zwangerschap en kraamperiode. Er is onvoldoende bewijs voor de werking ervan.

Geneesmiddelen PW5 - 31-01-2023

VWS verhoogt maximumprijzen medicijnen met lage omzet

De maximumprijzen voor geneesmiddelen met een relatief lage jaaromzet worden met 15% verhoogd. Dat heeft de ministerraad besloten na een voorstel van VWS-minister Ernst Kuipers. Door deze verhoging is de kans groter dat medicijnen met een beperkte financiële ruimte voor de leverancier toegankelijk blijven voor patiënten.

Geneesmiddelen PW6 - 30-01-2023

Kuipers scherpt regels aan voor toelating dure medicijnen

Om dure innovatieve geneesmiddelen beschikbaar te kunnen houden voor patiënten worden de regels voor toelating in het basispakket aangescherpt, met als gevolg meer prijsonderhandelingen met fabrikanten. Dat schrijft VWS-minister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer.

Geneesmiddelen PW5 - 27-01-2023

Nivel: behoefte aan informatie over zelfzorg is niet groot

Twee derde van de kopers van zelfzorggeneesmiddelen ontvangt geen mondelinge informatie over het gebruik ervan. Zij geven aan er ook geen behoefte aan te hebben; de meerderheid leest wel de bijsluiter om aan informatie te komen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel, in opdracht van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW5 - 23-01-2023

Meijler Prijs 2022 voor Merel de Boer

De Meijler Prijs 2022 is door het Nederlands Bijwerkingen Fonds toegekend aan Merel de Boer voor haar artikel over bijwerkingen bij het gebruik van TNF-α-remmers door patiënten met een inflammatoire reumatologische aandoening (IRD). De Boer publiceerde eind 2021 in het Pharmaceutisch Weekblad.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 20-01-2023

Minder dagen antibiotica na complexe blindedarmontsteking

Patiënten kunnen na een complexe blindedarmontsteking veilig en effectief worden behandeld met een tweedaags infuus met antibiotica in het voorkomen van infectieuze complicaties, in plaats van de standaardbehandeling van drie tot vijf dagen. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Heelkunde van het Erasmus MC.

Algemeen, Geneesmiddelen PW4 - 19-01-2023

Geneesmiddelentekorten stijgen naar recordhoogte

Het aantal geneesmiddelentekorten is het afgelopen jaar naar een recordhoogte gestegen: 1514. Een toename van 50% ten opzichte van 2021, toen 1007 tekorten werden geregistreerd door KNMP Farmanco.

Geneesmiddelen 16-01-2023

CBG: vandetanib niet geschikt voor kleine groep patiënten

Bij patiënten met schildklierkanker zonder een RET-mutatie werkt het schildkliergeneesmiddel vandetanib (Caprelsa) niet goed genoeg. Deze patiënten mogen vandetanib daarom niet meer gebruiken. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt artsen en apothekers hiervoor.

Geneesmiddelen PW3 - 10-01-2023

Kosten extramurale medicijnen stijgen met 6%

De kosten voor extramurale geneesmiddelen stijgen ten opzichte van 2021 naar verwachting met 6%. Mogelijke factoren zijn: een lager gebruik in 2021 en een hogere gemiddelde vergoeding voor medicijnen in 2022. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van Zorginstituut Nederland.

Geneesmiddelen 2023 PW1&2/volledig - 04-01-2023

Ernstig plakkerig haar na gebruik Enstilar-schuim

Gebruik van Enstilar-schuim op de hoofdhuid kan ernstig plakkerig haar geven. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen 2023 PW1&2/volledig - 27-12-2022

NHG: medicatie beperkt effectief bij plasproblemen

Medicatie heeft een beperkte plaats bij de behandeling van plasproblemen bij mannen, geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de nieuwe standaard Mictieklachten bij mannen. Het advies is terughoudend te zijn met medicatie en het alleen te overwegen bij hinderlijke klachten als niet-medicamenteuze behandelingen onvoldoende helpen.

Geneesmiddelen 22-12-2022

‘Openbare apotheek prima geschikt voor DNA-onderzoek’

‘Persoonlijk advies met hulp van PGx-testen’

Een grote meerderheid van openbaar apothekers (86%) en patiënten (92%) vindt de openbare apotheek een geschikte locatie voor farmacogenetisch onderzoek, blijkt uit een studie van het LUMC. “Elke apotheker krijgt met farmacogenetica te maken in de nabije toekomst”, oordeelt Jesse Swen, ziekenhuisapotheker en hoogleraar Klinische Farmacie, in het bijzonder translationele farmacogenetica.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW51en52 - 22-12-2022

Hevige buikpijn door gebruik codeïne

Codeïne kan als bijwerking hevige koliekpijn of pijn in de bovenbuik of maagstreek geven. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen 19-12-2022

Eerste gentherapie voor hemofilie B

De eerste gentherapie voor de behandeling van hemofilie B komt beschikbaar. De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft een positief advies afgegeven voor therapie met etranacogen dezaparvovec (Hemgenix).

Geneesmiddelen 19-12-2022

Nieuwe tekorten dreigen door failliet InnoGenerics

Het faillissement van de grote Nederlandse generieke geneesmiddelenfabrikant InnoGenerics kan gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van geneesmiddelen. Dat schrijft VWS-minister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 14-12-2022

Document acties

Back to top