Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

Hemolyse bij gebruik hydroxychoroquine en G6PD-deficiëntie

Bij het gebruik van hydroxychloroquine bij COVID-19 moeten artsen letten op symptomen van hemolyse bij patiënten met glucose-6-fosfaat-dehydrogenase (G6PD)-deficiëntie. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen 21-04-2020

Axicabtagene ciloleucel in basispakket

Axicabtagene ciloleucel (Yescarta) wordt opgenomen in het basispakket na succesvolle onderhandeling over de prijs.

Geneesmiddelen PW17 - 21-04-2020

Positief oordeel over uitbreiding indicatie brentuximab vedotine

De Committee for Human Medicinal Products (CHMP) van het EMA oordeelde positief over uitbreiding van de indicatie van brentuximab vedotine (Adcetris).

Geneesmiddelen PW17 - 20-04-2020

Onderzoek naar bloeddrukverlager voor coronapatiënt

Bloeddrukverlagers kunnen mogelijk ernstige vochtophopingen voorkomen in de longen van patiënten met COVID-19. Om dit te onderzoeken zijn cardiologen van het Radboudumc een grote studie gestart met Valsartan onder ruim zeshonderd patiënten.

Geneesmiddelen PW18 - 20-04-2020

Biosimilar etanercept positief beoordeeld

Etanercept (Nepexto) van registratiehouder Mylan IRE Healthcare Ltd werd positief beoordeeld voor de behandeling van reumatoïde artritis, juveniele idiopathische artritis, artritis psoriatica, axiale spondyloartritis, plaque psoriasis en pediatrische plaque psoriasis.

Geneesmiddelen PW16 - 16-04-2020

Ozanimod positief beoordeeld bij relapsing remitting multiple sclerose

Ozanimod (Zeposia) ontving van de CHMP een positief oordeel voor de behandeling van patiënten met relapsing remitting multiple sclerose (RRMS) met actieve ziekte.

Geneesmiddelen PW16 - 16-04-2020

Positief oordeel CHMP voor astma behandeling

De CHMP heeft een positief oordeel afgegeven voor indacaterol/mometasonfuroaat (Atectura Breezhaler en Bemrist Breez-haler) voor de behandeling van astma.

Geneesmiddelen PW16 - 15-04-2020

Pretomanid goedgekeurd voor resistente tuberculose

De Committee for Human Medicinal Products (CHMP) beveelt goedkeuring aan van pretomanid (Pretomanid FGK) 200 mg-tabletten voor de behandeling van extensief resistente (XDR) tuberculose of behandelingsintolerante of multiresistente (MDR) bij volwassenen, in combinatie met bedaquiline en linezolid.

Geneesmiddelen PW16 - 15-04-2020

IGJ: medicatie opslaan buiten apotheek tijdelijk toegestaan

Om zorgverleners de ruimte te bieden voor de behandeling van Covid-19-patiënten is het toegestaan geneesmiddelen buiten een apotheek op te slaan in tijdelijke corona-klinieken. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.

Algemeen, Geneesmiddelen PW16 - 09-04-2020

Isatuximab goedgekeurd bij multipel myeloom

De Comittee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) beveelt goedkeuring aan van isatuximab (Sarclisa) voor de behandeling van multipel myeloom.

Geneesmiddelen PW15 - 09-04-2020

CHMP oordeelt positief over influenza vaccin

Voor personen vanaf 65 jaar of ouder.

De Comittee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) oordeelt positief over het verstrekken van een handelsregistratie voor het influenzavaccin Fluad Tetra voor de profylaxe van influenza.

Geneesmiddelen PW15 - 08-04-2020

Aanbevelingen EMA voor gebruik remdesivir bij COVID-19

De Committee for Human Medicinal Products van het Europees Geneesmiddelen Agentschap heeft aanbevelingen gedaan voor compassionate use van remdesivir bij de behandeling van COVID-19. De CHMP geeft daarbij ook adviezen over onder meer de dosering en behandelduur van remdesivir.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 08-04-2020

NHG: psychofarmaca optie bij acute crisis dementie

Bij probleemgedrag bij patiënten met dementie dient een huisarts alleen medicatie te overwegen – het liefst in samenspraak met een specialist ouderengeneeskunde of ouderenpsychiater – als een of meer niet-medicamenteuze interventies onvoldoende helpen.

Geneesmiddelen PW15 - 07-04-2020

CHMP positief over nieuwe gentherapie bij SMA

Gentherapie krijgt positief advies EMA.

De Comittee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA heeft een positief advies onder voorwaarden gegeven voor de gentherapie onasemnogene abeparvovec (Zolgensma) voor de behandeling van baby’s en jonge kinderen met spinale musculaire atrofie (SMA), een zeldzame en vaak fatale genetische aandoening die spierzwakte veroorzaakt en een progressief verlies van beweging.

Geneesmiddelen PW15 - 06-04-2020

Ziekenhuisapothekers waken over voorraden ic-middelen

Om tekorten te voorkomen aan geneesmiddelen die nodig zijn voor ic-patiënten met COVID-19 bewaakt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) vanuit een landelijk centrum de beschikbare voorraden, en coördineert de inkoop van grondstoffen en de productie van apotheekbereidingen. “Midazolam gaat met emmers de deur uit.”

Algemeen, Geneesmiddelen PW15 - 03-04-2020 1 reactie

Diverse bijwerkingen monoklonale antilichamen bij astma

De nieuwe monoklonale antilichamen bij astma omalizumab, benralizumab, mepolizumab, reslizumab en dupilumab veroorzaken diverse bijwerkingen.

Geneesmiddelen PW14 - 30-03-2020

IGJ: (hydroxy)chloroquine niet bedoeld ter preventie van corona

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) roept huisartsen op om chloroquine of hydroxychloroquine niet voor te schrijven als profylaxe voor het coronavirus én apothekers om het daarvoor niet af te leveren. De IGJ schrijft op haar website dat er signalen binnenkwamen over dit “volstrekt onbewezen” gebruik, dat bovendien risico’s met zich meebrengt.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 27-03-2020 1 reactie

Remdesivir zorgvuldig testen voor versnelde registratie

Gilead Sciences zet in op zorgvuldig testen van hun experimentele antivirale therapie tegen COVID-19 en versnelde registratie. In nog geen enkel land is remdesivir goedgekeurd en de veiligheid en effectiviteit moet nog worden aangetoond met wetenschappelijk onderzoek, benadrukt de firma in een statement.

Geneesmiddelen, Industrie 27-03-2020

Van Rijn neemt extra maatregelen tegen geneesmiddelentekorten

Voor coronagerelateerde geneesmiddelen wordt de wettelijke maximumprijs per direct losgelaten als een tekort dreigt en de prijs een belemmering vormt. Zo blijft Nederland als afzetmarkt aantrekkelijk en wordt het bij schaarste niet als laatste bediend. Dat schrijft minister voor Medische Zorg Martin van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 26-03-2020

IGJ en EMA waarschuwen voor fraudeurs

Fabrikanten en leveranciers die reclame maken voor niet-geregistreerde medicijnen met de claim dat ze helpen tegen het coronavirus kunnen hoge boetes verwachten, waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) roept consumenten op alert te zijn op fraudeurs die nepgeneesmiddelen aanbieden via internet.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW14 - 25-03-2020

Document acties

Back to top