Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

Nu ook tretinoïne eerste keus bij melasma

Naast azelaïnezuur is nu ook tretinoïne (off-label) eerste keus bij de medicamenteuze behandeling van de huidaandoening melasma. Dit geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de vernieuwde behandelrichtlijn.

Algemeen, Geneesmiddelen PW3 - 18-01-2022

Zorginstituut adviseert positief over vergoeding volanesorsen

Volanesorsen (Waylivra), voor patiënten met genetisch bevestigd familiair chylomicronemiesyndroom (FCS), kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).

Geneesmiddelen PW3 - 13-01-2022

Opereren beter dan alleen medicijnen bij neuspoliepen

Opereren bij neuspoliepen is effectiever dat alleen behandelen met geneesmiddelen. Dat blijkt uit een studie, onder leiding van het Amsterdam UMC, in vijftien Nederlandse ziekenhuizen waarin twee behandelingen zijn vergeleken.

Algemeen, Geneesmiddelen 12-01-2022 1 reactie

Omeprazol-suspensie Pedippi verdunnen met melk

Ouders kunnen de omeprazol-suspensie Pedippi voor kinderen het beste verdunnen met een kleine hoeveelheid melk. Kinderen kunnen problemen hebben bij het doorslikken van deze suspensie. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen PW3 - 11-01-2022

Meerderheid apothekers en huisartsen kritischer over opioïden

Een meerderheid van de openbaar apothekers en huisartsen denkt nu kritischer over opioïden dan drie jaar geleden. Ook kwam 80% van de respondenten in actie om ongepast gebruik van deze pijnstillers te verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Algemeen, Geneesmiddelen 11-01-2022

Kwart pijnpatiënten mist informatie over gebruik opioïden

Apothekers en huisartsen kunnen de voorlichting over opioïden nog sterk verbeteren: bijna een kwart van de patiënten is niet geïnformeerd dat het uitsluitend voor kort gebruik is, en dat onjuist gebruik kans op verslaving geeft. Dat concluderen het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en de Patiëntenfederatie Nederland op basis van onderzoek onder pijnpatiënten.

Algemeen, Geneesmiddelen PW3 - 10-01-2022

Stichting stelt Abbvie aansprakelijk voor prijs Humira

De Amerikaanse farmaceut Abbvie heeft volgens de Stichting Farma ter Verantwoording tussen 2004 en 2020 zo’n één miljard euro te veel verdiend aan blockbuster Humira (adalimumab) door een “buitensporig hoge prijs” voor het medicijn te berekenen. De stichting stelt AbbVie in een eind december verzonden brief aansprakelijk “voor de schade die haar prijsstrategie heeft veroorzaakt”.

Geneesmiddelen, Industrie PW1en2 - 05-01-2022 1 reactie

Schommelende bloedsuikerspiegels door overstap

Diabetici die van Novorapid (insuline aspart) overstappen naar insuline aspart van Sanofi kunnen te maken krijgen met schommelende bloedsuikerspiegels. Dat meldt bijwerkingcentrum Lareb.

Algemeen, Geneesmiddelen 28-12-2021

Illegale geneesmiddelen gevonden in afslankmiddel Sulami

Het afslankmiddel Sulami (Susut alami) bevat naast kruiden ook illegale geneesmiddelen waardoor gebruikers risico lopen op bijwerkingen. Ook in combinatie met andere medicatie kan het gebruik van Sulami leiden tot gevaarlijke interacties. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen 22-12-2021

Vergunning Erasmus MC voor bereiden radioactief medicijn

Het Erasmus MC mag als eerste in Nederland het nieuwe radioactieve geneesmiddel Ac 225-PSMA bereiden voor de behandeling van patiënten met uitgezaaide prostaatkanker. Daarvoor heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onlangs de vergunning verstrekt, meldt het Erasmus MC.

Geneesmiddelen 21-12-2021

Alzheimermedicijn aducanumab niet toegelaten in Europa

Het Alzheimergeneesmiddel Aduhelm (aducanumab) krijgt geen handelsvergunning voor Europa omdat de studies niet genoeg gunstige effecten laten zien. Ook zijn er bedenkingen over de veiligheid. Dat heeft het Europees Medicijnagentschap (EMA) besloten, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen 20-12-2021

EMA adviseert positief over ‘coronapil’ Paxlovid

Paxlovid, bestaande uit losse tabletten van PF-07321332 en ritonavir, van farmaceut Pfizer is positief beoordeeld door de Europese geneesmiddelcommissie CHMP voor de behandeling van COVID-19. Dit oordeel is gebaseerd op tussentijdse onderzoeksresultaten.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 20-12-2021

Geneesmiddelen uit de sluis beschikbaar voor meer patiënten

Steeds meer patiënten komen in aanmerking voor gebruik van sluisgeneesmiddelen, waardoor de kosten zijn gestegen van ruim € 2 miljard in 2017 naar bijna € 2,5 miljard in 2019. Dat blijkt uit de ‘Monitor sluisgeneesmiddelen in de praktijk 2021’ van het Zorginstituut Nederland (ZIN).

Geneesmiddelen PW51en52 - 14-12-2021

Tekort tocilizumab voorlopig voorkomen door extra levering

Voor ziekenhuisapothekers is het vanaf vandaag weer mogelijk de interleukine 6 (IL-6)-remmer tocilizumab te bestellen. Door een tussentijdse levering is een absoluut tekort van dit geneesmiddel, dat ook off-label wordt gebruikt bij COVID-19, in Nederland voorkomen. Dat meldt de Federatie Medisch Specialisten (FMS).

Geneesmiddelen PW51en52 - 13-12-2021

Blokhuis geeft groen licht voor vergoeding Kaftrio

Het geneesmiddel Kaftrio voor patiënten met cystische fibrose (taaislijmziekte) wordt vanaf 1 januari 2022 vergoed vanuit het basispakket. De aanvankelijk veel te hoge prijs voor het middel is volgens staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis na onderhandelingen met de fabrikant teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW51en52 - 10-12-2021

Nieuwe ontstekingsremmers verhogen kans op schimmelinfectie

Nieuwe ontstekingsremmers, zoals secukinumab, ixekizumab en brodalumab, verhogen de kans op een infectie van mondholte, keelholte of slokdarm met de schimmel Candida met een factor tien tot dertig. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van artsen uit het Radboudumc, meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen PW50 - 07-12-2021

Quetiapine vaker voorgeschreven bij slapeloosheid

Huisartsen schrijven de laatste jaren vaker het antipsychoticum quetiapine voor bij slaapproblemen, terwijl dit vanwege bijwerkingen en te weinig bewijs van effectiviteit wordt afgeraden in de richtlijnen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Geneesmiddelen 06-12-2021

Verhoogd risico op orthostatische hypotensie bij β-blokkers

Patiënten die β-blokkers gebruiken hebben een verhoogd risico op orthostatische hypotensie. Dit risico geldt ook voor gebruikers van tricyclische antidepressiva, centraal werkende antihypertensiva, α-blokkers, tweede generatie antipsychotica en SGLT-2-remmers. Dit blijkt uit een meta-analyse van Cini Bhanu en collega’s, die onlangs is gepubliceerd in PLOS Medicine.

Algemeen, Geneesmiddelen PW49 - 01-12-2021

Minder patiënten kregen vorig jaar medicijn voorgeschreven

Minder patiënten kregen in 2020 geneesmiddelen voorgeschreven van de huisarts, vooral kinderen en jongeren. Het voorschrijven van antibiotica is het sterkst gedaald van alle geneesmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel onder bijna vierhonderd huisartsenpraktijken.

Geneesmiddelen PW49 - 30-11-2021

Update ‘coronapil’ molnupiravir MSD: minder effectief dan verwacht

Molnupiravir (Lagevrio) blijkt minder effectief bij de behandeling van COVID-19 dan verwacht. Dat blijkt uit de nieuwste onderzoekresultaten van fabrikant MSD.

Algemeen, Geneesmiddelen PW49 - 30-11-2021

Document acties

Back to top