Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

Medicatie bij orthostatische hypotensie te overwegen

Bij ouderen met orthostatische hypotensie zijn de middelen fludrocortison, midodrine en atomoxetine in te zetten. Dit is beschreven in de herziene richtlijnen Preventie van valincidenten bij ouderen en Duizeligheid bij ouderen.

Geneesmiddelen PW11 - 07-03-2024

CBG en IGJ moesten vorig jaar vaker ingrijpen bij tekorten

Vorig jaar zijn vaker overheidsmaatregelen ingezet tegen medicijntekorten dan in 2022. Voor 46 verschillende medicijnen verleende de inspectie 140 keer toestemming aan apothekers, fabrikanten en groothandelaren om een alternatief te importeren. In 2023 was dat 132 keer voor 54 medicijnen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en -defecten.

Geneesmiddelen PW11 - 06-03-2024

RIVM waarschuwt voor gevaarlijke kruidensupplementen

Voedingssupplementen of thee met daarin de kruiden Huperzia serrata, Tabernanthe iboga of Ashwagandha (Withania somnifera) kunnen schadelijk zijn. Tabernanthe iboga kan zelfs dodelijk zijn. Dat blijkt uit een risicobeoordeling van het RIVM, dat adviseert producten met deze kruiden niet te gebruiken, vooral niet tijdens de zwangerschap.

Algemeen, Geneesmiddelen PW11 - 05-03-2024

Lareb: oorsuizen mogelijke bijwerking van tramadol

Tijdens het gebruik van de zware pijnstiller tramadol kan oorsuizen ontstaan of erger worden. Bijwerkingencentrum Lareb ontving hierover 24 meldingen.

Geneesmiddelen PW10 - 04-03-2024

CBG en IGJ: beperkte alternatieven antibiotica voor kinderen beschikbaar

Voor de behandeling van kinderen zijn er door de tekorten aan antibioticadranken nog maar beperkte voorraden alternatieven beschikbaar. Dat melden het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Geneesmiddelen PW10 - 29-02-2024

Dijkstra wil voortrekkersrol in Europa bij oplossen tekorten

Solidariteit binnen Europa is essentieel om tekorten aan antibiotica voor baby’s en kinderen op te lossen, stelt Pia Dijkstra, demissionair minister voor Medische Zorg. Ze wil daarom een voortrekkersrol aannemen in het Europese debat over geneesmiddelentekorten.

Geneesmiddelen 28-02-2024

Link tussen resistentie en antibioticagebruik mens en dier

Landen die het gebruik van antibiotica bij zowel mensen als dieren hebben verminderd, merken ook een afname van antibioticaresistente bacteriën. Dit meldt het laatste rapport van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) en de instanties European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) en European Food Safety Authority (EFSA).

Geneesmiddelen PW9 - 22-02-2024

Unieke screening moet verspreiding gevaarlijke gisten voorkomen

Het Radboudumc/CWZ expertisecentrum voor schimmelinfecties gaat samen met het RIVM en UMCG een screening en surveillance opzetten voor gisten, met name de gevaarlijke Candida auris. Door het screeningssysteem kan snel worden gereageerd op een uitbraak en verdere verspreiding worden voorkomen. Infecties met gisten zijn aan een opmars bezig en antischimmelmiddelen blijken vaak niet effectief.

Algemeen, Geneesmiddelen PW9 - 21-02-2024

Snel starten met immunomodulantia bij artritis psoriatica

Patiënten met de reumatische aandoening artritis psoriatica en meerdere gezwollen gewrichten (polyartritis) moeten zo snel mogelijk starten met methotrexaat (MTX). Dit staat in de nieuwe richtlijn Medicamenteuze behandeling van artritis psoriatica van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie.

Geneesmiddelen PW9 - 19-02-2024

Antibioticasparend handelen voorkeur bij otitis externa

Patiënten met otitis externa moeten bij voorkeur een behandeling met antiseptische oordruppels krijgen. Dat staat in de herziene richtlijn Otitis Externa van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied (NVKNO).

Algemeen, Geneesmiddelen PW8 - 15-02-2024

Waarschuwing interactie Paxlovid met immunosuppressiva

Bij gelijktijdig gebruik van het COVID-19-middel nirmatrelvir/ritonavir (Paxlovid) en bepaalde immunosuppressiva kunnen ernstige en mogelijk fatale bijwerkingen optreden. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC vraagt hiervoor opnieuw aandacht.

Geneesmiddelen PW8 - 12-02-2024

Aanpassing preferentiebeleid moet tekorten helpen voorkomen

Zorgverzekeraars passen het preferentiebeleid op punten aan om risico’s op leveringsproblemen met geneesmiddelen te verkleinen. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de brancheorganisaties van leveranciers Biosimilars en generieke geneesmiddelenindustrie Nederland (BOGIN) en Generieke Leveranciers Nederland (GLN) hebben hierover afspraken gemaakt.

Algemeen, Geneesmiddelen 12-02-2024

Fabrikanten vragen na uitbreiding indicaties vaak nog hoge prijzen

Ondanks uitbreiding van indicaties blijven geneesmiddelfabrikanten vaak hoge prijzen berekenen voor oncolytica. Deze prijzen zouden juist omlaag kunnen omdat de onderzoekskosten dan sneller zijn terugverdiend. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit en het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam.

Geneesmiddelen PW7 - 08-02-2024

EPO halveert aantal bloedtransfusies bij baby met rhesus

Injecties met darbepoëtine alfa (EPO) kunnen gemiddeld de helft van het aantal bloedtransfusies voorkomen bij baby’s met rhesusziekte. Die prik kan een huisarts of verpleegkundige geven. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Geneesmiddelen 07-02-2024

AI helpt voorspellen of antidepressivum werkt bij patiënt

Met kunstmatige intelligentie, een hersenscan en klinische informatie is het mogelijk binnen een week te voorspellen of een antidepressivum zal werken bij patiënten met ernstige depressie. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC en Radboudumc.

Geneesmiddelen PW7 - 07-02-2024

Engelsen naar de openbare apotheek voor zeven aandoeningen

Openbaar apothekers in Engeland kunnen sinds gisteren zeven veelvoorkomende aandoeningen, zoals sinusitis, keelpijn en gordelroos, diagnosticeren en behandelen in de apotheek, zonder dat een afspraak met de huisarts of een recept nodig is. Dat meldt de National Health Service (NHS).

Algemeen, Geneesmiddelen PW6 - 01-02-2024

Staken parkinsonmedicatie in palliatieve fase ontraden

Patiënten in de palliatieve fase van parkinson zouden bij voorkeur dopaminerge medicatie moeten continueren. Dit staat in de herziene Standaard Ziekte van Parkinson van huisartsenorganisatie NHG.

Geneesmiddelen PW5 - 30-01-2024

Libmeldy toch vergoed uit pakket voor groep patiënten

Het dure geneesmiddel Libmeldy, een eenmalige gentherapie voor de zeldzame stofwisselingsziekte metachromatische leukodystrofie (MLD), wordt toch opgenomen in het verzekerd pakket voor een specifieke groep patiënten. Dat schrijft demissionair minister Conny Helder van VWS aan de Kamer.

Geneesmiddelen 25-01-2024

Vrij verkrijgbare pijnstillers bedreiging voor watermilieu

Pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn, zoals diclofenac, ibuprofen en naproxen, vormen een risico voor het watermilieu in Nederland. Voor diclofenac wordt de Europese norm op de helft van de onderzochte monsterlocaties overschreden. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, dat oproept milieuvriendelijke pijnstillers te kiezen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW5 - 24-01-2024

Aantal geneesmiddelentekorten in 2023 explosief gestegen

Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland is vorig jaar hoger dan ooit met 2292, tegenover 1514 in 2022. Dat blijkt uit de cijfers van KNMP Farmanco. Volgens de KNMP werden vorig jaar zo'n 5 van de 13 miljoen gebruikers van geneesmiddelen geconfronteerd met de gevolgen van tekorten.

Geneesmiddelen 23-01-2024 1 reactie

Document acties

Back to top