Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

Methotrexaat even effectief als prednison tegen longsarcoïdose

Patiënten met de ontstekingsziekte longsarcoïdose krijgen op dit moment als standaardbehandeling prednison voorgeschreven. Het geneesmiddel methotrexaat blijkt even effectief en heeft bij langdurig gebruik minder bijwerkingen dan prednison. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Geneesmiddelen PW22en23 - 21-05-2025

CBG: nieuw bewaaradvies voor borstkankermedicijn ribociclib

Houdbaarheid en bewaarcondities van het geneesmiddel ribociclib (Kisqali), voor de behandeling van borstkanker, zijn aangepast. Apothekers krijgen het advies het medicijn tot maximaal tien maanden te bewaren in de koelkast (2 tot 8ºC). Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW22en23 - 21-05-2025

‘Europees beleid voor lagere prijzen weesgeneesmiddelen faalt’

Het Europees beleid om de prijzen omlaag te krijgen van weesgeneesmiddelen schiet tekort. Ook jaren na het aflopen van marktexclusiviteit blijven de prijzen van medicijnen voor zeldzame ziekten hoog en ontbreekt concurrentie. Dat blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC, FAST en Zorginstituut Nederland.

Geneesmiddelen PW21 - 15-05-2025

ZN-formulieren vervallen voor bempedoïnezuur/ezetimib

Zorgverzekeraars laten per 1 mei 2025 de ZN-formulieren vervallen voor de geneesmiddelen bempedoïnezuur en bempedoïnezuur/ezetimib. De afschaffing geldt voor alle patiënten die deze medicijnen op of na 1 mei 2025 met een recept komen ophalen in de apotheek. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Algemeen, Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW21 - 15-05-2025

Risico op zelfmoordgedachten beperken bij finasteride

Zelfmoordgedachten kunnen voorkomen bij gebruik van 5-α-reductaseremmer finasteride. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC heeft maatregelen aanbevolen om het risico op deze bijwerking te minimaliseren.

Geneesmiddelen PW21 - 09-05-2025

Lithium te overwegen bij depressie en suïcidaliteit

Bij patiënten met depressie en suïcidaliteit zouden artsen een behandeling met lithium kunnen overwegen. Dit middel verlaagt waarschijnlijk het risico op suïcide. Dit staat in de herziene richtlijn Suïcidaliteit van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).

Geneesmiddelen PW20 - 08-05-2025

Lareb: gezondheidsproblemen door wisselen type inhalator

Het wisselen van type inhalator kan bij patiënten met astma of COPD leiden tot gezondheidsproblemen door een verkeerde inhalatietechniek. Dat blijkt uit tientallen meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb en andere meldpunten hebben ontvangen over de wisseling van Symbicort Turbuhaler naar Bufoler Easyhaler.

Geneesmiddelen PW20 - 07-05-2025

Gen-onderzoek levert mogelijk nieuwe therapie artrose op

In de genenpoel van zo’n 2 miljoen mensen hebben wetenschappers honderden nieuwe aanknopingspunten gevonden voor mogelijke therapieën voor artrose. De onderzoekers identificeerden zevenhonderd genen die vrijwel zeker betrokken zijn bij artrose, waarvan 10% codeert voor eiwitten die al ‘doelwit’ zijn van goedgekeurde medicijnen.

Geneesmiddelen PW19 - 01-05-2025

Inleveren medicijnen blijft achter ondanks kennis over milieuschade

Veel mensen zeggen te weten dat medicijnafval schadelijk is voor het milieu en moet worden ingeleverd bij de apotheek of milieustraat in plaats van het bij het restafval te gooien of door te spoelen door toilet of gootsteen, maar handelen er niet naar, blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Geneesmiddelen PW19 - 30-04-2025

Vergoeding immunotherapie dostarlimab voor baarmoederkanker

Dostarlimab (Jemperli) wordt vanaf nu tot eind 2026 vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Het geneesmiddel kan in combinatie met chemotherapie worden gebruikt bij de behandeling van baarmoederkanker. Dat heeft VWS-minister Fleur Agema besloten, die hiermee het advies volgt van het Zorginstituut Nederland.

Algemeen, Geneesmiddelen PW18 - 24-04-2025

Patiënten positief over digitale ondersteuning bij medicijngebruik

Patiënten die starten met medicijnen voor diabetes zien de meerwaarde in van digitale ondersteuning bij medicatiegebruik vanuit de apotheek. Als verbeterpunten noemen patiënten het gebruik van eenvoudigere taal en meer keuze uit onderwerpen waarover informatie wordt gegeven. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen, Geneesmiddelen 24-04-2025

Interferon bèta biedt perspectieven bij afweerverlamming door sepsis

Bij patiënten die met een sepsis zijn opgenomen op de intensive care kan interferon bèta de slecht functionerende cellen van het immuunsysteem weer op gang brengen. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

Geneesmiddelen PW18 - 23-04-2025

Lareb: meldingen pijn op injectieplaats denosumab

Tijdens of vlak na het injecteren van denosumab, voor de behandeling van osteoporose, kan pijn ontstaan op de injectieplaats. Dat blijkt uit 38 meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen PW18 - 22-04-2025

Zorginstituut: geen meerwaarde abemaciclib bij borstkanker

Het geneesmiddel abemaciclib (Verzenios), voor de behandeling van patiënten met vroege, niet-uitgezaaide borstkanker, leidt niet tot een hogere overlevingskans. Dat blijkt uit een herbeoordeling door Zorginstituut Nederland, dat de minister van VWS adviseert het medicijn niet op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering.

Geneesmiddelen PW17 - 16-04-2025

NSAID's geadviseerd na operatie bij obesitas

Patiënten met obesitas die een maag-darmoperatie ondergaan kunnen kortdurend NSAID’s als postoperatieve pijnstilling gebruiken. Dit advies staat in de herziene richtlijn Anesthesie bij obesitas.

Geneesmiddelen PW17 - 15-04-2025

Probiotica kunnen gevoelens van somberheid helpen verminderen

Het innemen van probiotica in de vorm van drankjes of tabletten kan helpen om negatieve gevoelens als angst, somberheid of vermoeidheid te verminderen. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Leiden, die ook onderzochten welke patiënten het meeste baat hebben bij deze ‘goede’ bacteriën.

Algemeen, Geneesmiddelen PW17 - 15-04-2025

Vrouwen stoppen eerder met medicijn tijdens studie hartmedicatie

Vrouwen die meedoen aan onderzoek naar een nieuwe behandeling tegen hart- en vaatziekten stoppen vaker en eerder met het innemen van geneesmiddelen dan mannen. Bijwerkingen waren de belangrijkste reden om te stoppen met de medicatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, meldt de Hartstichting.

Geneesmiddelen PW16 - 09-04-2025

Interventie leidt tot halvering antibiotica bij urineweginfecties

Met behulp van een door onderzoekers ontwikkelde interventie voor de behandeling van urineweginfecties bij kwetsbare ouderen daalt het aantal antibioticavoorschriften bij deze aandoening met 50%. Dat blijkt uit internationaal onderzoek uitgevoerd door het Amsterdam UMC en het UMC Utrecht.

Algemeen, Geneesmiddelen PW15 - 04-04-2025

Kankermedicijn trametinib helpt kinderen met ernstige hartziekte

Kinderen die last hebben van een verdikte hartspier door het Noonan-syndroom hebben een lagere kans op overlijden, een harttransplantatie of andere ingrijpende hartoperaties als ze het kankermedicijn trametinib krijgen. Dat blijkt uit een internationale studie waaraan ook het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis heeft meegedaan.

Geneesmiddelen PW15 - 03-04-2025

Geen vergoeding chemotherapie en stamceltransplantatie bij borstkanker

Hoge dosis chemotherapie gevolgd door stamceltransplantatie is geen passende zorg voor bepaalde patiënten met stadium 3 BRCA-1-like borstkanker. Deze intensieve behandeling is niet effectief en kan daarom niet worden vergoed uit het basispakket, concludeert het Zorginstituut Nederland.

Geneesmiddelen PW15 - 01-04-2025

Document acties

Back to top