Geneesmiddelen
Eerste RET-remmer beschikbaar
Het oncolyticum selpercatinib (Retsevmo) is het eerste middel van de groep 'rearranged during transfection’ (RET)-remmers dat beschikbaar is in Nederland. Artsen kunnen het middel voorschrijven voor patiënten met niet-kleincellig longcarcinoom en schildkliercarcinoom via het Drug Access Protocol.
Einde vergoeding vitamine D-middelen met colecalciferol
Omdat eerdere besparingen op het voorschrijven van vitamine D-middelen met colecalciferol in lage sterktes niet zijn gehaald, komt de vergoeding van al deze middelen uit het basispakket te vervallen. Patiënten die vitamine D krijgen op recept kunnen overstappen op een goedkoper zelfzorgmiddel. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).
Aantal meldingen leveringsproblemen medicijnen stabiliseert
Het aantal geneesmiddelen waarvoor verwachte leveringsproblemen zijn gemeld is in 2021 met 12% gedaald ten opzichte van 2020. In vergelijking met vorige jaren stabiliseert het aantal meldingen. Dit blijkt uit de jaarrapportage van het Meldpunt geneesmiddelentekorten en -defecten van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
‘Geen bewijs voor effectiviteit pijnstillers bij lagerugpijn’
Pijnstillers werken vrijwel nooit bij lagerugpijn en röntgenfoto’s of CT- of MRI-scans leveren zelden iets op. Dat stellen onderzoekers van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC, die huisartsen oproepen twee keer na te denken voordat ze pijnstillers voorschrijven bij lagerugpijn.
‘Obstipatie in palliatieve fase vaak niet opgemerkt’
Zorgverleners moeten proberen chronische idiopathische obstipatie bij patiënten in de palliatieve fase te voorkomen door preventie of vroegtijdige signalering. Dat staat in de herziene richtlijn Obstipatie in de palliatieve fase, meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
Zorginstituut: avacopan niet vergoeden uit basispakket
Het geneesmiddel avacopan (Tavneos), voor de behandeling van granulamatose met polyangiitis of microscopische polyangitis, kan niet worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) vanwege een te hoge vraagprijs. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).
Wereldwijd tekort Visudyne houdt voorlopig aan
Het wereldwijde tekort aan Visudyne (verteporfine), voor de behandeling van bepaalde oogziekten, is voorlopig niet opgelost. Dat melden de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Nederlands Oogheelkundig Genootschap (NOG).
Weinig stijging voorschrijven opioïden op huisartsenposten
Het voorschrijven van opioïden op huisartsenposten in Nederland en België is nauwelijks toegenomen in de afgelopen jaren. Huisartsen in Nederland schrijven op de huisartsenpost wel vaker sterke opioïden voor, zoals morfine en oxycodon, dan huisartsen in Vlaanderen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel en de Universiteit van Antwerpen.
Anafylactische shock door allergie chloorhexidine
Een patiënt met een allergie voor chloorhexidine kreeg een anafylactische reactie na gebruik van Instillagel, een gel met de werkzame stoffen chloorhexidine en lidocaïne, en overleed aan de gevolgen. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Seksuele klachten bij antidepressiva en statines
Seksuele bijwerkingen zoals erectieproblemen en minder zin in seks komen het vaakst voor bij antidepressiva en statines. Dat blijkt uit onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb.
Waarschuwing voor doseerfouten bij toepassen belatacept
Bij gebruik van het nieuwe handelsproduct met belatacept (Nulojix) is alertheid geboden vanwege het risico op doseerfouten. Dit geeft de veiligheidscommissie van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), de PRAC, aan.
Veel voorschrijffouten tijdens coronapandemie
Bij veel van de eerste patiënten die in 2020 de post-covid-poli bezochten van het Amsterdam UMC zijn voorschrijffouten gemaakt. In tijden van crisis kan informatie over medicatie makkelijk in het gedrang komen, concluderen onderzoekers van dit ziekenhuis.
Psychische bijwerkingen bij gebruik montelukast
Montelukast kan psychische bijwerkingen veroorzaken zoals zenuwachtig en agressief gedrag, slaapproblemen, depressie of zelfmoordgedachten. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Terugdringen gebruik antipsychotica onder jongeren niet gelukt
Het gebruik van antipsychotica door jongeren is sinds de invoering van de Jeugdwet niet duidelijk verminderd, en de behandelingsduur is ook nauwelijks verkort. Opmerkelijk, omdat een van de doelen van deze nieuwe wet was het medicatiegebruik terug te dringen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.
NHG: oseltamivir tegen influenza alleen voor zeer kwetsbaren
Gebruik van het antivirale middel oseltamivir tegen influenza is alleen geïndiceerd bij mensen met een zeer hoog risico op een ernstig beloop. Dit geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de vernieuwde behandelrichtlijn over influenza.
Nieuwe gentherapie voor behandeling multipel myeloom
Voor volwassenen met recidiverend en refractair multipel myeloom komt binnenkort mogelijk een nieuwe behandeling beschikbaar. Volgens het Europees Medicijn Agentschap (EMA) is de nieuwe gentherapie ciltacabtagen autoleucel (Carvykti) geschikt voor de behandeling van deze vorm van kanker. Om die reden zou het middel een tijdelijke handelsvergunning moeten krijgen.
Nieuw coronamiddel goedgekeurd
Het combinatiepreparaat tixagevimab en cilgavimab (Evusheld) is door de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP goedgekeurd voor gebruik ter preventie van COVID-19.
Therapiekeuze bij diabetespatiënt wijkt af van NHG-richtlijn
Huisartsen schreven in 2020 regelmatig een ander geneesmiddel voor dan de eerste keus bij patiënten met diabetes mellitus type 2. In stap 3 kozen ze bij een derde van de patiënten voor het voorkeursmiddel insuline. Van de nieuwe gebruikers van insuline kreeg minder dan 30% het aanbevolen NPH-insuline, de overige patiënten startten direct met één van de duurdere langwerkende insulines.
Huisartsen schrijven weer vaker antibiotica voor
Sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen schrijven huisartsen weer meer antibiotica voor dan tijdens de pandemie, toen het aantal antibioticarecepten sterk daalde. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel, Instituut Verantwoord Medicijngebruik, Rijksuniversiteit Groningen en Maastricht Universiteit.
Veel patiënten gebruiken onnodig lang maagzuurremmers
90% van de patiënten die voor een langere periode sterke maagzuurremmers krijgen voorgeschreven, hebben daar geen indicatie voor volgens de richtlijn Maagklachten. Tussen huisartsen is weinig verschil in voorschrijfgedrag. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en Nivel, in samenwerking met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).