Geneesmiddelen
Inspectie onder de indruk na controle vaccinaties
Het vaccineren tegen COVID-19 is op professionele wijze vormgegeven en in heel korte tijd is een groot aantal zorgmedewerkers en cliënten gevaccineerd. Maar er zijn ook aandachtspunten, zoals de distributie van het vaccin en het borgen van de koude keten. Dat concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd na de eerste inspecties bij diverse vaccinatielocaties.
'Oxfordvaccin’ krijgt goedkeuring EMA
Het zogeheten ‘Oxfordvaccin’ van AstraZeneca is het derde vaccin tegen COVID-19 dat is goedgekeurd door de humane geneesmiddelencommissie van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Het vaccin kan worden gebruikt bij volwassenen vanaf 18 jaar en krijgt een voorwaardelijke handelsvergunning.
Meten hersenactiviteit voorspelt effect antidepressiva
Door de hersenactiviteit te meten met een EEG kan een psychiater beter antidepressiva voorschrijven dan op basis van de traditionele manier, met observatie en een gesprek. Dat concluderen onderzoekers van het Amsterdam UMC.
Lareb: weinig onverwachte bijwerkingen vaccin
Sinds de start van het vaccineren zijn tot en met 24 januari 996 meldingen binnengekomen van ruim 4430 vermoedelijke bijwerkingen van het Comirnaty-vaccin van Pfizer/BioNTech. Bij zes meldingen was sprake van een heftige allergische reactie. Dat blijkt uit het eerste wekelijkse rapport van Bijwerkingencentrum Lareb.
IGJ: norm blijft zes doses uit één flacon
Uit één bereide flacon van het Pfizer/BioNTech-vaccin mogen maximaal zes doses worden opgetrokken. Alleen ziekenhuizen kunnen hier onder bepaalde omstandigheden van afwijken en zeven doses optrekken. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Genitale klachten bij infuus met dexamethason
Patiënten die een infuus met dexamethason krijgen, kunnen hierna kortstondig genitale klachten ervaren. Dit meldt Bijwerkingcentrum Lareb naar aanleiding van drie meldingen.
Antioxidanten verlagen niet het risico op hartinfarct
Vitaminen met antioxiderende eigenschappen, zoals vitamine A en E, verlagen niet het risico op een hartinfarct. Dat blijkt uit een studie onder 900.000 Europeanen en Amerikanen van wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Vaccinatiebereidheid groot onder apothekers
Ruim 85% van de apothekers in Nederland wil zich laten vaccineren met een COVID-19-vaccin zodra dit mogelijk is. Van de apotheekmedewerkers zegt twee derde dit van plan te zijn. Dit blijkt uit een enquête van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht.
COPD-patiënten ervaren problemen met inhalator Duaklir Genuair
COPD-patiënten die de inhalator Duaklir Genuair gebruiken, kunnen problemen ervaren met inhaleren. Dat blijkt uit zestien meldingen die Bijwerkencentrum Lareb hierover heeft ontvangen.
Klinisch onderzoek in ziekenhuizen nog niet op orde
Klinisch onderzoek in de Nederlandse ziekenhuizen is op een goed niveau, maar de toestemmingsprocedure is niet overal op orde. In enkele gevallen voerden de onderzoekers al studiehandelingen uit voordat de proefpersonen schriftelijk toestemming hadden gegeven. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Kosten dure weesgeneesmiddelen blijven stijgen
De uitgaven aan weesgeneesmiddelen zijn toegenomen van € 235 miljoen in 2015 naar € 340 miljoen in 2019, een stijging van 45%. Na afloop van de marktexclusiviteit dalen de prijzen van deze dure geneesmiddelen niet of nauwelijks. Het aantal verzekerden dat werd behandeld met een weesgeneesmiddel steeg in vier jaar tijd met 52%. Dat blijkt uit cijfers van het Zorginstituut Nederland (ZIN).
Wel of geen fysio niet van invloed op opioïdengebruik bij lagerugpijn
Het gebruik van opioïden door patiënten met lagerugpijn lijkt niet samen te hangen met de duur en het aantal behandelingen voor fysio- of oefentherapie. Dat blijkt uit verkennend onderzoek van het Nivel, aan de hand van zorggegevens uit de database Nivel Zorgregistraties Eerstelijn.
Klachten na overstap naar ander hydrocortisonproduct
Patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie die hydrocortison gebruiken en overstappen op een ander product met hydrocortison kunnen klachten krijgen van ontregeling. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
‘Pak het verdienmodel van de farmaceutische industrie aan’
In de farmaceutische industrie wegen de belangen van aandeelhouders zwaarder dan de gezondheid van mensen. Dit winstgedreven systeem, dat leidt tot torenhoge prijzen en ontoegankelijke geneesmiddelen, moet veranderen. Dat schrijven GroenLinks en de Europese Groenen in een brief aan de Europese Commissie en regeringsleiders.
Opioïden vaak voorgeschreven voor lagerugpijn
Patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat, met name lagerugpijn, krijgen vaak een sterkwerkende opioïd voorgeschreven in de huisartsenpraktijk. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel naar het voorschrijven van opioïden door huisartsen in 2018.
Type cannabis bepalend voor invloed op rijgedrag
Gebuikers van cannabisproducten met tetrahydrocannabinol (THC), of combinaties van THC en cannabidiol (CBD), kunnen tot vier uur na het inhaleren beter niet de weg op gaan omdat hun rijgedrag hierdoor beïnvloed kan worden. Wanneer de cannabis alleen uit CBD bestaat is er geen merkbare beïnvloeding. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.
Boetes voor reclame voor geneesmiddelen
Verschillende farmaceutische bedrijven, communicatiebureaus en kranten hebben de afgelopen jaren een boete of waarschuwing gekregen omdat zij reclame hebben gemaakt voor een geneesmiddel. Dat blijkt uit onderzoek van veertien marketingcampagnes van twaalf farmaceutische bedrijven, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Brussel zet in op krachtige farmaceutische sector in Europa
Alle Europeanen moeten kunnen beschikken over hoogwaardige geneesmiddelen tegen een betaalbare prijs, en de Europese farmaceutische industrie moet weer kunnen floreren. Dat is het doel van de farmaceutische strategie voor Europa, die de Europese Commissie heeft gelanceerd.
FDA registreert bamlanivimab voor behandeling COVID-19
Het monoklonaal antilichaam bamlanivimab, voor de behandeling van milde tot matig ernstige COVID-19, is in een spoedprocedure onder voorwaarden geregistreerd door de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA).
‘Venetoclax alleen tegen lagere prijs in basispakket’
Venetoclax heeft een positief effect op het verloop van chronische lymfatische leukemie, maar over het effect op de algehele overleving en de kwaliteit van leven is nog weinig bekend. Het Zorginstituut (ZIN) adviseert daarom de minister voor Medische Zorg het geneesmiddel alleen tot het basispakket toe te laten na onderhandeling over de prijs.