Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

Extra stimulans EMA voor ontwikkeling weesgeneesmiddelen

Om de ontwikkeling van weesgeneesmiddelen extra te stimuleren hoeft de academische wereld niet langer te betalen voor wetenschappelijk advies van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). De kosten voor dergelijke adviezen liepen tot voor kort in de tienduizenden euro’s.

Geneesmiddelen PW27/28 - 24-06-2020

‘Tests ongeschikt voor meten effect andexanet alfa’

Commerciële tests voor het meten van de anti-fXa-activiteit zijn ongeschikt om het effect van andexanet alfa (Ondexxya) te bepalen vanwege de kans op overdosering. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners het effect van andexanet alfa te bepalen aan de hand van klinische parameters.

Geneesmiddelen PW27/28 - 24-06-2020

Sanquin verzamelt plasma voor geneesmiddel COVID-19

Bloedbank Sanquin gaat op grote schaal plasma van herstelde patiënten met COVID-19 verzamelen. Dit convalescent plasma bevat neutraliserende antistoffen voor de behandeling van COVID-19 of om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) draagt € 10 miljoen aan dit project.

Geneesmiddelen PW27/28 - 22-06-2020

Van Rijn bezorgd over substitutie paracetamol naar opioïden

Dat paracetamol (1000 mg) en enkele vitaminen en mineralen niet meer worden vergoed zorgt voor minder voorschriften, maar leidt ook tot ongewenst substitueren naar risicovollere opioïden, concludeert Nivel. Ook blijkt dat artsen en apothekers te weinig communiceren met patiënten over deze veranderingen in hun medicatiegebruik. “Zorgwekkend”, stelt minister Martin van Rijn van Medische Zorg.

Algemeen, Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW26 - 18-06-2020

Horizonscan: veel nieuwe geneesmiddelen voor COVID-19

Voor COVID-19 zijn honderden merkgeneesmiddelen in ontwikkeling die naar verwachting in de komende twee jaar op de markt komen. Ook het aantal nieuwe medicijnen en indicatie-uitbreidingen voor andere ziektebeelden neemt toe. Dat blijkt uit de Horizonscan van Zorginstituut Nederland (ZIN).

Geneesmiddelen PW26 - 16-06-2020

Aanpassing bijsluiters promethazine na hallucinaties

Promethazine kan hallucinaties veroorzaken, zo blijkt uit elf meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. Bij drie gebruikers was sprake van een overdosering. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vraagt medicijnbedrijven een waarschuwing op te nemen in de bijsluiters.

Geneesmiddelen PW26 - 16-06-2020

Diabetesmedicijn doorloopt als eerste versnelde procedure

Diabetesmedicijn Rybelsus - semaglutide in de vorm van tabletten - is het eerste geneesmiddel dat de procedures bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Zorginstituut Nederland (ZIN) tegelijkertijd heeft doorlopen en daardoor veel sneller beschikbaar is voor patiënten. De komende tijd worden nog twee middelen op deze wijze beoordeeld.

Geneesmiddelen PW25 - 12-06-2020

Waarschuwing inspectie aan tien handelaren melatonineproducten

Tien bedrijven die melatonine-houdende producten verhandelen hebben een schriftelijke waarschuwing gekregen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), omdat zij niet voldeden aan de Geneesmiddelenwet. De fabrikanten hadden geen fabrikanten- of groothandelsvergunning, terwijl voor de geïnspecteerde middelen geen handelsvergunning was afgegeven.

Geneesmiddelen PW24 - 03-06-2020

IGJ legt boetes op voor reclame homeopathische middelen

Zeven bedrijven of personen hebben een boete gekregen voor reclame op internet voor niet-geregistreerde homeopathische geneesmiddelen tegen onder meer griep, kinkhoest, malaria en het coronavirus. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.

Geneesmiddelen PW24 - 03-06-2020

ACM: geen overtreding regels bij verdelen ic-medicatie

Ziekenhuisapotheken en groothandels mogen tijdens de coronacrisis samenwerken en voorraden onderling verdelen om mogelijke tekorten aan ic-geneesmiddelen te voorkomen. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaald, nadat het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) daarvoor toestemming had gevraagd.

Geneesmiddelen 27-05-2020

Sterke stijging kosten dure geneesmiddelen

De uitgaven aan dure geneesmiddelen voor medisch-specialistische zorg zijn in 2018 gestegen met bijna 10% tot € 2,7 miljard. Deze kosten nemen snel toe door de introductie van nieuwe medicatie en het groeiend aantal patiënten, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Geneesmiddelen PW21 - 12-05-2020 1 reactie

Lareb: bijwerkingen bij hydrocortison bereid door apothekers

Bij verschillende hydrocortisontabletten en -capsules bereid door apothekers zijn bijwerkingen gemeld, onder meer het ontstaan van een levensbedreigende Addison-crisis. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen 11-05-2020

Extra maatregelen na vergeten eerste pil

Vrouwen die de eerste anticonceptiepil vergeten direct na de stopweek, krijgen vanaf nu het advies om seks uit te stellen of een condoom te gebruiken totdat weer zeven pillen aaneengesloten zijn geslikt. Dit nieuwe beleid, dat geldt voor de eenfasecombinatiepil met ethinylestradiol, staat in de herziene NHG-Standaard Anticonceptie die deze week is gepubliceerd.

Geneesmiddelen PW19 - 08-05-2020

SWAB raadt gebruik (hydroxy)chloroquine af bij COVID-19

Het off-label voorschrijven van chloroquine en hydroxychloroquine bij COVID-19-patiënten wordt afgeraden, omdat onderzoeken consistent geen of potentieel weinig klinisch effect laten zien, terwijl relevante QT-afwijkingen wel frequent kunnen optreden. Dit staat in de nieuwste versie van het COVID-19-behandeladvies van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB).

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 06-05-2020

IGJ: geen inspecties op productie en distributie medicatie

Vanwege de COVID-19 pandemie worden certificaten van fabrikanten en vergunninghouders voor productie en distributie van geneesmiddelen automatisch verlengd tot eind 2021. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die hiermee het advies volgt van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

Algemeen, Geneesmiddelen PW19 - 29-04-2020

‘Bemoedigende resultaten conestat alfa bij COVID-19’

Voor de behandeling van ernstige longontsteking hebben vijf COVID-19-patiënten de recombinante humane C1-esteraseremmer conestat alfa (Ruconest) toegediend gekregen, met “bemoedigende resultaten”. Dat meldt het farmaceutisch bedrijf Pharming Group uit Leiden.

Geneesmiddelen 23-04-2020

CBG: ernstige bijwerkingen chloroquine en hydroxychloroquine

Chloroquine en hydroxychloroquine kunnen ernstige hartritmestoornissen veroorzaken bij patiënten met COVID-19, in sommige gevallen met dodelijke afloop. Met name in een hoge dosering of in combinatie met andere medicijnen. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Lareb roept op ernstige bijwerkingen zo snel mogelijk te melden.

Geneesmiddelen PW18 - 23-04-2020

Etravirine en conestat alfa goedgekeurd vanaf 2 jaar

Conestat alfa (Ruconest), bedoeld voor de behandeling van acute aanvallen bij erfelijk angio-oedeem door C1-esteraseremmerdeficiëntie, mag nu ook worden gebruikt bij kinderen vanaf 2 jaar.

Geneesmiddelen PW17 - 22-04-2020

Hemolyse bij gebruik hydroxychoroquine en G6PD-deficiëntie

Bij het gebruik van hydroxychloroquine bij COVID-19 moeten artsen letten op symptomen van hemolyse bij patiënten met glucose-6-fosfaat-dehydrogenase (G6PD)-deficiëntie. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen 21-04-2020

Axicabtagene ciloleucel in basispakket

Axicabtagene ciloleucel (Yescarta) wordt opgenomen in het basispakket na succesvolle onderhandeling over de prijs.

Geneesmiddelen PW17 - 21-04-2020

Document acties

Back to top