Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

Rechter: AstraZeneca maakte winst ten koste van Menzis

Door een te hoge prijs voor haar tabletten Seroquel met vertraagde afgifte te vragen, heeft fabrikant AstraZeneca ten onrechte winst gemaakt ten koste van zorgverzekeraar Menzis. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald. AstraZeneca moet nog een nader te bepalen schadevergoeding betalen aan de zorgverzekeraar.

Algemeen, Geneesmiddelen PW43 - 14-10-2020

‘Medicijnresten risico voor oppervlaktewater’

Medicijnresten vormen een risico voor de kwaliteit van het oppervlaktewater in Nederland, bevestigt een nieuwe studie door RIVM en kennisinstituut Deltares. Onderzoekers analyseerden meetgegevens van waterbeheerders uit 2017 en 2018.

Geneesmiddelen PW43 - 12-10-2020

Ziekenhuisapotheken mogen remdesivir uitwisselen

Door een tekort aan remdesivir voor de behandeling van patiënten met COVID-19 is het ziekenhuisapotheken toegestaan deze virusremmer onderling uit te wisselen. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.

Geneesmiddelen PW42 - 07-10-2020 1 reactie

Pijnlijke rode bulten door azathioprine

Bij gebruik van azathioprine kunnen door een overgevoeligheidsreactie pijnlijke bulten (erythema nodosum) ontstaan. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen PW42 - 07-10-2020

‘Huisartsen schrijven nog te vaak antibiotica voor’

Met een eerstelijns antibiotica-scan gaat Nivel in kaart brengen op welke punten het voorschrijven van antibiotica in de huisartsenpraktijk afwijkt van de richtlijnen. Volgens het onderzoeksinstituut schrijven huisartsen nog vaak een antibioticum voor terwijl dit niet is geïndiceerd.

Algemeen, Geneesmiddelen PW42 - 07-10-2020

Kritisch advies over drie dure geneesmiddelen

Drie dure geneesmiddelen voor achtereenvolgens niercelkanker, borstkanker en ernstige depressie kunnen niet of alleen voor specifieke patiëntengroepen uit het basispakket vergoed worden. Dat blijkt uit een beoordeling van het Zorginstituut (ZIN).

Geneesmiddelen PW42 - 06-10-2020

CHMP start beoordeling eerste coronavaccin

Voor het zogenaamde 'Oxfordvaccin' zijn de eerste resultaten van het onderzoek aangeleverd bij het Europees Comittee for Medicinal Products for Human Use (CHMP). Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat namens Nederland in dit comité zit.

Geneesmiddelen 02-10-2020

Eerste daling aantal recepten opioïden na jaren

Het aantal recepten voor sterkwerkende opioïden zoals oxycodon en morfine is vorig jaar gedaald met 6,4 % ten opzichte van 2018. Hiermee is de jarenlange stijging van het gebruik van opioïden doorbroken. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) en de Taakgroep Gepast gebruik opioïden.

Geneesmiddelen 01-10-2020

€ 30 miljoen voor veelbelovend kankeronderzoek

Voor onderzoek naar een innovatieve immuuntherapie die het eigen afweersysteem in staat stelt kankercellen onschadelijk te maken, ontvangt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een monstersubsidie van € 30 miljoen van Zorginstituut Nederland (ZIN) en ZonMW.

Geneesmiddelen PW 40/41 - 25-09-2020

ACM tikt AbbVie op vingers voor inkoopkortingen

AbbVie, fabrikant van het reumageneesmiddel Humira, zal ziekenhuizen niet via een kortingssysteem dwingen grotendeels of exclusief bij AbbVie in te kopen. Dat heeft de fabrikant verklaard aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die onderzoek deed naar mogelijk misbruik van een machtspositie door AbbVie.

Geneesmiddelen, Industrie PW 40/41 - 25-09-2020

Dexamethason effectief bij coronapatiënt aan beademing

Dexamethason is effectief bij de behandeling van patiënten met COVID-19 die zuurstof krijgen toegediend of aan de beademing liggen. Dat concludeert de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) na beoordeling van verschillende onderzoeken, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW 40/41 - 22-09-2020

Helft patiënten in palliatieve fase krijgt twijfelachtig herhaalrecept

Bij 45% van alle patiënten in de palliatieve fase heeft de huisarts in de laatste drie maanden een herhaalrecept van geen of twijfelachtige klinische waarde voorgeschreven. Dat blijkt uit cijfers over 2017 die zijn onderzocht door het Nivel, Expertisecentrum Palliatieve Zorg en Integraal Kankercentrum Nederland.

Geneesmiddelen PW38 - 10-09-2020

Depressieve stemming door anastrozol

Bij het gebruik van anastrozol kunnen patiënten depressieve gevoelens krijgen. Dat blijkt uit veertien meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen PW38 - 07-09-2020

Betere levensverwachting bij nierfalen door dapagliflozine

Dapagliflozine verlaagt het risico op nierdialyse, ziekenhuisopname door hartfalen en sterfte bij patiënten met chronische nierziekte met 44%. Dat blijkt uit onderzoek in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Geneesmiddelen PW37 - 03-09-2020

Haaruitval door gebruik dimethylfumaraat

Patiënten met multiple sclerose of psoriasis kunnen door het gebruik van dimethylfumaraat last krijgen van haaruitval. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen PW37 - 02-09-2020

Colchicine verlaagt kans op nieuwe hart- en vaatziekte

Het jicht-geneesmiddel colchicine verlaagt met 30% de kans op nieuwe hart- of vaatziekte bij patiënten die ooit een hartinfarct hebben gehad of last hebben van vernauwde kransslagaders. Dat blijkt uit onderzoek van cardiologen uit Nederland en Australië, mede gefinancierd door de Hartstichting en ZonMw.

Geneesmiddelen PW37 - 02-09-2020

Meldingen agressieve patiënten door vortioxetine

Het antidepressivum vortioxetine kan leiden tot agressie en agitatie, blijkt uit zes meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. Wereldwijd zijn 76 meldingen binnengekomen.

Geneesmiddelen PW36 - 27-08-2020

‘Virtuele kinderen’ bepalen de optimale kinderdosering

Met voorspellende modellen of ‘virtuele kinderen’ gaat het Radboudumc onderzoeken wat de optimale dosering is voor kinderen van verschillende leeftijden. De Bill & Melinda Gates Foundation subsidieert het onderzoek.

Geneesmiddelen PW36 - 27-08-2020

Hartritmestoornis door xylometazoline bij LQTS-patiënt

Patiënten met het lang-QT-intervalsyndroom (LQTS) kunnen hartritmestoornissen krijgen na gebruik van het vrij verkrijgbare xylometazoline. Dat blijkt uit twee meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen PW36 - 24-08-2020

‘Onvoldoende openheid klinische studies in Nederland’

Nederlandse bedrijven, onderzoeksinstellingen en universiteiten maken de resultaten van slechts 3% van de klinische studies openbaar. Een gevaar voor patiënten en een verspilling van publiek geld, stelt de ngo Health Action International (NHI).

Algemeen, Geneesmiddelen PW35 - 20-08-2020

Document acties

Back to top