Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

Grote verschillen in voorschrijven opioïden ziekenhuizen

Pijn na operatieve ingrepen is de meest voorkomende reden om opioïden voor te schrijven door medisch specialisten. Afhankelijk van het ziekenhuis krijgt bij een heupfractuur tussen 20 en 72% van de patiënten een recept voor opioïden voor gebruik buiten het ziekenhuis. Dat blijkt uit een data-analyse van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in vijftien ziekenhuizen.

Algemeen, Geneesmiddelen 15-05-2023

PRAC waarschuwt opnieuw voor fluorchinolonen

Bij het gebruik van fluorchinolonen bestaat een verhoogd risico op langdurige en mogelijk irreversibele schade aan spieren en het zenuwstelstel. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC vraagt opnieuw aandacht voor deze risico's.

Geneesmiddelen 15-05-2023

Meer aandacht nodig voor inleveren ongebruikte medicatie

Een kwart van de inwoners van Noord-Nederland geeft aan dat zij ongebruikte geneesmiddelen nooit inleveren bij een apotheek of milieustraat. Terwijl een derde zegt dit altijd wel te doen. Dat blijkt uit onderzoek van het lectoraat Transformational Media van NHL Stenden Hogeschool.

Algemeen, Geneesmiddelen 11-05-2023

Diabetesfonds wil minder medicatie en gezonder leven

Patiënten met diabetes type 2 moeten in plaats van geneesmiddelen als eerste behandeling hulp krijgen bij het aanpassen van hun leefstijl. Die oproep doet het Diabetes Fonds aan onder meer politiek, zorgverzekeraars en zorgprofessionals.

Algemeen, Geneesmiddelen 11-05-2023

Eerder optimale dosering antidepressiva met farmacogenetica

Op basis van de genetisch bepaalde afbraaksnelheid kan de dosering van tricyclische antidepressiva (TCA) worden aangepast. Hierdoor krijgt de patiënt bijna een week eerder een optimale dosis tegen depressie, in vergelijking met de huidige aanpak. Dit blijkt uit onderzoek van onder andere het Radboudumc.

Geneesmiddelen PW20en21 - 10-05-2023

Klacht IVM tegen elf afslankklinieken voor reclame obesitasmedicatie

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft een klacht ingediend bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) tegen elf afslankklinieken die reclame maken voor obesitasmedicijnen. Volgens het IVM is dit potentieel gevaarlijk voor de gezondheid van patiënten.

Algemeen, Geneesmiddelen PW20en21 - 08-05-2023

Zorginstituut adviseert lanadelumab op te nemen in GVS

Lanadelumab (Takhzyro) kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert Zorginstituut Nederland minister Kuipers van VWS. Het middel is geregistreerd voor de routinematige preventie van terugkerende aanvallen van erfelijk angio-oedeem (HAE) bij patiënten van 12 jaar en ouder.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 02-05-2023

Tuberculosevaccin beschermt niet tegen corona

Het tuberculosevaccin Bacillus Calmette-Guérin (BCG) beschermt zorgverleners niet tegen COVID-19. Dat blijkt uit internationaal onderzoek, meldt het UMC Utrecht, dat het Europese deel coördineerde.

Geneesmiddelen PW18 - 28-04-2023

Europese Commissie wil betaalbare medicijnen voor alle burgers

De Europese Commissie vindt dat nieuwe medicijnen goedkoper moeten worden en beter toegankelijk voor alle patiënten in Europa. Hiervoor is een grondige herziening nodig van de geneesmiddelenwetgeving, de meest uitgebreide in meer dan twintig jaar.

Algemeen, Geneesmiddelen, Industrie PW18 - 28-04-2023

‘Winterslaapmedicijn’ beschermt mogelijk tegen sepsis

Met een nieuw geneesmiddel dat de mechanismen nabootst van winterslaap hebben onderzoekers muizen met sepsis weten te beschermen tegen orgaanfalen. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Geneesmiddelen PW18 - 24-04-2023

Juiste injectietechniek belangrijk bij triamcinolonacetonide

Op de injectieplaats na injecties met triamcinolonacetonide kunnen deuken ontstaan. Een juiste injectietechniek kan het risico op deze bijwerking verminderen. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen 19-04-2023 1 reactie

DOAC’s snel opgenomen in voorschrijfgedrag huisarts

Bij het voorschrijven van orale anticoagulantia voor nieuwe patiënten met boezemfibrilleren kiezen huisartsen in de meeste gevallen voor DOAC’s. Patiënten die al langer boezemfibrilleren hebben en bloedverdunners gebruiken, krijgen voornamelijk vitamine K-antagonisten. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Geneesmiddelen PW17 - 19-04-2023

Meer complicaties binnen drie maanden na stoppen pil

Bij vrouwen die binnen drie maanden nadat ze zijn gestopt met de pil zwanger worden komt vaker zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte voor. Het type pil is ook van invloed op deze complicaties. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc bij ruim zevenduizend zwangerschappen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW16 - 14-04-2023

Libmeldy te duur voor opname in pakket

Het geneesmiddel Libmeldy, een eenmalige gentherapie voor de erfelijke stofwisselingsziekte metachromatische leukodystrofie, wordt niet toegelaten tot het verzekerd pakket van de zorgverzekering. Na onderhandelingen concludeert VWS-minister Ernst Kuipers dat de leverancier niet bereid is een lagere prijs te vragen.

Geneesmiddelen PW16 - 13-04-2023

NHG: lokale en orale behandeling schurft even effectief

Zowel de lokale behandeling met bijvoorbeeld permetrine als de orale behandeling met ivermectine vormen de eerste stap in de medicamenteuze therapie van schurft, geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan. Hiermee sluit de huisartsenorganisatie zich aan bij de behandeladviezen in de LCI-richtlijn Scabiës.

Geneesmiddelen PW16 - 11-04-2023

Nieuw vaccin RS-virus effectief en veilig

Een nieuw vaccin tegen het RS (respiratoir syncytieel)-virus is effectief en veilig bij zwangere vrouwen. Dit blijkt uit onderzoeken van kinderartsen verbonden aan het UMC Utrecht.

Geneesmiddelen 07-04-2023

Wandelen verergert spierpijn niet bij gebruikers statines

Gebruikers van statines krijgen door wandelen niet meer last van spierpijn, vermoeidheid of spierschade. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc onder deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse. Ook zij kunnen volgens de onderzoekers daarom een fysiek actieve leefstijl hebben, wat bijdraagt aan preventie van hart- en vaatziekten.

Geneesmiddelen 05-04-2023

Postcodeloterij doneert € 1 miljoen voor therapieën kinderen

De medische onderzoeksorganisatie Drugs for Neglected Diseases initiative (DNDi) krijgt € 1 miljoen van de Postcodeloterij om nieuwe en betere behandelingen te ontwikkelen voor kinderen die getroffen worden door verwaarloosde tropische ziekten.

Geneesmiddelen 04-04-2023

Prijs Trodelvy te hoog voor opname in basispakket

Het geneesmiddel Trodelvy voor triple-negatieve borstkanker wordt niet opgenomen in het basispakket verzekerde zorg omdat de leverancier niet akkoord gaat met een maatschappelijk aanvaardbare prijs. Volgens het Zorginstituut Nederland staat de prijs die de leverancier vraagt niet in verhouding tot de gezondheidswinst die het oplevert.

Geneesmiddelen PW14 - 30-03-2023

Nieuwe kankermedicijnen hebben beperkt effect op overleving

Bij patiënten met uitgezaaide kanker is in de afgelopen drie decennia bij de meeste tumorsoorten de overleving beperkt toegenomen. In die periode werden meer dan tachtig nieuwe medicijnen geïntroduceerd. Dat blijkt uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Geneesmiddelen PW14 - 29-03-2023

Document acties

Back to top