Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

NHG: DOAC en VKA even effectief bij diepveneuze trombose

Directwerkende orale anticoagulantia (DOAC’s) en vitamine K-antagonisten (VKA’s) zijn in de behandeling van diepveneuze trombose (DVT) gelijkwaardig wat betreft effectiviteit. Dit geeft huisartsenorganisatie NHG aan in de herziene standaard Diepveneuze trombose en longembolie.

Geneesmiddelen PW46 - 14-11-2023

Haloperidol effectief bij behandeling delier op intensive care

Het geneesmiddel haloperidol heeft op de intensive care een rol bij het behandelen van symptomen van delier. Patiënten zijn door het antipsychoticum minder onrustig. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in acht Nederlandse ziekenhuizen.

Geneesmiddelen PW46 - 08-11-2023

Ruim 77.000 illegale medicijnen in beslag genomen

Bij de jaarlijkse internationale actie Pangea zijn meer dan 700 pakketten met ruim 77.000 illegale geneesmiddelen aangetroffen. Net als vorige jaren bevatten de pakketten veel erectiemiddelen en doping-gerelateerde middelen zoals anabolen. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Geneesmiddelen PW46 - 07-11-2023

Jaren verschil in toegang tot kankermedicijnen in Europa

Kankerpatiënten krijgen in Europa niet allemaal tegelijk toegang tot de nieuwste geneesmiddelen, na goedkeuring door het Europees Medicijn Agentschap (EMA). Deze periode kan variëren van één jaar voor goedkeuring tot zeven jaar daarna, blijkt uit onderzoek onder ziekenhuisapothekers van negentien ziekenhuizen in zes Europese landen, meldt het Antoni van Leeuwenhoek.

Geneesmiddelen PW45 - 02-11-2023

NHG: voorkeur voor DOAC bij atriumfibrilleren

Bij nieuwe patiënten met atriumfibrilleren gaat binnen de orale anticoagulantia de voorkeur uit naar een direct werkende orale anticoagulans (DOAC). Dit adviseert huisartsenorganisatie NHG in de herziene standaard Atriumfibrilleren.

Geneesmiddelen PW44 - 31-10-2023

Generieke toestemming IGJ voor leveren op artsenverklaring

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geeft vanaf vandaag generieke toestemming voor het leveren van een aantal niet-geregistreerde geneesmiddelen op artsenverklaring. Apothekers hoeven voor deze middelen niet meer afzonderlijk vooraf toestemming te vragen aan de inspectie. De artsenverklaringen moeten nog wel worden ingevuld en bijgehouden.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW45 - 30-10-2023

PRAC-conclusie: geen verband schildklierkanker en GLP-1-agonisten

Het gebruik van GLP-1-agonisten lijkt niet gelinkt aan het optreden van schildklierkanker. Dit geeft de Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC aan na bevindingen uit verschillende studies te hebben beoordeeld.

Geneesmiddelen 30-10-2023

Laat je leven niet beperken door vervelende allergieën

In de medische wereld van tegenwoordig wordt er niet vaak gesproken over allergieën. Als je naar de dokter gaat, is de kans groot dat die zegt “oh, dat is máár een allergie.” En dat is eigenlijk best gek, want veel mensen hebben veel last van allergieën. Bovendien kan een allergie een grote impact hebben op je gemoedstoestand en welzijn in het dagelijks leven. Daarom duiken we in deze tekst wat dieper in op de impact van allergieën en wat voor behandelingen er mogelijk zijn. Want hoewel het niet zo bekend is, zijn er meerdere uitstekende behandelopties voor allergieën beschikbaar.

Geneesmiddelen 30-10-2023

Overlijdens door hyperkaliëmie bij (liposomaal) amfotericine B

Intraveneuze (liposomaal) amfotericine B behandeling kan leiden tot een ernstige, onbehandelbare hyperkaliëmie die optreedt tijdens of binnen enkele uren na start van de infusie. Zes patiënten zijn hieraan overleden, blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb ontving. Hyperkaliëmie staat in de bijsluiter, maar het risico wordt niet beschreven.

Geneesmiddelen 27-10-2023

Neurologen ontwikkelen model doelmatig voorschrijven MS-medicatie

Meer patiënten met multiple sclerose een betere behandeling geven met dezelfde kosten. Met dat doel hebben neurologen en gezondheidseconomen van het Erasmus MC een model ontwikkeld om de beste en goedkoopste MS-medicijnen voor te schrijven.

Geneesmiddelen PW44 - 27-10-2023

Twee studies tonen doorbraak in behandeling blaaskanker

Het combineren van immuuntherapie met chemotherapie of met het nieuwe geneesmiddel enfortumab vedotin bij uitgezaaide blaaskanker vergroot de kans op overleving aanzienlijk. Dat blijkt uit de resultaten van twee fase-3-studies, meldt onderzoeksinstituut Antoni van Leeuwenhoek, dat spreekt van een doorbraak.

Geneesmiddelen PW44 - 26-10-2023

Simvastatine verbetert uitkomsten voor coronapatiënt

Starten met simvastatine verbetert waarschijnlijk de uitkomst van ernstig zieke patiënten met COVID-19. Als 33 patiënten worden behandeld met simvastatine bovenop de standaardzorg voor corona, overleeft één patiënt meer dan zonder simvastatine-behandeling. Dit blijkt uit een wereldwijde studie, meldt het UMC Utrecht.

Algemeen, Geneesmiddelen PW44 - 25-10-2023

Rol apotheker bij gebruik bupropion door rokers

Apothekers hebben een rol in het begeleiden van mensen die willen stoppen met roken en daarvoor het ontwenningsmiddel bupropion gebruiken. Dit staat in de herziene richtlijn Tabaksontmoediging in het ziekenhuis.

Geneesmiddelen 19-10-2023

EMA waarschuwt voor vervalste Ozempic-pennen

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) waarschuwt voor voorgevulde pennen die valselijk zijn gelabeld als het diabetesmedicijn Ozempic (semaglutide). De vervalste pennen, met Duitse labels, zijn aangetroffen bij groothandels in de EU en het Verenigd Koninkrijk en zijn afkomstig van groothandelaren in Oostenrijk en Duitsland.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW43 - 19-10-2023

Nieuw middel voor patiënten met multipel myeloom

Voor patiënten met multipel myeloom die verschillende behandelingen hebben gehad, komt een nieuwe behandeling dichterbij. De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft een voorwaardelijke vergunning geadviseerd voor het oncolyticum elranatamab (Elrexfio).

Geneesmiddelen PW43 - 16-10-2023

Grote partij illegale tabletten met sildenafil opgespoord

Tijdens doorzoekingen begin deze week in het zuiden van het land is een grote partij illegale geneesmiddelen met de potentieverhogende stof sildenafil in beslag genomen. Ook werd ruim € 140.000 aan contanten, negen goudstaven en drugs aangetroffen. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Geneesmiddelen PW42 - 12-10-2023

Anticholinerge medicatie staken bij risico op delier

Geriatrische patiënten kunnen door een ingreep of ernstige aandoening een hoger risico lopen op het ontwikkelen van een delier. In zulke gevallen zouden artsen de behandeling met anticholinerge medicatie moeten staken. Dit advies wordt gegeven in de herziene richtlijn Delier bij volwassenen en ouderen.

Geneesmiddelen PW42 - 12-10-2023

Nasale corticosteroïden gunstig bij neusbijholteontsteking

Nasale corticosteroïden behoren tot de eerstelijnsbehandeling van patiënten met een chronische neusbijholteontsteking. Dit geeft de Nederlandse Vereniging voor KNO-heelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied aan in de herziene richtlijn Chronische rhinosinusitis en neuspoliepen.

Geneesmiddelen PW42 - 09-10-2023

Forse toename uitgaven aan dure oncolytica in tien jaar

In de afgelopen tien jaar zijn de uitgaven aan dure oncolytica fors gestegen: in 2012 werd een kwart van het totale geneesmiddelenbudget besteed aan deze middelen, in 2021 was dat meer dan de helft. Bij een aantal patiëntengroepen kan het leven met deze middelen succesvol verlengd worden. Dat blijkt uit een analyse van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Geneesmiddelen 05-10-2023

Nieuwe doseeradviezen: amoxicilline oraal bij neonaten

Voor het toepassen van amoxicillinedrank bij neonaten zijn nieuwe doseeradviezen opgesteld. Dit volgt uit een farmacokinetiekstudie naar de orale toediening van het antibioticum in het Erasmus MC.

Geneesmiddelen PW40en41 - 28-09-2023

Document acties

Back to top