Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

Blokhuis steunt strijd tegen geneesmiddelkaping

Staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) waardeert initiatieven die strijden tegen geneesmiddelkaping, zoals het nieuwe platform van samenwerkende ziekenhuizen en bereidingsapotheek A15, dat zelf apotheekbereidingen gaat registreren. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van D66-Kamerlid Wieke Paulusma.

Algemeen, Geneesmiddelen PW42 - 12-10-2021

Preventief gebruik scopolaminebutyl voorkomt reutelen in stervensfase

Door preventieve toediening van scopolaminebutyl kan reutelen in de stervensfase bij de helft van de mensen worden voorkomen. Dat stellen onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum.

Algemeen, Geneesmiddelen 08-10-2021

KNAW: breng geneesmiddel sneller bij patiënt

Om wetenschappers te ondersteunen bij het ontwikkelen van geneesmiddelen moet er landelijke coördinatie komen, zodat patiënten sneller en efficiënter toegang krijgen tot nieuwe therapieën. Daarvoor pleit de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Algemeen, Geneesmiddelen 06-10-2021

Verbeterde prikkelverwerking bij autistische kinderen door bumetanide

Bumetanide verbetert prikkelverwerking bij autistische kinderen. Dat stellen onderzoekers verbonden aan het Amsterdam UMC.

Algemeen, Geneesmiddelen 05-10-2021

Leiden verwijdert actief medicijnresten uit afvalwater

Hoogheemraadschap van Rijnland gaat als eerste waterschap in Nederland medicijnresten met actief kool verwijderen uit afvalwater. Bij de waterzuivering in Leiden Noord is gisteren een nieuwe installatie in gebruik genomen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW40en41 - 01-10-2021 1 reactie

Levomepromazine vergoed in palliatieve fase

Levomepromazine (Nozinan), voor gebruik bij palliatieve sedatie in de thuissituatie, kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).

Geneesmiddelen PW40en41 - 30-09-2021

Patiënt en reumatoloog hebben verschillend beeld van bijwerkingen

Reumatologen hebben over het algemeen een goed beeld van de mentale belasting door bijwerkingen van biologicals. Minder aandacht gaat naar de gevolgen voor het dagelijks leven en de zelfredzaamheid van de patiënt. Dat blijkt uit onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb, dat is gepubliceerd in het ReumaMagazine.

Geneesmiddelen 29-09-2021

Veelbelovende kankermedicijnen tijdelijk in het pakket

Twee tumor-agnostische geneesmiddelen tegen zeldzame kanker, larotrectinib en entrectinib, worden vanwege de hoge verwachtingen van medisch specialisten tijdelijk vergoed uit het basispakket. Dat heeft de minister voor Medische Zorg besloten op advies van het Zorginstituut Nederland (ZIN).

Geneesmiddelen PW40en41 - 28-09-2021

Advies paracetamol bij zwangerschap ongewijzigd

Het advies voor gebruik van paracetamol bij pijn en koorts tijdens de zwangerschap kan ongewijzigd blijven, stelt kenniscentrum Moeders van Morgen. Paracetamol is voor zwangeren nog steeds de beste keus bij hevige pijn en koorts, maar het dient in een zo laag mogelijke, effectieve dosering te worden gebruikt.

Algemeen, Geneesmiddelen PW40en41 - 24-09-2021

Nieuwe keuzetabel NHG voor inhalatoren

Voor het maken van een keuze tussen inhalatoren kunnen zorgverleners gebruikmaken van een nieuw keuzehulpmiddel van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG): een keuzetabel waarin de verschillende kenmerken per inhalator worden genoemd. Zo is onder meer terug te vinden welke inhalatoren geschikt zijn voor de verschillende inhalatietechnieken.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW39 - 23-09-2021 1 reactie

Nieuwe CGRP-remmers voor migraine in basispakket

Drie nieuwe CGRP-remmers voor chronische migraine – erenumab (Aimovig), fremanezumab (Ajovy) en galcanezumab (Emgality) – kunnen onder voorwaarden worden vergoed uit het basispakket. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN) aan de minister van Medische Zorg.

Algemeen, Geneesmiddelen PW39 - 21-09-2021

Wereldwijd tekort tocilizumab dreigt door corona

Door de stijgende vraag wereldwijd naar ontstekingsremmer RoActemra (tocilizumab) in de intraveneuze vorm raakt de voorraad op. Het middel wordt ook off-label gebruikt bij ernstig zieke COVID-19-patiënten. In Nederland is RoActemra nog beschikbaar, maar de voorraad is beperkt. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW38 - 15-09-2021

Advies: vergoed roxadustat uit basispakket

Roxadustat (Evrenzo), een medicijn dat kan worden ingezet bij anemie, kan worden vergoed uit het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN) aan de minister voor Medische Zorg.

Geneesmiddelen PW38 - 14-09-2021

BENU en CZ stoppen traditionele bekostiging apotheekzorg

Apotheekketen BENU en zorgverzekeraar CZ zijn een vijfjarige samenwerking aangegaan om de farmaceutische dienstverlening opnieuw vorm te geven. Door het wegnemen van de volumeprikkel en het instellen van een vaste vergoeding per verzekerde kunnen BENU-apothekers zich meer gaan richten op de behoeften van klanten.

Algemeen, Geneesmiddelen PW37 - 09-09-2021 1 reactie

Voorwaarden voor vergoeding cladribine (Mavenclad) uitgebreid

De voorwaarden voor vergoeding via het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) voor cladribine (Mavenclad), dat wordt ingezet bij actieve relapsing-remitting multiple sclerose (RRMS), zijn verder uitgebreid. Dit is gebeurd op advies van het Zorginstituut Nederland (ZIN).

Algemeen, Geneesmiddelen 07-09-2021

Toename gebruik psychofarmaca jongeren in tweede lockdown

Tijdens de tweede lockdown, in de eerste maanden van 2021, zijn er meer psychofarmaca voorgeschreven aan jongeren, terwijl dit niet het geval was tijdens de eerste lockdown. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Geneesmiddelen PW37 - 07-09-2021

Protonpompremmers vaak onnodig voorgeschreven

Veel van de 2,8 miljoen patiënten met maagklachten krijgen onterecht een protonpompremmer voorgeschreven, terwijl chronisch gebruik de kans op gezondheidsrisico’s vergroot. Dat meldt Zorginstituut Nederland (ZIN).

Geneesmiddelen PW35 - 26-08-2021 1 reactie

Blaarvormende huidziekten na vaccinatie met Pfizer

Na toediening van ongeveer 12 miljoen Pfizer/BioNTech-vaccins heeft Bijwerkingencentrum Lareb vier meldingen ontvangen van blaarvormende huidziekten. Volgens Lareb kan het ook een bijwerking zijn van geneesmiddelen.

Geneesmiddelen 25-08-2021

Vergoeding voor apotheekbereiding bij prostaatkanker

Zorgverzekeraars vergoeden een behandeling met Lutetium-177-PSMA, een geneesmiddel dat een aantal ziekenhuizen bereidt tegen een specifieke vorm van uitgezaaide prostaatkanker. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Geneesmiddelen PW35 - 25-08-2021

Toename gebruik nieuwe bloedglucoseverlagende middelen

Het aantal gebruikers van de nieuwe bloedglucoseverlagende geneesmiddelen DPP4-remmers, GLP1-agonisten en SGLT2-remmers is in 2020 opnieuw gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de GIPdatabank, meldt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Geneesmiddelen 24-08-2021

Document acties

Back to top