Geneesmiddelen
Zorginstituut adviseert positief over vergoeding volanesorsen
Volanesorsen (Waylivra), voor patiënten met genetisch bevestigd familiair chylomicronemiesyndroom (FCS), kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).
Opereren beter dan alleen medicijnen bij neuspoliepen
Opereren bij neuspoliepen is effectiever dat alleen behandelen met geneesmiddelen. Dat blijkt uit een studie, onder leiding van het Amsterdam UMC, in vijftien Nederlandse ziekenhuizen waarin twee behandelingen zijn vergeleken.
Omeprazol-suspensie Pedippi verdunnen met melk
Ouders kunnen de omeprazol-suspensie Pedippi voor kinderen het beste verdunnen met een kleine hoeveelheid melk. Kinderen kunnen problemen hebben bij het doorslikken van deze suspensie. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Meerderheid apothekers en huisartsen kritischer over opioïden
Een meerderheid van de openbaar apothekers en huisartsen denkt nu kritischer over opioïden dan drie jaar geleden. Ook kwam 80% van de respondenten in actie om ongepast gebruik van deze pijnstillers te verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).
Kwart pijnpatiënten mist informatie over gebruik opioïden
Apothekers en huisartsen kunnen de voorlichting over opioïden nog sterk verbeteren: bijna een kwart van de patiënten is niet geïnformeerd dat het uitsluitend voor kort gebruik is, en dat onjuist gebruik kans op verslaving geeft. Dat concluderen het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en de Patiëntenfederatie Nederland op basis van onderzoek onder pijnpatiënten.
Stichting stelt Abbvie aansprakelijk voor prijs Humira
De Amerikaanse farmaceut Abbvie heeft volgens de Stichting Farma ter Verantwoording tussen 2004 en 2020 zo’n één miljard euro te veel verdiend aan blockbuster Humira (adalimumab) door een “buitensporig hoge prijs” voor het medicijn te berekenen. De stichting stelt AbbVie in een eind december verzonden brief aansprakelijk “voor de schade die haar prijsstrategie heeft veroorzaakt”.
Schommelende bloedsuikerspiegels door overstap
Diabetici die van Novorapid (insuline aspart) overstappen naar insuline aspart van Sanofi kunnen te maken krijgen met schommelende bloedsuikerspiegels. Dat meldt bijwerkingcentrum Lareb.
Illegale geneesmiddelen gevonden in afslankmiddel Sulami
Het afslankmiddel Sulami (Susut alami) bevat naast kruiden ook illegale geneesmiddelen waardoor gebruikers risico lopen op bijwerkingen. Ook in combinatie met andere medicatie kan het gebruik van Sulami leiden tot gevaarlijke interacties. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Vergunning Erasmus MC voor bereiden radioactief medicijn
Het Erasmus MC mag als eerste in Nederland het nieuwe radioactieve geneesmiddel Ac 225-PSMA bereiden voor de behandeling van patiënten met uitgezaaide prostaatkanker. Daarvoor heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onlangs de vergunning verstrekt, meldt het Erasmus MC.
Alzheimermedicijn aducanumab niet toegelaten in Europa
Het Alzheimergeneesmiddel Aduhelm (aducanumab) krijgt geen handelsvergunning voor Europa omdat de studies niet genoeg gunstige effecten laten zien. Ook zijn er bedenkingen over de veiligheid. Dat heeft het Europees Medicijnagentschap (EMA) besloten, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
EMA adviseert positief over ‘coronapil’ Paxlovid
Paxlovid, bestaande uit losse tabletten van PF-07321332 en ritonavir, van farmaceut Pfizer is positief beoordeeld door de Europese geneesmiddelcommissie CHMP voor de behandeling van COVID-19. Dit oordeel is gebaseerd op tussentijdse onderzoeksresultaten.
Geneesmiddelen uit de sluis beschikbaar voor meer patiënten
Steeds meer patiënten komen in aanmerking voor gebruik van sluisgeneesmiddelen, waardoor de kosten zijn gestegen van ruim € 2 miljard in 2017 naar bijna € 2,5 miljard in 2019. Dat blijkt uit de ‘Monitor sluisgeneesmiddelen in de praktijk 2021’ van het Zorginstituut Nederland (ZIN).
Tekort tocilizumab voorlopig voorkomen door extra levering
Voor ziekenhuisapothekers is het vanaf vandaag weer mogelijk de interleukine 6 (IL-6)-remmer tocilizumab te bestellen. Door een tussentijdse levering is een absoluut tekort van dit geneesmiddel, dat ook off-label wordt gebruikt bij COVID-19, in Nederland voorkomen. Dat meldt de Federatie Medisch Specialisten (FMS).
Blokhuis geeft groen licht voor vergoeding Kaftrio
Het geneesmiddel Kaftrio voor patiënten met cystische fibrose (taaislijmziekte) wordt vanaf 1 januari 2022 vergoed vanuit het basispakket. De aanvankelijk veel te hoge prijs voor het middel is volgens staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis na onderhandelingen met de fabrikant teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau.
Nieuwe ontstekingsremmers verhogen kans op schimmelinfectie
Nieuwe ontstekingsremmers, zoals secukinumab, ixekizumab en brodalumab, verhogen de kans op een infectie van mondholte, keelholte of slokdarm met de schimmel Candida met een factor tien tot dertig. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van artsen uit het Radboudumc, meldt Bijwerkingencentrum Lareb.
Quetiapine vaker voorgeschreven bij slapeloosheid
Huisartsen schrijven de laatste jaren vaker het antipsychoticum quetiapine voor bij slaapproblemen, terwijl dit vanwege bijwerkingen en te weinig bewijs van effectiviteit wordt afgeraden in de richtlijnen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Verhoogd risico op orthostatische hypotensie bij β-blokkers
Patiënten die β-blokkers gebruiken hebben een verhoogd risico op orthostatische hypotensie. Dit risico geldt ook voor gebruikers van tricyclische antidepressiva, centraal werkende antihypertensiva, α-blokkers, tweede generatie antipsychotica en SGLT-2-remmers. Dit blijkt uit een meta-analyse van Cini Bhanu en collega’s, die onlangs is gepubliceerd in PLOS Medicine.
Minder patiënten kregen vorig jaar medicijn voorgeschreven
Minder patiënten kregen in 2020 geneesmiddelen voorgeschreven van de huisarts, vooral kinderen en jongeren. Het voorschrijven van antibiotica is het sterkst gedaald van alle geneesmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel onder bijna vierhonderd huisartsenpraktijken.
Update ‘coronapil’ molnupiravir MSD: minder effectief dan verwacht
Molnupiravir (Lagevrio) blijkt minder effectief bij de behandeling van COVID-19 dan verwacht. Dat blijkt uit de nieuwste onderzoekresultaten van fabrikant MSD.
Tweede controle bij toedienen high risk-medicatie niet altijd haalbaar
Bij het toedienen van high risk-medicatie in het ziekenhuis blijkt de tweede controle door een collega-verpleegkundige niet altijd mogelijk. Dit komt door personeelstekorten en tijdsdruk, blijkt uit onderzoek van het Nivel en het Amsterdam Public Health (APH) research institute van het Amsterdam UMC.