Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geneesmiddelen

Van Rijn neemt extra maatregelen tegen geneesmiddelentekorten

Voor coronagerelateerde geneesmiddelen wordt de wettelijke maximumprijs per direct losgelaten als een tekort dreigt en de prijs een belemmering vormt. Zo blijft Nederland als afzetmarkt aantrekkelijk en wordt het bij schaarste niet als laatste bediend. Dat schrijft minister voor Medische Zorg Martin van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 26-03-2020

IGJ en EMA waarschuwen voor fraudeurs

Fabrikanten en leveranciers die reclame maken voor niet-geregistreerde medicijnen met de claim dat ze helpen tegen het coronavirus kunnen hoge boetes verwachten, waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) roept consumenten op alert te zijn op fraudeurs die nepgeneesmiddelen aanbieden via internet.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW14 - 25-03-2020

Update: lopinavir/ritonavir geen optie meer bij COVID-19

Het hiv-combinatiepreparaat lopinavir/ritonavir behoort niet langer tot de therapeutische opties bij patiënten met COVID-19. De Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB), die het behandeladvies voor deze patiëntengroep opstelt en doorlopend aanpast, adviseert dit middel niet meer. Een eerste open studie van Cao et al. laat geen klinisch relevant voordeel zien.

Geneesmiddelen 24-03-2020

DPD-deficiëntie controleren voor start fluorouracil

Controleer op DPD-deficiëntie voor start van behandeling met fluorouracil.

De veiligheidscommissie van het EMA, de PRAC, adviseert om patiënten die met parenteraal fluorouracil worden behandeld voor start van de behandeling te laten testen op gebrek aan het enzym dihydropyrimidine dehydrogenase (DPD).

Geneesmiddelen PW13 - 24-03-2020

Herbeoordeling PRAC van Esmya

Vrouwen moeten gebruik ulipristalacetaat voor vleesbomen onderbreken.

De PRAC is een herbeoordeling van ulipristalacetaat 5 mg-tabletten (Esmya) gestart bij de behandeling van vleesbomen. De commissie raadt vrouwen aan te stoppen met het gebruik van ulipristalacetaat 5 mg-tabletten zolang de herbeoordeling loopt en om geen nieuwe behandelingen te starten.

Geneesmiddelen PW13 - 23-03-2020

EMA: werk samen in onderzoek naar coronamedicijn

Bedrijven en onderzoeksgroepen moeten zich zoveel mogelijk aansluiten bij grootschalig onderzoek naar een medicijn tegen het coronavirus. Die oproep doet het Europees Geneesmiddelen Agentschap EMA.

Geneesmiddelen 20-03-2020 3 reacties

Slokdarmklachten bij dabigatran etexilaat

Gebruik van dabigatran etexilaat (Pradaxa) kan klachten veroorzaken zoals pijn aan de slokdarm, slokdarmontsteking en een zweer in de slokdarm. Dat blijkt uit 33 meldingen die het Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen 20-03-2020

Mylan roept vaginale ring terug

Mylan heeft na overleg met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten om Etonogestrel/Ethinylestradiol Mylan 0,120 mg/0,015 mg per 24 uur voor vaginaal gebruik, terug te roepen op apotheekniveau vanwege een verhoogde kans op breken van de ring.

Geneesmiddelen PW12 - 19-03-2020

Positief oordeel over subcutane injectie

Een nieuwe farmaceutische vorm van vedolizumab (Entyvio), namelijk een oplossing met 108 mg voor subcutane injectie, werd door de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) positief beoordeeld.

Geneesmiddelen PW12 - 18-03-2020

IGJ: maatregelen tegen hamsteren medicijnen

Patiënten krijgen bij de apotheek receptgeneesmiddelen mee in de gebruikelijke hoeveelheid en niet voor een langere periode. Ook dienen apotheken en drogisterijen niet meer dan drie verpakkingen paracetamol en andere zelfzorgmiddelen per klant mee te geven. Dat adviseert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Geneesmiddelen 18-03-2020

Inspectie treedt op tegen illegale zelftesten coronavirus

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt dat zal worden opgetreden tegen aanbieders van niet-goedgekeurde zelftesten voor het coronavirus. Deze verboden zelftesten kunnen een foutief resultaat opleveren, positief of negatief. Samen met inspecties van andere EU-lidstaten en het ministerie van VWS brengt de IGJ in kaart wat er in Europa allemaal op de markt is aan zelftesten.

Algemeen, Geneesmiddelen 18-03-2020

CHMP: review naar trabectedine

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA is een review begonnen naar trabectedine (Yondelis) na een klinische studie naar het gebruik van trabectedine bij patiënten met ovariumkanker.

Geneesmiddelen PW12 - 17-03-2020

Slokdarmklachten bij antibiotica met flucloxacilline

Flucloxacilline kan een slokdarmontsteking of een pijnlijk of brandend gevoel veroorzaken. Dat blijkt uit 22 meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen in de periode tussen 2007 en 2019.

Geneesmiddelen 13-03-2020

Apremilast nu ook voor patiënten met Behçet

De Committee for Medical Products for Human Use (CHMP) oordeelde positief over uitbreiding van de indicaties van drie geneesmiddelen.

Geneesmiddelen PW11 - 11-03-2020

Huisartsen kiezen voor medicijn uit formularium

Ruim 85% van de geneesmiddelen die huisartsen in 2018 hebben voorgeschreven was een middel uit het formularium, blijkt uit onderzoek van het Nivel. Huisartsen kregen in dat jaar voor het eerst een beloning voor het voorschrijven van geneesmiddelen uit het formularium.

Geneesmiddelen PW12 - 10-03-2020

Cefiderocol bij infectie met gram-negatieve bacterie

De Committee for Medical Products for Human Use (CHMP) van het EMA raadt goedkeuring aan van twee geneesmiddelen.

Geneesmiddelen PW11 - 10-03-2020

Off-labelmedicatie optie bij ernstig zieke coronapatiënt

Als een coronapatiënt met longontsteking zo ziek is dat ziekenhuisopname en toediening van extra zuurstof nodig is, kunnen artsen een medicamenteuze behandeling met chloroquine of lopinavir/ritonavir overwegen.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 06-03-2020

Prijs voretigeen neparvovec moet fors lager

De gentherapie voretigeen neparvovec (Luxturna) voor de behandeling van visusverlies door erfelijke retinale dystrofie moet alleen tot het basispakket worden toegelaten als de vraagprijs fors wordt gereduceerd.

Geneesmiddelen PW09 - 27-02-2020

Restricties aan gebruik cyproteron

De veiligheidscommissie van het Europees Geneesmiddelen Agentschap EMA, de PRAC, raadt restricties aan in het gebruik van cyproteron.

Geneesmiddelen PW09 - 26-02-2020

Overgevoeligheid voor zonlicht door lamotrigine

Bij gebruik van lamotrigine kan overgevoeligheid optreden voor zonlicht. Dat blijkt uit drie meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen PW 10 - 25-02-2020

Document acties

Back to top