Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Inleveren medicijnen blijft achter ondanks kennis over milieuschade

Veel mensen zeggen te weten dat medicijnafval schadelijk is voor het milieu en moet worden ingeleverd bij de apotheek of milieustraat in plaats van het bij het restafval te gooien of door te spoelen door toilet of gootsteen, maar handelen er niet naar, blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Geneesmiddelen 30-04-2025

Nieuw middel voor oogafwijkingen bij ziekte van Graves

Het monoklonale antilichaam teprotumumab (Tepezza) heeft van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies gekregen voor een handelsvergunning. Het is de eerste gerichte behandeling van oogafwijkingen bij de ziekte van Graves.

29-04-2025

Beperkte plaats voor H2-antagonisten bij maagklachten

H2-antagonisten hebben vanwege hogere kosten en slechtere beschikbaarheid een beperkte plaats bij de behandeling van maagklachten. Dit staat in de herziene standaard Maagklachten van huisartsenorganisatie NHG.

29-04-2025

Vergoeding immunotherapie dostarlimab voor baarmoederkanker

Dostarlimab (Jemperli) wordt vanaf nu tot eind 2026 vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Het geneesmiddel kan in combinatie met chemotherapie worden gebruikt bij de behandeling van baarmoederkanker. Dat heeft VWS-minister Fleur Agema besloten, die hiermee het advies volgt van het Zorginstituut Nederland.

Algemeen, Geneesmiddelen PW18 - 24-04-2025

Patiënten positief over digitale ondersteuning bij medicijngebruik

Patiënten die starten met medicijnen voor diabetes zien de meerwaarde in van digitale ondersteuning bij medicatiegebruik vanuit de apotheek. Als verbeterpunten noemen patiënten het gebruik van eenvoudigere taal en meer keuze uit onderwerpen waarover informatie wordt gegeven. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen, Geneesmiddelen 24-04-2025

Interferon bèta biedt perspectieven bij afweerverlamming door sepsis

Bij patiënten die met een sepsis zijn opgenomen op de intensive care kan interferon bèta de slecht functionerende cellen van het immuunsysteem weer op gang brengen. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

Geneesmiddelen PW18 - 23-04-2025

Nieuwe methode RIVM voor berekenen milieuvoetafdruk zorgsector

Van alle sectoren in Nederland draagt de zorgsector voor zo’n 7% bij aan de totale uitstoot van broeikasgassen. Veroorzaakt door onder meer energieverbruik om ziekenhuizen te verwarmen, het gebruik van narcosegas en door de productie van geneesmiddelen. Dat blijkt een nieuwe onderzoeksmethode van het RIVM.

Algemeen PW18 - 22-04-2025

Lareb: meldingen pijn op injectieplaats denosumab

Tijdens of vlak na het injecteren van denosumab, voor de behandeling van osteoporose, kan pijn ontstaan op de injectieplaats. Dat blijkt uit 38 meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen PW18 - 22-04-2025

Oproep RVS: stop overdaad diagnoses en bevorder gezondheid

Overheid en zorgverleners moeten de focus van het vroeg opsporen van ziekten verleggen naar het echt voorkomen van ziekten door in te grijpen op de leefomgeving. Mensen horen steeds eerder dat ze ziek zijn, misschien ziek zijn of ziek kunnen worden. Dat stelt de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS).

Algemeen PW17 - 16-04-2025

Zorginstituut: geen meerwaarde abemaciclib bij borstkanker

Het geneesmiddel abemaciclib (Verzenios), voor de behandeling van patiënten met vroege, niet-uitgezaaide borstkanker, leidt niet tot een hogere overlevingskans. Dat blijkt uit een herbeoordeling door Zorginstituut Nederland, dat de minister van VWS adviseert het medicijn niet op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering.

Geneesmiddelen PW17 - 16-04-2025

NSAID's geadviseerd na operatie bij obesitas

Patiënten met obesitas die een maag-darmoperatie ondergaan kunnen kortdurend NSAID’s als postoperatieve pijnstilling gebruiken. Dit advies staat in de herziene richtlijn Anesthesie bij obesitas.

Geneesmiddelen PW17 - 15-04-2025

Probiotica kunnen gevoelens van somberheid helpen verminderen

Het innemen van probiotica in de vorm van drankjes of tabletten kan helpen om negatieve gevoelens als angst, somberheid of vermoeidheid te verminderen. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Leiden, die ook onderzochten welke patiënten het meeste baat hebben bij deze ‘goede’ bacteriën.

Algemeen, Geneesmiddelen PW17 - 15-04-2025

Samenwerking cruciaal voor toekomstbestendige medicijnzorg

De beschikbaarheid van geneesmiddelen in Nederland staat onder druk. Internationale spanningen, afhankelijkheid van buitenlandse producenten en een strikte kostenbeheersing maken de situatie kwetsbaar. Edith Schippers, sinds januari CEO van Mosadex en voormalig fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 2010 tot 2017, roept op tot actie: “Zonder structurele samenwerking blijft de toekomst van farmaceutische zorg onzeker.”

14-04-2025

Zorgverleners verdeeld over haalbaarheid terugdringen regeldruk

Verpleegkundigen, praktijkondersteuners en verzorgenden zijn verdeeld over de haalbaarheid van het doel van het kabinet om de registratietijd in de zorg in 2030 te halveren: 2% denkt dat het volledig haalbaar is en 10% denkt dat het helemaal niet haalbaar is. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel onder ruim zeshonderd zorgprofessionals.

Algemeen PW16 - 11-04-2025

Veel patiënten verrast door kosten niet-gecontracteerde zorg

Vorig jaar heeft 14% van de patiënten zorg ontvangen van een zorgverlener zonder contract met hun zorgverzekeraar. Het merendeel (78%) kwam daar terecht na verwijzing van een huisarts of andere zorgverlener, en 44% van deze groep wist dit niet voordat de zorg startte. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland.

Algemeen PW16 - 10-04-2025

Werkafspraken over wisselen van inhalator

Bij een noodzakelijke wisseling van inhalator moeten patiënten zorgvuldige en persoonlijke instructies van de apotheker of voorschrijver krijgen. Zij moeten hierbij kunnen oefenen met een placebo-inhalator. Dit is één van de werkafspraken die is opgenomen in de herziene versie van het Landelijk kader regionale formularia inhalatiemedicatie.

PW16 - 10-04-2025

Vrouwen stoppen eerder met medicijn tijdens studie hartmedicatie

Vrouwen die meedoen aan onderzoek naar een nieuwe behandeling tegen hart- en vaatziekten stoppen vaker en eerder met het innemen van geneesmiddelen dan mannen. Bijwerkingen waren de belangrijkste reden om te stoppen met de medicatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, meldt de Hartstichting.

Geneesmiddelen PW16 - 09-04-2025

Toename werkuren huisartsen voor niet-patiëntgebonden taken

Huisartsen werkten vorig jaar gemiddeld vier uur meer in de week dan in 2013 en 2018. Deze extra uren besteden huisartsen met name aan niet-patiëntgebonden taken, zoals administratie. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel onder 884 huisartsen.

Algemeen 09-04-2025

Interventie leidt tot halvering antibiotica bij urineweginfecties

Met behulp van een door onderzoekers ontwikkelde interventie voor de behandeling van urineweginfecties bij kwetsbare ouderen daalt het aantal antibioticavoorschriften bij deze aandoening met 50%. Dat blijkt uit internationaal onderzoek uitgevoerd door het Amsterdam UMC en het UMC Utrecht.

Algemeen, Geneesmiddelen PW15 - 04-04-2025

Kankermedicijn trametinib helpt kinderen met ernstige hartziekte

Kinderen die last hebben van een verdikte hartspier door het Noonan-syndroom hebben een lagere kans op overlijden, een harttransplantatie of andere ingrijpende hartoperaties als ze het kankermedicijn trametinib krijgen. Dat blijkt uit een internationale studie waaraan ook het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis heeft meegedaan.

Geneesmiddelen PW15 - 03-04-2025

Document acties

Back to top