Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Stabiliteitsstudie meropenem wint Opwijrda-prijs 2024

Paola Mian heeft de Opwijrda-prijs 2024 gewonnen met het artikel ‘Stabiliteit van meropenem in een draagbare medicatiecassette omgeven door koelelementen’. De winnaar van de Albert Bakker Prijs voor de beste peer reviewed publicatie is gewonnen door Atiya Mohammad en de proefschriftprijs 2023/24 gaat naar Lisa-Marie Smale. De prijzen zijn vandaag uitgereikt op het PRISMA-symposium in Amsterdam.

20-05-2025

‘Europees beleid voor lagere prijzen weesgeneesmiddelen faalt’

Het Europees beleid om de prijzen omlaag te krijgen van weesgeneesmiddelen schiet tekort. Ook jaren na het aflopen van marktexclusiviteit blijven de prijzen van medicijnen voor zeldzame ziekten hoog en ontbreekt concurrentie. Dat blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC, FAST en Zorginstituut Nederland.

Geneesmiddelen PW21 - 15-05-2025

ZN-formulieren vervallen voor bempedoïnezuur/ezetimib

Zorgverzekeraars laten per 1 mei 2025 de ZN-formulieren vervallen voor de geneesmiddelen bempedoïnezuur en bempedoïnezuur/ezetimib. De afschaffing geldt voor alle patiënten die deze medicijnen op of na 1 mei 2025 met een recept komen ophalen in de apotheek. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Algemeen, Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW21 - 15-05-2025

Lichte toename gebruik digitale zorg, maar ook zorgen over privacy

Zorgverleners en zorggebruikers maken iets vaker gebruik van digitale middelen, zoals het patiëntenportaal of digitale schriftelijke communicatie. Ook zijn zij positiever over de impact van digitale zorg. Eén op de vijf artsen maakt inmiddels gebruik van AI. Dat blijkt uit de Monitor Digitale Zorg 2024 van het RIVM, Nivel en National eHealth Living Lab (NeLL).

Algemeen 14-05-2025

Risico op zelfmoordgedachten beperken bij finasteride

Zelfmoordgedachten kunnen voorkomen bij gebruik van 5-α-reductaseremmer finasteride. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC heeft maatregelen aanbevolen om het risico op deze bijwerking te minimaliseren.

Geneesmiddelen PW21 - 09-05-2025

KNMG start campagne tegen desinformatie in de spreekkamer

Artsen krijgen steeds vaker te maken met desinformatie: 85% van hen heeft onjuist geïnformeerde burgers in de spreekkamer. Dat blijkt uit onderzoek van artsenfederatie KNMG en isdatechtzo.nl, die met de bewustwordingscampagne ‘Gecheckt? Wel zo gezond!’ ernstige gezondheidsschade willen voorkomen.

Algemeen PW20 - 08-05-2025

Lithium te overwegen bij depressie en suïcidaliteit

Bij patiënten met depressie en suïcidaliteit zouden artsen een behandeling met lithium kunnen overwegen. Dit middel verlaagt waarschijnlijk het risico op suïcide. Dit staat in de herziene richtlijn Suïcidaliteit van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).

Geneesmiddelen PW20 - 08-05-2025

Nieuwe expertisecentra post-COVID starten in vier UMC’s

In de vier universitair medische centra LUMC, UMCG, Radboudumc en UMC Utrecht openen in de komende maanden post-COVID-expertisecentra voor volwassenen. Zorgverleners in deze zorgcentra werken aan een geïntegreerde aanpak voor post-COVID-klachten. Dat meldt de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU).

Algemeen PW20 - 08-05-2025

AI voorspelt risico op infecties bij pas geopereerde patiënten

Met een nieuw AI-model kunnen artsen en verpleegkundigen het risico op infecties voorspellen bij pas geopereerde patiënten. Vervolgens kunnen zij tijdig maatregelen nemen en complicaties eerder opsporen. Dat blijkt uit promotieonderzoek in het LUMC, waar zorgverleners het model binnenkort gaan gebruiken als standaard hulpmiddel.

Algemeen 07-05-2025

Lareb: gezondheidsproblemen door wisselen type inhalator

Het wisselen van type inhalator kan bij patiënten met astma of COPD leiden tot gezondheidsproblemen door een verkeerde inhalatietechniek. Dat blijkt uit tientallen meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb en andere meldpunten hebben ontvangen over de wisseling van Symbicort Turbuhaler naar Bufoler Easyhaler.

Geneesmiddelen PW20 - 07-05-2025

Gen-onderzoek levert mogelijk nieuwe therapie artrose op

In de genenpoel van zo’n 2 miljoen mensen hebben wetenschappers honderden nieuwe aanknopingspunten gevonden voor mogelijke therapieën voor artrose. De onderzoekers identificeerden zevenhonderd genen die vrijwel zeker betrokken zijn bij artrose, waarvan 10% codeert voor eiwitten die al ‘doelwit’ zijn van goedgekeurde medicijnen.

Geneesmiddelen PW19 - 01-05-2025

Inleveren medicijnen blijft achter ondanks kennis over milieuschade

Veel mensen zeggen te weten dat medicijnafval schadelijk is voor het milieu en moet worden ingeleverd bij de apotheek of milieustraat in plaats van het bij het restafval te gooien of door te spoelen door toilet of gootsteen, maar handelen er niet naar, blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Geneesmiddelen PW19 - 30-04-2025

Nieuw middel voor oogafwijkingen bij ziekte van Graves

Het monoklonale antilichaam teprotumumab (Tepezza) heeft van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies gekregen voor een handelsvergunning. Het is de eerste gerichte behandeling van oogafwijkingen bij de ziekte van Graves.

PW19 - 29-04-2025

Beperkte plaats voor H2-antagonisten bij maagklachten

H2-antagonisten hebben vanwege hogere kosten en slechtere beschikbaarheid een beperkte plaats bij de behandeling van maagklachten. Dit staat in de herziene standaard Maagklachten van huisartsenorganisatie NHG.

PW19 - 29-04-2025

Vergoeding immunotherapie dostarlimab voor baarmoederkanker

Dostarlimab (Jemperli) wordt vanaf nu tot eind 2026 vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Het geneesmiddel kan in combinatie met chemotherapie worden gebruikt bij de behandeling van baarmoederkanker. Dat heeft VWS-minister Fleur Agema besloten, die hiermee het advies volgt van het Zorginstituut Nederland.

Algemeen, Geneesmiddelen PW18 - 24-04-2025

Patiënten positief over digitale ondersteuning bij medicijngebruik

Patiënten die starten met medicijnen voor diabetes zien de meerwaarde in van digitale ondersteuning bij medicatiegebruik vanuit de apotheek. Als verbeterpunten noemen patiënten het gebruik van eenvoudigere taal en meer keuze uit onderwerpen waarover informatie wordt gegeven. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen, Geneesmiddelen 24-04-2025

Interferon bèta biedt perspectieven bij afweerverlamming door sepsis

Bij patiënten die met een sepsis zijn opgenomen op de intensive care kan interferon bèta de slecht functionerende cellen van het immuunsysteem weer op gang brengen. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

Geneesmiddelen PW18 - 23-04-2025

Nieuwe methode RIVM voor berekenen milieuvoetafdruk zorgsector

Van alle sectoren in Nederland draagt de zorgsector voor zo’n 7% bij aan de totale uitstoot van broeikasgassen. Veroorzaakt door onder meer energieverbruik om ziekenhuizen te verwarmen, het gebruik van narcosegas en door de productie van geneesmiddelen. Dat blijkt een nieuwe onderzoeksmethode van het RIVM.

Algemeen PW18 - 22-04-2025

Lareb: meldingen pijn op injectieplaats denosumab

Tijdens of vlak na het injecteren van denosumab, voor de behandeling van osteoporose, kan pijn ontstaan op de injectieplaats. Dat blijkt uit 38 meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen PW18 - 22-04-2025

Document acties

Back to top