Alle nieuws
Aletta Jacobs-leerstoel voor Marjolijn Lub-de Hooge
Marjolijn Lub-de Hooge is benoemd tot hoogleraar op één van de 15 Aletta Jacobs-leerstoelen die zijn ingesteld binnen de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Haar leeropdracht wordt 'ziekenhuisfarmacie, in het bijzonder personalized medicine in de oncologie'.
Coronavaccin Pfizer goedgekeurd voor Europa
Het mRNA-vaccin tegen COVID-19 van Pfizer/BioNTech is goedgekeurd voor gebruik binnen de Europese Unie voor mensen vanaf 16 jaar. Dat heeft de geneesmiddelenbeoordelingscommissie van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) vanmiddag bekendgemaakt.
COPD-patiënten ervaren problemen met inhalator Duaklir Genuair
COPD-patiënten die de inhalator Duaklir Genuair gebruiken, kunnen problemen ervaren met inhaleren. Dat blijkt uit zestien meldingen die Bijwerkencentrum Lareb hierover heeft ontvangen.
Nivel: impact corona op medicatietrouw ‘verrassend gering’
De coronamaatregelen hebben op een klein aantal gebruikers van chronische medicatie een negatieve impact gehad. Doordat ze thuis moesten werken en soms ook hun kinderen opvangen, misten ze regelmatig doseringen. De meeste geneesmiddelgebruikers bleven echter medicatietrouw tijdens de pandemie. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Klinisch onderzoek in ziekenhuizen nog niet op orde
Klinisch onderzoek in de Nederlandse ziekenhuizen is op een goed niveau, maar de toestemmingsprocedure is niet overal op orde. In enkele gevallen voerden de onderzoekers al studiehandelingen uit voordat de proefpersonen schriftelijk toestemming hadden gegeven. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Voorschrijven zonder fysiek contact tijdelijk toegestaan
Door het coronavirus is het voor artsen tijdelijk toegestaan na een videoconsult via internet geneesmiddelen voor te schrijven aan patiënten die zij nog niet eerder fysiek hebben gezien. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Kosten dure weesgeneesmiddelen blijven stijgen
De uitgaven aan weesgeneesmiddelen zijn toegenomen van € 235 miljoen in 2015 naar € 340 miljoen in 2019, een stijging van 45%. Na afloop van de marktexclusiviteit dalen de prijzen van deze dure geneesmiddelen niet of nauwelijks. Het aantal verzekerden dat werd behandeld met een weesgeneesmiddel steeg in vier jaar tijd met 52%. Dat blijkt uit cijfers van het Zorginstituut Nederland (ZIN).
Wel of geen fysio niet van invloed op opioïdengebruik bij lagerugpijn
Het gebruik van opioïden door patiënten met lagerugpijn lijkt niet samen te hangen met de duur en het aantal behandelingen voor fysio- of oefentherapie. Dat blijkt uit verkennend onderzoek van het Nivel, aan de hand van zorggegevens uit de database Nivel Zorgregistraties Eerstelijn.
Klachten na overstap naar ander hydrocortisonproduct
Patiënten met bijnierschorsinsufficiëntie die hydrocortison gebruiken en overstappen op een ander product met hydrocortison kunnen klachten krijgen van ontregeling. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
IGJ: opnieuw verpakte coronatest minder betrouwbaar
Het is niet toegestaan coronatesten die zijn verpakt in bundels anders te verpakken of te verkopen als losse exemplaren. Dit levert risico’s op voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg, bijvoorbeeld omdat de gebruiksaanwijzing ontbreekt of onjuist is, of omdat niet de juiste onderdelen bij elkaar zijn verpakt. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
‘Pak het verdienmodel van de farmaceutische industrie aan’
In de farmaceutische industrie wegen de belangen van aandeelhouders zwaarder dan de gezondheid van mensen. Dit winstgedreven systeem, dat leidt tot torenhoge prijzen en ontoegankelijke geneesmiddelen, moet veranderen. Dat schrijven GroenLinks en de Europese Groenen in een brief aan de Europese Commissie en regeringsleiders.
Opioïden vaak voorgeschreven voor lagerugpijn
Patiënten met klachten aan het bewegingsapparaat, met name lagerugpijn, krijgen vaak een sterkwerkende opioïd voorgeschreven in de huisartsenpraktijk. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel naar het voorschrijven van opioïden door huisartsen in 2018.
Longen herstellen meestal goed na COVID-19
Van patiënten die kampten met ernstige COVID-19 herstelt het longweefsel in de meeste gevallen goed. Opvallend is wel dat patiënten die door de huisarts werden doorverwezen slechter herstellen dan patiënten die opgenomen zijn geweest op de intensive care. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.
Type cannabis bepalend voor invloed op rijgedrag
Gebuikers van cannabisproducten met tetrahydrocannabinol (THC), of combinaties van THC en cannabidiol (CBD), kunnen tot vier uur na het inhaleren beter niet de weg op gaan omdat hun rijgedrag hierdoor beïnvloed kan worden. Wanneer de cannabis alleen uit CBD bestaat is er geen merkbare beïnvloeding. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.
Boetes voor reclame voor geneesmiddelen
Verschillende farmaceutische bedrijven, communicatiebureaus en kranten hebben de afgelopen jaren een boete of waarschuwing gekregen omdat zij reclame hebben gemaakt voor een geneesmiddel. Dat blijkt uit onderzoek van veertien marketingcampagnes van twaalf farmaceutische bedrijven, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
‘Vaccinatie-operatie tegen corona in volle gang’
De logistieke operatie om Nederland in te enten met een coronavaccin is in volle gang. Naar verwachting start het vaccineren in de eerste maanden van 2021. Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan de Tweede Kamer.
Brussel zet in op krachtige farmaceutische sector in Europa
Alle Europeanen moeten kunnen beschikken over hoogwaardige geneesmiddelen tegen een betaalbare prijs, en de Europese farmaceutische industrie moet weer kunnen floreren. Dat is het doel van de farmaceutische strategie voor Europa, die de Europese Commissie heeft gelanceerd.
FDA registreert bamlanivimab voor behandeling COVID-19
Het monoklonaal antilichaam bamlanivimab, voor de behandeling van milde tot matig ernstige COVID-19, is in een spoedprocedure onder voorwaarden geregistreerd door de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA).
‘Meer aandacht voor leefstijl bij bestrijden pandemie’
Mensen die roken of kampen met overgewicht hebben een grotere kans op een slechter verloop van COVID-19, blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Centrum (LUMC), Erasmus MC en het Amsterdams UMC. Volgens de onderzoekers is er daarom meer aandacht nodig voor leefstijl bij het bestrijden van de pandemie, meldt het LUMC.
‘Venetoclax alleen tegen lagere prijs in basispakket’
Venetoclax heeft een positief effect op het verloop van chronische lymfatische leukemie, maar over het effect op de algehele overleving en de kwaliteit van leven is nog weinig bekend. Het Zorginstituut (ZIN) adviseert daarom de minister voor Medische Zorg het geneesmiddel alleen tot het basispakket toe te laten na onderhandeling over de prijs.