Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Griepprik voor zwangere vrouw beschermt zuigeling

Door moeders tijdens de zwangerschap te vaccineren zijn pasgeborenen beter beschermd tegen ernstige complicaties bij griep. De Gezondheidsraad adviseert daarom zwangere vrouwen voortaan de jaarlijkse griepprik aan te bieden. Bijkomend voordeel is dat zwangere vrouwen zelf ook baat hebben bij griepvaccinatie.

Algemeen PW39 - 21-09-2021

Nieuwe CGRP-remmers voor migraine in basispakket

Drie nieuwe CGRP-remmers voor chronische migraine – erenumab (Aimovig), fremanezumab (Ajovy) en galcanezumab (Emgality) – kunnen onder voorwaarden worden vergoed uit het basispakket. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN) aan de minister van Medische Zorg.

Algemeen, Geneesmiddelen PW39 - 21-09-2021

Ziekteverzuim zorg en welzijn blijft onverminderd hoog

In het tweede kwartaal van 2021 was het ziekteverzuim onder werknemers in zorg en welzijn 6,5%. Dit is het hoogste verzuimcijfer voor deze sector in een tweede kwartaal vanaf 2003. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Algemeen 16-09-2021

Wereldwijd tekort tocilizumab dreigt door corona

Door de stijgende vraag wereldwijd naar ontstekingsremmer RoActemra (tocilizumab) in de intraveneuze vorm raakt de voorraad op. Het middel wordt ook off-label gebruikt bij ernstig zieke COVID-19-patiënten. In Nederland is RoActemra nog beschikbaar, maar de voorraad is beperkt. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW38 - 15-09-2021

Advies: vergoed roxadustat uit basispakket

Roxadustat (Evrenzo), een medicijn dat kan worden ingezet bij anemie, kan worden vergoed uit het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN) aan de minister voor Medische Zorg.

Geneesmiddelen PW38 - 14-09-2021

V&VN: digitale medicatieoverdracht nog in kinderschoenen

Het digitaal uitwisselen van medicatiegegevens tussen zorgorganisaties vindt nog maar mondjesmaat plaats, en één van de meest ervaren knelpunten is het ontbreken van een kloppend actueel medicatieoverzicht. Dat blijkt uit een peiling van de beroepsvereniging Verzorgenden en Verpleegkundigen (V&VN) onder ruim duizend respondenten.

Algemeen PW38 - 13-09-2021

Onderzoek naar veneuze trombose na Janssen-vaccin

De geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) doet nader onderzoek naar gevallen van veneuze trombose na de Janssen-vaccinatie tegen COVID-19. Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 33 meldingen hiervan ontvangen.

Algemeen PW37 - 09-09-2021

BENU en CZ stoppen traditionele bekostiging apotheekzorg

Apotheekketen BENU en zorgverzekeraar CZ zijn een vijfjarige samenwerking aangegaan om de farmaceutische dienstverlening opnieuw vorm te geven. Door het wegnemen van de volumeprikkel en het instellen van een vaste vergoeding per verzekerde kunnen BENU-apothekers zich meer gaan richten op de behoeften van klanten.

Algemeen, Geneesmiddelen PW37 - 09-09-2021 1 reactie

Voorwaarden voor vergoeding cladribine (Mavenclad) uitgebreid

De voorwaarden voor vergoeding via het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) voor cladribine (Mavenclad), dat wordt ingezet bij actieve relapsing-remitting multiple sclerose (RRMS), zijn verder uitgebreid. Dit is gebeurd op advies van het Zorginstituut Nederland (ZIN).

Algemeen, Geneesmiddelen 07-09-2021

Toename gebruik psychofarmaca jongeren in tweede lockdown

Tijdens de tweede lockdown, in de eerste maanden van 2021, zijn er meer psychofarmaca voorgeschreven aan jongeren, terwijl dit niet het geval was tijdens de eerste lockdown. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Geneesmiddelen PW37 - 07-09-2021

Tamara van Ark stapt op als minister Medische Zorg

Tamara van Ark, demissionair minister voor Medische Zorg en Sport, heeft vandaag om gezondheidsredenen haar ontslag aangeboden aan de koning. Ook stapt ze op als lid van de Tweede Kamer voor de VVD.

Algemeen 03-09-2021

Apothekers missen maatwerk in Kijksluiter-video’s

Veel apothekers die gebruikmaken van de Kijksluiter, videoanimaties over bijsluiters, zijn positief over de inhoudelijke kwaliteit, maar zouden het digitale platform meer op maat per patiëntgroep willen aanbieden. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel en Hogeschool Utrecht.

Algemeen PW36 - 03-09-2021

Ziekenhuizen moeten duizenden operaties inhalen

Naar verwachting moeten Nederlandse ziekenhuizen en klinieken door de corona-uitbraak tussen de 170.000 en 210.000 operaties inhalen. Dat is 11-14% van het aantal operaties dat normaal gesproken in een jaar plaatsvindt. Dat blijkt uit berekeningen van de Nederlands Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen PW36 - 02-09-2021

Online voorschrijven zonder fysiek contact blijft mogelijk

Het voorschrijven van geneesmiddelen na online contact tussen voorschrijver en patiënt, zonder elkaar te hebben ontmoet, blijft mogelijk tot eind van dit jaar. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn veel partijen tevreden over het op afstand houden van spreekuren en consulten.

Algemeen PW36 - 31-08-2021

Protonpompremmers vaak onnodig voorgeschreven

Veel van de 2,8 miljoen patiënten met maagklachten krijgen onterecht een protonpompremmer voorgeschreven, terwijl chronisch gebruik de kans op gezondheidsrisico’s vergroot. Dat meldt Zorginstituut Nederland (ZIN).

Geneesmiddelen PW35 - 26-08-2021 1 reactie

RIVM opent register voor gecombineerde leefstijlinterventies

Om gegevens te verzamelen voor onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van gecombineerde leefstijlinterventies (GLI) heeft het RIVM een speciaal register geopend. Zorgverleners kunnen hierin gegevens vastleggen over de toepassing van interventies.

Algemeen, Praktijkvoering PW35 - 25-08-2021

Blaarvormende huidziekten na vaccinatie met Pfizer

Na toediening van ongeveer 12 miljoen Pfizer/BioNTech-vaccins heeft Bijwerkingencentrum Lareb vier meldingen ontvangen van blaarvormende huidziekten. Volgens Lareb kan het ook een bijwerking zijn van geneesmiddelen.

Geneesmiddelen 25-08-2021

Vergoeding voor apotheekbereiding bij prostaatkanker

Zorgverzekeraars vergoeden een behandeling met Lutetium-177-PSMA, een geneesmiddel dat een aantal ziekenhuizen bereidt tegen een specifieke vorm van uitgezaaide prostaatkanker. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Geneesmiddelen PW35 - 25-08-2021

Toename gebruik nieuwe bloedglucoseverlagende middelen

Het aantal gebruikers van de nieuwe bloedglucoseverlagende geneesmiddelen DPP4-remmers, GLP1-agonisten en SGLT2-remmers is in 2020 opnieuw gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de GIPdatabank, meldt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Geneesmiddelen 24-08-2021

Taken bij controle ontslagmedicatie nog vaak onduidelijk

Om de patiëntenzorg veiliger te maken bij ontslag uit het ziekenhuis moeten zorgverleners beter afstemmen wie welke taken verricht bij de medicatieverificatie. Ook is er ruimte voor verbetering in de samenwerking tussen verpleegafdelingen en apotheken. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel en het Amsterdam Public Health research institute.

Algemeen 20-08-2021

Document acties

Back to top