Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Succesvolle EMA-campagne nadert voltooiing

Het nieuwe hoofdkantoor van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) in Amsterdam is gereed en wordt volgens planning vrijdag 15 november opgeleverd. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg, die samen met de minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok ook een analyse maakte van de succesvolle EMA-lobbycampagne.

Algemeen, Politiek & overheid PW 47 - 12-11-2019

Prijsonderhandelingen besparen € 272 miljoen

Door onderhandelingen over de prijs van nieuwe en dure geneesmiddelen is vorig jaar € 272 miljoen bespaard, een verdubbeling ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage financiële arrangementen geneesmiddelen van minister Bruno Bruins van Medische Zorg.

Geneesmiddelen PW 46 - 08-11-2019

Brancheorganisaties waarschuwen voor kosten ijzeren voorraad

Fabrikanten en groothandels moeten een ijzeren voorraad aanleggen van vijf maanden om de medicijntekorten op te lossen, is het plan van minister Bruno Bruins van Medische Zorg. Brancheorganisaties waarschuwen voor hoge kosten, verspilling en de financiële risico’s van niet-verkochte voorraden. Mosadex-directeur Ludwig Castelijns: "Ons magazijn moet drie keer zo groot worden."

Geneesmiddelen PW 46 - 08-11-2019

Edoxaban met P2Y12-remmer na PCI even veilig als triple-antistolling

Bij patiënten met atriumfibrilleren (AF) die een percutane coronaire interventie (PCI) ondergaan is de combinatie van edoxaban met een P2Y12-remmer niet-inferieur aan triple-therapie met een vitamine K-antagonist (VKA).

Geneesmiddelen PW45 - 08-11-2019

ACM: samenwerking bij inkoop medicijnen kan beter

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars kunnen meer halen uit hun samenwerking bij de inkoop van geneesmiddelen. Ook kunnen ze de mogelijkheden van de Mededingingswet beter benutten om te onderhandelen. Dat blijkt uit een evaluatie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Algemeen, Geneesmiddelen 07-11-2019

Groen licht voor middelen bij huidinfectie en RA

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft handelsvergunningen goedgekeurd voor twee nieuwe geneesmiddelen.

Geneesmiddelen PW45 - 07-11-2019

Positief advies voor osteoporosemedicatie

Na herbeoordeling van het middel romosozumab (Evenity) heeft de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) een positief advies gegeven over een handelsvergunning. Dit monoklonale antilichaam is bestemd als therapie voor postmeno­pauzale vrouwen met ernstige osteo­porose die een hoog risico lopen op het ontstaan van een fractuur.

Geneesmiddelen PW45 - 05-11-2019

Bruins: medicijnvoorraad van vijf maanden verplicht

Groothandels en fabrikanten moeten vanaf volgend jaar een ijzeren voorraad aanleggen van vijf maanden, zodat van alle geneesmiddelen een minimale voorraad beschikbaar is. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg verwacht met deze maatregel 85% van de tekorten te kunnen tegengaan.

Algemeen, Geneesmiddelen 04-11-2019

‘Patiënten willen meldpunt leveringsproblemen’

Patiënten moeten bij een nationaal meldpunt kunnen aangeven als zij problemen hebben gehad bij het ophalen van geneesmiddelen bij de apotheek. Dat schrijven Patiëntenfederatie Nederland en ReumaNederland in een brief aan de Tweede Kamer.

Algemeen PW45 - 01-11-2019

GroenLinks pleit voor kenniscentrum bereiden

Openbaar apothekers en ziekenhuisapothekers die bereiden vormen een belangrijk vangnet, maar omdat het er steeds minder zijn, neemt de kennis ook af. GroenLinks vindt daarom dat er een expertisecentrum moet komen voor magistrale bereidingen.

Algemeen PW45 - 01-11-2019 1 reactie

Lareb: sluit ondasetron bij zwangerschap niet uit

Bijwerkingencentrum Lareb houdt vast aan het advies om gebruik van het anti-emeticum ondansetron tijdens het eerste trimester van de zwangerschap niet uit te sluiten, maar zorgvuldig af te wegen wanneer meclozine (met of zonder pyridoxine) of metoclopramide onvoldoende werken.

Geneesmiddelen PW44 - 31-10-2019

Neusspray met esketamine tegen depressie

(CHMP) keurt neusspray met esketamine goed.

Geneesmiddelen PW44 - 31-10-2019

‘Nederland is voorbereid op no deal-Brexit’

Nederland is wat geneesmiddelen betreft goed voorbereid op een no deal-Brexit, maar apothekers en zorginstellingen moeten hun medicijnvoorraden wel goed op peil houden. Dat schrijft minister Bruno Bruins van Medische Zorg aan de Tweede Kamer.

Geneesmiddelen PW45 - 30-10-2019

VIVA-nominatie voor Marleen Kemper

Ziekenhuisapotheker Marleen Kemper van het Amsterdam UMC is genomineerd voor de VIVA400-awards in de categorie zorgdragers. Zij heeft de nominatie te danken aan de volgens VIVA “unieke stap” om chenodeoxycholzuur (CDCA) te gaan bereiden. Kemper kwam hiermee in actie tegen fabrikant Leadiant, die de prijs voor het middel vervijfvoudigde tot € 170.000 per patiënt per jaar, waardoor zorgverzekeraars het niet langer wilden vergoeden.

30-10-2019

Groot onderzoek naar ontstaan ADHD

Onderzoekers van het UMC Groningen en het Nijmeegse Radboudumc gaan onderzoeken hoe attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) ontstaat en of preventie mogelijk is. ZonMW heeft een subsidie van € 1,5 miljoen toegekend aan het onderzoek.

Algemeen PW45 - 29-10-2019

Ernstige hypoglykemie: glucagon nasaal

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft het bloedglucoseverhogende middel glucagon (Baqsimi) goedgekeurd als eerste nasale dispenser voor ernstige hypoglykemie.

Geneesmiddelen PW44 - 29-10-2019

Bruins start nieuwe samenwerking dure medicijnen

Om kennis te delen over nieuwe dure geneesmiddelen is het internationale samenwerkingsverband International Horizon Scanning Initiative (IHSI) gestart. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg heeft vandaag de eerste bijeenkomst met de acht deelnemende landen geopend.

Geneesmiddelen 29-10-2019

Vaccin tegen ebola goedgekeurd

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft goedkeuring verleend aan een voorwaardelijke handelsvergunning voor een vaccin tegen ebola (Ervebo).

Geneesmiddelen PW44 - 29-10-2019

Veelbelovende medicijnen sneller bij patiënt

Patiënten krijgen sneller toegang tot veelbelovende weesgeneesmiddelen die vanwege onvoldoende bewijs niet via het basispakket worden vergoed. Onder strenge voorwaarden mogen fabrikanten onderzoek doen terwijl patiënten het weesgeneesmiddel gebruiken. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg besloten.

Geneesmiddelen PW44 - 24-10-2019

Gebruik vaginale crèmes aan banden

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) adviseert na een nieuwe herbeoordeling, het gebruik van vaginale crèmes met een hoge sterkte estradiol – 100 microgram per gram – te beperken tot eenmalig een periode van maximaal vier weken.

Geneesmiddelen PW43 - 23-10-2019

Document acties

Back to top