Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Risico op atriumfibrilleren bij behandeling met omega-3-vetzuren

Omega-3-vetzuren geven een dosisafhankelijk risico op atriumfibrilleren. Dat concludeert de Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC na het beoordelen van bevindingen uit verschillende studies.

03-10-2023

Jouw gids voor het perfecte gehoorapparaat

Dé gids om jou te helpen kiezen als het gaat om gehoorapparaten en hoortoestellen. We nemen je mee in een breed aanbod aan opties om jouw gehoorervaring te verbeteren. Of je nu kiest voor een klassiek hoortoestel of juist voor een onzichtbaar gehoorapparaat. We hebben alle informatie voor je verzameld om een goede keuze te maken.Dé gids om jou te helpen kiezen als het gaat om gehoorapparaten en hoortoestellen. We nemen je mee in een breed aanbod aan opties om jouw gehoorervaring te verbeteren. Of je nu kiest voor een klassiek hoortoestel of juist voor een onzichtbaar gehoorapparaat. We hebben alle informatie voor je verzameld om een goede keuze te maken.

Algemeen 02-10-2023

Stijgende trend in aantal griepvaccinaties zet door in 2022

Na een jarenlange daling in de vaccinatiegraad tegen griep is er sinds 2018 sprake van een stijgende trend: in 2022 liet bijna 57% van de mensen die werden uitgenodigd voor de griepprik zich vaccineren. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel, in opdracht van het RIVM.

Algemeen PW40en41 - 29-09-2023

Nieuwe doseeradviezen: amoxicilline oraal bij neonaten

Voor het toepassen van amoxicillinedrank bij neonaten zijn nieuwe doseeradviezen opgesteld. Dit volgt uit een farmacokinetiekstudie naar de orale toediening van het antibioticum in het Erasmus MC.

Geneesmiddelen PW40en41 - 28-09-2023

Kuipers lanceert nieuwe regels voorwaardelijke toelating

Bij het voorwaardelijk toelaten van medicijnen tot het basispakket wordt het criterium ‘onvervulde behandelbehoefte’ aangepast. Ook is het voortaan mogelijk een voorwaardelijke toelating te verlengen van zeven tot veertien jaar. Dat schrijft demissionair minister Ernst Kuipers van VWS aan de Tweede Kamer.

Geneesmiddelen PW40en41 - 28-09-2023

Ongeval wordt Sonja Keizers (19/6/1967- 26/9/2023) fataal

Apotheker Sonja Keizers is maandagnacht door een noodlottig ongeval om het leven gekomen in haar woonplaats Den Haag. Zij werd 56 jaar. Zij was onder meer voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Vrouwelijke Apothekers (NOVA) en voormalig eigenaar van Apotheek Pillen en Praten.

Algemeen 27-09-2023

Pembrolizumab breder inzetbaar bij niet-kleincellig longcarcinoom

Pembrolizumab (Keytruda) heeft groen licht gekregen van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied. Het middel was al op de markt voor de behandeling van verschillende typen gemetastaseerd niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC).

Geneesmiddelen 26-09-2023

Veel patiënten somber over toekomst van hun zorg

Meer dan 80% van de patiënten maakt zich zorgen over de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg die zij over tien jaar kunnen krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland waaraan twaalfduizend respondenten hebben meegewerkt.

Algemeen PW39 - 21-09-2023

Risico op breuk spuit Vaxneuvance tegen pneumokokken

De glazen voorgevulde spuit van het pneumokokkenvaccin Vaxneuvance kan breken bij de vingergreep of tip waardoor snij- of prikwonden kunnen optreden. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW39 - 21-09-2023

Verergering hartfalen bij darmlediging door macrogol

Patiënten met hartfalen kunnen een verergering van hun ziekte krijgen door gebruik van macrogol met zouten om de darm leeg te maken. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen PW39 - 20-09-2023

Minder prednison bij spierreuma door gebruik rituximab

Het eenmalig toedienen van het geneesmiddel rituximab is effectief waardoor patiënten met spierreuma minder prednison nodig hebben. Dit zorgt waarschijnlijk voor vermindering van de vervelende bijwerkingen van prednison, blijkt uit onderzoek van de Sint Maartenskliniek.

Geneesmiddelen PW39 - 18-09-2023

Negatief CHMP-advies voor verlenging voorwaardelijke toelating ataluren

Ataluren (Translarna) blijkt geen positief effect te hebben bij mensen met een vorm van de ziekte van Duchenne, een zeldzame spieraandoening. De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP adviseert de voorwaardelijke goedkeuring van het middel niet te verlengen.

15-09-2023

Doorbehandelen ondanks huidreactie mogelijk

Bij een cutane geneesmiddelreactie is het in bepaalde gevallen verdedigbaar door te behandelen met het verdachte geneesmiddel. Dit is beschreven in de nieuwe richtlijn Overgevoeligheidsreacties op geneesmiddelen van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.

Geneesmiddelen PW38 - 14-09-2023

Toestemming BENU voor overname Medsen-apotheken

Brocacef Group koopt 19 Medsen-apotheken van Ceban Pharmaceuticals dat de bereidingsactiviteiten overneemt van Brocacef Ziekenhuisfarmacie. Voor deze eerder gesloten overeenkomst krijgen de bedrijven toestemming van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM), meldt Brocacef.

Algemeen 14-09-2023

Positief advies over vergoeding anti-epilepticum fenfluramine

Het geneesmiddel fenfluramine (Fintepla), voor de behandeling van epileptische aanvallen bij het dravetsydroom of lennox-gastautsyndroom, kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert het Zorginstituut Nederland.

Geneesmiddelen 14-09-2023

NZa: afsluiten zorgcontracten moet soepeler en sneller

Onderhandelingen voor zorgcontracten verlopen moeizaam en duren soms tot na 1 januari, waardoor het voor consumenten niet duidelijk is wat een polis vergoedt. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die een document heeft opgesteld waarmee zorgaanbieders en zorgverzekeraars het contracteerproces soepeler kunnen laten verlopen.

Algemeen, Praktijkvoering, Zorgverzekeraars PW38 - 13-09-2023

Steeds meer mensen bezwijken onder werkdruk: supermens bestaat niet

In de loop der jaren zijn we steeds meer van onszelf gaan vragen. We willen de beste opleiding, een goedbetaalde baan, een gelukkig gezinsleven, enzovoort. Onze agenda puilt uit van de afspraken en op het werk lopen we de benen uit ons lijf om aan de eisen van onze werkgever te kunnen voldoen. Het leven is allesbehalve gemoedelijk en dat uit zich in veel stress. Meer en meer ervaren mensen een prestatiedruk waaraan ze langzaam maar zeker bezwijken. De cijfers liegen er niet om: 98% van de werknemers in de leeftijd van 18 tot 24 jaar vertoont symptomen van een burn-out. De supermens die we zo graag willen zijn, blijkt niet te bestaan. De gevolgen zijn desastreus.

Algemeen 13-09-2023

NHG: morfine en oxycodon zijn eerste keus sterkwerkend opioïd

Morfine en oxycodon zijn onder de sterkwerkende opioïden de voorkeursmiddelen bij de behandeling van acute nociceptieve pijn. Dit stelt huisartsenorganisatie NHG in de herziene Standaard Pijn.

Geneesmiddelen PW38 - 12-09-2023

BENU-apothekers en directie sluiten intentieovereenkomst

Alle apothekers in dienst bij BENU Apotheken kunnen binnenkort hun arbeidscontract afstemmen op de bestaande cao Apothekers in Dienstverband. Die intentie hebben de directie van BENU en de Vakbond van BENU Apothekers (VVBA) uitgesproken. De overeenkomst volgt na diverse stakingen van de vakbond om een beter salaris en een fatsoenlijke cao.

Algemeen PW37 - 07-09-2023

Document acties

Back to top