Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Jichtmedicijn Desuric voorlopig niet leverbaar

Door een tekort aan de grondstof is het geneesmiddel benzbromaron (Desuric) 100 mg-tabletten tegen jicht in ieder geval tot halverwege 2024 niet leverbaar. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW46 - 10-11-2022

Fouten in gebruik door verpakking van medicijnen

Vorm, kleur, of verpakking van een medicijn kunnen ervoor zorgen dat patiënten of zorgverleners het verkeerde medicijn innemen of geven, of het juiste middel verkeerd toedienen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, dat adviseert incidenten waarbij het productontwerp een rol heeft gespeeld beter te registreren en te analyseren.

Geneesmiddelen PW46 - 09-11-2022

Bijwerkingenweek van start in 82 landen

Om aandacht te vragen voor het melden van bijwerkingen start vandaag de internationale bijwerkingenweek. Tijdens deze jaarlijkse mediacampagne, waar 82 landen aan meedoen, is er deze week extra aandacht voor hoe patiënten en zorgverleners zelf kunnen bijdragen aan veilig medicijngebruik.

Algemeen, Geneesmiddelen 07-11-2022

CBG: geen dantroleennatrium voor patiënt met tarwe-allergie

In de dantroleennatrium-capsule 25 mg (Dantrium) is de hulpstof maiszetmeel vervangen door tarwezetmeel, waardoor patiënten met een tarwe-allergie het medicijn niet meer kunnen gebruiken. Medicijnautoriteit CBG adviseert zorgverleners om patiënten die starten én patiënten die het al gebruiken te controleren op overgevoeligheid voor tarwe.

Geneesmiddelen PW46 - 07-11-2022

‘Onduidelijk of kankermedicijn Carvykti hoge prijs waard is’

Ciltacabtagene autoleucel (Carvykti) kan het leven verlengen van patiënten met de kwaadaardige beenmergziekte multipel myeloom, maar de aangeleverde financiële analyse van de fabrikant is van onvoldoende kwaliteit. Het Zorginstituut Nederland kan daarom niet beoordelen of Carvykti de hoge prijs waard is en adviseert het medicijn niet te vergoeden uit het basispakket.

Geneesmiddelen 03-11-2022

Zorginstituut: vergoed coronapil voor risicopatiënt

Het coronamedicijn nirmatrelvir/ritonavir (Paxlovid) heeft meerwaarde voor ouderen met een zeer hoog risico op een ernstige ontwikkeling van COVID-19 en moet voor deze risicogroep worden vergoed uit het basispakket. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Geneesmiddelen PW45 - 03-11-2022

Toediening vaccins uitstellen bij baby's blootgesteld aan ustekinumab

Toediening van levende vaccins aan kinderen die in utero zijn blootgesteld aan ustekinumab (Stelara) moet worden uitgesteld tot zes maanden na de geboorte of totdat het middel niet meer detecteerbaar is in het serum. Dat adviseert de veiligheidscommissie van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), de PRAC.

Geneesmiddelen PW45 - 03-11-2022

Hogere dosis trombosemedicijn bij zwangere niet nodig

Zwangere vrouwen die in het verleden een trombose of longembolie hebben gehad, hebben voldoende aan een lage dosis antistollingsmedicatie om het risico op een nieuwe trombose of longembolie tijdens de zwangerschap zo laag mogelijk te houden. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek onder leiding van het Radboudumc.

Geneesmiddelen PW45 - 02-11-2022

Levenslang gebruik eculizumab niet nodig

Levenslang gebruik van het geneesmiddel eculizumab is niet nodig bij de zeldzame nierziekte atypisch hemolytisch uremisch syndroom (aHUS). De meeste patiënten hebben al baat bij een behandeling van drie maanden, terwijl de fabrikant een levenslange behandeling adviseert. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

Geneesmiddelen 02-11-2022

Combinatie oxycodon en paroxetine leidt tot gevaarlijke ademnood

Mensen die naast de pijnstiller oxycodon het antidepressivum paroxetine gebruiken, krijgen met veel grotere ademhalingsproblemen te maken dan degenen die alleen oxycodon gebruiken. De verminderde ademhaling kan zo groot zijn dat deze onbehandeld tot de dood leidt. Dat concluderen onderzoekers van het LUMC en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

Geneesmiddelen PW45 - 27-10-2022

Minder medicatieproblemen na ontslag door huisbezoek apotheek

Een huisbezoek door een farmaceutisch consulent bij ouderen met polyfarmacie binnen een week na ontslag uit het ziekenhuis leidt tot minder medicatiegerelateerde problemen. Dat blijkt uit onderzoek van SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy bij twee openbare apotheken in West-Friesland.

Algemeen, Geneesmiddelen PW44 - 26-10-2022

NZa publiceert analyses regionale zorgknelpunten

Om zorgaanbieders en zorginkopers inzicht te bieden in waar mogelijke knelpunten zitten in de regionale zorg, heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) 42 regiorapportages online gepubliceerd. Dit moet regio’s helpen gezamenlijk concrete oplossingen te vinden als de zorgvraag groter is dan het zorgaanbod.

Algemeen PW44 - 26-10-2022

NHG: coronapil bij meeste mensen af te raden

Een behandeling met de coronapil nirmatrelvir/ritonavir (Paxlovid) is bij de meeste mensen met corona niet zinvol, volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Voorschrijven van deze combinatiepil is alleen te overwegen bij een zeer kleine groep patiënten met een sterk verhoogd risico op een ernstig beloop.

Geneesmiddelen PW44 - 21-10-2022

Nieuwe MBA leert apotheker zakelijke skills en leiderschap

Voor apothekers die zich willen verdiepen in bedrijfseconomie en ondernemerschap is een MBA Pharmacy gestart door de International Business School of Pharmacists (IBSP) in Wassenaar. Volgens de initiatiefnemers heeft de apotheeksector meer leiderschap en zakelijk inzicht nodig. “We leren apothekers minder afhankelijk te zijn van overheid en zorgverzekeraar.”

Algemeen PW43 - 21-10-2022

Tekort aan epilepsiegeneesmiddel Sabril

Door een tekort aan het epilepsiegeneesmiddel Sabril (vigabatrine) geeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toestemming deze tabletten uit het buitenland te halen. Medicijnautoriteit CBG adviseert apothekers het granulaat te reserveren voor jonge kinderen.

Geneesmiddelen PW43 - 19-10-2022

IGJ beboet 16 artsen voor voorschrijven coronamedicatie

Voor het voorschrijven van medicijnen tegen corona die daar niet voor zijn geregistreerd hebben zestien artsen een boete gekregen. Ze hebben tijdens de pandemie ivermectine of hydroxychloroquine voorgeschreven. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Geneesmiddelen PW43 - 18-10-2022 1 reactie

‘ICT en industrie: maak maatwerk bij dosering mogelijk’

Om doseringen beter te kunnen afstemmen op de individuele patiënt moeten apotheekinformatiesystemen meer variabelen inbouwen. Ook is meer onderzoek nodig vanuit de industrie naar de gebruikers van medicijnen. Daarvoor pleit hoogleraar klinische farmacometrie Birgit Koch van het Erasmus MC vanmiddag in haar oratie.

Algemeen PW42 - 14-10-2022

NZa waarschuwt: zorg is niet meer vanzelfsprekend

Door vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt heeft de zorg een kritisch punt bereikt: toegang tot zorg is niet meer vanzelfsprekend. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die VWS oproept zorgprofessionals te helpen bij het kiezen in situaties van plotselinge krapte.

Algemeen, Politiek & overheid PW42 - 13-10-2022 1 reactie

Laag bloedsuiker bij gebruik adalimumab

Het reumageneesmiddel adalimumab kan bij patiënten met diabetes zorgen voor lage bloedsuikerwaarden. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen 13-10-2022

Anesthesiologen willen groei gebruik opioïden stoppen

Met de lancering van een nieuwe richtlijnmodule wil de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) de sterke toename van het gebruik van opioïden stoppen. Volgens de anesthesiologen is de informatievoorziening over deze verstrekte sterke pijnstillers vaak niet op orde.

Geneesmiddelen PW42 - 12-10-2022

Document acties

Back to top