Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Fouten bij 20% van patiënten in het ziekenhuis

Bij een op de vijf patiënten die de afgelopen twee jaar een ziekenhuis bezochten, is er (bijna) iets fout gegaan. Dit gebeurde vooral bij het stellen van een diagnose en het verstrekken van geneesmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder bijna achtduizend patiënten.

Algemeen PW45 - 03-11-2021 1 reactie

Opsplitsen combinatietablet voor hiv-patiënten succesvol

Het opsplitsen van een combinatietablet in twee tabletten voor hiv-patiënten is succesvol en bespaart jaarlijks € 3000 per patiënt aan medicijnkosten. Dat concluderen Piter Oosterhof en collega’s op basis van een multicenter cohortstudie.

Algemeen, Geneesmiddelen PW45 - 02-11-2021

Drie medicijnen tegen zeldzame ziekten in basispakket

Patiënten krijgen vanaf vandaag voorwaardelijk toegang tot de geneesmiddelen ataluren (Translarna) en recombinant humaan parathyreoïd (Natpar). Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (WVS) besloten na succesvolle prijsonderhandelingen met leveranciers.

Geneesmiddelen PW45 - 01-11-2021

Afschalen planbare kritieke zorg dreigt door corona

Vijf ziekenhuizen hebben problemen met het leveren van planbare kritieke zorg door de toename van het aantal coronapatiënten. Ook huisartsen, wijkverpleging en paramedici ervaren dat de druk op de zorg oploopt. Dat blijkt uit de maandelijkse monitor ‘Toegankelijkheid van Zorg – Gevolgen van Covid-19’ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen PW44 - 29-10-2021

3-MMC is voortaan verboden partydrug

Productie, handel en bezit van de designerdrug 3-MMC zijn vanaf vandaag officieel verboden. Het verbod volgt op een toename van het gebruik van 3-MMC met name onder jongeren, en een stijging van het aantal gezondheidsincidenten. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Algemeen, Politiek & overheid PW44 - 28-10-2021

Patiënt diabetes type 1 overlijdt dertien jaar eerder

Voor zowel mannen als vrouwen van 45 jaar met diabetes type 1 is de resterende levensverwachting naar verwachting ongeveer dertien jaar korter dan die van mensen zonder diabetes. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel en het RIVM, in opdracht van het Diabetes Fonds.

Algemeen PW44 - 26-10-2021

Bloedverdunners na hersenbloeding lijken weinig effect te hebben

Bij patiënten met boezemfibrilleren lijkt het geen verschil te maken of zij na een hersenbloeding wel of geen bloedverdunners krijgen, om de kans op een nieuwe beroerte of overlijden te verkleinen. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en UMC Utrecht.

Geneesmiddelen PW43 - 21-10-2021

Vergunning voor parallelimport tetanusantistoffen

Als oplossing voor langdurige tekorten aan tetanusantistoffen in Nederland is een parallelhandelsvergunning afgegeven voor Tetagam-P, oplossing voor injectie. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen 20-10-2021

Stotteren als bijwerking van veel medicijnen

Veel soorten geneesmiddelen kunnen de bijwerking stotteren of het terugkeren van stotteren veroorzaken. Dat blijkt uit enkele duizenden meldingen in de databank van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die Bijwerkingencentrum Lareb heeft onderzocht.

Geneesmiddelen PW43 - 20-10-2021

Etoricoxib en diclofenac meest effectief bij artrosepijn

De NSAID’s etoricoxib en diclofenac zijn het meest effectief bij het verminderen van pijn en functieverlies door knie- en heupartrose. Dat concluderen Bruno da Costa en collega´s op basis van een grote meta-analyse.

Algemeen, Geneesmiddelen PW43 - 19-10-2021

Voorkeur voor haloperidol bij vrouwen in vruchtbare leeftijd

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd die een antipsychoticum nodig hebben moeten bij voorkeur starten met haloperidol. Onder de niet-SSRI antidepressiva is er geen voorkeursmiddel. Dit staat in de nieuwe richtlijn Antipsychotica en niet-SSRI antidepressiva tijdens zwangerschap en lactatie van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

Geneesmiddelen 19-10-2021

NZa: verzekeraars moeten zich meer onderscheiden

Zorgverzekeraars moeten minder concurreren op premie en zich meer onderscheiden via de zorginkoop en dienstverlening aan verzekerden. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de Monitor Zorgverzekeringen 2021.

Algemeen, Zorgverzekeraars PW42 - 15-10-2021

Cimetidine krijgt weer plek in NHG-Standaard

Cimetidine, een H2-antagonist gebruikt bij maagklachten, is weer opgenomen in de NHG-Standaard Maagklachten. Dit heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) besloten nu twee andere H2-antagonisten, ranitidine en nizatidine, definitief uit de handel zijn genomen.

Geneesmiddelen PW42 - 14-10-2021

Voldoende voeding voorkomt bijwerking propranololdrank

Propranololdrank, voor de behandeling van een infantiel hemangioom (aardbeienvlek), geeft een verhoogd risico op lage bloedsuikerspiegels. Het geven van voldoende voeding kan deze bijwerking voorkomen. Dat meldt het Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen 14-10-2021

Drie landen bereiken akkoord over prijs Zolgensma

Nederland, België en Ierland hebben samen een akkoord bereikt met een fabrikant over de prijs van onasemnogene abeparvovec (Zolgensma). Een specifieke groep kinderen in deze drie landen, onderdeel van de Beneluxa, kan hierdoor gebruik maken van deze gentherapie voor de spierziekte Spinale Muculaire Atrofie (SMA).

Geneesmiddelen 13-10-2021

Blokhuis steunt strijd tegen geneesmiddelkaping

Staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) waardeert initiatieven die strijden tegen geneesmiddelkaping, zoals het nieuwe platform van samenwerkende ziekenhuizen en bereidingsapotheek A15, dat zelf apotheekbereidingen gaat registreren. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van D66-Kamerlid Wieke Paulusma.

Algemeen, Geneesmiddelen PW42 - 12-10-2021

Preventief gebruik scopolaminebutyl voorkomt reutelen in stervensfase

Door preventieve toediening van scopolaminebutyl kan reutelen in de stervensfase bij de helft van de mensen worden voorkomen. Dat stellen onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum.

Algemeen, Geneesmiddelen 08-10-2021

KNAW: breng geneesmiddel sneller bij patiënt

Om wetenschappers te ondersteunen bij het ontwikkelen van geneesmiddelen moet er landelijke coördinatie komen, zodat patiënten sneller en efficiënter toegang krijgen tot nieuwe therapieën. Daarvoor pleit de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Algemeen, Geneesmiddelen 06-10-2021

Verbeterde prikkelverwerking bij autistische kinderen door bumetanide

Bumetanide verbetert prikkelverwerking bij autistische kinderen. Dat stellen onderzoekers verbonden aan het Amsterdam UMC.

Algemeen, Geneesmiddelen 05-10-2021

Leiden verwijdert actief medicijnresten uit afvalwater

Hoogheemraadschap van Rijnland gaat als eerste waterschap in Nederland medicijnresten met actief kool verwijderen uit afvalwater. Bij de waterzuivering in Leiden Noord is gisteren een nieuwe installatie in gebruik genomen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW40en41 - 01-10-2021 1 reactie

Document acties

Back to top