Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Osimertinib in basispakket

Het geneesmiddel osimertinib wordt per 1 januari tijdelijk als startbehandeling vergoed uit het basispakket voor een bepaald type lokaalgevorderd of gemetastaseerd niet-kleincellige longkanker (NSCLC). De vervolgbehandeling werd al vergoed.

Geneesmiddelen PW01/02 - 02-01-2020

EMA: medicatiebewaking Europa is effectief

Europa kent een sterk en effectief geneesmiddelenbewakingssysteem dat een positieve invloed heeft op de volksgezondheid. Dat concludeert het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) in een rapport over de periode 2015-2018.

18-12-2019

Bètablokker of DHP bij stabiele angina pectoris

NHG: langwerkende nitraten niet langer voorkeur

Bij de onderhoudsbehandeling van stabiele angina pectoris gaat de voorkeur uit naar een cardioselectieve lipofiele bètablokker of een calciumantagonist uit de dihydropyridinegroep (DHP). Dat staat in de herziene NHG-Standaard Angina pectoris van het Nederlands Huisartsengenootschap, die deze week online is gepubliceerd.

Geneesmiddelen PW51/52 - 18-12-2019

Forse stijging kosten personeel zorginstellingen

De kosten van het inhuren van medewerkers vormt een steeds groter deel van de bedrijfslasten voor zorginstellingen: tussen 2015 en 2018 was sprake van een stijging van 49%. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de financiën van zorginstellingen.

Algemeen 17-12-2019

Vergoeding voor venetoclax met rituximab

Vanaf 1 december is de combinatietherapie van het sluisgeneesmiddel venetoclax met rituximab opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering voor patiënten met chronische lymfatische leukemie.

Geneesmiddelen PW51/52 - 17-12-2019

Informatie over teratogeniciteit retinoiden aangepast

Het Europees geneesmiddelbewakingscomité (PRAC) van het EMA heeft relevante gegevens over de veiligheid van retinoïden beoordeeld.

Geneesmiddelen PW51/52 - 17-12-2019

Drogisten in beroep tegen tablet-uitspraak

Het Centraal Bedrijf Drogisterijbedrijven (CBD) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van Rechtbank Midden-Nederland dat Albert Heijn verantwoorde zorg levert door een drogist te vervangen door een tablet en dat de inspectie niet hoeft te handhaven. Het CBD blijft erbij dat dit een ongewenste situatie is.

Algemeen 13-12-2019

RIVM: maatregelen tekorten nog onvoldoende

Geneesmiddelen importeren uit het buitenland en het meldpunt voor tekorten beperken de gevolgen voor patiënten, maar lossen het ontstaan van tekorten niet op. Dat blijkt uit een evaluatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

12-12-2019

Kamer steunt fonds voor betaalbare medicijnen

Geneesmiddelen die met belastinggeld zijn ontwikkeld op de markt brengen voor een betaalbare prijs. Met een plan voor een nationaal fonds, dat deze week is aangenomen in de Tweede Kamer, willen de SP en het CDA de macht doorbreken van de farmaceutische industrie.

Geneesmiddelen 12-12-2019

Lenalidomide nu ook bij folliculair lymfoom

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft positief geadviseerd over een nieuwe indicatie voor lenalidomide (Revlimid).

Geneesmiddelen PW50 - 12-12-2019

Aris Prins gekozen als nieuwe voorzitter KNMP

Apotheker Aris Prins is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de KNMP. Dat is vanmiddag bekendgemaakt tijdens de Algemene Vergadering (AV).

Algemeen 11-12-2019 1 reactie

Nieuwe indicatie borstkankermiddel

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft positief geoordeeld over het toevoegen van een nieuwe indicatie aan trastuzumab emtansine (Kadcyla).

Geneesmiddelen PW50 - 11-12-2019

Haaruitval bij bupropion

Bijwerkingencentrum Lareb ontving dertien meldingen van haaruitval bij patiënten die bupropion gebruikten.

Geneesmiddelen PW50 - 11-12-2019

Aanpassing contra-indicaties MS-middelen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA heeft positief geoordeeld over het aanpassen van de productinformatie van interferon beta 1a (Rebif, Avonex), peginterferon beta 1a (Plegridy) en interferon beta 1b (Betaferon).

Geneesmiddelen PW50 - 10-12-2019

Vergoeding voor plaatsen spiraal na abortus

Vrouwen die na een zwangerschapsafbreking een spiraal laten plaatsen, zullen de kosten daarvan vergoed krijgen. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten om herhaalde abortussen te voorkomen.

10-12-2019

Brussel steunt Bruins in strijd tegen tekorten

Voor zijn plannen om in Europa de tekorten en de betaalbaarheid van geneesmiddelen aan te pakken krijgt minister Bruno Bruins van Medisch Zorg steun in Brussel. Dat heeft hij gezegd na afloop van zijn ontmoeting vorige week vrijdag met de nieuwe Eurocommissaris van Gezondheid Stella Kyriakides.

Geneesmiddelen 09-12-2019

Deelname Rijkvaccinatieprogramma gestabiliseerd

De vaccinatiegraad, die al sinds 2014 terugliep, is vorig jaar niet verder gedaald. In 2018 zijn ongeveer net zo veel kinderen gevaccineerd via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) als in het jaar daarvoor, meldt het RIVM in de jaarlijkse rapportage.

Algemeen 09-12-2019

Goedkeuring voor combinatie bij atherotrombotische event

De CHMP oordeelde positief over het verlenen van een handelsvergunning voor twee generieke geneesmiddelen.

Geneesmiddelen PW49 - 05-12-2019

Rechter: tablet mag drogist vervangen

Albert Heijn mag doorgaan met de verkoop van zelfzorgmiddelen zonder actief toezicht van deskundig personeel. Een tablet met telefoon is verantwoorde zorg, oordeelde de rechtbank Midden-Nederland, in een bestuursrechtelijke procedure die het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) had aangespannen tegen de inspectie.

Algemeen PW50 - 05-12-2019 1 reactie

Vijfmaal groen licht nieuwe geneesmiddelen

De Committee for Medical Products for Human Use (CHMP) raadt goedkeuring aan voor vijf nieuwe geneesmiddelen.

Geneesmiddelen PW49 - 04-12-2019

Document acties

Back to top