Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Antistollingsmedicijn kan miskraam niet voorkomen

Het gebruik van een antistollingsmiddel door zwangere vrouwen met een erfelijke verhoogde stollingsneiging leidt niet tot minder miskramen. Dat blijkt uit een internationale studie door onderzoekers van Radboudumc, Amsterdam UMC en Warwick University.

Algemeen, Geneesmiddelen 01-06-2023

Ervaringen longpatiënten: veel wisselingen medicatie

Ruim 40% van de patiënten met een longziekte geeft aan in het afgelopen jaar één of meer keer gewisseld te zijn van geneesmiddel. Reden voor deze wisselingen zijn verandering in vergoeding van medicatie of de verkrijgbaarheid ervan. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Geneesmiddelen PW23 - 01-06-2023

Van der Does Award voor grondlegger beoordeling biosimilars

Pekka Kurki heeft de Emiel van der Does Award gekregen voor rationele en kosteneffectieve therapie. Volgens Arnold Vulto, voorzitter van Biosimilars Nederland, is Kurki de grondlegger van het Europese regulatoire beleid voor de beoordeling en toelating van biosimilars.

Algemeen, Geneesmiddelen 01-06-2023

Jichtmiddel colchicine mogelijk veelbelovend bij artrose

Het eeuwenoude middel colchicine tegen jicht is waarschijnlijk effectief voor patiënten met artrose: het aantal knie- en heupvervangingen vermindert met 30%. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek.

Geneesmiddelen 31-05-2023

Boots-apothekers richten eigen vakbond op

Apothekers in loondienst van apotheekketen Boots hebben zich verenigd in een nieuwe vakbond omdat hun belangen als werknemers niet goed meer worden vertegenwoordigd. Ook maken ze zich zorgen over hun salaris en de hoge werkdruk. “We moeten met een forse onderbezetting van apothekers en apothekersassistenten een apotheek runnen.”

Algemeen, Politiek & overheid PW22 - 30-05-2023

Topicale NSAID’s voorkeur bij handartrose

Topicale NSAID’s hebben de voorkeur boven systemische behandeling bij handartrose, volgens de nieuwe richtlijn Behandeling van handartrose. Deze behandeling heeft beperkte bijwerkingen in vergelijking met die met orale analgetica en heeft gunstige effecten op de pijn en functie.

PW23 - 26-05-2023

Opwijrda-prijs 2022 voor artikel over doseeradviezen bij morbide obesitas

Cornelis Smit heeft de Opwijrda-prijs 2022 gewonnen met het artikel ‘Hogere dosis aminoglycosiden nodig in morbide obese patiënten: nieuwe doseeradviezen onderbouwd’. Hans Ros en Lutea van Gendt-de Jong krijgen de Peter de Smet-prijs voor beste casuïstische mededeling. De PRISMA-prijzen gaan dit jaar naar Elien Uitvlugt en Stijn Crutzen.

Algemeen, Praktijkvoering PW22 - 25-05-2023

Vericiguat vergoed voor patiënt met ernstig hartfalen

Vericiguat (Verquvo), voor gebruik bij bepaalde patiënten met een ernstige vorm van hartfalen, kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert het Zorginstituut Nederland de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 22-05-2023

Grote verschillen in voorschrijven opioïden ziekenhuizen

Pijn na operatieve ingrepen is de meest voorkomende reden om opioïden voor te schrijven door medisch specialisten. Afhankelijk van het ziekenhuis krijgt bij een heupfractuur tussen 20 en 72% van de patiënten een recept voor opioïden voor gebruik buiten het ziekenhuis. Dat blijkt uit een data-analyse van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in vijftien ziekenhuizen.

Algemeen, Geneesmiddelen 15-05-2023

PRAC waarschuwt opnieuw voor fluorchinolonen

Bij het gebruik van fluorchinolonen bestaat een verhoogd risico op langdurige en mogelijk irreversibele schade aan spieren en het zenuwstelstel. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC vraagt opnieuw aandacht voor deze risico's.

Geneesmiddelen 15-05-2023

Meer aandacht nodig voor inleveren ongebruikte medicatie

Een kwart van de inwoners van Noord-Nederland geeft aan dat zij ongebruikte geneesmiddelen nooit inleveren bij een apotheek of milieustraat. Terwijl een derde zegt dit altijd wel te doen. Dat blijkt uit onderzoek van het lectoraat Transformational Media van NHL Stenden Hogeschool.

Algemeen, Geneesmiddelen 11-05-2023

Gevangenisstraf voor illegale handel in geneesmiddelen

De rechtbank Amsterdam heeft de eigenaar van een Amsterdamse apotheek veroordeeld tot achttien maanden celstraf voor illegale handel in medicijnen, het witwassen van ruim € 4,5 miljoen en valsheid in geschrift. Een tweede verdachte krijgt 240 uur werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.

Algemeen, Politiek & overheid PW20en21 - 11-05-2023 1 reactie

Diabetesfonds wil minder medicatie en gezonder leven

Patiënten met diabetes type 2 moeten in plaats van geneesmiddelen als eerste behandeling hulp krijgen bij het aanpassen van hun leefstijl. Die oproep doet het Diabetes Fonds aan onder meer politiek, zorgverzekeraars en zorgprofessionals.

Algemeen, Geneesmiddelen 11-05-2023

Eerder optimale dosering antidepressiva met farmacogenetica

Op basis van de genetisch bepaalde afbraaksnelheid kan de dosering van tricyclische antidepressiva (TCA) worden aangepast. Hierdoor krijgt de patiënt bijna een week eerder een optimale dosis tegen depressie, in vergelijking met de huidige aanpak. Dit blijkt uit onderzoek van onder andere het Radboudumc.

Geneesmiddelen PW20en21 - 10-05-2023

Deel verwoeste apotheken Oekraïne weer hersteld

In de oorlog in Oekraïne zijn de afgelopen veertien maanden zeker meer dan 350 apotheken geplunderd en verwoest door Russische bombardementen en soldaten. Een aantal daarvan is inmiddels deels herbouwd, andere apothekers zagen zich genoodzaakt hun werkzaamheden tijdelijk elders onder te brengen, aldus Oleg Klimov, voorzitter van de Oekraïense apothekersorganisatie AUPC.

Algemeen PW19 - 10-05-2023

Klacht IVM tegen elf afslankklinieken voor reclame obesitasmedicatie

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft een klacht ingediend bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) tegen elf afslankklinieken die reclame maken voor obesitasmedicijnen. Volgens het IVM is dit potentieel gevaarlijk voor de gezondheid van patiënten.

Algemeen, Geneesmiddelen PW20en21 - 08-05-2023

Acht apothekers voor tuchtrechter in 2022

Bij regionale tuchtcolleges zijn vorig jaar acht klachten over apothekers afgehandeld. De meeste van de 924 afgehandelde klachten betroffen artsen (579), gevolgd door verpleegkundigen (79), gezondheidszorgpsychologen (69) en tandartsen (64).

Algemeen, Praktijkvoering PW19 - 03-05-2023

Zorginstituut adviseert lanadelumab op te nemen in GVS

Lanadelumab (Takhzyro) kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert Zorginstituut Nederland minister Kuipers van VWS. Het middel is geregistreerd voor de routinematige preventie van terugkerende aanvallen van erfelijk angio-oedeem (HAE) bij patiënten van 12 jaar en ouder.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 02-05-2023

Oefentherapie effectiever tegen duizeligheid dan medicatie

Oefentherapie voor het evenwichtsorgaan is opgenomen in de landelijke richtlijn voor de behandeling van duizeligheidsklachten. Hoewel bewezen effectief, wordt deze door het Amsterdam UMC ontwikkelde therapie nog nauwelijks gebruikt in tegenstelling tot medicatie.

Algemeen 01-05-2023

Tuberculosevaccin beschermt niet tegen corona

Het tuberculosevaccin Bacillus Calmette-Guérin (BCG) beschermt zorgverleners niet tegen COVID-19. Dat blijkt uit internationaal onderzoek, meldt het UMC Utrecht, dat het Europese deel coördineerde.

Geneesmiddelen PW18 - 28-04-2023

Document acties

Back to top