Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Gewapende overval op Utrechtse apotheek

Een gewapende man heeft vanmorgen de Van den Berg’s Apotheek aan de Willem van Noorthstraat in Utrecht overvallen. Hij dreigde met een pistool en ging er met een geldbedrag vandoor.

Algemeen 01-05-2020

V&VN: ‘Verpleegkundigen kunnen niet veilig werken’

Van alle verpleegkundigen en verzorgden heeft de helft een tekort aan beschermende middelen zoals mondkapjes. Een derde ervaart psychische druk om zonder bescherming zorg te leveren. Dat blijkt uit een peiling van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) waaraan tienduizend respondenten hebben meegedaan.

Algemeen 01-05-2020

‘Meer zorgen onder Nederlanders over COVID-19’

Nederlanders zijn zich in de loop van de coronacrisis meer zorgen gaan maken over hun eigen gezondheid en die van hun familie. Ook is de informatiebehoefte veranderd: van cijfers over de uitbraak naar testen en immuniteit. Dat blijkt uit een onderzoek door Nivel en RIVM.

Algemeen PW19 - 30-04-2020

NZa: toename van verwijzingen naar ziekenhuizen

Het aantal verwijzingen door de huisarts naar een medisch specialist neemt weer toe. Ook het aantal spoedverwijzingen is bijna weer terug op het niveau van voor de coronacrisis. Dat blijkt uit nieuwe data van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de gevolgen van de crisis voor de reguliere zorg.

Algemeen PW19 - 30-04-2020

CBS: 26.000 zorgverleners zijn niet aan het werk

Bijna 26.000 gediplomeerde en BIG-geregistreerde zorgverleners werken niet en hebben een uitkering of zijn met pensioen. Van hen is 84% verpleegkundige of arts. Dat blijkt uit cijfers over 2018 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Algemeen PW19 - 29-04-2020

IGJ: geen inspecties op productie en distributie medicatie

Vanwege de COVID-19 pandemie worden certificaten van fabrikanten en vergunninghouders voor productie en distributie van geneesmiddelen automatisch verlengd tot eind 2021. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die hiermee het advies volgt van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

Algemeen, Geneesmiddelen PW19 - 29-04-2020

Beleid urineweginfecties gericht op minder resistentie

Oraal fosfomycine is voortaan ook tweede keuze voor vrouwen met cystitis en diabetes mellitus, verminderde weerstand of afwijkingen aan nieren of urinewegen. Dat staat in de onlangs herziene NHG-Standaard Urineweginfecties.

Algemeen PW18 - 29-04-2020

‘Patiënt wil samen met zorgverlener beslissen over behandeling’

Patiënten willen graag samen met de huisarts of medisch specialist beslissen over de vraag of en zo ja welke zorg nodig is. Uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder zevenduizend patiënten blijkt dat één op de vijf niet betrokken is bij de keuze voor behandeling of zorg.

Algemeen PW19 - 28-04-2020

NZa: zorgverleners kunnen kosten corona-units declareren

Zorgverleners kunnen de extra kosten declareren die zij maken voor de opvang van COVID-19-patiënten in tijdelijke corona-units zoals hotels en bestaande zorginstellingen. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekendgemaakt.

Algemeen PW18 - 24-04-2020

‘Bemoedigende resultaten conestat alfa bij COVID-19’

Voor de behandeling van ernstige longontsteking hebben vijf COVID-19-patiënten de recombinante humane C1-esteraseremmer conestat alfa (Ruconest) toegediend gekregen, met “bemoedigende resultaten”. Dat meldt het farmaceutisch bedrijf Pharming Group uit Leiden.

Geneesmiddelen 23-04-2020

CBG: ernstige bijwerkingen chloroquine en hydroxychloroquine

Chloroquine en hydroxychloroquine kunnen ernstige hartritmestoornissen veroorzaken bij patiënten met COVID-19, in sommige gevallen met dodelijke afloop. Met name in een hoge dosering of in combinatie met andere medicijnen. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Lareb roept op ernstige bijwerkingen zo snel mogelijk te melden.

Geneesmiddelen PW18 - 23-04-2020

Etravirine en conestat alfa goedgekeurd vanaf 2 jaar

Conestat alfa (Ruconest), bedoeld voor de behandeling van acute aanvallen bij erfelijk angio-oedeem door C1-esteraseremmerdeficiëntie, mag nu ook worden gebruikt bij kinderen vanaf 2 jaar.

Geneesmiddelen PW17 - 22-04-2020

Bart van den Bemt benoemd tot hoogleraar

Bart van den Bemt is met ingang van 1 maart benoemd tot bijzonder hoogleraar personalized pharmaceutical care aan de Radboud Universiteit/Radboudumc. Hij wil op een wetenschappelijke, persoonsgerichte en innovatieve manier het geneesmiddelengebruik door patiënten effectiever en veiliger maken.

Algemeen PW18 - 22-04-2020

Hemolyse bij gebruik hydroxychoroquine en G6PD-deficiëntie

Bij het gebruik van hydroxychloroquine bij COVID-19 moeten artsen letten op symptomen van hemolyse bij patiënten met glucose-6-fosfaat-dehydrogenase (G6PD)-deficiëntie. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen 21-04-2020

Erasmus MC: coronavirus vermenigvuldigt in neus en longen

Het virus SARS-CoV-2 vermenigvuldigt zich gemakkelijk in neus en longen waardoor het mogelijk sneller overdraagbaar is dan andere virussen zoals SARS of MERS. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Algemeen 21-04-2020

Axicabtagene ciloleucel in basispakket

Axicabtagene ciloleucel (Yescarta) wordt opgenomen in het basispakket na succesvolle onderhandeling over de prijs.

Geneesmiddelen PW17 - 21-04-2020

Positief oordeel over uitbreiding indicatie brentuximab vedotine

De Committee for Human Medicinal Products (CHMP) van het EMA oordeelde positief over uitbreiding van de indicatie van brentuximab vedotine (Adcetris).

Geneesmiddelen PW17 - 20-04-2020

Onderzoek naar bloeddrukverlager voor coronapatiënt

Bloeddrukverlagers kunnen mogelijk ernstige vochtophopingen voorkomen in de longen van patiënten met COVID-19. Om dit te onderzoeken zijn cardiologen van het Radboudumc een grote studie gestart met Valsartan onder ruim zeshonderd patiënten.

Geneesmiddelen PW18 - 20-04-2020

Sterfgevallen in verpleeg- en verzorgingshuizen bijna verdubbeld

Het aantal sterfgevallen in institutionele huishoudens, zoals verpleeg- en verzorgingshuizen, is in de eerste week van april bijna verdubbeld ten opzichte van een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het RIVM.

Algemeen PW17 - 16-04-2020

Biosimilar etanercept positief beoordeeld

Etanercept (Nepexto) van registratiehouder Mylan IRE Healthcare Ltd werd positief beoordeeld voor de behandeling van reumatoïde artritis, juveniele idiopathische artritis, artritis psoriatica, axiale spondyloartritis, plaque psoriasis en pediatrische plaque psoriasis.

Geneesmiddelen PW16 - 16-04-2020

Document acties

Back to top