Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Tekort specialisten ouderengeneeskunde dreigt

In totaal 151 aiossen kiezen dit jaar voor de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde, terwijl er 260 beschikbare plaatsen zijn. Met een fors groeiend aantal kwetsbare ouderen is het volgens de Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso tijd om de noodklok te luiden.

Algemeen PW25 - 16-06-2021

Meldingen bijwerking kaakklachten door triptanen

Patiënten die triptanen gebruiken voor een migraineaanval of clusterhoofdpijn kunnen last krijgen van kaakklachten. Bijwerkingencentrum Lareb heeft 27 meldingen ontvangen van deze bijwerking.

Geneesmiddelen PW25 - 15-06-2021

Apotheek Hoogezand-Sappemeer winnaar mystery guest-onderzoek

Apotheek Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer heeft in 2020 de hoogste score behaald in het mystery guest-onderzoek onder 150 apotheken. Volgens onderzoeksbureau AMP heeft deze apotheek de casussen voor farmaceutische zorg het beste opgelost.

Algemeen PW25 - 15-06-2021

‘Robot bespaart tijd en geeft rust op de werkvloer‘

Robot bespaart tijd, geeft rust op de werkvloer en de service van BD Rowa is heel goed’ De poliklinische apotheek van het UMC Groningen verhuisde in oktober 2020 naar een nieuwe locatie en nam daarbij een apotheekrobot, de Vmax 160 van BD Rowa, in gebruik. Poliklinisch apotheker Trea Keizer is er blij mee. “De robot bespaart veel tijd en geeft rust op de werkvloer. Bovendien is de service van BD Rowa heel goed.”

Algemeen 14-06-2021

Risico op tumorlysissyndroom ook bij lage dosis venetoclax

Ook bij het gebruik van de laagst toegestane hoeveelheid van het leukemiemiddel venetoclax (Venclyxto) lopen patiënten het risico op het tumorlysissyndroom (TLS). Dat blijkt uit meldingen die het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft ontvangen.

Geneesmiddelen PW25 - 14-06-2021

Zorgverleners vinden risicoafweging EMA bij ulipristal niet juist

Ulipristal alleen bij uitzondering inzetten bij vrouwen met een vleesboom is geen goed advies van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), vindt een aantal Nederlandse zorgprofessionals. Het EMA legt volgens hen te veel nadruk op de bijwerking leverschade en heeft onvoldoende oog voor de risico’s van chirurgisch ingrijpen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW24 - 14-06-2021

SWAB: vaste dosering tocilizumab bij COVID-19

De Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) beveelt aan tocilizumab in een vaste dosering van 600 mg toe te dienen aan COVID-19-patiënten en niet langer op basis van lichaamsgewicht 8 mg/kg. De SWAB heeft vanwege nieuwe wetenschappelijke inzichten de leidraad Medicamenteuze behandeling COVID-19 geactualiseerd.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 10-06-2021

Blokhuis: vitamine K-injectie voor alle pasgeborenen

Alle pasgeborenen krijgen vanaf medio 2022 vlak na de geboorte een eenmalige intramusculaire vitamine K-injectie van één milligram. Ouders die tegen een injectie zijn kunnen kiezen voor orale toediening. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS besloten.

Politiek & overheid 10-06-2021

Zorginstituut adviseert positief over vergoeding hiv-combinatie

De langwerkende combinatiebehandeling met rilpivirine (Rekamby) en cabotegravir (Vocabria) bij een hiv-1-infectie kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dit adviseert Zorginstituut Nederland aan de minister voor Medische Zorg.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 10-06-2021

Van Ark keurt misbruik wetgeving weesgeneesmiddelen af

Het is onwenselijk dat farmaceuten bestaande behandelingen tegen veel hogere prijzen zonder onderbouwing opnieuw op de markt introduceren als weesgeneesmiddel, vindt minister van Medische Zorg Tamara van Ark. “Ik keur dit af”, schrijft de minister in antwoord op Kamervragen.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW24 - 09-06-2021

Financiën ziekenhuizen gezond ondanks coronacrisis

Ziekenhuizen in Nederland hebben in 2020 weinig of geen financiële problemen ondervonden door de coronacrisis. 37 ziekenhuizen - 61% van de totale omzet van de sector - boekten een positief resultaat van € 261 miljoen bij een omzet van € 18,6 miljard. Dit rendement is vergelijkbaar met 2019. Dit blijkt uit een eerste analyse van de jaarverslagen van ziekenhuizen over het afgelopen boekjaar.

Algemeen, Praktijkvoering 07-06-2021

Reizigers Azië en Afrika importeren vaak multiresistente darmbacteriën

Reizigers die terugkeren uit bestemmingen in Afrika en Azië nemen vaak multiresistente darmbacteriën mee terug naar huis. Sommige bacteriën zijn zelfs resistent tegen laatste-redmiddel-antibiotica. Dit blijkt uit onderzoek door microbiologen van onder meer de Universiteit Maastricht.

Algemeen PW24 - 07-06-2021

Meer bijwerkingen bij Nimenrix dan bij NeisVac-C

In vergelijking met het vaccin NeisVac-C/MMRVAXPRO zijn er bij het vaccin Nimenrix/MMRVAXPRO meer vermoede bijwerkingen vermeld. Met name het aantal meldingen van koorts, huidreacties en verminderde eetlust is gestegen. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Algemeen 02-06-2021

Geen bijzondere bijwerkingen na 22-wekenprik

Vaccinatie met het kinkhoestvaccin bij zwangere vrouwen – de 22-wekenprik – heeft niet geleid tot bijzondere, nieuwe of verontrustende bijwerkingen. De meest gemelde bijwerkingen waren pijn, roodheid en zwelling op de injectieplaats. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Algemeen PW23 - 02-06-2021

‘Wetsvoorstel voor digitale communicatie is ontoereikend’

Het wetsvoorstel voor digitale communicatie tussen zorgverleners van minister Tamara van Ark van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is ontoereikend. Ook creëren de plannen van de minister meer bureaucratie. Dat schrijven zorgverzekeraars en negen andere partijen in de zorg in een brief aan de Tweede Kamer.

Algemeen PW23 - 01-06-2021

Drone voor medicijnen maakt testvluchten

ANWB en PostNL starten met het testen van een medische drone voor het met spoed vervoeren van bloed en medicijnen. De drone gaat voor Erasmus MC en Sanquin vliegen naar de regio Zeeland, meldt Erasmus MC.

Algemeen PW23 - 31-05-2021

NZa en Zorginstituut: verbeteren zorgstelsel is nú nodig

Deze pandemie biedt nu het momentum om organisatie, aanbod en financiering van de zorg duurzaam te verbeteren. Dit schrijven Marian Kaljouw en Sjaak Wijma, bestuursvoorzitters van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Zorginstituut Nederland, in een open brief aan zorgbestuurders. “Deze veranderingen vragen om lef en leiderschap”.

Algemeen PW22 - 27-05-2021

Blokhuis verbiedt designer drug 3-MMC

De designer drug 3-MMC komt op Lijst II van de Opiumwet en is voortaan verboden. Dat heeft staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) besloten naar aanleiding van zorgwekkende signalen over de gezondheidsrisico’s van dit middel.

Algemeen PW22 - 27-05-2021

Huisartsen negeren richtlijnen bij voorschrijven quetiapine

Huisartsen en psychiaters schrijven het antipsychoticum quetiapine voor bij slaapproblemen, terwijl de richtlijnen benadrukken dit niet te doen. Dat blijkt uit onderzoek van het journalistiek platform Pointer van KRO-NCRV.

Geneesmiddelen PW22 - 26-05-2021

Ernstige leverschade door Iberogast

Het kruidengeneesmiddel Iberogast kan ernstige leverschade veroorzaken, blijkt uit een melding die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen 25-05-2021

Document acties

Back to top