Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Gewrichtspijn en vermoeidheid door nieuwe CGRP-remmers

Patiënten met migraine die de nieuwe CGRP-remmers gebruiken hebben het meeste last van gewrichtspijn en vermoeidheid, bijwerkingen die nog niet in de bijsluiters staan. Patiënten melden ook bekende bijwerkingen als obstipatie en haaruitval, die al in enkele bijsluiters zijn vermeld. Bijwerkingencentrum Lareb ontving 109 meldingen van bijwerkingen bij CGRP-remmers.

Geneesmiddelen PW26 - 23-06-2022

Dreigend tekort Actilyse (alteplase) en Metalyse (tenecteplase)

Door productieproblemen bij de fabrikant en toename van het gebruik dreigt er een wereldwijd tekort aan Actilyse (alteplase) en Metalyse (tenecteplase). Naar verwachting tot begin 2024 levert de fabrikant minder dan gebruikelijk. Dat melden de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen 21-06-2022

Verenigde Apotheken Limburg betaalt half miljoen wegens fraude

Verenigde Apotheken Limburg (VAL) moet € 550.000 betalen aan justitie vanwege fraude met declaraties aan zorgverzekeraars en het omzeilen van het preferentiebeleid. Deze schikking hebben het Openbaar Ministerie (OM) en VAL getroffen over het bedrag dat de apotheekketen hiermee heeft verdiend.

Algemeen PW25 - 16-06-2022 1 reactie

Cellulaire testen voor lymeziekte niet betrouwbaar

Cellulaire testen voor het vaststellen van lymeziekte, sinds enige tijd op de markt, zijn niet betrouwbaar. Met deze testen krijgen te veel mensen onterecht een negatieve of positieve uitslag. Dat blijkt uit de VICTORY-studie van Amsterdam UMC, Radboudumc en het RIVM.

Algemeen, Geneesmiddelen PW25 - 16-06-2022

Tool geeft signaal bij onjuiste diagnose test door interactie

Effecten van medicijnen op laboratoriumtesten kunnen leiden tot onnodige diagnostische testen, behandelingen en schadelijke gevolgen voor patiënten. Klinisch chemicus Jasmijn van Balveren deed promotieonderzoek en ontwikkelde een tool dat een signaal afgeeft op het moment dat er sprake kan zijn van een geneesmiddel-testinteractie. Dat meldt het Jeroen Bosch Ziekenhuis, dat software heeft geïmplementeerd van Van Balveren.

Algemeen, Geneesmiddelen PW25 - 15-06-2022

Mogelijke associatie rivaroxaban en diepe veneuze trombose

Gebruik van rivaroxaban leidt mogelijk vaker tot een diepe veneuze trombose en longembolie dan het gebruik van andere direct werkende orale anticoagulantia. Dat stellen Nederlandse onderzoekers op basis van hun studie die gepubliceerd is in Clinical Drug Investigation.

Algemeen, Geneesmiddelen PW25 - 14-06-2022

Meeste bijwerkingen neussprays zijn bekend

De meest gemelde bijwerkingen bij neussprays met corticosteroïden zijn bekende bijwerkingen die ook in de bijsluiters staan. Dit blijkt uit onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen PW25 - 13-06-2022

Kuipers: verzekeraars honoreren afspraken afbouw antidepressiva

Zorgverzekeraars geven aan het afbouwen van antidepressiva te vergoeden conform het multidisciplinair document, dat goede zorg beschrijft rond het afbouwen van antidepressiva. VWS-minister Ernst Kuipers heeft daarom geen reden te denken dat zorgverzekeraars hun afspraken niet nakomen. Dat schrijft hij in antwoord op Kamervragen van D66-Kamerlid Wieke Paulusma en Liane den Haan van Fractie Den Haan.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid, Zorgverzekeraars PW24 - 09-06-2022

Pijn en aderontsteking door injectievloeistof Hypnomidate

Hypnomidate-injectievloeistof (etomidaat) kan pijn en aderontsteking veroorzaken. Dat blijkt uit drie meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. Anesthesisten en psychiaters gebruiken etomidaat bijvoorbeeld voorafgaand aan een algemene verdoving of als slaapmiddel bij elektroconvulsietherapie (ECT).

Geneesmiddelen 09-06-2022

Kabinet lanceert crisisorganisatie in strijd tegen pandemieën

Nederland gaat zich beter voorbereiden op een pandemie met de Landelijke Functionaliteit Infectieziektebestrijding (LFI). Deze crisisorganisatie moet ervoor zorgen dat het opschalen voor het testen en vaccineren sneller kan gebeuren. Dat heeft het kabinet, op voorstel van VWS-minister Kuipers, besloten.

Algemeen PW24 - 08-06-2022

Veelbelovende resultaten met dostarlimab

Patiënten met een specifieke vorm van rectumkanker lijken goed te reageren op het monoklonale antilichaam dostarlimab. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers op basis van hun studie die werd gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

Geneesmiddelen PW24 - 08-06-2022

Kuipers: verzekeraars bepalen zelf of ze in fastfood beleggen

Het is aan zorgverzekeraars zelf om te bepalen of ze willen investeren in fastfoodketens. De minister van VWS gaat daar niet over. Dat neemt niet weg dat verantwoord beleggen ook voor verzekeraars van belang is. Dat schrijft Ernst Kuipers in antwoord op Kamervragen.

Politiek & overheid, Zorgverzekeraars 03-06-2022

Opnieuw forse boete voor fabrikant CDCA

Na Nederland en Israël legt nu ook Italië een hoge boete op aan geneesmiddelenfabrikant Leadiant voor het ten onrechte in rekening brengen van een excessief hoge prijs voor het geneesmiddel chenodeoxycholzuur (CDCA). De boete bedraagt € 3,5 miljoen.

Geneesmiddelen 03-06-2022

Lage dosis prednisolon verlicht klachten reumapatiënt

Patiënten met reumatoïde artritis kunnen dagelijks een lage dosis prednisolon nemen in aanvulling op de standaardmedicatie. Prednisolon vermindert significant de ziekteactiviteit en de bijwerkingen vallen mee. Dat blijkt uit een tweejarige studie van het Amsterdam UMC.

Geneesmiddelen PW23 - 02-06-2022

Eerste middel voor zeldzame aandoening Niemann-Pick

Binnenkort komt het eerste middel beschikbaar voor de zeldzame genetische aandoening ziekte van Niemann-Pick type A/B en B. De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft voor toepassing van de enzymvervangende therapie olipudase alfa (Xenpozyme) een positief advies afgegeven aan het Europees Medicijn Agentschap (EMA).

Geneesmiddelen PW23 - 31-05-2022

IVM: daling kwaliteit van het FTO is zorgwekkend

De kwaliteit van het farmacotherapieoverleg (FTO) tussen huisartsen en apothekers neemt af: nog maar 50% van de FTO-groepen functioneert op het hoogste niveau. Dat blijkt uit een peiling van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), dat spreekt van een “zorgwekkende conclusie”.

Algemeen, Praktijkvoering PW23 - 30-05-2022

Vergoeding Mysimba bij overgewicht en afvalprogramma

Het geneesmiddel Mysimba, met de werkzame stoffen naltrexon en bupropion, voor overgewicht en obesitas, kan worden vergoed uit het basispakket voor patiënten met overgewicht die een afvalprogramma volgen. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN).

Geneesmiddelen 25-05-2022 4 reacties

Nivel: 2,9% van recepten met medische noodzaak

Op 2,9 % van de recepten die apotheken afleveren staat ‘medische noodzaak’ vermeld. Bij eerste uitgiftes ligt dit percentage onder de 1%. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel, op basis van cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) en interviews met apothekers en huisartsen.

Algemeen, Geneesmiddelen 23-05-2022 1 reactie

Alliance Healthcare sluit vestigingen en centraliseert in Veghel

Farmaceutische groothandel Alliance Healthcare sluit distributie- en productielocaties verspreid in Nederland en brengt haar activiteiten samen op een nieuwe campus in Veghel. Voor ongeveer 240 medewerkers betekent dit meeverhuizen of op zoek naar een andere baan.

Algemeen, Geneesmiddelen PW21en22 - 19-05-2022

Opwijrda-prijs 2021 voor onderzoek risico’s pemetrexed-behandeling

Heidi van de Bruinhorst, student farmacie Universiteit Utrecht, heeft de Opwijrda-prijs 2021 gewonnen voor haar artikel 'Cumulatieve dosis pemetrexed verhoogt risico op nefrotoxiciteit'. De Peter de Smet-prijs 2021 voor beste casuïstische mededeling is voor ziekenhuisapotheker in opleiding Aurelia de Vries Schultink. Marieke Ebbens krijgt de PRISMA-publicatieprijs 2021.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 19-05-2022

Document acties

Back to top