Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Toestemming BENU voor overname Medsen-apotheken

Brocacef Group koopt 19 Medsen-apotheken van Ceban Pharmaceuticals dat de bereidingsactiviteiten overneemt van Brocacef Ziekenhuisfarmacie. Voor deze eerder gesloten overeenkomst krijgen de bedrijven toestemming van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Autoriteit Consument & Markt (ACM), meldt Brocacef.

Algemeen 14-09-2023

Positief advies over vergoeding anti-epilepticum fenfluramine

Het geneesmiddel fenfluramine (Fintepla), voor de behandeling van epileptische aanvallen bij het dravetsydroom of lennox-gastautsyndroom, kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert het Zorginstituut Nederland.

Geneesmiddelen 14-09-2023

NZa: afsluiten zorgcontracten moet soepeler en sneller

Onderhandelingen voor zorgcontracten verlopen moeizaam en duren soms tot na 1 januari, waardoor het voor consumenten niet duidelijk is wat een polis vergoedt. Dat stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die een document heeft opgesteld waarmee zorgaanbieders en zorgverzekeraars het contracteerproces soepeler kunnen laten verlopen.

Algemeen, Praktijkvoering, Zorgverzekeraars PW38 - 13-09-2023

Steeds meer mensen bezwijken onder werkdruk: supermens bestaat niet

In de loop der jaren zijn we steeds meer van onszelf gaan vragen. We willen de beste opleiding, een goedbetaalde baan, een gelukkig gezinsleven, enzovoort. Onze agenda puilt uit van de afspraken en op het werk lopen we de benen uit ons lijf om aan de eisen van onze werkgever te kunnen voldoen. Het leven is allesbehalve gemoedelijk en dat uit zich in veel stress. Meer en meer ervaren mensen een prestatiedruk waaraan ze langzaam maar zeker bezwijken. De cijfers liegen er niet om: 98% van de werknemers in de leeftijd van 18 tot 24 jaar vertoont symptomen van een burn-out. De supermens die we zo graag willen zijn, blijkt niet te bestaan. De gevolgen zijn desastreus.

Algemeen 13-09-2023

NHG: morfine en oxycodon zijn eerste keus sterkwerkend opioïd

Morfine en oxycodon zijn onder de sterkwerkende opioïden de voorkeursmiddelen bij de behandeling van acute nociceptieve pijn. Dit stelt huisartsenorganisatie NHG in de herziene Standaard Pijn.

Geneesmiddelen PW38 - 12-09-2023

BENU-apothekers en directie sluiten intentieovereenkomst

Alle apothekers in dienst bij BENU Apotheken kunnen binnenkort hun arbeidscontract afstemmen op de bestaande cao Apothekers in Dienstverband. Die intentie hebben de directie van BENU en de Vakbond van BENU Apothekers (VVBA) uitgesproken. De overeenkomst volgt na diverse stakingen van de vakbond om een beter salaris en een fatsoenlijke cao.

Algemeen PW37 - 07-09-2023

Nieuwe werkafspraken over wisselen inhalatiemedicatie

Over het wisselen van inhalatiemedicatie hebben organisaties die betrokken zijn bij longzorg nieuwe werkafspraken gemaakt. Die moeten duidelijkheid geven aan apotheker, patiënt, voorschrijver en zorgverzekeraar over de voorwaarden waarop gewisseld kan worden.

Geneesmiddelen 06-09-2023

IGJ: levering op artsenverklaring niet altijd volgens de regels

Bij de levering van geneesmiddelen op artsenverklaring worden niet alle zorgvuldigheidseisen even goed gevolgd. Verklaringen worden niet altijd volledig ingevuld en de vermelde indicatie is soms anders dan die waarvoor de inspectie toestemming heeft gegeven. Dit constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die vanaf nu wel toestaat dat apotheekhoudenden een kleine voorraad aanhouden.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid, Praktijkvoering PW37 - 05-09-2023

PRAC: risico's ongeboren kind bij topiramaatgebruik

Topiramaat geeft mogelijk een verhoogd risico op ontwikkelingsstoornissen bij een ongeboren kind. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC adviseert een zwangerschapspreventieprogramma te starten voor dit middel.

01-09-2023

Eén op tien Nederlanders bezuinigt op zorg

Bijna één op de tien Nederlanders bezuinigt door de gestegen kosten voor levensonderhoud op zorg. Ook brachten ze minder vaak een bezoek aan tandarts, fysiotherapeut of huisarts. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel

Algemeen 01-09-2023

Zorginstituut: aanpak hart- en vaatziekten moet veranderen

Bij het voorkomen van hart- en vaatziekten moet het ondersteunen van patiënten bij gezond blijven veel meer centraal komen te staan. Leefstijladviezen leiden zelden tot gedragsverandering. Dat concludeert het Zorginstituut Nederland.

Algemeen, Geneesmiddelen PW36 - 01-09-2023

Positief advies over vergoeding van midazolam

Oromucosale toediening van midazolam (Midazolam Xiromed), voor de behandeling van epilepsie, kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert het Zorginstituut Nederland de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Geneesmiddelen 31-08-2023

WHO lanceert strategie voor digitale gezondheidszorg

Om de implementatie te versnellen van digitale gezondheidszorg lanceert de Wereldgezondheidszorgorganisatie (WHO) tijdens de komende G20-top in India een mondiaal initiatief. Digitale interventies verbeteren de gezondheid en stellen zorgverleners in staat hoogwaardige zorg te bieden.

Algemeen PW36 - 31-08-2023

Farmanco: omzetten Plenadren naar Efmody niet wenselijk

Plenadren-tabletten 5 mg en 20 mg met gereguleerde afgifte (MGA) kunnen niet worden omgezet naar Efmody-capsules (MGA). Deze producten zijn niet uitwisselbaar. Dat meldt KNMP Farmanco.

Geneesmiddelen 30-08-2023

Huisartsen volgen vaker formularium bij voorschrijven

Huisartsen schrijven vaker geneesmiddelen voor volgens een formularium en minder vaak geneesmiddelen die geen plaats hebben in de huisartsenzorg. Dat blijkt uit een vijfjarig onderzoeksprogramma dat Nivel heeft uitgevoerd in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Algemeen, Geneesmiddelen PW35 - 24-08-2023

Ondanks grotere uitstroom meer werknemers in de zorg

In zorg en welzijn zijn er 21.000 werknemers bijgekomen tussen het eerste kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van dit jaar. De uitstroom is vanaf het midden van 2021 sneller toegenomen dan de instroom, maar per saldo nam het aantal werknemers nog steeds toe. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Algemeen PW35 - 23-08-2023

Mogelijk geen bijsluiter in verpakkingen van Hemlibra

In sommige verpakkingen van Hemlibra (emicizumab) ontbreekt mogelijk de bijsluiter. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners de verpakkingen te controleren en als het nodig is zelf de (digitale) bijsluiter aan patiënten mee te geven.

Geneesmiddelen 22-08-2023

Meldingen bijwerkingen producten met fyto-oestrogene werking

Kruidenproducten en voedingssupplementen met fyto-oestrogene werking veroorzaken bijwerkingen, zoals maag-darmklachten en huidklachten. Dat blijkt uit onderzoek naar meldingen van Bijwerkingencentrum Lareb.

Algemeen, Geneesmiddelen 21-08-2023

Langer thuis wonen met een traplift

Onze woning is een veilige plek van comfort, herinneringen en veiligheid. Hier willen we het liefst zo lang mogelijk blijven wonen, maar wat als de trap een uitdaging wordt en verhuizen de enige optie lijkt? Dan kan een traplift dé oplossing bieden. Een traplift zorgt voor zelfstandigheid en de mogelijkheid om langer in uw vertrouwde woning te blijven wonen. In dit artikel leest u welke vier mogelijkheden er zijn om een traplift aan te schaffen.

Algemeen 20-08-2023

Document acties

Back to top