Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Europese Commissie geeft € 23 miljoen voor drug repurposing

Voor het opzetten van een nieuw platform voor drug repurposing – hergebruik van bestaande geneesmiddelen bij een nieuwe indicatie – heeft de Europese Commissie € 23 miljoen beschikbaar gesteld. Dat meldt de Universiteit Maastricht, dat het online platform samen met internationale partners gaat ontwikkelen in de komende zeven jaar.

Geneesmiddelen PW37 - 08-09-2022

Ruim één op tien heeft pijn bij werkzaamheden

Van de Nederlanders van 12 jaar of ouder gaf vorig jaar 12% aan pijn te hebben bij normale werkzaamheden. Van de mensen met hinder door pijn kreeg 23% opioïden voorgeschreven, zes keer zo veel als degen die geen hinder ondervonden van pijn. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Algemeen, Geneesmiddelen 07-09-2022

Anticonceptiepil met nomegestrol: risico meningeoom minimaliseren

Artsen moeten gebruikers van de anticonceptiepil met nomegestrol regelmatig monitoren op symptomen van een meningeoom. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) komt met deze nieuwe aanbeveling om het risico op een meningeoom te minimaliseren.

Geneesmiddelen 06-09-2022

Methotrexaat tijdelijk stoppen na coronavaccinatie

Patiënten met een immuungemedieerde inflammatoire aandoening die de behandeling met methotrexaat (MTX) onderbreken gedurende de twee weken na een boostervaccinatie tegen SARS-CoV-2 hebben een betere antilichaamrespons.

Algemeen, Geneesmiddelen PW37 - 06-09-2022

Na eerder daling toename aantal gebruikers opioïden

Na een dalende trend in het gebruik van sterkwerkende opioïden, zoals oxycodon, morfine en fentanyl, is het aantal gebruikers in 2021 weer toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), dat huisartsen en apothekers oproept alert te blijven bij het voorschrijven en afleveren van opioïden.

Geneesmiddelen PW37 - 05-09-2022

Patiënt krijgt vaak verkeerde dosering antibioticum op ic

Patiënten op de intensive care krijgen vaak de verkeerde dosering antibiotica: slechts een paar procent van de patiënten met een verhoogde nierfunctie heeft voldoende hoge bloedspiegels bij een standaarddosering. Dat blijkt uit promotieonderzoek van ziekenhuisapotheker Eveline Wallenburg, die computermodellen ontwikkelde die de juiste dosering bepalen.

Algemeen, Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW36 - 01-09-2022

Gezondheidsraad: twee doses HPV-vaccinatie voor alle leeftijden

Bij het vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV) moeten alle groepen twee doses vaccin krijgen. Voor de groep ouder dan 15 jaar betekent dat een vermindering van drie naar twee prikken. Voor jonge kinderen blijft het aantal prikken gelijk. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Algemeen PW36 - 01-09-2022

RIVM: nieuwe criteria eerste stap naar duurzame medicijnen

Geneesmiddelen ontwikkelen die geen schadelijke effecten hebben als ze na gebruik in het milieu terechtkomen. Met dat doel heeft het RIVM, binnen een internationale samenwerking, de GREENER-criteria opgesteld. Medicijnontwikkelaars en milieuexperts moeten deze criteria voor duurzame nieuwe medicijnen samen verder uitwerken.

Geneesmiddelen PW36 - 30-08-2022

Maximumdosering voor monacolinen in rode gistrijst

In rode-gistrijstsupplementen moet de dagdosering monacolinen minder dan 3 mg zijn. Ook moet op de verpakking staan dat het gebruik van monacolinen niet is toegestaan tijdens een zwangerschap of in combinatie met cholesterolverlagende geneesmiddelen. Deze nieuwe wijzigingen zijn vastgelegd in een Europese wet, meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen PW35 - 25-08-2022 1 reactie

Nog geen duidelijkheid over levering Paxlovid aan Nederland

Waar veel Europese landen al beschikken over de coronapil Paxlovid omdat ze direct met Pfizer hebben onderhandeld, wacht Nederland – dat zich aansloot bij een Europese inkoopprocedure – daar nog steeds op. Volgens het ministerie van VWS, dat ontkent de vertragende factor te zijn, was de fabrikant niet bereid Paxlovid via de gebruikelijke weg op de markt te brengen. “Inkopen met meerdere landen kost tijd, daar balen wij ook van.”

Geneesmiddelen, Industrie, Politiek & overheid PW35 - 25-08-2022

ACM geeft toestemming voor overname drie Zeeuwse apotheken

Het Nederlands Farmaceutisch Apothekersfonds (NFA) krijgt toestemming drie openbare apotheken in Zeeland over te nemen. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijft er voldoende concurrentie over na de overname.

Algemeen PW35 - 23-08-2022

Indifferente middelen en medicatie te weinig ingezet bij psoriasis of eczeem

Van de patiënten met constitutioneel eczeem of psoriasis krijgt maar 50-63% een crème of zalf zonder geneesmiddel voorgeschreven, terwijl dit de aanbevolen behandeling is. Ook schrijven huisartsen te weinig dermatocorticosteroïden voor. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel en het Zorginstituut Nederland.

Geneesmiddelen 17-08-2022

Nieuw antilichaam blokkeert overdracht malariaparasiet

Een nieuw geneesmiddel dat de overdacht blokkeert van malariaparasieten door muggen is voor het eerst succesvol getest bij mensen door onderzoekers van het Radboudumc. Een enkele injectie van dit antilichaam TB31F zou overdracht van parasieten gedurende een heel malariaseizoen kunnen voorkomen, meldt het Radboudumc.

Geneesmiddelen PW33en34 - 11-08-2022

Meer korte consulten en minder visites huisartsen door corona

Huisartsenzorg is na twee jaar coronapandemie langdurig veranderd door meer korte consulten per telefoon of e-mail. Ook leggen huisartsen minder reguliere visites af dan vóór corona, zoals huisbezoeken aan patiënten met chronische aandoeningen. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen PW33en34 - 10-08-2022

Ontsteking hartspier mogelijke bijwerking vaccin Nuvaxovid

Ontstekingen van de hartspier (myocarditis) of het hartzakje (pericarditis) kunnen optreden als mogelijke bijwerking van het coronavaccin Nuvaxovid. Dat concludeert het veiligheidscomité van het Europees Medicijn Agentschap (EMA), meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Algemeen, Geneesmiddelen PW33en34 - 10-08-2022

Schade aan tanden en kiezen door inhalatiemedicatie

Inhalatiemedicatie kan schade veroorzaken aan tanden en kiezen. Ook komen andere bijwerkingen in de mond voor, zoals schimmelinfecties of ontsteking van het tandvlees. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen PW33en34 - 09-08-2022

Ouders wensen gerichte informatie over medicatie kind

Ouders met kinderen die medicatie gebruiken hebben behoefte aan informatie die specifiek voor kinderen is bedoeld. Ze krijgen weliswaar veel praktische tips, maar apothekersassistenten winnen nauwelijks informatie in bij de ouders, waardoor hun vragen onbesproken blijven, concludeert Villa Siu, die onderzoek deed naar de voorlichting aan ouders.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW31en32 - 04-08-2022

NHG adviseert nu ook duale plaatsjesremming na TIA

Duale therapie met clopidogrel en acetylsalicylzuur is een behandeloptie na het doormaken van een TIA bij een hoge recidiefkans. Dat staat in de onlangs herziene NHG-Standaard Beroerte van het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG).

Geneesmiddelen 02-08-2022

‘Rol apotheker steeds belangrijker in samenwerking eerste lijn’

Toenemende personeelstekorten en werkdruk in apotheken en andere zorginstellingen nopen tot meer multidisciplinaire samenwerking tussen zorgverleners in de eerste lijn, concludeert ABN AMRO in het vandaag verschenen Brancherapport Apotheken. “Doordat het medicijngebruik toeneemt, wordt de rol van apothekers steeds belangrijker."

Algemeen, Praktijkvoering PW31en32 - 27-07-2022

Nieuw diabetesmiddel beschikbaar

Voor diabetici komt een nieuw geneesmiddel beschikbaar, dat aangrijpt op twee incretinehormonen. Tirzepatide (Mounjaro) heeft van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies gekregen voor een handelsvergunning.

Geneesmiddelen 26-07-2022

Document acties

Back to top