Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Herman Allart overleden (1940-2021)

In zijn woonplaats Alphen aan de Rijn is vrijdag 13 augustus op 81-jarige leeftijd Herman Allart overleden. Hij was van 1995 tot 2001 lid van het hoofdbestuur van de KNMP. Tot 1997 was hij eigenaar van Apotheek Allart.

Algemeen 19-08-2021

Ipilimumab met nivolumab niet vergoed uit basispakket

De minister van Medische Zorg kan ipilimumab in combinatie met nivolumab niet opnemen in het basispakket van de zorgverzekering, tenzij onderhandelingen met de fabrikant uitkomen op een lagere prijs. Dat concludeert het Zorginstituut Nederland (ZIN).

Geneesmiddelen PW34 - 17-08-2021

ZIN: prijs tafamidis te hoog voor vergoeding uit basispakket

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert de minister voor Medische Zorg tafamidis (Vyndaqel) alleen uit het basispakket te vergoeden als de prijs met minimaal 50% daalt én afspraken worden gemaakt over gepast gebruik. Volgens het ZIN staat de huidige, hoge prijs van het middel niet in verhouding tot de gezondheidswinst voor patiënten met hartfalen.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 12-08-2021

Lage doses colchicine niet van invloed op algehele mortaliteit

Lage doses colchicine kunnen de risico’s op ernstige cardiovasculaire complicaties verlagen en niet-cardiovasculaire mortaliteit verhogen. Gebruik van lage doses colchicine heeft geen invloed op de algehele mortaliteit, blijkt uit recent uitgevoerde meta-analyses.

Algemeen, Geneesmiddelen 10-08-2021

Patiënt mist informatie beloop en belasting medicijnbijwerkingen

Ondanks toenemende patiëntparticipatie krijgen patiënten vaak niet de informatie over hun medicatie die ze wensen. Zo zijn ze vooral geïnteresseerd in het beloop en de belasting van bijwerkingen, maar die gegevens ontbreken in de bijsluiter. Dit blijkt uit onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen PW32en33 - 10-08-2021

Heparines effectief bij niet-kritieke, opgenomen COVID-19-patiënten

Behandeling van niet-kritieke, opgenomen COVID-19-patiënten met laag-molecuulgewicht heparines (LMWH's) of ongefractioneerde heparine (UFH) is effectief. Deze therapie kan voorkomen dat patiënten ernstiger ziek worden. Bovendien verbetert de kans op herstel, luidt de conclusie van een groot internationaal onderzoek waarbij ook het UMC Utrecht is betrokken.

Geneesmiddelen 06-08-2021

Bob Wilffert op 66-jarige leeftijd overleden

Bob Wilffert is afgelopen zaterdag 31 juli op 66-jarige leeftijd overleden aan een hersentumor. Hij was sinds 2011 als hoogleraar Farmacotherapie en Klinische Farmacie verbonden aan het Groningen Research Institute of Pharmacy. Ook was hij jarenlang voorzitter van de redactieraad van het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek (NPFO).

Algemeen 04-08-2021

Erasmus MC zet casirivimab en imdevimab in tegen COVID-19

Het Erasmus MC zet sinds kort de monoklonale antilichamen casirivimab en imdevimab in bij de behandeling van COVID-19-patiënten. Het betreft patiënten die zelf geen antistoffen hebben aangemaakt tegen het coronavirus.

PW32en33 - 03-08-2021

Baricitinib en tofacitinib verlagen mogelijk bloedglucose

De Januskinase-remmers (JAK-remmers) baricitinib en tofacitinib verlagen mogelijk de bloedglucosespiegel bij patiënten met diabetes mellitus (DM). Als gevolg hiervan moet soms de diabetesmedicatie worden bijgesteld.

Geneesmiddelen PW32en33 - 03-08-2021

Nitrofurantoïne 50 mg en 100 mg even effectief

De doseringen 50 mg en 100 mg nitrofurantoïne zijn even effectief als profylaxe voor recidiverende urineweginfecties bij vrouwen. Het dagelijks gebruik van 100 mg zorgt wel voor meer bijwerkingen (misselijkheid, hoesten en dyspneu). Dat concluderen Nederlandse onderzoekers.

Geneesmiddelen 30-07-2021 1 reactie

Wereldwijd tekort Visudyne riskant voor oogpatiënten

Wereldwijd bestaat een ernstig tekort aan Visudyne (verteporfine), een geneesmiddel dat in Nederland door zo’n zevenhonderd patiënten met een oogziekte wordt gebruikt. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) spreekt over een kritische situatie omdat er voor deze oogaandoeningen geen alternatieven zijn en zonder behandeling het gezichtsvermogen van de patiënten afneemt.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 29-07-2021

Erasmus MC biedt CYP2C19-bepalingen binnen 24 uur

De afdeling Klinische Chemie van het Erasmus MC biedt sinds kort iedere werkdag CYP2C19-bepalingen ter ondersteuning van clopidogrel-therapie voor cardiologie- en neurologiepatiënten. Voorheen waren de bepalingen twee keer per week beschikbaar.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 29-07-2021

Van Ark wordt tijdelijk vervangen

Minister van VWS Hugo de Jonge en staatssecretaris Paul Blokhuis nemen de komende zes weken de taken over van Tamara van Ark, minister van Medisch Zorg. Van Ark kampt al enige tijd met nekklachten en moet voorlopig rust houden.

Algemeen, Politiek & overheid 29-07-2021

Ton de Boer herbenoemd als voorzitter CBG

Ton de Boer is herbenoemd als voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) voor een tweede termijn van vier jaar. De Boer volgde in 2017 Bert Leufkens op als CBG-voorzitter.

Algemeen, Geneesmiddelen 29-07-2021

Ondansetron ook in eerste lijn effectief bij jonge kinderen met buikgriep

Jonge, brakende kinderen met buikgriep in de eerste lijn ondansetron geven blijkt effectief om het overgeven te verminderen en daarmee de kans op uitdroging te verkleinen. Dit blijkt uit onderzoek van huisartsen in Noord-Nederland in samenwerking met het UMCG.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 27-07-2021

´Leids onderzoek veelbelovend voor farmacogenetica´

Wetenschappers van het LUMC zijn er met behulp van machine learning in geslaagd de enzymactiviteit van CYP2D6 nauwkeuriger te voorspellen. Met deze continue schaal kan een aanzienlijk groter deel van de variabiliteit in enzymactiviteit worden verklaard (79%) dan met de gangbare methode (54%).

Algemeen, Geneesmiddelen PW30en31 - 22-07-2021

ACM geeft fabrikant Leadiant boete van kleine 20 miljoen euro

Geneesmiddelenfabrikant Leadiant krijgt een boete van € 19,6 miljoen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor het rekenen van een veel te hoge prijs voor het geneesmiddel CDCA-Leadiant. Het bedrijf heeft volgens de markttoezichthouder misbruik gemaakt van haar economische machtspositie.

Geneesmiddelen PW30en31 - 19-07-2021

Optima Farma oneens met conclusies NZa-onderzoek

Apothekersassistenten moeten opkomen voor hun vak want de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft geen oog voor de werkelijke problemen in de apotheken. Dat stelt beroepsvereniging Optima Farma, die met de actie #WeSlikkenHetNietLanger! apothekersassistenten oproept ervaringen te delen over medicijntekorten, administratieve lasten en het preferentiebeleid.

Algemeen 16-07-2021

Gezondheidsraad: vaccineer alle pasgeborenen tegen het rotavirus

Niet alleen pasgeborenen uit risicogroepen, maar alle pasgeborenen moeten gevaccineerd worden tegen het rotavirus in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan de staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Algemeen 13-07-2021

Hoge Raad: zorgverzekeraar mag alleen bepaalde sterkte vergoeden

Een zorgverzekeraar mag ervoor kiezen alleen een bepaalde sterkte van een preferent geneesmiddel te vergoeden en andere sterktes niet. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld in een zaak die geneesmiddelfabrikant Goodlife Fertility had aangespannen tegen zorgverzekeraar Menzis.

Geneesmiddelen 12-07-2021

Document acties

Back to top