Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Waarschuwing gemeenten: uitvoering IZA dreigt vast te lopen

Het Rijk zorgt niet voor de juiste financiële randvoorwaarden voor het Integraal Zorgakkoord (IZA), waardoor de uitvoering onder druk komt te staan. Ook moeten de gemeenten de gelden mee kunnen nemen naar 2024. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die de minister van Financiën oproept “de starheid te laten varen”.

Politiek & overheid 13-12-2023

Per 1 december 2023 is Voraxaze® (Glucarpidase) vergoed

Z-index nummer:17081955

Industrie 12-12-2023

CGRP-blokkers te overwegen bij migraine

Monoklonale antilichamen gericht tegen Calcitonine-Gen-Gerelateerde Peptide (CGRP-mAbs) zijn een belangrijke aanvulling op de profylactische behandelmogelijkheden van migraine. Dit staat in de geactualiseerde richtlijn Hoofdpijn van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN).

PW50 - 07-12-2023

Longrevalidatie duurzaam effectief bij ernstig astma

Patiënten met een ernstige vorm van astma hebben na een intensieve longrevalidatie een hogere kwaliteit van leven en een betere longfunctie. Hierbij was geen verandering of verhoging van medicatie nodig. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc.

Algemeen, Geneesmiddelen PW51en52 - 07-12-2023

IGJ: aangifte vervalste recepten voortaan bij politie

Apotheken moeten meldingen van valse recepten voortaan bij de politie doen. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) besloten. Eerder konden apothekers deze meldingen doen via een formulier op de website van de inspectie.

Algemeen, Praktijkvoering PW50 - 06-12-2023

Nivel: zorggebruikers ervaren schaarste in de zorg

Bijna alle zorggebruikers weten dat er in de zorg schaarste ontstaat en één op de drie ervaart dat op dit moment ook al. Wachttijden voor een consult bij een arts zijn lang en het is lastig in contact te komen met een zorgverlener. Dat blijkt uit het vijfde jaar van de Transparantiemonitor 2018-2023 van het Nivel.

Algemeen PW50 - 06-12-2023

ACM roept op overtredingen in geneesmiddelensector te melden

Ziekenhuizen, inkoopgroepen, bedrijven en iedereen werkzaam in de geneesmiddelensector krijgen de oproep van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) signalen over concurrentievervalsing en excessieve prijzen voor geneesmiddelen te melden. Dit kan ook anoniem.

Geneesmiddelen, Industrie PW50 - 06-12-2023

Online dashboard toont doorlooptijd nieuwe dure medicijnen

Patiënten, zorgverleners en fabrikanten kunnen vanaf nu op het ‘Dashboard Doorlooptijden Geneesmiddelen’ zien wat de vergoedingsstatus is voor nieuwe dure medicijnen die toegelaten zijn op de Nederlandse markt. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Geneesmiddelen 04-12-2023

Grotere rol zorgverleners nodig bij digitale innovaties

Zorgverleners moeten eerder worden betrokken bij het ontwikkelen van digitale innovaties in de gezondheidszorg. Zij kunnen onder meer meedenken over welke ondersteuning noodzakelijk is voor patiënten. Dat stelt onderzoeksbureau het Rathenau Instituut in het rapport ‘Voorbij de zorg-app’.

Algemeen PW49 - 30-11-2023

NHG ontraadt inhalatiecorticosteroïden bij COVID-19

Huisartsen zouden voor de behandeling van COVID-19 geen inhalatiecorticosteroïden (ICS) moeten voorschrijven. Dit geeft huisartsenorganisatie NHG aan in de herziene Standaard COVID-19.

Geneesmiddelen PW49 - 30-11-2023

Meer dan verdubbeling deelnemers gecombineerde leefstijlinterventie

Het aantal deelnemers dat startte met de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) is in een jaar tijd meer dan verdubbeld tot 82.000 mensen. De meeste deelnemers boeken resultaat: vier op de vijf mensen valt af of hun lichaamsgewicht neemt niet verder toe. Een derde verliest 5% of meer gewicht. Dat blijkt uit het jaarrapport van het RIVM.

Algemeen PW49 - 27-11-2023

Verhoogd risico boezemfibrilleren door omega-3-vetzuren

Patiënten met hart- en vaatziekten of een verhoogd risico hierop, hebben een grotere kans op boezemfibrilleren bij gebruik van omega-3-vetzuur-ethylestergeneesmiddelen. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Algemeen, Geneesmiddelen PW48 - 23-11-2023

Geen goedkeuring Co-Med voor overname praktijken

Huisartsenketen Co-Med Zorg krijgt geen goedkeuring voor de overname van twee huisartsenpraktijken in Bergen op Zoom. Co-Med kan niet garanderen dat er na de overname voldoende huisartsenzorg beschikbaar is voor de patiënten van beide praktijken. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Geneesmiddelen PW48 - 22-11-2023

CBG: aanhoudend wereldwijd tekort Ozempic en Victoza

Door capaciteitsproblemen en een snel gestegen vraag houdt het wereldwijde tekort aan Ozempic (semaglutide) ook in 2024 aan. Ook levert de fabrikant minder Victoza (liraglutide), meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Huisartsenorganisatie NHG adviseert Ozempic om te zetten naar een andere GLP-1-agonist.

Geneesmiddelen PW48 - 21-11-2023

Besparing tot € 50 miljoen door heruitgifte orale oncolytica

Het heruitgeven van orale oncolytica is beter voor het milieu en het bespaart kosten. Van alle verspilde medicijnverpakkingen kan twee derde opnieuw worden uitgegeven en de jaarlijkse besparing kan oplopen tot € 50 miljoen. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en de Universiteit Utrecht.

Geneesmiddelen PW48 - 21-11-2023

Consumentenbond vraagt NZa in te grijpen bij contractering

Omdat zorgverzekeraars dit jaar weer niet op tijd zijn met het contracteren van zorgaanbieders heeft de Consumentenbond een handhavingsverzoek ingediend bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In een brief aan demissionair minister Kuipers van VWS schrijft de Consumentenbond dat de maat vol is.

Algemeen PW47 - 15-11-2023

Vaker inhalatiecorticosteroïd staken bij COPD

Een deel van de patiënten met COPD wordt momenteel onterecht behandeld met een inhalatiecorticosteroïd (ICS), staat in de herziene richtlijn COPD van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT). Een aanzienlijke groep heeft geen baat bij het toevoegen van deze middelen aan hun andere inhalatiemedicatie.

Geneesmiddelen PW47 - 14-11-2023

UMCG beantwoordt vragen patiënt met hulp van AI

Kunstmatige intelligentie (AI) helpt zorgverleners in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) bij het beantwoorden van schriftelijke vragen van patiënten over onder meer medicatiegebruik. Een AI-toepassing in het elektronisch patiëntendossier leest de vraag van de patiënt en geeft een suggestie voor een antwoord.

Geneesmiddelen PW47 - 14-11-2023

NHG: DOAC en VKA even effectief bij diepveneuze trombose

Directwerkende orale anticoagulantia (DOAC’s) en vitamine K-antagonisten (VKA’s) zijn in de behandeling van diepveneuze trombose (DVT) gelijkwaardig wat betreft effectiviteit. Dit geeft huisartsenorganisatie NHG aan in de herziene standaard Diepveneuze trombose en longembolie.

Geneesmiddelen PW46 - 14-11-2023

Publicatie eerste elektronische productinformatie (ePI)

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft de eerste versies gepubliceerd van elektronische productinformatie (ePI). Deze ePI verbetert de gebruiksvriendelijkheid van medicijninformatie, zoals de patiëntenbijsluiter, voor patiënten en zorgverleners.

Algemeen PW46 - 09-11-2023

Document acties

Back to top