Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

NHG: DOAC en VKA even effectief bij diepveneuze trombose

Directwerkende orale anticoagulantia (DOAC’s) en vitamine K-antagonisten (VKA’s) zijn in de behandeling van diepveneuze trombose (DVT) gelijkwaardig wat betreft effectiviteit. Dit geeft huisartsenorganisatie NHG aan in de herziene standaard Diepveneuze trombose en longembolie.

Geneesmiddelen PW46 - 14-11-2023

Publicatie eerste elektronische productinformatie (ePI)

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft de eerste versies gepubliceerd van elektronische productinformatie (ePI). Deze ePI verbetert de gebruiksvriendelijkheid van medicijninformatie, zoals de patiëntenbijsluiter, voor patiënten en zorgverleners.

Algemeen PW46 - 09-11-2023

Haloperidol effectief bij behandeling delier op intensive care

Het geneesmiddel haloperidol heeft op de intensive care een rol bij het behandelen van symptomen van delier. Patiënten zijn door het antipsychoticum minder onrustig. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in acht Nederlandse ziekenhuizen.

Geneesmiddelen PW46 - 08-11-2023

VWS start campagne toestemming delen medische gegevens

Inwoners van Nederland informeren over hoe zij toestemming kunnen geven voor het delen van medische gegevens. Met dat doel start het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een publiekscampagne via de landelijke radio en de website www.zorgvoortoestemming.nl. Op MijnMitz.nl kunnen burgers hun toestemming zelf online beheren.

Algemeen 07-11-2023

Ruim 77.000 illegale medicijnen in beslag genomen

Bij de jaarlijkse internationale actie Pangea zijn meer dan 700 pakketten met ruim 77.000 illegale geneesmiddelen aangetroffen. Net als vorige jaren bevatten de pakketten veel erectiemiddelen en doping-gerelateerde middelen zoals anabolen. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Geneesmiddelen PW46 - 07-11-2023

Jaren verschil in toegang tot kankermedicijnen in Europa

Kankerpatiënten krijgen in Europa niet allemaal tegelijk toegang tot de nieuwste geneesmiddelen, na goedkeuring door het Europees Medicijn Agentschap (EMA). Deze periode kan variëren van één jaar voor goedkeuring tot zeven jaar daarna, blijkt uit onderzoek onder ziekenhuisapothekers van negentien ziekenhuizen in zes Europese landen, meldt het Antoni van Leeuwenhoek.

Geneesmiddelen PW45 - 02-11-2023

NHG: voorkeur voor DOAC bij atriumfibrilleren

Bij nieuwe patiënten met atriumfibrilleren gaat binnen de orale anticoagulantia de voorkeur uit naar een direct werkende orale anticoagulans (DOAC). Dit adviseert huisartsenorganisatie NHG in de herziene standaard Atriumfibrilleren.

Geneesmiddelen PW44 - 31-10-2023

Generieke toestemming IGJ voor leveren op artsenverklaring

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geeft vanaf vandaag generieke toestemming voor het leveren van een aantal niet-geregistreerde geneesmiddelen op artsenverklaring. Apothekers hoeven voor deze middelen niet meer afzonderlijk vooraf toestemming te vragen aan de inspectie. De artsenverklaringen moeten nog wel worden ingevuld en bijgehouden.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW45 - 30-10-2023

Twee testen bij borstkanker vergoed uit basispakket

Vrouwen ouder dan 50 jaar met beginnende borstkanker kunnen voortaan vaker beslissen om veilig af te zien van chemotherapie. De twee testen Oncotype DX en MammaPrint, die voorspellen of de kanker terugkeert, zijn effectief en worden vergoed uit de basisverzekering. Dat meldt het Zorginstituut Nederland (ZIN).

Algemeen PW45 - 30-10-2023

PRAC-conclusie: geen verband schildklierkanker en GLP-1-agonisten

Het gebruik van GLP-1-agonisten lijkt niet gelinkt aan het optreden van schildklierkanker. Dit geeft de Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC aan na bevindingen uit verschillende studies te hebben beoordeeld.

Geneesmiddelen 30-10-2023

Laat je leven niet beperken door vervelende allergieën

In de medische wereld van tegenwoordig wordt er niet vaak gesproken over allergieën. Als je naar de dokter gaat, is de kans groot dat die zegt “oh, dat is máár een allergie.” En dat is eigenlijk best gek, want veel mensen hebben veel last van allergieën. Bovendien kan een allergie een grote impact hebben op je gemoedstoestand en welzijn in het dagelijks leven. Daarom duiken we in deze tekst wat dieper in op de impact van allergieën en wat voor behandelingen er mogelijk zijn. Want hoewel het niet zo bekend is, zijn er meerdere uitstekende behandelopties voor allergieën beschikbaar.

Geneesmiddelen 30-10-2023

Overlijdens door hyperkaliëmie bij (liposomaal) amfotericine B

Intraveneuze (liposomaal) amfotericine B behandeling kan leiden tot een ernstige, onbehandelbare hyperkaliëmie die optreedt tijdens of binnen enkele uren na start van de infusie. Zes patiënten zijn hieraan overleden, blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb ontving. Hyperkaliëmie staat in de bijsluiter, maar het risico wordt niet beschreven.

Geneesmiddelen 27-10-2023

Neurologen ontwikkelen model doelmatig voorschrijven MS-medicatie

Meer patiënten met multiple sclerose een betere behandeling geven met dezelfde kosten. Met dat doel hebben neurologen en gezondheidseconomen van het Erasmus MC een model ontwikkeld om de beste en goedkoopste MS-medicijnen voor te schrijven.

Geneesmiddelen PW44 - 27-10-2023

Twee studies tonen doorbraak in behandeling blaaskanker

Het combineren van immuuntherapie met chemotherapie of met het nieuwe geneesmiddel enfortumab vedotin bij uitgezaaide blaaskanker vergroot de kans op overleving aanzienlijk. Dat blijkt uit de resultaten van twee fase-3-studies, meldt onderzoeksinstituut Antoni van Leeuwenhoek, dat spreekt van een doorbraak.

Geneesmiddelen PW44 - 26-10-2023

Simvastatine verbetert uitkomsten voor coronapatiënt

Starten met simvastatine verbetert waarschijnlijk de uitkomst van ernstig zieke patiënten met COVID-19. Als 33 patiënten worden behandeld met simvastatine bovenop de standaardzorg voor corona, overleeft één patiënt meer dan zonder simvastatine-behandeling. Dit blijkt uit een wereldwijde studie, meldt het UMC Utrecht.

Algemeen, Geneesmiddelen PW44 - 25-10-2023

Rol apotheker bij gebruik bupropion door rokers

Apothekers hebben een rol in het begeleiden van mensen die willen stoppen met roken en daarvoor het ontwenningsmiddel bupropion gebruiken. Dit staat in de herziene richtlijn Tabaksontmoediging in het ziekenhuis.

Geneesmiddelen 19-10-2023

EMA waarschuwt voor vervalste Ozempic-pennen

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) waarschuwt voor voorgevulde pennen die valselijk zijn gelabeld als het diabetesmedicijn Ozempic (semaglutide). De vervalste pennen, met Duitse labels, zijn aangetroffen bij groothandels in de EU en het Verenigd Koninkrijk en zijn afkomstig van groothandelaren in Oostenrijk en Duitsland.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW43 - 19-10-2023

Twee op drie huisartsenpraktijken hebben patiëntenstop

Twee op de drie huisartsenpraktijken hebben op dit moment een gedeeltelijke of zelfs volledige patiëntenstop. Na een verhuizing of bij het pensioen van een huisarts is het moeilijk een vervanger dichtbij huis te vinden. Dit blijkt uit onderzoek van Independer onder 1145 huisartsen.

Algemeen PW43 - 18-10-2023

Nieuw middel voor patiënten met multipel myeloom

Voor patiënten met multipel myeloom die verschillende behandelingen hebben gehad, komt een nieuwe behandeling dichterbij. De Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP heeft een voorwaardelijke vergunning geadviseerd voor het oncolyticum elranatamab (Elrexfio).

Geneesmiddelen PW43 - 16-10-2023

Grote partij illegale tabletten met sildenafil opgespoord

Tijdens doorzoekingen begin deze week in het zuiden van het land is een grote partij illegale geneesmiddelen met de potentieverhogende stof sildenafil in beslag genomen. Ook werd ruim € 140.000 aan contanten, negen goudstaven en drugs aangetroffen. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Geneesmiddelen PW42 - 12-10-2023

Document acties

Back to top