Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Verhoogd risico boezemfibrilleren door omega-3-vetzuren

Patiënten met hart- en vaatziekten of een verhoogd risico hierop, hebben een grotere kans op boezemfibrilleren bij gebruik van omega-3-vetzuur-ethylestergeneesmiddelen. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Algemeen, Geneesmiddelen PW48 - 23-11-2023

Geen goedkeuring Co-Med voor overname praktijken

Huisartsenketen Co-Med Zorg krijgt geen goedkeuring voor de overname van twee huisartsenpraktijken in Bergen op Zoom. Co-Med kan niet garanderen dat er na de overname voldoende huisartsenzorg beschikbaar is voor de patiënten van beide praktijken. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Geneesmiddelen PW48 - 22-11-2023

CBG: aanhoudend wereldwijd tekort Ozempic en Victoza

Door capaciteitsproblemen en een snel gestegen vraag houdt het wereldwijde tekort aan Ozempic (semaglutide) ook in 2024 aan. Ook levert de fabrikant minder Victoza (liraglutide), meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Huisartsenorganisatie NHG adviseert Ozempic om te zetten naar een andere GLP-1-agonist.

Geneesmiddelen PW48 - 21-11-2023

Besparing tot € 50 miljoen door heruitgifte orale oncolytica

Het heruitgeven van orale oncolytica is beter voor het milieu en het bespaart kosten. Van alle verspilde medicijnverpakkingen kan twee derde opnieuw worden uitgegeven en de jaarlijkse besparing kan oplopen tot € 50 miljoen. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en de Universiteit Utrecht.

Geneesmiddelen PW48 - 21-11-2023

Consumentenbond vraagt NZa in te grijpen bij contractering

Omdat zorgverzekeraars dit jaar weer niet op tijd zijn met het contracteren van zorgaanbieders heeft de Consumentenbond een handhavingsverzoek ingediend bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In een brief aan demissionair minister Kuipers van VWS schrijft de Consumentenbond dat de maat vol is.

Algemeen PW47 - 15-11-2023

Vaker inhalatiecorticosteroïd staken bij COPD

Een deel van de patiënten met COPD wordt momenteel onterecht behandeld met een inhalatiecorticosteroïd (ICS), staat in de herziene richtlijn COPD van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT). Een aanzienlijke groep heeft geen baat bij het toevoegen van deze middelen aan hun andere inhalatiemedicatie.

Geneesmiddelen PW47 - 14-11-2023

UMCG beantwoordt vragen patiënt met hulp van AI

Kunstmatige intelligentie (AI) helpt zorgverleners in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) bij het beantwoorden van schriftelijke vragen van patiënten over onder meer medicatiegebruik. Een AI-toepassing in het elektronisch patiëntendossier leest de vraag van de patiënt en geeft een suggestie voor een antwoord.

Geneesmiddelen PW47 - 14-11-2023

NHG: DOAC en VKA even effectief bij diepveneuze trombose

Directwerkende orale anticoagulantia (DOAC’s) en vitamine K-antagonisten (VKA’s) zijn in de behandeling van diepveneuze trombose (DVT) gelijkwaardig wat betreft effectiviteit. Dit geeft huisartsenorganisatie NHG aan in de herziene standaard Diepveneuze trombose en longembolie.

Geneesmiddelen PW46 - 14-11-2023

Publicatie eerste elektronische productinformatie (ePI)

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft de eerste versies gepubliceerd van elektronische productinformatie (ePI). Deze ePI verbetert de gebruiksvriendelijkheid van medicijninformatie, zoals de patiëntenbijsluiter, voor patiënten en zorgverleners.

Algemeen PW46 - 09-11-2023

Haloperidol effectief bij behandeling delier op intensive care

Het geneesmiddel haloperidol heeft op de intensive care een rol bij het behandelen van symptomen van delier. Patiënten zijn door het antipsychoticum minder onrustig. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in acht Nederlandse ziekenhuizen.

Geneesmiddelen PW46 - 08-11-2023

VWS start campagne toestemming delen medische gegevens

Inwoners van Nederland informeren over hoe zij toestemming kunnen geven voor het delen van medische gegevens. Met dat doel start het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een publiekscampagne via de landelijke radio en de website www.zorgvoortoestemming.nl. Op MijnMitz.nl kunnen burgers hun toestemming zelf online beheren.

Algemeen 07-11-2023

Ruim 77.000 illegale medicijnen in beslag genomen

Bij de jaarlijkse internationale actie Pangea zijn meer dan 700 pakketten met ruim 77.000 illegale geneesmiddelen aangetroffen. Net als vorige jaren bevatten de pakketten veel erectiemiddelen en doping-gerelateerde middelen zoals anabolen. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Geneesmiddelen PW46 - 07-11-2023

Jaren verschil in toegang tot kankermedicijnen in Europa

Kankerpatiënten krijgen in Europa niet allemaal tegelijk toegang tot de nieuwste geneesmiddelen, na goedkeuring door het Europees Medicijn Agentschap (EMA). Deze periode kan variëren van één jaar voor goedkeuring tot zeven jaar daarna, blijkt uit onderzoek onder ziekenhuisapothekers van negentien ziekenhuizen in zes Europese landen, meldt het Antoni van Leeuwenhoek.

Geneesmiddelen PW45 - 02-11-2023

NHG: voorkeur voor DOAC bij atriumfibrilleren

Bij nieuwe patiënten met atriumfibrilleren gaat binnen de orale anticoagulantia de voorkeur uit naar een direct werkende orale anticoagulans (DOAC). Dit adviseert huisartsenorganisatie NHG in de herziene standaard Atriumfibrilleren.

Geneesmiddelen PW44 - 31-10-2023

Generieke toestemming IGJ voor leveren op artsenverklaring

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geeft vanaf vandaag generieke toestemming voor het leveren van een aantal niet-geregistreerde geneesmiddelen op artsenverklaring. Apothekers hoeven voor deze middelen niet meer afzonderlijk vooraf toestemming te vragen aan de inspectie. De artsenverklaringen moeten nog wel worden ingevuld en bijgehouden.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW45 - 30-10-2023

Twee testen bij borstkanker vergoed uit basispakket

Vrouwen ouder dan 50 jaar met beginnende borstkanker kunnen voortaan vaker beslissen om veilig af te zien van chemotherapie. De twee testen Oncotype DX en MammaPrint, die voorspellen of de kanker terugkeert, zijn effectief en worden vergoed uit de basisverzekering. Dat meldt het Zorginstituut Nederland (ZIN).

Algemeen PW45 - 30-10-2023

PRAC-conclusie: geen verband schildklierkanker en GLP-1-agonisten

Het gebruik van GLP-1-agonisten lijkt niet gelinkt aan het optreden van schildklierkanker. Dit geeft de Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC aan na bevindingen uit verschillende studies te hebben beoordeeld.

Geneesmiddelen 30-10-2023

Laat je leven niet beperken door vervelende allergieën

In de medische wereld van tegenwoordig wordt er niet vaak gesproken over allergieën. Als je naar de dokter gaat, is de kans groot dat die zegt “oh, dat is máár een allergie.” En dat is eigenlijk best gek, want veel mensen hebben veel last van allergieën. Bovendien kan een allergie een grote impact hebben op je gemoedstoestand en welzijn in het dagelijks leven. Daarom duiken we in deze tekst wat dieper in op de impact van allergieën en wat voor behandelingen er mogelijk zijn. Want hoewel het niet zo bekend is, zijn er meerdere uitstekende behandelopties voor allergieën beschikbaar.

Geneesmiddelen 30-10-2023

Overlijdens door hyperkaliëmie bij (liposomaal) amfotericine B

Intraveneuze (liposomaal) amfotericine B behandeling kan leiden tot een ernstige, onbehandelbare hyperkaliëmie die optreedt tijdens of binnen enkele uren na start van de infusie. Zes patiënten zijn hieraan overleden, blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb ontving. Hyperkaliëmie staat in de bijsluiter, maar het risico wordt niet beschreven.

Geneesmiddelen 27-10-2023

Neurologen ontwikkelen model doelmatig voorschrijven MS-medicatie

Meer patiënten met multiple sclerose een betere behandeling geven met dezelfde kosten. Met dat doel hebben neurologen en gezondheidseconomen van het Erasmus MC een model ontwikkeld om de beste en goedkoopste MS-medicijnen voor te schrijven.

Geneesmiddelen PW44 - 27-10-2023

Document acties

Back to top