Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Nieuw verdeelmodel beschermingsmiddelen tegen corona

Als er nieuwe mondkapjes beschikbaar komen uit inkoop of eigen productie dan gaan die naar zorgverleners in ziekenhuizen, verpleeghuizen en op andere plekken waar patiënten met COVID-19 intensief worden behandeld. Dat heeft minister Martin van Rijn van Medische Zorg besloten na overleg met partijen uit de zorg.

Algemeen PW17 - 15-04-2020

‘Farmaceutische industrie is vooral bezig met financiële activiteiten’

Farmaceutische fabrikanten investeren veel meer geld in financiële activiteiten en overnames en steeds minder in het produceren van geneesmiddelen. Dat concludeert de Nederlandse onderzoeksorganisatie SOMO na analyse van de jaarrekeningen van de 27 grootste farmabedrijven in de periode 2000-2018.

Industrie PW04 | PW17 - 15-04-2020

Apothekers coördineren farmazorg in crisisteams

Om farmaceutische zorg te kunnen leveren aan COVID-19-patiënten zijn apothekers diverse initiatieven gestart, zoals de medicatievoorziening voor een coronahotel in Zuid-Limburg en een apothekersteam dat de beschikbaarheid van palliatieve medicatie controleert op de Zeeuwse eilanden. “Wij monitoren dagelijks de voorraden in de regio.”

Algemeen PW16 - 10-04-2020

IGJ: medicatie opslaan buiten apotheek tijdelijk toegestaan

Om zorgverleners de ruimte te bieden voor de behandeling van Covid-19-patiënten is het toegestaan geneesmiddelen buiten een apotheek op te slaan in tijdelijke corona-klinieken. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekendgemaakt.

Algemeen, Geneesmiddelen PW16 - 09-04-2020

Isatuximab goedgekeurd bij multipel myeloom

De Comittee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) beveelt goedkeuring aan van isatuximab (Sarclisa) voor de behandeling van multipel myeloom.

Geneesmiddelen PW15 - 09-04-2020

CHMP oordeelt positief over influenza vaccin

Voor personen vanaf 65 jaar of ouder.

De Comittee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) oordeelt positief over het verstrekken van een handelsregistratie voor het influenzavaccin Fluad Tetra voor de profylaxe van influenza.

Geneesmiddelen PW15 - 08-04-2020

Forse stijging accountantskosten ziekenhuizen

De accountantskosten van Nederlandse ziekenhuizen zijn in tien jaar opgelopen van € 9,3 miljoen in 2008 tot € 16,4 miljoen in 2017, een stijging van 76,9%. Dit blijkt uit een analyse van 822 jaarrekeningen uit die periode van alle Nederlandse ziekenhuizen. Door de coronacrisis worden dit jaar complexere jaarrekeningen en extra hoge accountantskosten verwacht.

08-04-2020

Aanbevelingen EMA voor gebruik remdesivir bij COVID-19

De Committee for Human Medicinal Products van het Europees Geneesmiddelen Agentschap heeft aanbevelingen gedaan voor compassionate use van remdesivir bij de behandeling van COVID-19. De CHMP geeft daarbij ook adviezen over onder meer de dosering en behandelduur van remdesivir.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 08-04-2020

Verduidelijking behandeladvies voor COVID-patiënt met slechte nierfunctie

Voor chloroquine en hydroxychloroquine geldt dat patiënten met een eGFR van 10-30 ml/min de normale (tweemaal daagse) dosering kunnen krijgen. Bij tekenen van toxiciteit, zoals ECG-afwijkingen, dienen artsen dosisreductie te overwegen. Die concrete doseeradviezen staan in de nieuwste versie van het COVID-19-behandeladvies van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB).

08-04-2020

ACM: geen stappen tegen Roche vanwege testmateriaal

Tegen Roche Diagnostics worden geen verdere stappen ondernomen, concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die een onderzoek was gestart omdat het bedrijf niet zou hebben meegewerkt aan het uitbreiden van de capaciteit voor coronatesten in Nederland.

Algemeen PW16 - 07-04-2020

NHG: psychofarmaca optie bij acute crisis dementie

Bij probleemgedrag bij patiënten met dementie dient een huisarts alleen medicatie te overwegen – het liefst in samenspraak met een specialist ouderengeneeskunde of ouderenpsychiater – als een of meer niet-medicamenteuze interventies onvoldoende helpen.

Geneesmiddelen PW15 - 07-04-2020

CHMP positief over nieuwe gentherapie bij SMA

Gentherapie krijgt positief advies EMA.

De Comittee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA heeft een positief advies onder voorwaarden gegeven voor de gentherapie onasemnogene abeparvovec (Zolgensma) voor de behandeling van baby’s en jonge kinderen met spinale musculaire atrofie (SMA), een zeldzame en vaak fatale genetische aandoening die spierzwakte veroorzaakt en een progressief verlies van beweging.

Geneesmiddelen PW15 - 06-04-2020

Ziekenhuisapothekers waken over voorraden ic-middelen

Om tekorten te voorkomen aan geneesmiddelen die nodig zijn voor ic-patiënten met COVID-19 bewaakt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) vanuit een landelijk centrum de beschikbare voorraden, en coördineert de inkoop van grondstoffen en de productie van apotheekbereidingen. “Midazolam gaat met emmers de deur uit.”

Algemeen, Geneesmiddelen PW15 - 03-04-2020 1 reactie

CBG: naam geneesmiddel mag niet verwijzen naar wetenschapper of zorgverlener

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft een aantal vereisten voor de productinformatie voor humane geneesmiddelen herzien.

Algemeen PW14 - 02-04-2020

De Jonge: coranatests voor al het zorgpersoneel

Door een verviervoudiging van de testcapaciteit in diverse labs is het vanaf half april mogelijk al het zorgpersoneel dat lichamelijk contact heeft met patiënten en patiënten met klachten buiten het ziekenhuis te testen op COVID-19. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt.

Algemeen PW15 - 02-04-2020 2 reacties

Nieuwe wet moet omzeilen opiumwet voorkomen

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS en minister van Justitie Ferd Grapperhaus hebben een wetsvoorstel in consultatie gebracht voor het verbieden van stofgroepen.

Politiek & overheid PW14 - 02-04-2020

IGJ: thuiszorgmedewerkers zijn onvoldoende beschermd

Onder thuiszorgmedewerkers en zorgbestuurders zijn veel zorgen over het tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, brillen, schorten en handschoenen. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Algemeen 01-04-2020

Apotheek Stevenshof is ‘beste van Nederland’

Apotheek Stevenshof in Leiden heeft de hoogste score behaald in het mystery guest-onderzoek 2019 onder ruim tweehonderd apotheken. Volgens onderzoeksbureau AMP leverde deze academische apotheek de beste farmaceutische zorg- en dienstverlening.

Praktijkvoering PW14 - 31-03-2020

Diverse bijwerkingen monoklonale antilichamen bij astma

De nieuwe monoklonale antilichamen bij astma omalizumab, benralizumab, mepolizumab, reslizumab en dupilumab veroorzaken diverse bijwerkingen.

Geneesmiddelen PW14 - 30-03-2020

IGJ: (hydroxy)chloroquine niet bedoeld ter preventie van corona

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) roept huisartsen op om chloroquine of hydroxychloroquine niet voor te schrijven als profylaxe voor het coronavirus én apothekers om het daarvoor niet af te leveren. De IGJ schrijft op haar website dat er signalen binnenkwamen over dit “volstrekt onbewezen” gebruik, dat bovendien risico’s met zich meebrengt.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 27-03-2020 1 reactie

Document acties

Back to top