Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Ernstige oogschade door Alka-druppels

Door verkeerd gebruik van Alka-druppels, een basisch mineralenconcentraat om toe te voegen aan drinkwater, kan ernstige oogschade ontstaan, blijkt uit een melding die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen. Ook het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum ontving tientallen meldingen over de druppels.

Geneesmiddelen PW06 - 29-01-2019

Hogere dosis Vitamine D bij zwangere niet wenselijk

Bijwerkingencentrum Lareb attendeert apothekers erop dat omzetting naar een hoge (maand)dosis vitamine D niet wenselijk is tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW04 - 24-01-2019

Brentuximab vedotine ook bij Hodgkin

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over de uitbreiding van de indicatie van brentuximab vedotine (Adcetris).

Geneesmiddelen PW04 - 22-01-2019

Harmonisatie voor middelen met metamizol

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert na herbeoordeling van de pijnstiller metamizol de maximale dagelijkse dosis en contra-indicaties voor gebruik tijdens zwangerschap of door vrouwen die borstvoeding geven te harmoniseren voor alle producten op de Europese markt.

Geneesmiddelen PW03 - 18-01-2019

Combinatie van diltiazem en rivaroxaban is veilig bij atriumfibrilleren

Gelijktijdig gebruik van diltiazem, een matige remmer van CYP3A4 en P-glycoproteïne, en rivaroxaban leidt niet tot een toename van het aantal bloedingen.

Geneesmiddelen PW03 - 17-01-2019

Fampridine voor eigen rekening patiënt

Het geneesmiddel Fampyra (fampridine) komt per 1 januari 2019 voor eigen rekening van patiënten en verstrekking van het middel verloopt vanaf dan via de apotheek.

Geneesmiddelen PW03 - 17-01-2019

Bruins: geneesmiddelpatenten moeten korter

Bruins in conclaaf over aanpassing Europese octrooiwet

Minister Bruno Bruins vindt geneesmiddelpatenten veelal te lang. Hij wil binnenkort daarom met andere landen gaan praten over aanpassing van de Europese octrooiwet. Bruins ziet dit als een van de mogelijkheden om “waanzinnig dure” medicijnen sneller door apothekers te kunnen laten bereiden.

Algemeen, Geneesmiddelen PW04 - 16-01-2019 1 reactie

CHMP positief over Tobramycine

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over een nieuwe handelsvergunning voor het hybride middel Tobramycine PARI.

Geneesmiddelen PW03 - 15-01-2019

CBG brengt kritische medicatie Brexit in kaart

Ter voorbereiding op een mogelijke ‘no-deal Brexit’ maakt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een overzicht van de kritische geneesmiddelen uit het Verenigd Koninkrijk.

Geneesmiddelen PW04 - 14-01-2019

CHMP akkoord met zes geneesmiddelen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over nieuwe handelsvergunningen voor zes geneesmiddelen. Twee wees­geneesmiddelen kregen een positief advies: ropeginterferon alfa 2b (Besremi) voor de behandeling van polycythemia vera zonder symptomatische splenomegalie en treosulfan (Trecondi) bij conditionering voor allogene hematopoëtische stamceltransplantatie.

Geneesmiddelen PW01/02 - 10-01-2019

Novartis verzesvoudigt prijs weesgeneesmiddel

Farmaceutisch bedrijf Novartis heeft het kankergeneesmiddel lutetium Lu-177 oxodotreotide opgekocht en de prijs bijna verzesvoudigd. Voor deze prijs willen zorgverzekeraars het niet meer vergoeden, meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

Geneesmiddelen PW03 - 09-01-2019

Waarschuwing: maatstrepen kunnen vervagen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt dat de maatstrepen op de meege­leverde doseerspuit van het geneesmiddel Xyrem (hydroxy­boterzuur), dat als drank beschikbaar is, na gebruik kunnen vervagen. Dit kan mogelijk leiden tot onder- of overdosering met een verminderde werkzaamheid of bijwerkingen tot gevolg. Het CBG adviseert apothekers en verpleegkundigen om patiënten te informeren over het risico op het vervagen van de maatstrepen op de spuit.

Geneesmiddelen PW01/02 - 09-01-2019

Alternatief toedieningsschema oncolyticum veilig

Door een verbetering van het toedieningsschema voor sunitinib, voor de behandeling van niercelcarcinoom en alvleeskliertumoren, kan het geneesmiddel ook tegen ander tumortypes worden ingezet. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC.

Geneesmiddelen PW03 - 04-01-2019

Cannabis verlicht pijn bij fibromyalgie

Medicinale cannabis met een hoog gehalte tetrahydrocannabinol (THC) is effectief als pijnbestrijding bij fibromyalgie. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Geneesmiddelen PW01/02 - 03-01-2019 2 reacties

Tisagenlecleucel tijdelijk in basispakket

Het geneesmiddel tisagenlecleucel (Kymriah), voor de behandeling van acute lymfatische leukemie (ALL), wordt voorlopig vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Dat heeft minister Bruno Bruins van Medische Zorg besloten.

Geneesmiddelen 03-01-2019

Richtlijnen hemofilie herzien

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) heeft herziene richtlijnen gepubliceerd voor testen en studies die nodig zijn om aanvragen voor handelsvergunningen te ondersteunen voor specifieke geneesmiddelen tegen hemofilie.

Geneesmiddelen PW51/52 - 19-12-2018

Bijsluiter bimatoprost aangepast

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) merkt op dat bimatoprost ook op de markt is als fixed dose-combinatieproduct met timolol en dat de vastgestelde aanpassingen in productinformatie en bijsluiter van bimatoprost-bevattende oogdruppels ook gelden voor combinatieproducten, omdat de indicaties en toedieningsroutes vergelijkbaar zijn.

Geneesmiddelen PW50 - 14-12-2018

Zwangerschapspreventie nodig bij valproïnezuur

Alleen neurologen en psychiaters mogen nog een behandeling starten met valproïnezuur voor epilepsie, migraine of bipolaire stoornis bij vrouwen tussen de 12 en 55 jaar. Zij dienen dan het zwangerschapspreventieprogramma te starten om zwangerschappen – vanwege het hoge risico op aangeboren afwijkingen – tijdens het gebruik te voorkomen. Dat heeft het Europees geneesmiddelagentschap recent besloten.

Geneesmiddelen 13-12-2018

'Te veel medicatie in laatste levensfase'

Artsen gaan te lang door met het voorschrijven van medicatie aan patiënten met een beperkte levensverwachting. Hierdoor worden patiënten vaak blootgesteld aan potentieel overbodige en schadelijke medische interventies. Dat concludeert promovendus Eric Geijteman.

Algemeen, Geneesmiddelen 13-12-2018

Alsnog groen licht drie middelen

Na herbeoordeling van de aanvragen voor uitbreiding van de therapeutische indicaties van drie geneesmiddelen door de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP), krijgen deze alsnog een positief advies.

Geneesmiddelen PW50 - 13-12-2018

Document acties

Back to top