Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Patiëntenfederatie start actie tegen ‘pillenchaos’

Patiëntenfederatie Nederland is een actie begonnen tegen de 'pillenchaos' in Nederland. Via de website stopdepillenchaos.nl, social media en twitter roept de behartiger van patiëntenbelangen iedereen op de actie te ondersteunen.

Geneesmiddelen PW09 - 19-02-2019

‘Productie grondstoffen moet terug naar Europa’

Europa moet de handen ineenslaan en zelf weer grondstoffen voor geneesmiddelen gaan produceren. Dat stelt Ruud Coolen van Brakel, directeur van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Geneesmiddelen 18-02-2019 1 reactie

€ 5 miljoen voor kennis delen over bereidingen

Amsterdam UMC onderzoekt fouten en systeem hoge prijzen

Van de Vriendenloterij ontvangt het Amsterdam UMC de komende vijf jaar een schenking van € 1 miljoen per jaar. Hiermee start het ziekenhuis een platform voor het uitwisselen van kennis over de bereiding van weesgeneesmiddelen. “We gaan informatie delen via een website, symposia en nieuwsberichten.”

Geneesmiddelen PW08 - 18-02-2019

Patiëntenfederatie: patiënt vangt te vaak bot in de apotheek

Een op de twee patiënten krijgt in de apotheek door leveringsproblemen geneesmiddelen niet mee, moet later terugkomen, krijgt een ander medicijn met dezelfde werkzame stof of krijgt helemaal geen medicijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland, in opdracht van tv-programma Zembla.

Geneesmiddelen 15-02-2019 1 reactie

Eenmalige dosis zoliflodacine effectief bij gonorroe

Ongecompliceerde urogenitale en rectale infecties met gonococcen kunnen succesvol behandeld worden met het nieuwe antibioticum zoliflodacine.

Geneesmiddelen PW07 - 15-02-2019

CHMP weigert hybride doxorubicine

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft geen handelsvergunning afgegeven voor het hybride geneesmiddel Doxolipad (doxorubicine), dat bestemd was voor de behandeling van borst- en ovariumcarcinoom.

Geneesmiddelen PW07 - 14-02-2019

Groen licht voor zes geneesmiddelen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft een positief advies gegeven over nieuwe handelsvergunningen voor zes geneesmiddelen.

Geneesmiddelen PW07 - 13-02-2019

Schenking van € 5 miljoen voor bereidingen Amsterdam UMC

Voor het magistraal bereiden van weesgeneesmiddelen ontvangt het Amsterdam UMC de komende vijf jaar € 1 miljoen per jaar van de Vriendenloterij. Met deze schenking wil de loterij voorkomen dat patiënten door de hoge prijzen niet meer kunnen beschikken over hun medicijnen.

Geneesmiddelen 11-02-2019

EMA: olaratumab niet voor nieuwe patiënten wekedelensarcoom

Op basis van voorlopige onderzoeksresultaten van de ANNOUNCE-studie adviseert het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) geen nieuwe patiënten meer te laten starten met het geneesmiddel olaratumab (Lartruvo). In combinatie met doxorubicine blijkt dit middel niet effectiever voor het verlengen van de levensduur van patiënten met wekedelensarcoom dan doxorubicine alleen.

Geneesmiddelen PW06 - 08-02-2019

Omega-3-vetzuren: niet langer voor preventie hartproblemen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) concludeert dat orale geneesmiddelen met omega-3-vetzuren niet effectief zijn bij preventie van verdere problemen aan hart- en bloedvaten bij patiënten die eerder een hartaanval doormaakten.

Geneesmiddelen PW06 - 07-02-2019

Onderzoek naar antibioticum fosfomycine

In het kader van de stijgende antibioticaresistentie is het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), op verzoek van het Duitse geneesmiddelagentschap (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizin­produkte), een onderzoek gestart naar geneesmiddelen die het antibioticum fosfomycine bevatten.

Geneesmiddelen PW06 - 07-02-2019

Bruins: lage prijzen géén oorzaak van tekorten

Grondstoftekorten, productieproblemen en een kwetsbare keten door globalisering veroorzaken de geneesmiddelentekorten, en niet de lage prijzen in Nederland. Dat stelt minister Bruno Bruins van Medische Zorg in antwoord op Kamervragen van PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen.

Geneesmiddelen PW07 - 06-02-2019 1 reactie

Bruins wil gebruik opioïden terugdringen

Om het groeiende gebruik van zware pijnstillers als oxycodon en fentanyl terug te dringen gaat minister Bruno Bruins van Medische Zorg maatregelen nemen. Voorlichting moet patiënten en voorschrijvers bewuster maken van de risico’s van deze verslavende pijnstillers.

Geneesmiddelen PW07 - 06-02-2019

CBG: anticonceptiepil voor maximaal drie maanden meegeven

Om te voorkomen dat er een tekort ontstaat moeten apothekers de anticonceptiepil voor maximaal drie maanden meegeven. Dat adviseert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). De voorzorgsmaatregel, die geldt tot 31 maart 2019, wordt gesteund door de KNMP.

Geneesmiddelen 05-02-2019

CBG: alvleesklierontsteking door carbimazol en thiamazol

Patiënten met een overactieve schildklier die een geneesmiddel gebruiken met carbimazol of thiamazol lopen risico op een acute pancreatitis. In dat geval moet de patiënt direct stoppen met het geneesmiddel. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen 05-02-2019

Verplichte controle voor fabrikanten angiotensine-II-remmers

Producenten moeten productieproces aanpassen

Fabrikanten van angiotensine-II-remmers (sartanen) moeten hun productieproces grondig controleren op de aanwezigheid van het mogelijk kankerverwekkende nitrosamine. Dat heeft het Europese Geneesmiddelen Agentschap (EMA) vorige week bekendgemaakt.

Geneesmiddelen PW07 - 04-02-2019 1 reactie

Uitgave dure medicatie stijgt naar € 2,1 miljard

NZa: dure geneesmiddelen verdringen andere zorg

De uitgaven aan dure geneesmiddelen zijn in 2017 verder gegroeid tot € 2,08 miljard, een stijging van 9% ten opzichte van 2016. Dat blijkt uit de Monitor geneesmiddelen in de medisch-specialistische zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Geneesmiddelen PW06 - 01-02-2019

‘Verdubbelen prijs door fabrikant is acceptabel’

90% van de LinkedIn-gebruikers vindt dat een farmaceutisch bedrijf maximaal de prijs mag verdubbelen van een geneesmiddel waarop verder geen verdere ontwikkeling meer zit. Dat blijkt uit een enquête onder duizend bezoekers van het online netwerk.

Geneesmiddelen 01-02-2019

Vroeg gebruik levodopa ook veilig op lange termijn

Gebruik van levodopa bij de eerste symptomen van de ziekte van Parkinson heeft geen negatieve gevolgen voor de patiënt op de lange termijn. Dat blijkt uit een zevenjarig onderzoek onder leiding van het Amsterdam UMC.

Geneesmiddelen 31-01-2019

Risico gangreen van Fournier bij enkele SGLT-2-remmers

Bij gebruik van SGLT-2-remmers met de werkzame stof canagliflozine (Invokana, Vokanamet), dapagliflozine (Forxiga, Xigduo), empagliflozine (Jardiance, Synjardy) of ertugliflozine (Steglatro) zijn meldingen gedaan over het optreden van gangreen van Fournier.

Geneesmiddelen PW05 - 31-01-2019

Document acties

Back to top