Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws

Lenalidomide nu ook bij folliculair lymfoom

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft positief geadviseerd over een nieuwe indicatie voor lenalidomide (Revlimid).

Geneesmiddelen PW50 - 12-12-2019

Nieuwe indicatie borstkankermiddel

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) heeft positief geoordeeld over het toevoegen van een nieuwe indicatie aan trastuzumab emtansine (Kadcyla).

Geneesmiddelen PW50 - 11-12-2019

Haaruitval bij bupropion

Bijwerkingencentrum Lareb ontving dertien meldingen van haaruitval bij patiënten die bupropion gebruikten.

Geneesmiddelen PW50 - 11-12-2019

Aanpassing contra-indicaties MS-middelen

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het EMA heeft positief geoordeeld over het aanpassen van de productinformatie van interferon beta 1a (Rebif, Avonex), peginterferon beta 1a (Plegridy) en interferon beta 1b (Betaferon).

Geneesmiddelen PW50 - 10-12-2019

Brussel steunt Bruins in strijd tegen tekorten

Voor zijn plannen om in Europa de tekorten en de betaalbaarheid van geneesmiddelen aan te pakken krijgt minister Bruno Bruins van Medisch Zorg steun in Brussel. Dat heeft hij gezegd na afloop van zijn ontmoeting vorige week vrijdag met de nieuwe Eurocommissaris van Gezondheid Stella Kyriakides.

Geneesmiddelen 09-12-2019

Goedkeuring voor combinatie bij atherotrombotische event

De CHMP oordeelde positief over het verlenen van een handelsvergunning voor twee generieke geneesmiddelen.

Geneesmiddelen PW49 - 05-12-2019

Vijfmaal groen licht nieuwe geneesmiddelen

De Committee for Medical Products for Human Use (CHMP) raadt goedkeuring aan voor vijf nieuwe geneesmiddelen.

Geneesmiddelen PW49 - 04-12-2019

CBG vraagt om monitoring bloedneuzen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vraagt de registratiehouders om de bijwerking bloedneuzen bij amlodipine te monitoren in het volgende periodieke veiligheidsrapport.

Geneesmiddelen PW49 - 04-12-2019

MSD in Oss verdubbelt productie biotech

Geneesmiddelenfabrikant MSD verdubbelt de komende jaren haar capaciteit voor biotechproductie in Oss. Deze uitbreiding is nodig vanwege de wereldwijd groeiende vraag naar behandelingen tegen diverse soorten kanker.

Geneesmiddelen PW50 - 03-12-2019

Alkmaarse apothekers voeren actie tegen tekorten

Apothekers in Alkmaar voeren deze week actie omdat ze vinden dat zorgverzekeraars en overheid te weinig doen om de geneesmiddeltekorten terug te dringen. De Apothekerscoöperatie Noord-Kennemerland (APCON) vindt het onacceptabel dat patiënten hiervan de dupe zijn en roept apothekers in het land op ook in actie te komen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW50 - 02-12-2019 1 reactie

Kosten weesgeneesmiddelen stijgen met 9% per jaar

De uitgaven aan weesgeneesmiddelen blijven toenemen: van € 195 miljoen in 2013 naar € 259 miljoen ruim vier jaar later. Dat is een stijging van 39% in vijf jaar, met een gemiddelde stijging van 9% per jaar. Het aantal patiënten groeide in die periode in vergelijkbare mate: 38%. Dat blijkt uit cijfers van Zorginstituut Nederland.

Geneesmiddelen PW49 - 27-11-2019

€ 180 miljoen aan medicatie weggegooid

Nederland gooit jaarlijks bijna € 180 miljoen aan bruikbare geneesmiddelen weg. Dat blijkt uit onderzoek van vierdejaars studenten van de Breda University of Applied Sciences.

Algemeen, Geneesmiddelen PW49 - 26-11-2019 1 reactie

Internationale Bijwerkingenweek van start

Om meer aandacht te vragen voor het melden van bijwerkingen door patiënten en zorgverleners vindt deze week de internationale Bijwerkingenweek plaats. Aan de jaarlijkse (social)mediacampagne doen dit jaar 57 landen mee.

Algemeen, Geneesmiddelen 26-11-2019

Convulsies in bijsluiter tropicamide oogdruppels

Bij het gebruik van tropicamide oogdruppels kunnen convulsies optreden. Deze bijwerking staat in een aantal andere landen in de bijsluiter, maar in Nederland nog niet. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) neemt actie om convulsies ook in Nederland in de bijsluiter op te laten nemen.

Geneesmiddelen PW48 - 21-11-2019

Tromboserisico: voorzichtig met tofacitinib

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) adviseert om bij patiënten met een verhoogd tromboserisico voorzichtig te zijn met tofacitinib (Xeljanz), dat onder meer wordt gebruikt bij reumatoïde artritis.

Geneesmiddelen PW47 - 19-11-2019

Beter: bloeddrukverlagers voor slapengaan

Bloeddrukverlagers innemen voor het slapengaan in plaats van overdag halveert het risico op cardiovasculaire gebeurtenissen zoals hartinfarcten en beroerten.

Geneesmiddelen PW47 - 19-11-2019

Minder dierproeven nodig door nieuwe richtlijn

Door een aanpassing van een internationale richtlijn voor geneesmiddelonderzoek zijn er wereldwijd mogelijk honderdduizenden proefdieren minder nodig. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen, Industrie PW48 - 18-11-2019

Veiliger omgaan met methotrexaat

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) komt met extra maatregelen om veilig gebruik van methotrexaat te bevorderen. Volgens de geneesmiddelenautoriteit komt het nog geregeld voor dat patiënten zich vergissen in de dosering, ondanks eerdere maatregelen.

Geneesmiddelen PW46 - 14-11-2019

Nederland besteedt weinig aan niet-vergoede medicatie

Internationaal gezien besteedt Nederland relatief weinig aan niet-vergoede geneesmiddelen, blijkt uit recente cijfers over gezondheid en zorg in westerse landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Geneesmiddelen PW47 - 14-11-2019

Risico ziekenhuisopname bij Alzheimermiddel

De cholinesteraseremmer donepezil, toegepast bij de ziekte van Alzheimer, geeft een tweemaal zo hoog risico op een ziekenhuisopname als gevolg van rabdomyolyse dan rivastigmine of galantamine, de twee andere cholinesteraseremmers die worden ingezet bij alzheimer.

Geneesmiddelen PW46 - 13-11-2019

Document acties

Back to top