Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

2020

Artikel Spoedbestelling per drone
Er zijn nog veel hobbels te nemen, maar als het aan poliklinisch apotheker Jan-Dietert Brugma ligt, zal de medische drone straks een belang­rijke rol spelen bij de bezorging van spoedmedicatie. “In Antwerpen, Zwitserland en Parijs vliegen ze al, zij het voor kortere afstanden.”
Artikel chemical/x-pdb Het verhaal achter de patiënt
‘Welzijn op recept’; apotheker Florus Krijgsman streeft ernaar dit minimaal één keer per maand voor te schrijven. Samen met huis­artsen verwijst hij patiënten die hierbij baat kunnen hebben door naar een welzijnscoach van de gemeente.
Artikel ECMAScript program Andere kijk op diabetes
Rogier Larik wil andere zorgverleners, collega’s en patiënten – ook op de Antillen – ervan overtuigen dat diabetes type 2 in grote mate omkeerbaar is met een aangepaste leefstijl. “Eén optimaal dieet bestaat echter niet.”
Artikel chemical/x-pdb Van proces naar patiënt
Poliklinisch apothekers en ziekenhuisapothekers in het HagaZiekenhuis werken volgens de Value Based Healthcare-methode samen in groepen rondom indicaties. Ziekenhuisapotheker Annemieke Grootswagers: “We hebben de muren tussen klinische en poliklinische farmacie opgeheven.”
Artikel Gezocht: bereidingsapparatuur
Frans Bosman is al decennia nauw betrokken bij de farmacie in Afrika. Toen hij vorig jaar zag dat de farmacieopleiding in Oeganda het vrijwel zonder praktijkonderwijs moest doen, kwam hij onmiddellijk in actie.
Artikel Drug rediscovery
Hoe een ‘oud’ molecuul, dat in de oncologie zijn diensten had bewezen, van hernieuwde waarde kan zijn voor patiënten met inflammatoire darmziekten, fascineert apotheker en medical director Else van de Poel van farmabedrijf Teva. Als het aan haar ligt, blijft het niet bij deze ene drug rediscovery.
Artikel Samen afbouwen
Samen met de huisarts en psycholoog bespreekt apotheker Kirsten van Biert-van Norel iedere maand de behandeling van antidepressiva­gebruikers. Die samenwerking pakt goed uit voor patiënten. “Als blijkt dat ze beter zijn ingesteld, neemt het enthousiasme alleen maar toe.”
Artikel Medicatiebewaking verbeteren
Laurien Rook voelt zich als programmamanager MFB’s een spin in het web die ideeën van verschillende partijen bij elkaar brengt. “Ik wil het werk van apothekers makkelijker maken, door de medicatiebewaking te verbeteren.”
Artikel E-learnings in het Afghaans
Een kwalitatief goed geneesmiddel bereiden in plaats van zo snel mogelijk een patiënt kunnen helpen. Met earnings voor Afghaanse apothekers wil Yasamin Latify de farmaceutische zorg in Afghanistan naar een hoger niveau tillen.
Artikel Robot voorkomt verspilling
Een medicatierobot in de ziekenhuisapotheek van het Erasmus MC gaat verspilling tegen en geeft verpleegkundigen meer tijd aan het bed. Apotheker Pedram Hassanpour: “Ongebruikte medicatie gaat retour in de robot en geven we na controle opnieuw uit aan een andere patiënt.”
Artikel Snel hulp in de laatste levensfase
Patiënten in West-Brabant die in de laatste levensfase verkeren, kunnen binnen twee à drie uur beschikken over een infuuspomp met op maat gemaakte pijnmedicatie en sedativa. Apotheker Jan Sips nam het initiatief om zo arts, thuiszorg, patiënt en diens familie te ‘ontzorgen’.
Artikel Leven moet eindig zijn
Nicky Cornelissen schreef dat behandelingen voor zeldzame ziekten niet tegen iedere prijs beschikbaar hoeven zijn en won de columnwedstrijd van de farmacieopleiding in Utrecht. “Om de wereld leefbaar te houden moet het leven eindig zijn.”
Artikel Zorgverleners in Twente richten eigen projectgroep op
Zorgverleners in Twente hebben profijt van regionale afspraken bij geneesmiddeltekorten, waarvoor een speciale projectgroep is opgericht. “Een noodzakelijk kwaad”, zegt Lisette Darman, “maar ook een kans om ons als geneesmiddeldeskundigen te profileren.”
Artikel RealAudio document In het oog van de storm
In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis kregen ze eind februari de eerste coronapatiënt binnen en sindsdien is het werk in de ziekenhuisapotheek onderhevig aan dagelijkse veranderingen. “Het komt aan op veel teamwork.”
Artikel ‘We blijven investeren in zelfzorg’
Het winnen van de derde prijs in het mystery guest-onderzoek betekent voor apotheker Antje Peters-Veluthamaningal een beloning voor ruim een jaar hard werken met het team aan het verbeteren van zelfzorgadvies. “Op initiatief van de assistenten zijn we gaan oefenen aan de balie.”
Artikel object code Naar betere farmazorg in Kosovo
Ze begrijpt dat een jong land als Kosovo niet zomaar over een AIS kan beschikken. “Maar een medicatiegesprek voeren met een patiënt kan wél”, zegt Ariana Cakiqi. Haar ambitie: dat apothekers in Kosovo zich verantwoordelijk voelen voor de medicatie die ze afleveren.
Artikel Stop met klakkeloos herhalen
Het symposium over medicatieverslaving in de Gelderse Vallei ging niet door in maart, maar apotheker Sjaima Abdoelrahman blijft zich vol energie inzetten voor een multidisciplinaire aanpak van dit groeiende probleem.
Artikel ECMAScript program Omgaan met emoties
Een ontslaggesprek voeren met ouders en hun kind dat komt te overlijden, blijft moeilijk. Het programma ‘Omgaan met emoties’, dat was genomineerd voor de KNMP-innovatieprijs, helpt apotheekmedewerkers van het centrum voor kinderoncologie om erover te praten.
Artikel Geen Aruba maar thuis in Drenthe
Haar buitenlandavontuur viel door de coronacrisis in het water, maar ziekenhuisapotheker Corinne Zon- dag laat zich niet uit het veld slaan en biedt nu in Nederland haar diensten aan. “Ik ben nu oproepkracht voor het Rode Kruis.”
Artikel Troff document Wachten bij het stoplicht
Om de continuïteit van zorg te borgen tijdens deze coronacrisis heeft apotheker Casper Bongarts de apotheek gesloten en een drive-thru geopend: patiënten moeten met de auto komen om geneesmiddelen op te halen. “Het loopt goed door want ze komen pas als de medicatie klaarligt.”
Artikel Bezorgtool navigeert vrijwilligers
Vrijwilligers schoten apotheker Jan Drenth te hulp bij de bezorging van medicatiepakjes. Om hen te helpen ontwikkelde hij samen met zijn broer Albert de bezorgtool Bezorgroute. Deze is nu gratis te downloaden voor collega’s.
Artikel Veterinaire farmacie is leukste
De Apotheek Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is de enige in zijn soort. Apotheker Sietske Mesu is verantwoordelijk voor de productieafdeling, werkt aan de balie en geeft onderwijs aan dierenartsen. “Alles gaat per milligram, per kilogram, per diersoort.”
Artikel Stickers maken het verschil
Om patiënten te helpen onderscheid te maken tussen oxycodon die ze tweemaal daags moeten innemen en de vorm die bestemd is voor doorbraakpijn, gebruikt apotheker Mark van der Steen speciale stickers. “Het was wel lastig om aan te komen.”
Artikel Intranet voor elke apotheek
Door de vele parttimers in een apotheekteam is het niet eenvoudig iedereen goed te informeren. Apotheker Jan-Hein Koops bouwde samen met een collega een intranetomgeving waarmee apothekers op elke computer dezelfde nieuwsberichten, documenten en roosters kunnen delen.
Artikel Troff document Bewaking eerste lijn stap vooruit
Sinds kort leggen poliklinisch apotheker Annemieke van der Kaaij en haar team alle, in het lab bepaalde, afwijkende genotypen vast in het AIS. Daardoor kunnen de vele gekoppelde apotheken in de regio Midden Holland hierop voortaan ook bewaken.
Artikel Al direct een melding ‘masker 19’
Een ‘Masker 19’-melding liet Suzette van de Schootbrugge achter met een onbevredigend gevoel. Ze vindt het enerzijds goed dat slachtoffers van huiselijk geweld kunnen aankloppen bij een laagdrempe­lige apotheker. “Maar aan de andere kant: wij zijn hier niet voor opgeleid.”
Artikel Farmacie komt samen met justitie
Apotheker-toxicoloog Rogier van der Hulst onderzoekt bij het Nederlands Forensisch Instituut de oorzaak van verdachte sterfgevallen. Hij ziet het als zijn persoonlijke missie onrecht tegen te gaan.
Artikel Octet Stream Onderzoek in tijden van corona
Paola Mian kreeg als bestuurslid van JongNVZA tijdens de coronacrisis veel vragen van aiossen over hun onderzoek. Met out of the box-denken kom je een heel eind, is haar ervaring.
Artikel application/x-troff-me App helpt patiënt met inname
Om patiënten met multipel myeloom te helpen overzicht te houden over hun medicatie heeft apotheker Job Eijsink een app ontwikkeld met een geïntegreerde medicatiemodule. “Door een randomized controlled trial onderzoeken we de meerwaarde voor patiënten.”
Artikel Perspectief patiënt wint aan belang
Peter Mol is apotheker, geneesmiddelenbeoordelaar en sinds kort hoog­leraar drug regulatory science aan de medische faculteit Groningen. Zijn focus ligt op het verbeteren van het patiëntenperspectief, besluitvorming en gegevensuitwisseling.
Artikel Prijs voor creatief lesgeven
Ze verzint kennisquizen, prijsvragen en challenges om haar studenten zo aansprekend mogelijk bij de lesstof te betrekken. Het leverde Arianna Pranger de eretitel ‘beste docent’ op, waaraan ze onder meer een vaste plek in de fietsenstalling overhoudt.
Artikel D source code Fysio biedt helpende hand
Toen een coronabrandhaard ontstond in een nabijgelegen zorgcentrum in Heerde, schoten fysiotherapeuten apotheker Ruud Timmerman spontaan te hulp. “In hun praktijkkleding brachten ze medicatie rond met onze bezorgauto’s.”
Artikel chemical/x-pdb Langs bij terminale patiënt
Als lid van de palliatieve thuiszorggroep heeft Yvette van Deursen laten zien wat apothekers kunnen regelen en betekenen voor patiënten in de laatste levensfase. Ze is inmiddels hét aanspreekpunt in Tiel als het gaat om farmaceutische palliatieve zorg.
Artikel Zoektocht naar veilig mondkapje
Poliklinisch apotheker Bas Bruines vindt het zijn eigen verantwoordelijkheid het apotheekteam te beschermen tegen het coronavirus. Daarom bestelde hij, na maanden onderzoek, duizenden mondmaskers bij een fabrikant in China. “We moeten de tekorten zelf oplossen.”
Artikel Taboe op deeltijdwerk doorbreken
Kennelijk sneed Anna Dukel een heikel onderwerp aan toen ze op LinkedIn schreef over het taboe op parttime werken, want er kwam een stroom aan reacties op gang. “Apotheekwerk is hartstikke leuk, maar niet voor elke dag.”
Artikel Aan de bron van medicijn COVID-19
“Super interessant”, vindt Raoul Fisser het dat hij dicht bij de bron staat van een nieuw COVID-19-geneesmiddel. Volgens de apotheker, leidinggevende bij Sanquin Plasma Products, zijn de eerste vierduizend flacons binnenkort beschikbaar.
Artikel chemical/x-pdb Infuus per bakfiets naar patiënt
Ziekenhuisapotheker Joris van den Heuvel stond aan de wieg van het initiatief om Amsterdamse oncologiepatiënten thuis te behandelen met infuusmedicatie. “Verpleegkundigen bezoeken hen op de bakfiets.”
Artikel Iets minder raadsel in ‘black box’
AIOS ziekenhuisfarmacie Tim Smeets wilde eindelijk wel eens weten hoe vancomycine zich gedraagt bij dialysepatiënten op de intensive care. Hij meet daartoe het antibioticum in restmateriaal uit bloedgasspuitjes. “Zo kunnen we nagaan of het juiste target wordt behaald.”
Artikel Eén portaal voor heel Oss
Alle zestigduizend inwoners van Oss kunnen online via één portaal hun medisch dossier inzien. Volgens Bart van Genugten hebben apothekers en huisartsen hieraan jarenlang samen gewerkt. “We hebben daarbij eigen keuzes kunnen maken, omdat we allemaal zelfstandige ondernemers zijn.”
Artikel Farmacie ontsluiten voor leken
Hij introduceerde in zijn colleges nieuwe taken voor apothekers, ter verbetering van medicatiebewaking en geneesmiddelgebruik. Voor zijn belangrijke werk krijgt emeritus hoogleraar Arijan Porsius de erepenning van de KNMP.
Artikel Spotlight op advies bij medicatie
Het eerste-uitgiftegesprek kan beter, vond apotheker Willemijn Hop van de Harderwijkse Service Apotheek de Akker. Ze verdiepte zich in de materie en schoolde drie assistenten bij. “Vermijd de valkuil om koste wat kost je verhaal af te draaien.”
Artikel Grip op pillen tegen depressie
Met 9% van de Zuid-Limburgers aan de antidepressiva tegenover 6% in de rest van Nederland, is de regio koploper. Hoog tijd dus om daarin meer inzicht te krijgen binnen haar werkgebied – de Mijnstreek – vindt apotheker Peggy Vromen.
Artikel Teststraat voor apotheken
Een medewerker met milde corona-­achtige klachten geeft onrust in de apotheek. Chris Sindhunata wil snel kunnen testen en opende daarom zelf een teststraat voor apotheken en enkele gelieerde bedrijven. “Met onze PCR-­labtest weten we binnen een dag of een medewerker besmet is met corona.”
Artikel chemical/x-genbank Zorg dichtbij de mensen brengen
Overleggen met artsen, bereidings­protocollen en procedures opzetten, logistiek organiseren en managen van zo’n negentig medewerkers. Apotheker Sascha Baal laat alle facetten van haar apothekersopleiding tot hun recht komen in Suriname.
Back to top