Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Drug rediscovery

Herontdekking van oud-molecuul.

PW07 - 14-02-2020 | door Annemiek Veelenturf
Hoe een ‘oud’ molecuul, dat in de oncologie zijn diensten had bewezen, van hernieuwde waarde kan zijn voor patiënten met inflammatoire darmziekten, fascineert apotheker en medical director Else van de Poel van farmabedrijf Teva. Als het aan haar ligt, blijft het niet bij deze ene drug rediscovery.
Drug rediscovery

Veertien Nederlandse ziekenhuizen werkten mee aan de studie om thiopurine, sinds jaar en dag bekend als cytostaticum, in een lagere sterkte aan te bieden aan patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. “De vraag om een nieuw middel tegen deze ziekten kwam vanuit het veld”, vertelt Else van de Poel (42). “Onder patiënten met inflammatoire darmziekten was grote behoefte aan deze onderhoudsbehandeling.”

Twaalf jaar duurde het ontwikkelingsproces, en nog is de registratie van Thiosix – zoals de merknaam luidt – niet definitief. Zeker is dat het middel klachten bij inflammatoire darmziekten vermindert. “Het is een echte toevoeging aan wat er al was”, zegt Van de Poel. “Het heeft even geduurd, maar met volharding is het dan toch gelukt.”

Else van de Poel is direct na haar studie farmacie, waarvoor ze koos na driemaal te zijn uitgeloot voor geneeskunde, bij Teva gaan werken. “Het vak van openbaar apotheker was nooit mijn droom, dus na mijn afstuderen heb ik met brede blik rondgekeken om te zien wat allemaal mogelijk was.”

De industrie trok haar, “omdat geneesmiddelenonderzoek heel leuk is, je internationaal werkt en omdat je met mensen uit heel uiteenlopende disciplines te maken hebt. Bovendien krijg je kansen om door te groeien.”

Ze is gepassioneerd over het werk in de industrie. “Het lijkt alsof je ver van de patiënt staat, maar uiteindelijk bekijk je alles vanuit het idee: waar wordt de patiënt beter van?” Van de Poel vindt het dan ook jammer dat de farmaceutische bedrijfstak niet altijd kan bogen op een best imago. “Als ik soms zie wat op Twitter voorbij komt ... Ik denk dat de nuance in veel discussies compleet verloren is gegaan.”

Ze benadrukt dat Thiosix betaalbaar is en dat het onderzoek ernaar in nauw overleg met het College ter Beoordeling van Genees­middelen tot stand is gekomen. “Artsen en pa­tiënten zijn hier echt blij mee. Drug rediscovery is een mooie methode om iets te doen met ‘oude’ geneesmiddelen, dus wie weet doen we hier meer mee. Veel toepassingen zijn mogelijk nog niet ontdekt.”

Patiëntencontact

Op de vraag of ze dingen mist in haar baan bij Teva, antwoordt ze: “Het directe patiëntencontact. Ik wil graag iets voor patiënten betekenen. Maar dat doe ik hier toch ook, op mijn manier.”  

Document acties

gearchiveerd onder: Else van de Poel, Drug rediscovery, Thiosix
Back to top