Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Robot voorkomt verspilling

We zetten een belangrijke stap naar duurzame zorg.

PW11 - 13-03-2020 | door Edwin Bos
Een medicatierobot in de ziekenhuisapotheek van het Erasmus MC gaat verspilling tegen en geeft verpleegkundigen meer tijd aan het bed. Apotheker Pedram Hassanpour: “Ongebruikte medicatie gaat retour in de robot en geven we na controle opnieuw uit aan een andere patiënt.”
Robot voorkomt verspilling

Voor honderden patiënten in het Erasmus MC selecteert en doseert de nieuwe medicatierobot – merknaam PillPick – dagelijks geneesmiddelen voor een periode van 24 uur. De robot voorkomt verspilling doordat, in tegenstelling tot andere systemen, op de zakjes met geneesmiddelen geen patiëntnaam staat, vertelt apotheker Pedram Hassanpour. “De robot snijdt de blisters en verpakt diverse soorten medicatie zoals tabletten en ampullen per stuk in een apart zakje met daarop een barcode voor geneesmiddelnaam, batch en houdbaarheidsdatum.

Komt medicatie retour – in totaal zo’n 20% – dan kunnen we daarvan een groot deel hergebruiken.” Het Erasmus MC voorkomt met deze robot dat grote hoeveelheden geleverde maar ongebruikte medicatie worden weggegooid. Een belangrijke stap op weg naar een duurzame gezondheidszorg. “Ziekenhuizen hebben een grote CO2-voetafdruk, daarom vind ik dat we ons best moeten doen verspilling tegen te gaan. Ik verwacht ook dat meer ziekenhuizen zullen volgen”, stelt Hassanpour, die verantwoordelijk is voor het beheer en de kwaliteit van de robot.

Verpleegkundigen

Naast het voorkomen van verspilling is een andere belangrijke reden voor het Erasmus MC om deze robot aan te schaffen het steeds groter wordende tekort aan verpleegkundigen. “Doordat de robot het verzamelen en uitzetten van de medicatie

overneemt, krijgen verpleegkundigen meer tijd voor de patiënt”, aldus Hassanpour. “Ook is het risico op fouten veel kleiner met een robot.” Bij een recept pakt de robot de betreffende geneesmiddelen, die in zakjes hangen, uit het magazijn en bundelt deze aan een ring. Die ring gaat met barcode en patiëntgegevens naar de afdeling, waar een verpleegkundige de medicijnen verstrekt. In de ziekenhuisapotheek staan twee identieke robots naast elkaar, zodat de geneesmiddelvoorziening niet in gevaar komt bij een storing. “Via een prijsvraag hebben we iedereen gevraagd leuke namen te bedenken voor de robots. Ze heten nu Sinistra en Dextra, bedacht door een apotheekmedewerker.”

Document acties

gearchiveerd onder: Erasmus MC, Pedram Hassanpour, robot
Back to top