Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Stop met klakkeloos herhalen

Multidisciplinaire aanpak nodig van medicatieverslaving.

PW18 - 01-05-2020 | door Frans van den Houdt
Het symposium over medicatieverslaving in de Gelderse Vallei ging niet door in maart, maar apotheker Sjaima Abdoelrahman blijft zich vol energie inzetten voor een multidisciplinaire aanpak van dit groeiende probleem.
Stop met klakkeloos herhalen

Goede afspraken nodig met medicatie-verslaafden

Alleen met goede afspraken tussen apothekers en voorschrijvers kunnen medicatieverslaafden de juiste behandeling en begeleiding krijgen, vindt Sjaima Abdoelrahman van BENU Apotheek Veenendaal West. Daarom was ze meteen enthousiast toen het plan ontstond half maart een symposium over dit onderwerp te organiseren voor de regio Gelderse Vallei, en nam ze “vol energie” de coördinatie op zich. Jammer maar onvermijdelijk dat het vanwege de coronacrisis naar het najaar moest worden verplaatst, vindt ze.

“Medicatieverslaving is een groeiend maatschappelijk probleem dat alleen met een multidisciplinaire aanpak bestreden kan worden. Daarom willen we apothekers, huisartsen, psychiaters en verslavingsartsen bij elkaar brengen om afspraken te maken en richtlijnen op te stellen.”

Eigenwijs en moeilijk

Nu werken partijen nog vaak langs elkaar heen. Vooral het klakkeloos blijven herhalen van recepten voor zware pijnstillers als oxycodon en benzodiazepines stoort haar. “Vanuit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid bellen we dan met de doktersassistent, die niet zelden negatief reageert en niet wil luisteren of overleggen. Want de dokter vindt het goed dat het recept wordt herhaald. Wij blijven dan aandringen – dan vinden ze ons maar eigenwijs of moeilijk – maar als je de huisarts zelf spreekt is die het vaak meteen met ons eens dat we naar afbouwen moeten kijken.”

Om te voorkomen dat je over dit soort kwesties steeds weer opnieuw moet bellen met voorschrijvers is het noodzakelijk dat met alle partijen eenduidige afspraken worden gemaakt, vindt Abdoelrahman. “Mijn rol is de verslaving signaleren, de arts moet de patiënt motiveren en samen stellen we dan een afbouwschema op. Een kwestie van goed samenwerken dus.”

Een mooi voorbeeld van het terugdringen van benzodiazepines bij mensen met slaapproblemen is volgens haar de cognitieve gedragstherapie – de slaapstraat – waarmee een huisarts in Veenendaal begon en die inmiddels door meerdere collega’s is overgenomen. “Het toont dat de bewustwording groeit, ook al staat door de coronacrisis nu alles op een laag pitje.”

Document acties

Back to top