Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Wachten bij het stoplicht

Met de auto geneesmiddelen ophalen.

PW21 - 22-05-2020 | door Edwin Bos
Foto Kenneth Tan
Om de continuïteit van zorg te borgen tijdens deze coronacrisis heeft apotheker Casper Bongarts de apotheek gesloten en een drive-thru geopend: patiënten moeten met de auto komen om geneesmiddelen op te halen. “Het loopt goed door want ze komen pas als de medicatie klaarligt.”
Wachten bij het stoplicht

“Wie bent u en welke medicatie komt u ophalen?” Patiënten die arriveren bij Service Apotheek MC Nieuwenhagen in Landgraaf bellen vanuit de auto om zich aan te melden. Is de order klaar, dan springt een stoplicht op groen en rijdt de patiënt naar de achterkant van de apotheek, waar in een mandje aan een dranghek de medicatie hangt.

Betalen kan met een pinapparaat op een lange stok, die in de auto wordt geschoven, vertelt Casper Bongarts. “De smalle doorgang met dranghekken leidt patiënten in goede banen, en geeft de medewerkers een veilig gevoel.”

Half maart heeft Bongarts in overleg met de huisartsen en andere disciplines in medisch centrum Nieuwenhagen besloten het gebouw en de apotheek te sluiten. “Op een dag ontvangen we in de apotheek zo’n vierhonderd bezoekers. We wilden voorkomen dat die door het gebouw zouden gaan lopen.”
Aan de achterkant van de apotheek werd een drive thru-tent opgebouwd, en met dranghekken een parcours aangelegd op de parkeerplaats. “We bellen als een recept klaarligt en bij patiënten zonder auto bezorgen we medicatie thuis.”

Het team is nog gezond en het afhalen verloopt, volgens Bongarts, soepel omdat patiënten pas naar de apotheek gaan als ze zijn gebeld of gemaild. Komen patiënten toch op de fiets of met de scootmobiel, dan mogen ze op eigen risico door de drive-thru. “Ik heb ook een caravan naar binnen zien rijden, en een patiënt die vroeg of hij met de vrachtwagen kon komen.”

UITNODIGEND
Op drie meter afstand zorg leveren is veilig, maar interactie is maar beperkt mogelijk. En een eerste uitgifte kan telefonisch, maar heeft de patient ook alles begrepen? Bongarts wil de apotheek daarom binnenkort weer openen, maar zónder plexiglas en rood-wit afzetlint. “We hebben genoeg vierkante meters om afstand te creëren.”

Verder blijft de drive-thru voorlopig open, want de coronacrisis is nog niet voorbij. “Zo kunnen we straks de toestroom goed verdelen, als de huisartsen de reguliere zorg weer oppakken.”

Document acties

gearchiveerd onder: Casper Bongarts, drive-thru, coronacrisis
Back to top