Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Infuus per bakfiets naar patiënt

Logistieke timing rondom cytostatica is vaak lastig in te regelen.

PW44 - 30-10-2020 | door Maarke Roelofs
Foto Saskia Aukema
Ziekenhuisapotheker Joris van den Heuvel stond aan de wieg van het initiatief om Amsterdamse oncologiepatiënten thuis te behandelen met infuusmedicatie. “Verpleegkundigen bezoeken hen op de bakfiets.”
Infuus per bakfiets naar patiënt

 “Een oncologisch verpleegkundige thuis een cytostaticum toe laten dienen, dat is pas echt patiëntvriendelijk”, vindt ziekenhuisapotheker Joris van den Heuvel uit het OLVG. Tweewekelijks fietst een verpleegkundige met een bakfiets naar patiënten in de binnenring van Amsterdam. “Eerst dachten we aan een busje, maar een bakfiets bleek veel handiger.”

De bakfiets bevat naast de benodigde oncologische medicatie (onder meer bortezomib) en een noodset ook een inklapbare infuuspaal, mobiele telefoon en laptop. “Zo kan de verpleegkundige ter plaatse inloggen op het ziekenhuis­informatiesysteem en alles registreren zoals het in het ziekenhuis ook gebeurt.”

Van den Heuvel: “In ons ziekenhuis is de logistieke timing rondom cytostatica vaak lastig in te regelen en moeten patiënten soms lang wachten voordat ze een prikje krijgen, een handeling van twee minuten. Bovendien is het voor ouderen die door hun ziekte veel pijn hebben en slecht ter been zijn een hele klus om hier te komen. Thuistoediening biedt dan uitkomst.”

VOLLEDIG ZORGPAD

Aan dit initiatief ging een traject vooraf van ongeveer een jaar, waarbij Van den Heuvel samen met een hematoloog, verpleegkundige en projectleider een werkgroep vormde. “We hebben een volledig zorgpad ontwikkeld om de veiligheid te waarborgen. Daarnaast wilden we ook de financiering rond hebben voordat we van start gingen.” Zilveren Kruis, de grootste verzekeraar in de regio, ondersteunt het initiatief met een vergoeding per toediening.

“Zilveren Kruis heeft de ambitie om in 2025 20% van hun patiënten thuis te laten behandelen met immuno- of chemotherapie”, vertelt Van den Heuvel. “De ideale partij dus om bij aan te kloppen, en met resultaat.”

In de toekomst verwacht Van den Heuvel dat de zorg zich steeds verder zal concentreren rondom de thuissituatie. “Een samenwerking tussen meerdere eerste- en tweedelijnszorgpartijen, met kansen op een vooraanstaande rol voor apothekers en een positieve impact op de gezondheid van de patiënt.”

 

 

 

 

 

Document acties

gearchiveerd onder: Infuus, Joris van den Heuvel, bakfiets
Back to top