Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

E-learnings in het Afghaans

Apothekers met Afghaanse achtergrond steunen collega’s in thuisland.

PW 10 - 06-03-2020 | door Linda de Graaf
Een kwalitatief goed geneesmiddel bereiden in plaats van zo snel mogelijk een patiënt kunnen helpen. Met earnings voor Afghaanse apothekers wil Yasamin Latify de farmaceutische zorg in Afghanistan naar een hoger niveau tillen.
E-learnings in het Afghaans

Yasamin Latify kwam in 1993 op 3-jarige leeftijd met haar ouders vanuit Afghanistan naar Nederland. “Mijn vader zei: we zijn hierheen gegaan om jullie een goede toekomst te geven”, vertelt Latify, apotheker bij Boots Apotheek Gestel. Dat haar jongste zusje gehandicapt is, was voor haar reden om voor de zorg te kiezen en farmacie te gaan studeren. Latify voelt zich nog steeds betrokken bij Afghanistan en heeft zich daarom aangesloten bij AEuPA, een vereniging van Europese apothekers met een Afghaanse achtergrond die collega’s in het thuisland ondersteunen. “Afghaanse artsen krijgen veel hulp van buitenlandse collega’s, voor apothekers is die ondersteuning heel beperkt terwijl die wel hard nodig is.”

AEuPA bezocht in 2017 het French Medical Institute for Mothers and Children, een ziekenhuis in de hoofdstad Kaboel. “We merkten dat er weinig aandacht is voor farmaceutische zorg. Het berekenen van kinderdoseringen, het bereiden van geneesmiddelen en het implementeren van GMP staat nog in de kinderschoenen.” De ziekenhuisapothekers vroegen AEuPA te helpen bij nascholingen. Latify: “We zijn gestart met e-learnings. De eerste gaat over het bereiden van orale middelen. In Nederland willen apothekers een zo goed mogelijk farmaceutisch product maken, Afghanen richten hun aandacht vooral op noodsituaties. Zij willen zo snel mogelijk een middel hebben om een kind te helpen.”

Powerpoint

Geneesmiddelen bereiden volgens een vooraf opgesteld protocol doen ze niet in Afghanistan. “Wij hebben eerst een automatische afspelende powerpointpresentatie met voice-over gemaakt. De Afghanen kijken of dat past bij wat ze nodig hebben en of het bereiden volgens Europese maatstaven haalbaar is.” Als de e-learnings succesvol blijken, gaat AEuPA ze ook in andere ziekenhuizen aanbieden. Om de Afghanen te stimuleren de nascholingen daadwerkelijk te volgen, krijgen zij na afloop een certificaat. AEuPA wil die certificaten laten erkennen, bijvoorbeeld met nascholingspunten. Latify: “Mijn droom is de farmaceutische zorg in Afghanistan naar een hoger niveau te tillen.”

Document acties

gearchiveerd onder: Afghanistan, Yasamin Latify
Back to top