Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Van proces naar patiënt

Value Based Healthcare gaat uit van behoefte aan farmaceutisch zorg

PW05 - 31-01-2020 | door Edwin Bos
Poliklinisch apothekers en ziekenhuisapothekers in het HagaZiekenhuis werken volgens de Value Based Healthcare-methode samen in groepen rondom indicaties. Ziekenhuisapotheker Annemieke Grootswagers: “We hebben de muren tussen klinische en poliklinische farmacie opgeheven.”
Van proces naar patiënt

 

Denken vanuit de zorgbehoefte van patiënten en niet vanuit de apotheekprocessen. Dat is volgens ziekenhuisapotheker Annemieke Grootswagers de essentie van Value Based Healthcare. “Omdat apothekers geneigd zijn te denken vanuit processen, hebben we een training gevolgd in deze manier van denken.”

Alle indicaties en bijbehorende specialisten in het HagaZiekenhuis in Den Haag zijn ingedeeld in ‘beschouwend’, ‘acute zorg’, ‘moeder-kind-neuro’ en ‘thorax’. Over deze groepen zijn vervolgens de zeventien poli-klinische apothekers en ziekenhuisapothekers verdeeld in vier zogeheten Integrated Pharmacy Practice Units (IPPU’s).

Apothekers binnen elke IPPU zoeken gezamenlijk naar manieren om de farmaceutische zorg beter af te stemmen op de zorgbehoefte van patiënten. Ook werken ze samen aan het vergroten van kennis. “We hebben de grenzen tussen poliklinische en klinische farmacie in het ziekenhuis volledig opgeheven. Ziekenhuisapothekers en poliklinische apothekers vormen ook samen één vakgroep”, vertelt Grootswagers, die ‘medisch leider’ is van de IPPU ‘beschouwend’.

Voordeel van deze nieuwe werkwijze is dat voor artsen meteen duidelijk is tot welke apotheker in de indicatiegroep zij zich moeten richten met vragen. Apothekers in een IPPU kunnen door de korte lijnen ook sneller projecten starten met artsen, aldus Grootswagers.

Apothekersassistenten

Apothekers in het HagaZiekenhuis werken sinds begin vorig jaar volgens de principes van Value Based Healthcare. In de eerste maanden van dit jaar volgen de apothekers-assistenten, die net als de apothekers ook worden verdeeld over de vier IPPU’s.

Op basis van deze indeling volgen de assistenten verschillende scholingen, ook denken ze mee bij het verder optimaliseren van de farmaceutische zorg. “Assistenten vinden het leuk om meer medisch-inhoudelijk bezig te zijn en te leren over de zorgbehoeften van verschillende patiëntgroepen. Assistenten van de IPPU ‘thorax’ geven bijvoorbeeld inhalatie-instructies op de afdeling aan het bed”, aldus Grootswagers.

Apothekers en assistenten vormen samen met artsen en verpleegkundigen één team, en ze werken op de afdelingen en veel minder in de backoffice. “De apotheker in de kelder is in ons ziekenhuis al jaren verleden tijd.” 

Document acties

Back to top