Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Grip op pillen tegen depressie

Psychische gezondheid is een heel actueel thema in deze coronatijd.

04-12-2020 | door Maarke Roelofs
Kenneth Tan
Met 9% van de Zuid-Limburgers aan de antidepressiva tegenover 6% in de rest van Nederland, is de regio koploper. Hoog tijd dus om daarin meer inzicht te krijgen binnen haar werkgebied – de Mijnstreek – vindt apotheker Peggy Vromen.
Grip op pillen tegen depressie

“Dat het aantal antidepressivagebruikers bij ons in de regio hoger ligt dan gemiddeld weten we inmiddels, maar nog niet waar dat door komt”, vertelt Peggy Vromen, openbaar apotheker in Munstergeleen. Samen met collega-zorgverleners uit de Mijnstreek, verenigd in de Thema Coalitie Farmacie, het Erasmus MC en zorgverzekeraar CZ, zette ze om dit uit te zoeken het project Personalised Medicine op.

Zuid-Limburg, waarvan de Mijnstreek onderdeel uitmaakt, staat bekend als een ongezonde regio. “De Limburgfactor”, beaamt Vromen. “We kennen hier veel vergrijzing en mensen met een lage sociaal-­economische status en opleidings­niveau. 9% van de populatie gebruikt antidepressiva, terwijl het landelijke gemiddelde op 6% ligt.”

Naast een wetenschappelijk onderzoek waarbij de apotheker adviseert met welk antidepressivum te starten op basis van het genetisch profiel van een patiënt, zoomen ze ook in op de zogenaamde ‘niet-pluispatiënten’. “Zij gebruiken al antidepressiva, maar we vermoeden dat ze hierop beter kunnen worden ingesteld.” De focus van het wetenschappelijk onderzoek ligt op het voorkomen van uitval en switchers.

Kers op de taart

Het derde onderdeel vormt Vromens stokpaardje: de afbouwbegeleiding. “Hier kunnen we als apothekers echt laten zien wat we waard zijn. Afbouwen klinkt makkelijk, maar begeleiding schiet vaak tekort omdat bijvoorbeeld afbouwschema’s ontbreken of patiënten andere verwachtingen hebben. Als dit wel goed lukt, is dat de kers op de taart.”

De eerste controlepatiënten doen nu hun intrede in het project. “Hiermee proberen we het placebo-effect te vangen. We nemen wangslijmvlies af voor het genetisch profiel, maar de apotheker geeft dan geen advies.” Als service ontvangen deze patiënten aan het einde van de rit wel hun profiel.

“Psychische gezondheid is een heel actueel thema in deze coronatijd. Des te meer reden om het project in oktober van start te laten gaan”, benadrukt Vromen. “Over een jaar verwachten we de eerste resultaten.”

Peggy Vromen: “Afbouwbegeleiding schiet vaak tekort doordat afbouw­schema’s ontbreken of patiënten andere verwachtingen hebben.”

Document acties

gearchiveerd onder: Peggy Vromen, Antidepressiva, Depressie
Back to top