Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zorg dichtbij de mensen brengen

Centraal aanstuurpunt voor 48 hulp-apotheken Suriname.

PW50 - 11-12-2020 | door Delia Titre
Antoine Baal
Overleggen met artsen, bereidings­protocollen en procedures opzetten, logistiek organiseren en managen van zo’n negentig medewerkers. Apotheker Sascha Baal laat alle facetten van haar apothekersopleiding tot hun recht komen in Suriname.
Zorg dichtbij de mensen brengen

Vanaf een centrale locatie stuurt apotheker Sascha Baal 48 hulpapotheken aan in poliklinieken en gezondheidscentra verspreid over Suriname. Baal is nu zeven jaar werkzaam voor de grootste primary healthcare-organisatie van Suriname die verantwoordelijk is voor de gezondheidszorg in een gebied met een kuststrook van ruim vierhonderd kilometer. Doel van de organisatie is de zorg dichtbij de mensen te brengen.
“De hulpapotheken bieden farmaceutische zorg op patiëntniveau”, legt Baal uit. “Tevens hebben ze een logistieke functie, zoals de bevoorrading van poliklinieken met geneesmiddelen en medische hulpmiddelen.” Dat doet Baal niet alleen. “We hebben zo’n negentig apothekersassistenten en farmaceutisch medewerkers in dienst. Ik moet daarom ook verantwoordelijkheden kunnen delegeren.”

Sparren

Drie jaar geleden heeft zij in samenwerking met een softwareleverancier een automatiseringssysteem ingevoerd. “Vanaf de inkoop van geneesmiddelen tot aan de afgifte hebben we alles geautomatiseerd. Met één druk op de knop kan ik nu zien wat dagelijks wordt verstrekt. Eerder was daar totaal geen zicht op.”
Zo kon zij makkelijk de benodigde gegevens verstrekken aan een internationale organisatie. “Die wilde anticonceptiepillen doneren en peilde of er behoefte aan was.”
Een FTO ziet zij als een van haar leukste taken. “Alle apotheken draaiende houden is een uitdaging op zich, maar vakinhoudelijk vind ik het ’t leukst om te sparren met zorgprofessionals.” Baal kan haar farmacotherapeutische kennis zo direct toepassen in het voordeel van de patiënt. Uit de aflevergegevens in het automatiseringssysteem kon zij bijvoorbeeld afleiden dat bij urineweginfecties nog te weinig het eerste-keusantibioticum nitrofuran­toïne werd voorgeschreven. Ook zag zij dat niet altijd voor de meest optimale dosering werd gekozen. Na overleg met artsen is het voorschrijfbeleid aangepast.
Baal heeft nog meer ambities: “De farmaceutische zorg in Suriname naar een hoger niveau tillen, dat is mijn ultieme doel.”

Sascha Baal: “Ik vind het ’t leukst om te sparren met zorgprofessionals.”

Document acties

Back to top