Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Eén portaal voor heel Oss

Patiënt kan actueel medicatie-overzicht zelf downloaden.

PW46 - 13-11-2020 | door Edwin Bos
Foto Benno Neeleman
Alle zestigduizend inwoners van Oss kunnen online via één portaal hun medisch dossier inzien. Volgens Bart van Genugten hebben apothekers en huisartsen hieraan jarenlang samen gewerkt. “We hebben daarbij eigen keuzes kunnen maken, omdat we allemaal zelfstandige ondernemers zijn.”
Eén portaal voor heel Oss

Patiënten online hun eigen medisch dossier laten inzien en beheren is een vorm van modern zorgverlenerschap. Dat is de overtuiging van apotheker Bart van Genugten, eigenaar van Apotheek Hofsteede in Oss en een van de initiatief­nemers van het portaal. “Huisartsen en apothekers in Oss konden al langer in hetzelfde dossier werken. Dan is de volgende stap ook patiënten daarbij te betrekken. Zo sluiten we de driehoek.”

Patiënten kunnen via MijnGezondheid.net, ontwikkeld door PharmaPartners, online hun medisch dossier en medicatiedossier inzien, herhaalmedicatie bestellen en afspraken maken bij de huisarts. Van de apotheker of huisarts ontvangen ze een bericht om via DigiD een account aan te maken. “Alle patiënten kunnen via hetzelfde portaal vragen stellen aan huisarts en apotheker. Dat biedt overzicht en gemak”, aldus Van Genugten.

De vijf apotheken en tien huisartsen­praktijken in Oss kunnen bij elkaar in de dossiers kijken omdat het huisartsinformatiesystemen Medicom en het apotheek­informatiesysteem  Pharmacom zijn gekoppeld. Het tot één cluster smeden van de automatisering heeft jarenlange voor­bereiding gevraagd. “Bij het laten ontwikkelen van de software hebben we eigen keuzes kunnen maken, omdat we allemaal zelfstandige ondernemingen hebben. Dat is een deel van het succes.”

BOL.COM EN AMAZON

In Apotheek Hofsteede komen dagelijks meerdere aanvragen van patiënten binnen voor een actueel medicatieoverzicht (AMO), maar mailen is niet meer toegestaan. “Via het portaal kunnen patiënten een door ons ontwikkeld AMO zelf downloaden; dat is een grote verbetering.”

Met een online medicatiedossier bieden apothekers service, maar ook is het van belang hiermee eventuele concurrenten zoals Amazon en Bol.com voor te blijven, stelt Van Genugten. “Apothekers bieden het niet actief aan, maar zo nodig kunnen we huis aan huis bezorgen. Daarnaast staan we strategisch sterk, omdat deze bedrijven niet zijn gekoppeld met de systemen van de huisartsen.”

Document acties

gearchiveerd onder: Oss, medisch dossier, Bart van Genugten
Back to top