Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zorgverleners in Twente richten eigen projectgroep op

Projectgroep actief als er een geneesmiddeltekort is of dreigt.

PW14 - 03-04-2020 | door Cindy Reinders
Zorgverleners in Twente hebben profijt van regionale afspraken bij geneesmiddeltekorten, waarvoor een speciale projectgroep is opgericht. “Een noodzakelijk kwaad”, zegt Lisette Darman, “maar ook een kans om ons als geneesmiddeldeskundigen te profileren.”
Zorgverleners in Twente richten eigen projectgroep op

“Het scheelt iedereen veel tijd”, zegt openbaar apotheker Lisette Darman, “als je regionaal afspreekt dat je bij leveringsproblemen bijvoorbeeld Topicorte mag vervangen door betamethason lotion. Apothekers hoeven daardoor minder vaak te bellen, artsen worden minder vaak gestoord – met weer een telefoontje – en patiënten hoeven niet te wachten. Bovendien geeft het patiënten vertrouwen als elke zorgverlener hetzelfde zegt.”  

Darman werkt bij Apotheken Haaksbergen, is bestuurslid van de Twentse Apothekers Organisatie (TAO-UA) en één van de vijf apothekers van de regionale projectgroep ‘Geneesmidddelenbeschikbaar-heid en Vergoedingen’. Ruim anderhalf jaar zijn ze actief; als er een tekort is of dreigt. “Elke apotheker overlegt dan met zijn eigen partner in de regio – de huisartsenvereniging of een van de drie ziekenhuizen – of ze akkoord gaan met het door ons voorgestelde alternatief, waarbij Farmanco ons ondersteunt.”

PER INDIVIDU

“Een regionale substitutieafspraak is echter niet altijd in het belang van de patiënt. Soms beslissen we om per individu met de voorschrijver te overleggen, zoals onlangs bij het tekort aan captopril. Het hangt af van de impact van het tekort, hoeveelheid patiënten, doseerrange en indicatiegebied.”

De informatie verspreidt de projectgroep via mail en nieuwsbrief aan alle betrokkenen. De leden van TAO-UA kunnen de actuele tekorten met bijbehorende afspraken eveneens vinden op hun website achter de login. Als het ware op een lokaal ‘Farmanco’, beaamt Darman.

Dat er zoveel tekorten zijn, vindt ze zorgwekkend, maar het biedt volgens haar ook kansen. “Als we dit goed kunnen, biedt dat perspectief voor de toekomst. Dat apothekers mogelijk een rol krijgen bij het kiezen van de geschikte therapie. Denk aan longaandoeningen: de huisarts schrijft astma of COPD op het recept en de apotheker zoekt daar het juiste middel en/of device bij. Het was een huisarts die dat laatst in een overleg opperde. Wie weet komt het ooit zover.”

 

Document acties

gearchiveerd onder: projectgroep, Lisette Darman, Twente
Back to top