Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Zoektocht naar veilig mondkapje

‘Als de overheid het niet regelt, kom ik zelf in actie’

PW 40/41 - 02-10-2020 | door Edwin Bos
Foto Marieke de Lorijn
Poliklinisch apotheker Bas Bruines vindt het zijn eigen verantwoordelijkheid het apotheekteam te beschermen tegen het coronavirus. Daarom bestelde hij, na maanden onderzoek, duizenden mondmaskers bij een fabrikant in China. “We moeten de tekorten zelf oplossen.”
Zoektocht naar veilig mondkapje

Praten we in Nederland over tekorten aan beschermingsmiddelen, dan hebben we ons huiswerk niet goed gedaan. Dat is de overtuiging van apotheker Bas Bruines van de Poliklinisch Apotheek Midden Holland, gevestigd in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. “Als de overheid het niet regelt, moeten apothekers het heft in eigen hand nemen. Door zelf mondmaskers te bestellen, heb ik bewezen dat er helemaal geen schaarste is.”

Via zijn netwerk, uit de tijd dat hij werkte voor de farmaceutisch industrie, kreeg Bruines hulp aangeboden uit China. Vervolgens heeft hij vier maanden onderzoek gedaan om een fabrikant te vinden die op basis van betrouwbare documentatie een betrouwbaar product kan leveren. “Als apotheker heb ik een naam hoog te houden, dus moet ik 100% zeker zijn van de kwaliteit.”

Zowel de Chinese overheid als de internationale kwaliteitsorganisaties Dekra en SGS hebben bevestigd dat de fabrikant goede kwaliteit levert. Ook is de locatie ISO-gecertificeerd voor de productie van mondmaskers, aldus Bruines. “Verder zal de Kamer van Koophandel van de Benelux, gevestigd in Shanghai, controleren of deze fabrikant volgende leveringen ook op dezelfde correcte wijze produceert.”

NOODSITUATIE

Bruines heeft inmiddels de eerste levering van vijfduizend stuks mondmaskers Type IIR uit China ontvangen; deze adviseert het RIVM voor gebruik in de zorg. “Binnen drie weken kan ik de hele regio voorzien van voldoende voorraad via mondkapjes.bfmat.nl.”

Geld verdienen aan de verkoop van mondmaskers interesseert Bruines naar eigen zeggen niet: hij wil zijn personeel beschermen. “Ik heb het ziekenhuis ge­vraagd om beschermingsmiddelen, maar dat kon niet leveren omdat voor­raden gereserveerd zijn voor de zorg.”

Apothekers in de regio hebben bovendien afgesproken dat de Poliklinische Apotheek Midden Holland de laatste apotheek is die in geval van nood dicht mag. “Dan moet je wel goed voorbereid zijn, dus een tekort aan mondmaskers kan ik daarom niet accepteren.”

Document acties

gearchiveerd onder: veilig mondkapje, China, Bas Bruines
Back to top