Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bezorgtool navigeert vrijwilligers

Bezorgtool gratis te downloaden voor apothekers.

PW 22/23 - 29-05-2020 | door Annemiek Veelenturf
Foto Geert Job Sevink
Vrijwilligers schoten apotheker Jan Drenth te hulp bij de bezorging van medicatiepakjes. Om hen te helpen ontwikkelde hij samen met zijn broer Albert de bezorgtool Bezorgroute. Deze is nu gratis te downloaden voor collega’s.
Bezorgtool navigeert vrijwilligers

‘Apothekers zoeken hulpbezorgers’ kopte het Dagblad van het Noorden op 19 maart boven een artikel waarin de Apothekers Combinatie Veendam vrijwilligers opriep te helpen bij het afleveren van medicatiepakketjes. Tientallen mensen boden zich aan, waarmee de apothekers enorm blij waren. Maar tegelijk kwamen ze voor een logistieke uitdaging te staan. Want hoe leid je de hulpbezorgers op een efficiënte manier langs de patiënten?

Extra handen zijn in deze coronatijd hard nodig, vooral nadat de apothekers eerder – zoekend naar een balans tussen dienstverlening en veiligheid – hadden besloten geneesmiddelen voor alle 70-plussers standaard aan huis af te leveren. “Je probeert het aantal contactmomenten te beperken”, licht Jan Drenth van apotheek Lloyd’s Terras toe. “Dat leidde tot een verdubbeling van het aantal pakketjes.”

Drenth kwam op het idee van een bezorgtool, waarmee een grote hoeveelheid pakjes kan worden gerangschikt tot een optimale route, compleet met bijbehorende navigatie. “Mijn broer Albert, die programmeur is, schoot te hulp en had de eerste versie in een weekend voor elkaar.” Hiermee kunnen we ook collega’s helpen, dacht Drenth, en besloot de tool te delen met vakgenoten. Om dat veilig te kunnen doen, volgde een periode van testen, aanpassingen en handleidingen schrijven. Nu is de tool Bezorgroute klaar, en gratis te downloaden voor apothekers.

PRIVACY

Privacy gaat voor alles. “Daarom is het systeem zo opgezet dat patiëntgegevens binnen de apotheek blijven. Deze worden gebruikt om GPS-coördinaten bij de bezorgadressen op te zoeken, waarmee de optimale route en navigatie worden aangemaakt. De GPS-gegevens worden zo snel mogelijk weer verwijderd.”

De vrijwilligers hebben inmiddels ervaring met Bezorgroute en waarderen volgens Drenth de hulp die ze krijgen. Voor hemzelf betekent de innovatie bovenal dat uit zoiets negatiefs als een coronacrisis ook iets positiefs kan voortvloeien. “Je ziet dat nu overal, denk aan apotheken met een drive-thru. Dat vind ik erg waardevol. Je ziet nu overal dat uit zoiets negatiefs als een coronacrisis ook positieve dingen voortvloeien.”

Voor alle informatie: www.europetrack.eu/bezorgroutes-apotheken/

Document acties

gearchiveerd onder: Jan Drenth, Bezorgtool vrijwilligers
Back to top